Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

ΟΙ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΔΕΚΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ


ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ  POS ΔΙΟΤΙ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ




Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή


Κατά της τοποθέτησης μηχανημάτων POS στα ιατρεία τάσσονται και οι γιατροί μετά τους δικηγόρους καθώς, όπως υποστηρίζει σε επιστολή προς τους ιατρικούς συλλόγους ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, (ΠΙΣ) οι γιατροί δεν διαθέτουν ούτε «κατάστημα», ούτε «ταμείο», αλλά «ιατρείο» ή μονάδα παροχής φροντίδας υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 84/2001.

Όπως ενημερώνει ο ΠΙΣ έκανε ένσταση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα(ΑΠΔΠΧ), διότι θεωρεί ότι η ΚΥΑ της 20ηςΑπριλίου 2017 παρανόμως υπάγει τους γιατρούς στο πεδίο εφαρμογής της, παρότι οι ιατροί εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της σχετικής εξουσιοδοτικής διάταξης.

Να σημειωθεί ότι, προσφάτως η ΑΠΔΠΧ απεφάνθη ότι οι δικηγόροι δεν υποχρεούνται να τοποθετήσουν POS δεχόμενη τον ισχυρισμό τους περί του απορρήτου μεταξύ δικηγόρου και πελάτη.

Ο ΠΙΣ τονίζει βέβαια ότι είναι κατά της φοροδιαφυγής, αλλά είναι και υπέρ της προστασίας του λειτουργήματος της ιατρικής δραστηριότητος.

«Κατά την παροχή ιατρικών υπηρεσιών ο ιατρός έχει σχέση με τον ασθενή σύμφωνα με τους κανόνες του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας (Ν.3418/2015), επομένως ο ασθενής δεν έχει την ιδιότητα του καταναλωτή και ο ιατρός δεν είναι «προμηθευτής» υπό την έννοια που παρέχεται στην Νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών. 

Οι ιατροί δεν διαθέτουν ούτε «κατάστημα», ούτε «ταμείο», αλλά «ιατρείο» ή μονάδα παροχής φροντίδας υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 84/2001»επισημάινει στην επιστολή.

Παράλληλα το κατά τον Σύλλογο το ιατρικό απόρρητο πρέπει να προστατεύεται, «καθόσον απορρέει όχι μόνο από τις Ιπποκρατικές αρχές, αλλά και από την ιατρική ηθική και δεοντολογία και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού-ασθενή και απορρέει από το Σύνταγμα (9 εδάφιο 1, ΕΣΔΑ 8), που προστατεύουν τα έννομα αγαθά της προσωπικής και οικογενειακής ζωής και της ιδιωτικής σφαίρας απορρήτου του ατόμου».


Σύμφωνα με τον ΠΙΣ στη σχέση γιατρού και ασθενούς, ακόμα και η επιλογή του ειδικευμένου γιατρού και η επίσκεψη σε αυτόν, είναι ικανά να προσδιορίσουν όχι ακριβώς τη φύση της ασθένειας, αλλά ποιο σύστημα του ασθενούς αφορά, π.χ. επίσκεψη σε ιατρό καρδιολόγο, Ωρλ, Ψυχίατρο, Παθολόγο-Ογκολόγο, κ.λπ. «Επομένως και μόνη η χρέωση δια μέσου POS, είναι ικανή να άρει το ιατρικό απόρρητο» υποστηρίζει.

Ενώ προσθέτει ότι μόνο για την άσκηση δημόσιου φορολογικού ελέγχου, επιτρέπεται η επεξεργασία, σε ότι αφορά τις δημόσιες αρχές, των εν λόγω ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Για τους παραπάνω λόγους λοιπόν ο ΠΙΣ ζήτησε να γνωμοδοτήσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την εφαρμογής πληρωμών μέσω POS στα ιατρεία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου