Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΑ ΚΟΥΡΕΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ;

Διαγράφηκε «ελληνικό» χρέος ύψους 2,5 δισ. ευρώ, από την πρωτοβουλία Greece Debt Free





Χρέος ύψους 2,5 δισ. ευρώ αφαίρεσε από την «πλάτη» του ελληνικού δημοσίου το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα
Greece Debt Free (Ελλάδα Ελεύθερη από Χρέος) , πριν καν συμπληρωθεί ένας μήνας από την εκκίνηση της σχετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο γόνος γνωστής ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας Πέτρος (Peter) Νομικός.
Ο κ. Νομικός δημιούργησε μια ηλεκτρονική «πλατφόρμα», μέσω της οποίας ιδιώτες και εταιρίες μπορούν να κάνουν δωρεές, τις οποίες το ίδρυμα Greece Debt Free (GDF) αξιοποιεί, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα που διατίθενται στην δευτερογενή αγορά, στο 10 με 20% της αξίας τους, και ύστερα τα διαγράφει. Με αυτόν τον τρόπο, διαγράφεται ελληνικό χρέος πολύ μεγαλύτερο από το ποσό της εκάστοτε δωρεάς που ακόμα κι ένας απλός πολίτης μπορεί να κάνει με μερικά ευρώ.

Στην ερώτηση γιατί το ελληνικό κράτος δεν αγοράζει τα ομόλογα, απαντάει:"Ρώτα το κράτος"Είναι πολύ διαφωτιστική η συνεντευξη.

Δείτε την...




Το Greece Debt Free, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του, «είναι μια πλατφόρμα για όλους, ώστε να οργανωθούμε, να λάβουμε μέρος, να συνδεθούμε και να συμμετάσχουμε για να πετύχουμε μια θετική οικονομική αλλαγή».
Όπως εξηγεί ο δημιουργός της «πλατφόρμας» κ. Νομικός, «η πρότασή μας είναι απλή. Όποιος θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, μπορεί να δωρίσει ένα ευρώ και το GDF θα αγοράσει και μετά θα διαγράψει με αυτό το ένα ευρώ, οχτώ ευρώ ελληνικού χρέους. Αν επικοινωνήσετε αυτό το μήνυμα σε όποιον αγαπά την Ελλάδα, τα πράγματα μπορούν πράγματι να αλλάξουν».Όσο για τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσει κάποιος για να «δωρίσει» οποιοδήποτε ποσό, ο κ. Νομικός εξηγεί: «Μπορεί ο καθένας να μπει στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο και να κάνει τη δωρεά του μέσω paypal ή μέσω εμβάσματος. Κατόπιν εμείς θα αγοράσουμε τα ομόλογα. Είναι τόσο απλό. Σύντομα ελπίζουμε να έχουμε έτοιμο κι ένα τηλεφωνικό κέντρο που να μπορεί να εξυπηρετεί τους ενδιαφερόμενους και να δέχεται και δωρεές τηλεφωνικά. Έτσι θα προσπαθήσουμε να αγοράσουμε το μέγιστο δυνατό ποσό ελληνικού χρέους στη χαμηλότερη τιμή. Για παράδειγμα, αν δύο ομόλογα διαπραγματεύονται το ένα στα 12 cents (στα 100) και το άλλο στα 13 θα επιλέξουμε αυτό στα 12 και μετά θα διαγράφουμε τα 100 cents χρέους».


ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου