Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

ΤΟ ΔΥΣΤΟΠΙΚΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ (ΠΤΔ)

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ




Έχουμε αναφερθεί ήδη στον πόλεμο ενάντια στα μετρητά, στο πώς συμπεριφέρονται και σχεδιάζουν οι ελίτ έναν τέτοιο πόλεμο, καθώς επίσης στη συνωμοσία των τοκογλύφων – οι οποίοι έχουν τοποθετήσει στο στόχαστρο τους τις καταθέσεις της μεσαίας τάξης, αφού διαφορετικά μάλλον δεν θα μπορέσει να επιλυθεί το πρόβλημα της υπερχρέωσης της Δύσης. 

Πολύ περισσότερο, επειδή δεν φαίνεται ότι θα αποδώσει ο πόλεμος της Ουκρανίας και η ληστεία της Ρωσίας – ενώ ούτε από την πλευρά της Κίνας διακρίνεται κάποια δυνατότητα.

Οι υποστηρικτές βέβαια μίας κοινωνίας χωρίς μετρητά, τεκμηριώνουν πολύ εύκολα τις θέσεις τους – με σημαντικότερη ίσως την ευκολία των συναλλαγών. 

Το ότι είναι πολύ πιο απλό να πληρώνει κανείς με μία πιστωτική κάρτα, με ένα κινητό τηλέφωνο ή με το ρολόι του, από το να μεταφέρει ένα σωρό δυσκίνητα νομίσματα στο πορτοφόλι του – ενώ έτσι αποφεύγει επί πλέον τυχόν ληστεία του.

Η δυνατότητα δε αυτή βρίσκει πολλούς υποστηρικτές μεταξύ των νέων – οι οποίοι θεωρούν πως πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που οφείλουν να υιοθετήσουν. Είναι άλλωστε πράγματι πολύ πιο εύκολο να σύρει κανείς μία κάρτα, από την ανάληψη χρημάτων σε κάποιο ΑΤΜ – ή από τη διαχείριση των ψιλών κοκ.

Εκτός αυτού, αναφέρουν πως τα μετρητά επιτρέπουν την εγκληματική δραστηριότητα στη μαύρη αγορά – οπότε πως είναι τα χρήματα του εγκλήματος ενώ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, έχουν δίκιο. Δηλαδή, εάν εξαλειφθούν τα μετρητά και αντικατασταθούν με ψηφιακό χρήμα, τότε θα αντιμετωπίσει δυσκολίες η μαύρη αγορά και δεν θα είναι πια εύκολη η φοροδιαφυγή – αν και θα εύρισκαν λύσεις όλοι αυτοί που προβαίνουν σε τέτοιες παράνομες πράξεις.



Από την άλλη πλευρά, η «παραγωγή» και η διακίνηση μετρητών είναι πολύ πιο δαπανηρή, από το ψηφιακό χρήμα – αφού το τελευταίο δημιουργείται και κινείται με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή. 

Αντίθετα, το πρώτο απαιτεί μηχανήματα και ειδικά φορτηγά για τη μεταφορά του – είτε από το χώρο παραγωγής, είτε αργότερα από εταιρίες τύπου Brinks που φυσικά θα έχαναν τη δουλειά τους. Έτσι θα έπαυαν οι ληστείες τραπεζών, καταστημάτων λιανικής κοκ. – οπότε η ωφέλεια θα ήταν τεράστια.

Με κριτήριο λοιπόν όλα τα παραπάνω, ο πόλεμος κατά των μετρητών ήταν και θα είναι ακόμη περισσότερο επιτυχημένος – αφού το ψηφιακό χρήμα είναι ξεκάθαρα πιο βολικό στη χρήση του από τα μετρητά, ενώ όποιος δεν το χρησιμοποιεί θα θεωρείται οπισθοδρομικός. 

Συντηρητικός και συνωμοσιολόγος ίσως – μη προοδευτικός. Ο πιο σίγουρος τρόπος δε για να επιβληθεί ένας νεωτερισμός, είναι να προσφέρει μία ευκολία που γρήγορα μετατρέπεται σε συνήθεια – από την οποία είναι αδύνατον να ξεφύγει κανείς.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Συνεχίζοντας, είναι γεγονός πως οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν πάντα το ξέπλυμα χρήματος, τη διακίνηση ναρκωτικών, τη φοροδιαφυγή και την τρομοκρατία, ως δικαιολογίες για να παρακολουθούν έντιμους Πολίτες – επίσης για να τους στερούν την ελευθερία τους και τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις πληρωμών, όπως είναι τα μετρητά, ο χρυσός και σήμερα τα κρυπτονομίσματα που είναι ήδη υπό διωγμό.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, η «κοινωνία χωρίς μετρητά» που προωθείται, είναι απλά ένας Δούρειος Ίππος για ένα σύστημα, εντός του οποίου ολόκληρος ο χρηματοπιστωτικός πλούτος είναι ηλεκτρονικός – ενώ αντιπροσωπεύεται ψηφιακά στα αρχεία ενός μικρού αριθμού μεγατραπεζών και διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων.

Όταν επιτευχθεί τώρα η «κοινωνία χωρίς μετρητά», θα είναι εύκολο για την κρατική εξουσία να «καταλάβει» και να παγώσει τον πλούτο ή να τον υποβάλει σε συνεχή επιτήρηση, σε φορολογία και σε άλλες μορφές ψηφιακής κατάσχεσης – όπως είναι τα αρνητικά επιτόκια. 

Έτσι, οι ηττημένοι του πολέμου εναντίον των μετρητών θα είναι οι έντιμοι Πολίτες – οι οποίοι θα γίνονται ευάλωτοι στη δήμευση των αποταμιεύσεων τους μέσω αρνητικών επιτοκίων, παγώματος των λογαριασμών τους «έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση τους», απώλειας της ιδιωτικής τους ζωής και περιορισμών στις αναλήψεις ή/και στις μεταφορές χρημάτων.

Όλα αυτά σήμερα είναι αδύνατα, για εκείνο το χρονικό διάστημα που οι Πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την τράπεζα τους και να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους – ενώ τα μετρητά είναι αυτά που εμποδίζουν τις κεντρικές τράπεζες να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια, δηλαδή να πληρώνει κανείς για τις καταθέσεις του αντί να εισπράττει τόκους. 

Η αιτία είναι το ότι, εάν το κάνουν, οι άνθρωποι θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους από το τραπεζικό σύστημα – με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

Βέβαια, εάν έχουν τα χρήματα στο σπίτι τους, δεν θα κερδίζουν τίποτα – αλλά, τουλάχιστον, δεν θα χάνουν. Εάν όμως τα χρήματα είναι ψηφιακά, δεν θα υπάρχει η επιλογή ανάληψης τους σε μετρητά για να αποφευχθούν τα αρνητικά επιτόκια, το πάγωνα κλπ. – οπότε θα είναι κανείς εγκλωβισμένος σε μία ψηφιακή παγίδα, χωρίς διέξοδο. 

Φυσικά οι τράπεζες γνωρίζουν πως υπάρχει επίσης ο φόβος της ληστείας, όταν τα χρήματα είναι στο σπίτι – δεν είναι όμως σίγουρες εάν είναι αρκετός, έτσι ώστε να εμποδίσει τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματα τους.

Τα καλά νέα τώρα είναι πως τα μετρητά εξακολουθούν να αποτελούν μία κυρίαρχη μορφή πληρωμής, σε χώρες όπως η Ελβετία, η Γερμανία, ακόμη και οι ΗΠΑ – ενώ τα κακά νέα είναι πως η χρήση μετρητών μειώνεται, όσο αυξάνονται οι ψηφιακές πληρωμές.

 Μόλις λοιπόν οι συναλλαγές με μετρητά συρρικνωθούν αρκετά, όταν φτάσουν δηλαδή σε ένα κρίσιμο «σημείο ανατροπής», θα χαθούν οι οικονομίες κλίμακος – οπότε δεν θα έχει νόημα να συνεχισθεί η χρήση τους, λόγω των σχετικών εξόδων και της υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Επομένως θα καταργηθούν ξαφνικά και απότομα – όπως έχει συμβεί με άλλες τεχνολογικές εξελίξεις στο παρελθόν που έπαψαν να υπάρχουν μέσα σε μία νύχτα, όταν κυριάρχησε ο αντικαταστάτης τους (τα CD κλπ.). 

Με απλά λόγια, όταν ο πόλεμος κατά των μετρητών αποκτήσει μεγάλη δυναμική, θα είναι αδύνατον να τον σταματήσουν οι άνθρωποι – οπότε θα ηττηθούν κατά κράτος. Φυσικά δε, για τις τράπεζες θα είναι «δώρο εξ ουρανού» – αφού θα κερδίζουν όσα θέλουν από τις προμήθειες, δεν θα ανησυχούν από bank runs, δεν θα πληρώνουν τόκους και δεν θα χρεοκοπούν εύκολα.

Τα CBDC

Περαιτέρω, έχουμε ήδη αναφερθεί στα ψηφιακά νομίσματα, στα CBDC και στους κινδύνους τους – τα οποία είναι μία μορφή χρημάτων που θα εκδίδονται από τις κεντρικές τράπεζες, μόνο ψηφιακά. 

Έχουμε επίσης γράψει πως το ψηφιακό ευρώ, δολάριο κλπ., σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, θα είναι ένας εφιάλτης – ο οποίος θα μας οδηγήσει ενδεχομένως σε καταστάσεις, όπως αυτές που υπάρχουν σήμερα στην Κίνα.

Είναι αλήθεια βέβαια πως οι περισσότερες πληρωμές σήμερα, με πιστωτικές κάρτες, με απευθείας κατάθεση, με ΑΤΜ, με ηλεκτρονικές αγορές κλπ., είναι ήδη ψηφιακές – όπου όμως υπάρχει μία μεγάλη διαφορά.

Ειδικότερα, όλες οι ψηφιακές πληρωμές που υπάρχουν σήμερα, είναι ιδιωτικές – με την έννοια πως διενεργούνται μεταξύ ημών και της τράπεζας μας ή του ηλεκτρονικού καταστήματος. Η κυβέρνηση δηλαδή δεν βλέπει αυτές τις πληροφορίες σε ατομικό επίπεδο, εκτός εάν εκδώσει ένταλμα έρευνας μέσω του δικαστηρίου – κάτι που όμως δεν ισχύει για τα CBDC.

Με τα CBDC η εκάστοτε κυβέρνηση θα ελέγχει τα πάντα, χωρίς να έχει ανάγκη να εκδώσει κανένα ένταλμα – όλα όσα αγοράζουμε, όσα συνεισφέρουμε για φιλανθρωπικούς σκοπούς, τις πολιτικές δωρεές, τις επιλογές ψυχαγωγίας, τα ταξίδια μας κοκ. 

Όλα αυτά τα δεδομένα τώρα θα συνδυάζονται με τη «γεωχωρική» τοποθεσία από το GPS στο iPhone μας, από τους πομπούς των διοδίων (e-pass), από τους σαρωτές πινακίδων κυκλοφορίας όπου υπάρχουν, από τις νέες ταυτότητες κοκ., θα αναλύονται από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και θα μπορούν να σχηματίσουν εύκολα το πολιτικό ή άλλο προφίλ μας – ενώ με αυτό το προφίλ η κυβέρνηση θα μπορεί να αποφασίσει ότι είμαστε «εχθρός του λαού», εξτρεμιστής ή ότι άλλο.

Από εκείνη τη στιγμή τώρα και μετά που θα τοποθετείται κάποιος στον κατάλογο των εχθρών, τα CBDC θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παγώσουν τους λογαριασμούς του, όπως συνέβη με τους οδηγούς του Freedom Convoy στον Καναδά, τον Ιανουάριο του 2022. Δυστυχώς είναι κάτι που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό – ούτε έχει συνειδητοποιηθεί το νόημα του, από αυτούς που το γνωρίζουν.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, έχει ενδιαφέρον η ενέργεια της Citibank στις ΗΠΑ – η οποία είναι υπό τον πλήρη έλεγχο της αμερικανικής κυβέρνησης, λόγω των πολλών προγραμμάτων διάσωσης της. Ειδικότερα, η Citibank ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα υπηρεσιών που αποκαλείται Citi Token Services (CTS) – με το οποίο τα δολάρια μετατρέπονται σε ψηφιακές μάρκες.

Αυτά τα CTS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά χρημάτων ή για την πραγματοποίηση πληρωμών σε ολόκληρο τον πλανήτη – ενώ η τράπεζα το αποκαλεί «προκαταβολή σε μάρκες».

