Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΜΕ ΦΘΟΡΙΟ, ΓΙΑ ΤΙΣ TOΞIKEΣ OYΣIEΣ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΩΣ ΟΠΛΟ: ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ


Ανακαλύψτε τις κρυμμένες αλήθειες πίσω από το φθόριο στο νερό, τις πρακτικές βιομηχανικής καλλιέργειας, τις τοξικές χημικές ουσίες από τεφλόν και τη ρύπανση από μικροπλαστικά. Μάθετε πώς τα εταιρικά συμφέροντα διαμορφώνουν τη δημόσια υγεία.

Φθόριο στο νερό: Μια τοξική κληρονομιά


Δεν είναι μόνο το φαγητό – ακόμα και το νερό που πίνουμε υπόκειται σε χειραγώγηση. Το φθόριο, που προστέθηκε στα δημόσια αποθέματα νερού τη δεκαετία του 1940 για την καταπολέμηση της φθοράς των δοντιών, κρύβει μια ακόμη πιο σκοτεινή ιστορία. 

Αρχικά ένα υποπροϊόν των βιομηχανικών διεργασιών - ειδικά της παραγωγής λιπασμάτων αλουμινίου και φωσφορικών αλάτων - το φθόριο επαναπροσδιορίστηκε ως «πρωτοβουλία δημόσιας υγείας» μέσω εταιρικών πιέσεων. 

Ενώ τα οφέλη του φθορίου στην υγεία των δοντιών έχουν συζητηθεί, οι επιβλαβείς συνέπειές του είναι σαφέστερες. Ταξινομημένη ως νευροτοξίνη σε μεγάλες ποσότητες, η έκθεση σε φθόριο έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα IQ, γνωστικές καθυστερήσεις και νευρολογικές διαταραχές στα παιδιά. 

Παρ 'όλα αυτά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να προωθεί τη χρήση του, μια απόδειξη για το πώς τα βιομηχανικά συμφέροντα συχνά υπερισχύουν της δημόσιας υγείας.

Αυτό που κάποτε ήταν ένα βιομηχανικό απόβλητο προϊόν είναι τώρα ένα κανονικοποιημένο μέρος της αμερικανικής διατροφής. Από κάθε μπουκάλι νερό που αγοράζετε μέχρι το ντους στο οποίο κάνετε μπάνιο, η έκθεση στο φθόριο είναι πανταχού παρούσα και οι συνέπειές της είναι σε μεγάλο βαθμό κρυμμένες. 

Ενώ άλλα έθνη είναι επιφυλακτικά, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στα βιομηχανικά συμφέροντα έναντι της υγείας των πολιτών τους.
Εργοστασιακές φάρμες και ανθρώπινη υγεία: Μια κρυφή κρίση


Εταιρείες όπως η Tyson Foods, η Perdue Farms και η JBS USA κυριαρχούν στη βιομηχανία εργοστασιακής γεωργίας. Εάν καταναλώσατε κρέας σήμερα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ήταν ο προμηθευτής, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε στη χώρα. 

Η τεράστια εμβέλεια και επιρροή τους καθιστά σχεδόν αδύνατο να αποφύγουν τα προϊόντα τους, υπογραμμίζοντας τον μονοπωλιακό έλεγχο που κατέχουν στην προμήθεια κρέατος του έθνους. Η επιρροή τους στη νομοθεσία είναι τεράστια. 

Από τους νόμους για το περιβάλλον έως την εργασία και την καλή διαβίωση των ζώων, ο έλεγχός τους στο ρυθμιστικό τοπίο δίνει προτεραιότητα στο κέρδος έναντι της δημόσιας υγείας, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της διαφάνειας.

Οι εργοστασιακές εκμεταλλεύσεις έχουν επίσης σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η μολυσμένη απορροή από αυτά τα αγροκτήματα μολύνει τα τοπικά αποθέματα νερού, ενώ το μεθάνιο που παράγουν συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Και οι δύο ενέχουν μακροπρόθεσμους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια.

Σήμερα, τα ζώα σφάζονται σε μόλις 18-24 μήνες, μια δραστική αλλαγή από τα 4-5 χρόνια που ήταν τυπικά στο παρελθόν. Οι συνθήκες που υπομένουν αυτά τα ζώα είναι συχνά τόσο δύσκολες που τα αντιβιοτικά καθίστανται απαραίτητα μόνο για να τα κρατήσουν ζωντανά, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες τόσο για την ποιότητα του κρέατος όσο και για την υγεία των καταναλωτών. 

Οι αυξητικές ορμόνες που χρησιμοποιούνται για την επιτάχυνση της ανάπτυξής τους έχουν συνδεθεί με την πρώιμη εφηβεία και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους.

Η ευρεία χρήση αντιβιοτικών, ορμονών και στεροειδών όχι μόνο προάγει την ταχεία ανάπτυξη, αλλά βοηθά επίσης στην πρόληψη ασθενειών σε αυτές τις υπερπλήρεις εγκαταστάσεις. 

Ωστόσο, αυτή η υπερβολική χρήση έχει συμβάλει στην αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, οδηγώντας σε πάνω από 2,8 εκατομμύρια λοιμώξεις στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Αυτή η κλιμάκωση αποτελεί σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία, καθώς παλεύουμε με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτών των βιομηχανικών πρακτικών.

Οι συνωστισμένες, ανθυγιεινές συνθήκες στις οποίες εκτρέφονται τα ζώα δημιουργούν επίσης χώρους αναπαραγωγής παθογόνων παραγόντων όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ αποκάλυψε ότι το 30% του κοτόπουλου Perdue που αγοράστηκε από παντοπωλεία σε όλη τη χώρα βρέθηκε θετικό για σαλμονέλα. 

Ακόμη και με τους κανονισμούς, η μόλυνση είναι ευρέως διαδεδομένη, οδηγώντας εκατομμύρια Αμερικανούς να προσβάλλονται από τροφιμογενείς ασθένειες ετησίως.

Παρ 'όλα αυτά, αξιοποιούν την τεράστια επιρροή τους για να ασκήσουν πιέσεις για αδύναμους κανονισμούς που επιτρέπουν τη συνέχιση επιβλαβών και ανήθικων πρακτικών. Μια σημαντική νίκη ήταν η ώθηση για νόμους Ag-Gag, οι οποίοι καθιστούν παράνομη την κινηματογράφηση, τη φωτογραφία ή την καταγραφή γεωργικών δραστηριοτήτων χωρίς συγκατάθεση, φιμώνοντας αποτελεσματικά τους πληροφοριοδότες από την έκθεση μη ασφαλών ή καταχρηστικών συνθηκών. 

Ακόμη και η πτήση ενός προσωπικού drone πάνω από μια εργοστασιακή φάρμα είναι έγκλημα σύμφωνα με αυτούς τους νόμους. Αυτή η νομική ασπίδα κρατά τις εργοστασιακές φάρμες κρυμμένες από τον δημόσιο έλεγχο, επιτρέποντας την απάνθρωπη μεταχείριση και τις ανθυγιεινές συνθήκες να ευδοκιμήσουν μακριά από τα μάτια μας.

Επιπλέον, οι νόμοι για το δικαίωμα στη γεωργία προστατεύουν αυτές τις εταιρείες από αγωγές που σχετίζονται με τη ρύπανση, την οσμή και άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ακόμη και όταν επηρεάζουν σοβαρά τις γύρω κοινότητες. 

Οι γίγαντες της εργοστασιακής κτηνοτροφίας έχουν επίσης εξασφαλίσει εξαιρέσεις από τον νόμο για την καλή διαβίωση των ζώων, διασφαλίζοντας ότι ζώα όπως τα πουλερικά λαμβάνουν ελάχιστη ή καθόλου νομική προστασία. Έχουν ασκήσει επιτυχώς πιέσεις για να αποδυναμώσουν επίσης τα πρότυπα επιθεώρησης, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις τους να παρακάμπτουν την ενδελεχή εποπτεία. 

Οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί είναι ένας άλλος τομέας όπου η άσκηση πίεσης από τη βιομηχανία ήταν καρποφόρα, καθώς οι εργοστασιακές φάρμες έχουν λάβει εξαιρέσεις από τον νόμο για το καθαρό νερό και τον νόμο για τον καθαρό αέρα, αποφεύγοντας τη λογοδοσία για τις μαζικές εκπομπές και τη ρύπανση των υδάτων που προκαλούνται από τις επιχειρήσεις συγκέντρωσης ζωοτροφών (CAFOs).

Οι εργατικοί νόμοι έχουν επίσης επηρεαστεί, καθώς οι εργάτες γης στις εργοστασιακές φάρμες συχνά αποκλείονται από βασικές προστασίες, όπως η αμοιβή των υπερωριών και οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας. 