Ο όρος CBDC δεν χρησιμοποιείται καθόλου, αλλά πρόκειται ακριβώς για αυτό – αφού μόλις μετατραπούν τα δολάρια σε ψηφιακές μάρκες, σε CTS, η Citi ελέγχει τα πάντα. Επομένως, η αμερικανική κυβέρνηση που ελέγχει με τη σειρά της τη Citi, μπορεί να αποκτήσει στοιχεία για όλες τις συναλλαγές των ανθρώπων – οπότε το CTS είναι ξεκάθαρα ένα CBDC που ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία.

Οι τελευταίες εξελίξεις

«Σουηδία, η χώρα που σταματά να χρησιμοποιεί μετρητά. Πώς επηρεάζονται όσοι κινούνται με φυσικό χρήμα» είναι ο τίτλος είδησης που εμφανίστηκε υποτίθεται αθώα σε περίοπτη θέση γνωστών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, μεταξύ των ειδήσεων του μακελειού της Νέας Ορλεάνης, της έκρηξης του Cybertruck στο Λας Βέγκας και των πυροβολισμών σε κλαμπ στο Κουίνς, της Νέα Υόρκης.

Εν ολίγοις, το δημοσίευμα αναφέρει πως σουηδικός νόμος δίνει προτεραιότητα «στην ελευθερία των συμβάσεων, έναντι οποιασδήποτε νομικής υποχρέωσης αποδοχής μετρητών» και ενημερώνει πως εναπόκειται στις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, αν θα δέχονται μετρητά. 

«Τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα καταστήματα και οι υπηρεσίες στη Σουηδία», πληροφορεί ο συντάκτης, «συνήθως δεν δέχονται μετρητά ως πληρωμή και δεν υπάρχει υποδομή για την πληρωμή λογαριασμών στο ταμείο». 

Αυτό άρχισε από τη δημιουργία μιας εφαρμογής πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου Swish το 2012 και μέχρι το 2017 η Σουηδία χρησιμοποιούμε λιγότερα μετρητά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα σήμερα του 80% του πληθυσμού να έχει λογαριασμό Swish.

«Γρήγορη και βολική»

Βασικά αυτό το δημοσίευμα είναι μια εισαγωγή για το τι περιμένει τους Ευρωπαίους προσεχώς και μια πρώτη επιτηδευμένη διαφήμιση για το ψηφιακό χρήμα. 

Όπως αναφέρεται-διαφημίζεται, «η οικονομία χωρίς μετρητά είναι γρήγορη και βολική», οι τεχνολογικές καινοτομίες και η επιχειρηματικότητα οδήγησαν τη Σουηδία «από την ενίοτε φτώχεια σε μία από τις πλουσιότερες χώρες», «τα μετρητά κατά τη διάρκεια της πανδημίας έμοιαζαν με κίνδυνο για την υγεία», «το ψηφιακό χρήμα είναι καλό και τα μετρητά συνδέονται με το έγκλημα και τη βρομιά», οι Σουηδοί που τα χρησιμοποιούν είναι κυρίως άνθρωποι που ζουν στο περιθώριο, «λόγω φτώχειας, παρίες μιας ολόκληρης κοινωνίας», κι επίσης το να είναι κάποιος «ψηφιακά φτωχός» στις μέρες μας είναι «ακριβό σπορ».

Μια γνωστή προπαγάνδα βασισμένη στη θεωρία του Όβερτον, την οποία βιώσαμε για την άνευ όρων και ηθικών ορίων αποδοχή της LGBT κοινότητας και των παραγώγων της ή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να αλλάξει η αντίληψη της κοινής γνώμης για κάτι που βάσει λογικής αντίληψης θα μπορούσε να θεωρηθεί ή θεωρείται απαράδεκτο ή επικίνδυνο. 

Στο πρώτο στάδιο κατά τη θεωρία του Όβερτον, η ιδέα ή το θέμα είναι αδιανόητο να συζητηθεί. Στο δεύτερο επιδιώκεται η αποδοχή της ιδέας μέσω συμπερασμάτων «επιστημόνων», «δημοσιογράφων», «ειδικών» κ.λπ., στο τρίτο στάδιο το αποδεκτό γίνεται λογικό και, τέλος, από λογικό δημοφιλές. 