Μια άλλη σημαντική νίκη για τη βιομηχανία ήταν η επιτυχής προσπάθειά της να εμποδίσει τους νόμους για την επισήμανση της χώρας προέλευσης (COOL), οι οποίοι θα απαιτούσαν από τα προϊόντα κρέατος να αποκαλύπτουν πού εκτράφηκαν ή σφαγιάστηκαν τα ζώα. 

Αντιτιθέμενες σε αυτές τις απαιτήσεις επισήμανσης, οι εταιρείες μπορούν να εισάγουν ζώα από χώρες με χαμηλότερα πρότυπα ασφάλειας και ηθικής και να τα εμπορεύονται ως αμερικανικό κρέας. Όλα αυτά χωρίς ενημέρωση των καταναλωτών.


Η κληρονομιά του τεφλόν: C8 και ο παγκόσμιος αντίκτυπός του

Το τεφλόν, ένα γνωστό όνομα συνώνυμο της ευκολίας στο μαγείρεμα, φέρει μια κληρονομιά πολύ πιο σκούρα από ό, τι υποδηλώνει η γυαλιστερή αντικολλητική επιφάνειά του. 

Στην καρδιά αυτής της ιστορίας βρίσκεται το C8 ή το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), μια συνθετική χημική ουσία ζωτικής σημασίας για την παραγωγή τεφλόν. 

Ενώ το υλικό έφερε επανάσταση στις κουζίνες και τις βιομηχανίες παγκοσμίως, οι κρυμμένοι κίνδυνοι του C8 εκτείνονται πολύ πέρα από τα μαγειρικά σκεύη.

Το C8 ανήκει στην οικογένεια των «παντοτινών χημικών ουσιών», γνωστών για την αντοχή τους στη διάσπαση στο περιβάλλον ή στο ανθρώπινο σώμα. Αυτές οι χημικές ουσίες συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και τα αποτελέσματά τους είναι συγκλονιστικά. 

Η έκθεση στο C8 έχει συνδεθεί με σοβαρές καταστάσεις υγείας όπως ο καρκίνος, η ηπατική βλάβη και τα αναπαραγωγικά προβλήματα, αλλά το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Σε μια ανησυχητική αποκάλυψη, σχεδόν το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει βρεθεί θετικό για ίχνη C8 στην κυκλοφορία του αίματός του, άμεσο αποτέλεσμα της εκτεταμένης περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Ο ποταμός Οχάιο έγινε το σημείο μηδέν για αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή όταν το C8 διέρρευσε στα νερά του, μολύνοντας εν αγνοία του πηγές πόσιμου νερού για εκατομμύρια. 

Από εκεί, η μόλυνση εξαπλώθηκε παγκοσμίως, βρίσκοντας το δρόμο της σε ποτάμια, ωκεανούς, ακόμη και στον εφοδιασμό μας σε τρόφιμα. Η πανταχού παρουσία αυτής της χημικής ουσίας είναι τώρα μια παγκόσμια κρίση, υπογραμμίζοντας πώς η βιομηχανική αμέλεια μπορεί να επηρεάσει τους πιο ζωτικούς πόρους του πλανήτη.

Η μητρική εταιρεία του Teflon, DuPont, κράτησε αυτή την απειλή κρυμμένη για χρόνια, προστατεύοντας τον κόσμο από τη γνώση της τοξικότητας του C8. Μόνο όταν εμφανίστηκαν αγωγές ήρθε στο φως η αλήθεια, αναγκάζοντας την εταιρεία να αποζημιώσει τις πληγείσες κοινότητες. Ωστόσο, ακόμη και όταν μαίνονται οι νομικές μάχες, η βλάβη στη δημόσια υγεία είναι μη αναστρέψιμη. 

Η επιμονή του C8 σημαίνει ότι παραμένει στο περιβάλλον για γενιές, αλλάζοντας το DNA, επηρεάζοντας τη γονιδιακή έκφραση και περνώντας αυτές τις επιβλαβείς αλλαγές στους μελλοντικούς απογόνους.

Πλαστικό στο σώμα μας: Η σιωπηλή εισβολή των μικροπλαστικών



Κάποτε φημιζόταν για την ευκολία του, το πλαστικό έχει γίνει μια διαδεδομένη απειλή τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Οι αλγοριθμικές διαφημίσεις και οι αλυσίδες εφοδιασμού που βασίζονται σε δεδομένα προωθούν αδυσώπητα τα πλαστικά μίας χρήσης στους καταναλωτές, ενσωματώνοντάς τα στην καθημερινή ζωή. Ωστόσο, το πραγματικό κόστος μόλις τώρα έρχεται στο φως.

Τα μικροπλαστικά, που βρίσκονται τώρα παντού - από τον αέρα που αναπνέουμε μέχρι τα τρόφιμα που τρώμε - έχουν ανακαλυφθεί ακόμη και στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αποτελώντας δυνητικά έως και το 0,5% του βάρους του εγκεφάλου. 

Αυτά τα σωματίδια μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, προκαλώντας φλεγμονή, διαταράσσοντας τις ορμόνες και βλάπτοντας τις γνωστικές λειτουργίες. Μεταφέρουν επίσης επιβλαβείς χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των ενδοκρινικών διαταρακτών που συνδέονται με αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα.

Η περιβαλλοντική ζημία είναι εξίσου σοβαρή, καθώς τα μικροπλαστικά διεισδύουν στα οικοσυστήματα και μολύνουν την τροφική αλυσίδα. Τα ψάρια τα καταπίνουν, περνώντας τη ρύπανση πίσω στον άνθρωπο, διαιωνίζοντας έναν κύκλο που επηρεάζει τόσο την υγεία όσο και τον πλανήτη. 

Καθοδηγούμενα από αλγόριθμους που επικεντρώνονται στο κέρδος, τα πλαστικά απόβλητα γεμίζουν ωκεανούς και χώρους υγειονομικής ταφής, διασπώντας τα σε μικροπλαστικά που παραμένουν επ 'αόριστον.

Οι εταιρείες κρατούν όλα τα χαρτιά, με τα διοικητικά όργανα να δίνουν προτεραιότητα στο κέρδος έναντι της δημόσιας ευημερίας, επιτρέποντας στον καπιταλισμό να ευδοκιμήσει εις βάρος μας. 

Αυτή η ανισορροπία μας υποβιβάζει σε απλούς καταναλωτές στη μηχανή τους με γνώμονα το κέρδος. Οι συνέπειες; Μπορεί να αντηχούν από γενιά σε γενιά, αφήνοντας μια κληρονομιά καταστροφής αν δεν δράσουμε σύντομα.

Απελευθερώνοντας από τον κύκλο: Ανάκτηση της υγείας σε ένα σύστημα σχεδιασμένο για έλεγχο



Σε έναν κόσμο όπου η ευκολία συχνά επισκιάζει την ευημερία, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε δεν είναι μόνο καύσιμα για το σώμα μας - είναι μια αντανάκλαση των ευρύτερων συστημάτων που έχουν σχεδιαστεί για να διαμορφώσουν τις επιλογές μας, συχνά χωρίς την πλήρη επίγνωσή μας. 

Ο αγώνας για διαφάνεια και εταιρική λογοδοσία είναι πιο σημαντικός από ποτέ, καθώς αντιμετωπίζουμε ένα μέλλον διαμορφωμένο για πάντα χημικά, τοξικά απόβλητα και εταιρικούς άρχοντες.

 Για να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές, πρέπει να υποστηρίξουμε αυστηρότερους κανονισμούς, να απαιτήσουμε εναλλακτικές λύσεις στις επιβλαβείς ουσίες και να καταστήσουμε τις εταιρείες υπεύθυνες για τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές κρίσεις που αφήνουν στο πέρασμά τους. 

Κατανοώντας τους κρυμμένους μηχανισμούς που παίζονται, μπορούμε να απελευθερωθούμε από τον κύκλο της χειραγώγησης και να ανακτήσουμε τον έλεγχο της υγείας μας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να είμαστε παθητικά θύματα σε μια ληστρική βιομηχανία τροφίμων, όπου τα κέρδη έχουν προτεραιότητα έναντι της ευημερίας μας. 

Αντ 'αυτού, μπορούμε να ανέλθουμε ως συνήγοροι, όχι μόνο για τη δική μας υγεία αλλά και για τις μελλοντικές γενιές που θα κληρονομήσουν αυτό το σύστημα. Οπλισμένοι με γνώση, έχουμε τη δύναμη να διαταράξουμε το status quo. 

Ακόμη και μικρές ενέργειες, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών με τους γείτονες, τους φίλους και την οικογένειά σας, μπορούν να ξεσπάσουν και να δημιουργήσουν ένα κύμα αλλαγής που αναδιαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και προσεγγίζουμε τη διατροφή. 

Πιο σοβαρές ενέργειες, όπως το μποϊκοτάζ, έχουν τη δυνατότητα να παραλύσουν αυτές τις βιομηχανίες. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια μας. Το πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση, το δεύτερο είναι η ένωση και το τελικό βήμα είναι η ανάληψη αποφασιστικής δράσης. Λοιπόν, πότε ξεκινάμε;




4 σχόλια:

  1. Μια που μπήκε η νέα χρονιά, ας δοκιμάσουμε τρόπους για να είναι καλή κι ευλογημένη, παρά την ... "ομίχλη" που δημιουργούν οι προβλέψεις περί επικείμενων δεινών.

    Αν διάβασες μια είδηση λοιπόν που σου μαυρίζει την καρδούλα, μην προσευχηθείς κατευθείαν. Συμμάζεψε το μυαλό σου από τους περισπασμούς των "κασσανδρών" και διάβασε λίγο Ευαγγέλιο, βίους Αγίων, Γεροντικό, Ευεργετινό, Διδαχές των σύγχρονων Αγίων (Παϊσίου, Πορφυρίου, Ιωσήφ του Ησυχαστού, Εφραίμ της Αριζόνα, Νεκταρίου Πενταπόλεως κ.ά) και θα δεις πώς θα αρχίσεις, χάριτι και φιλανθρωπία Θεού, να αισιοδοξείς κι έτσι θα σου ανοιχθεί θύρα προσευχής, ώστε ζητιανεύοντας το Έλεος του Κυρίου να συμβάλλεις κι εσύ στη βελτίωση του εαυτού σου και χωρίς να το καταλάβεις και της οικογένειας, του Έθνους σου και όλου του κόσμου.

    Καλή και Ευλογημένη Χρονιά
    Η.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, αδερφέ μου, τα δεινά για τους Έλληνες είναι απαραίτητα (εκτός αν η Τριαδική Αρχή αποφασίσει διαφορετικά).

      Όταν έλθουν τα δεινά, εμείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι θα επιστρέψουμε στον Πατέρα μας και μέσα από την τήρηση των εντολών Του θα δυναμώσει και θα ωριμάσει η τωρινή νηπιακή Πίστη μας. Σ' αυτό το επίπεδο ωρίμανσης της Πίστεως λειτουργεί η Χάρις του Θεού.

      Η υπομονή στις επικείμενες θλίψεις θα αδρανοποιήσει την παιδευτική ενέργεια του Πνευματικού Νόμου και οι θλίψεις θα μετατραπούν σε πηγή αγαθών, πνευματικών και υλικών.

      ΟΤΑΝ όμως ο Θεός "τιμωρεί" λαούς, ή πρόσωπα που βρίσκονται έξω από τη Διαθήκη Του και δεν ανήκουν στο λαό Του (π.χ. Ηρώδης, Φιλισταίοι Ιδουμαίοι, Αμορραίοι... και τώρα οι Τουρκαλάδες, αλλά και οι συνεταίροι τους απόγονοι των Φράγκων Σταυροφόρων) οι οποίοι λόγω ειδωλολατρίας δεν έρχονται σε θεογνωσία, τιμωρεί ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ και όχι ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ
      Όσοι έφτασαν με τα άνομα έργα και την υπερηφάνειά τους να είναι άξιοι τιμωρίας, ή κακοποίησαν το λαό του Θεού καταδικάστηκαν και εξαφανίστηκαν από την ιστορία. Αυτό θα συμβεί σε λίγο και με τους εχθρούς της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας.

      Ο Θεός όμως το λαό Του, όσο σκληρά κι αν τον τιμωρήσει για πλήθος ανομιών, ακόμα και μακροχρόνια, ποτέ δεν τον εξαφανίζει.

      Αυτό το δίπολο "τιμωρία - παρηγορία" είναι πολύ σύνηθες στην Αγία Γραφή και φυσικά δεν περιορίζεται στον παλαιό μόνο λαό του Θεού, αλλά επεκτείνεται και στο νέο λαό, την Εκκλησία

      Βιβλιογραφία αναφοράς:
      Μοναχού Παϊσίου Καρεώτου
      ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ του ασκητού
      "ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΚΟΥΣΙΩΝ ΘΛΙΨΕΩΝ"

      Διαγραφή
  2. Μποϋκοτάρυμε όλοι την εταιρεία γαλακτοκομικών ΟΛΥΜΠΟΣ που επενδύει στις εντομοκαλλιέργειες

    ΑΙΣΧΟΣ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ερπετοειδή που (νομίζουν ότι) κυβερνούν τον κόσμο λανσάρουν το κολατσιό τους για να μας κάνουν αν όχι εικόνα, τουλάχιστον ομοίωσή τους.

      Διαγραφή