 Όσοι με λογικά επιχειρήματα είναι αντίθετοι θα χαρακτηριστούν αδιάλλακτοι, ψέκες, ριζοσπαστικοποιημένοι ή στην περίπτωση του ψηφιακού χρήματος ψηφιακά αναλφάβητοι ή ψηφιακά φτωχοί.

Το ψηφιακό χρήμα βρίσκεται τώρα υπό δοκιμαστική φάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο πριν από δύο εβδομάδες, η ΕΚΤ δημοσίευσε έκθεση προόδου για το ψηφιακό ευρώ και ανακοίνωσε τη δοκιμαστική κυκλοφορία του για τον Νοέμβριο του 2025. 

Η ευρεία χρήση του αναμένεται να αρχίσει το 2027. Ως τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως θα γίνουμε μάρτυρες μιας εντατικής προπαγάνδας για την αποδοχή του από τις κυβερνήσεις μας, από τις τράπεζες και το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, που επιδιώκουν να προωθήσουν τη χρήση του ως μέσο συναλλαγής κι ως επενδυτικό εργαλείο.

 Άλλωστε, εξαιτίας της μετάβασης προς την ψηφιακή οικονομία, τα ΑΤΜ όπως και τα μετρητά έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είδος προς εξαφάνιση, ενώ έχουν καταργηθεί, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, ακόμη και στις λαϊκές, όπου ο περισσότερος κοσμάκης πληρώνει με πενταροδεκάρες -δήθεν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής-, παρά τους ισχυρισμούς πως το ψηφιακό χρήμα «δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά», «θα λειτουργεί συμπληρωματικά», «θα είναι δωρεάν η χρήση του», «θα αποτελεί ένα δημόσιο αγαθό»…

Η μετάβαση στο ψηφιακό νόμισμα, που δεν έρχεται μόνο του αλλά σε συνδυασμό με την ψηφιακή ταυτότητα και γενικότερα την ψηφιοποίηση της ζωής μας, μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού που συνδέεται ήδη με τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, αποσκοπεί μεσοπρόθεσμα στον απόλυτο έλεγχο των κοινωνιών. 

Αυτό θα επιτευχθεί χάρη στη διασύνδεσή του με ένα συγκεκριμένο σύστημα κοινωνικής πίστωσης, που θα βασίζεται σε ένα point system (βαθμολογία) καλής συμπεριφοράς, το οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στην Κίνα.

Η δυστοπία που θα επέλθει με την εξαφάνιση των μετρητών

Η εξαφάνιση των μετρητών, που θα επέλθει σχετικά γρήγορα, σημαίνει: Την κατάργηση της ελευθερίας, το τέλος της ιδιωτικότητας, το τέλος της ανωνυμίας και του απορρήτου, καθώς όλα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών θα συγκεντρώνονται με μεγάλη ευκολία στις βάσεις δεδομένων της κεντρικής εξουσίας, που θα γνωρίζει και την παραμικρή αγορά ή οικονομική συναλλαγή του πολίτη, η οποία θα μπορούσε να τεθεί υπό προϋποθέσεις ή περιορισμούς.

Με λίγα λόγια, δίχως συνέπειες το κράτος θα συλλέγει όλα τα δεδομένα των πολιτών του, δίχως προηγουμένως να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, και με πρόφαση κάποιο συγκεκριμένο λόγο, π.χ., το πρόσχημα της ασφάλειας ή της παρώθησης να γίνουν υποδειγματικοί πολίτες όπως στην Κίνα, οι αγοραστικές τους αποφάσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη βαθμολογία τους (point system) ,θετικά ή αρνητικά, από την οποία θα βασίζονται τα πάντα.

Έκθεση του Ινστιτούτου Cato, με έδρα την Ουάσινγκτον, υποστηρίζει ότι ένα CBDC (ψηφιακό νόμισμα) των ΗΠΑ θα αποτελέσει δυνάμει απειλή για την ιδιωτική ζωή και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών, ενώ εκφράζει φόβους για την παρακολούθηση, τον έλεγχο, την αποσταθεροποίηση της ελεύθερης αγοράς και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Επίσης, έχει αναφερθεί πως μελλοντικά το ψηφιακό νόμισμα θα έχει ημερομηνία λήξης, κάτι που θα απαγορεύει την αποταμίευση, ενώ οι Αρχές θα μπορούν να επιβάλλουν τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα μπορεί να ξοδεύεται ή να χρησιμοποιείται.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου