Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ



ΠΛΗΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ



Η ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ ΣΕ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΆΤΟ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΛΙΑΜΕΠ-ΙΚΗ «ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΛΥΠOΠΛΙΤΙΣΜΙΚΗ» ΕΛΛΑΔΑ

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Πληγές στο σώμα του έθνους !

Η ελληνική εξωτερική πολιτική ευρίσκεται μπροστά σε μεγάλες , ιστορικής σημασίας, αναθεωρήσεις όσον αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις συμμαχίες της πατρίδας μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου, των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Και όσο είναι νωρίς, καλό είναι να το συνειδητοποιούμε γιατί τα σοκ θα είναι αλλεπάλληλα και καλούμαστε να τα αντέξουμε.

1.Η Ελλάς απομακρύνεται από την Κύπρο.

2.Η Ελλάς απομακρύνεται από την Αρμενία.

3.Η Ελλάς, παρά τα Rafale, απομακρύνεται από τη Γαλλία.

4.Η Ελλάς αλλάζει θέση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης...

Και κατ’ επέκταση συναινεί στη σιωπηρή αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Το μόνο που απομένει να κάνει η Ελλάς είναι να απομακρυνθεί και από τη Σερβία.
Παρά τα φαινόμενα, η Ελλάς, τέλος, έρχεται πιο κοντά, πολύ κοντά, με την Τουρκία.

Η αρχή αυτής της ιστορικής μεταβολής στην εξωτερική μας πολιτική εντοπίζεται καταρχάς από τους πρώτους μήνες της αναλήψεως της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.    

Όταν η Λευκωσία επιχείρησε να ανακινήσει σύγκληση πενταμερούς διασκέψεως για το Κυπριακό (χωρίς συνεννόηση με την Αθήνα) πριν καν προηγηθεί διμερής δικοινοτικός διάλογος ή τριμερής με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει τότε σε συνομιλητές του -όπως είχα αποκαλύψει- «δεν προτίθεμαι να αναλάβω ευθύνες που δεν μου αναλογούν».

Ενώ ο Κοτζιάς είχε επιλέξει το αντίθετο. Αντέστρεψε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του Κρανς Μοντανά: Πρώτα η συμφωνία για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού (εδαφικό – τρόπος διακυβέρνησης) και μετά η συμφωνία για την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του «Αττίλα».

Έπειτα, στον δρόμο, ατόνησε το ενιαίο αμυντικό δόγμα ακόμη και στις παρελάσεις.

Η Ελλάς δεν έστειλε για πρώτη φορά F-16 στην παρέλαση για την ανεξαρτησία της Κύπρου την 1η Οκτωβρίου.

Χρειάστηκε να μπούμε σε κρίση με την Τουρκία για να πετάξουν, κάτω από τη μύτη των τουρκικών ραντάρ, τα αόρατα ελληνικά μαχητικά μέχρι την Πάφο.

Μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την αναστάτωση που προκλήθηκε στην πρωτεύουσα η αθηναϊκή διανόηση υιοθέτησε όσα υποστήριζε ο κατά βάση μετριοπαθής (σε σύγκριση με άλλους) Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα στα μεσημβρινά γεύματα μαζί της:

Ότι δηλαδή «αιτία των δεινών μας είναι η Κύπρος και τα τριμερή σχήματα για τον EastMed».

Για να φθάσουμε αρχές του 2020 στη διακήρυξη του ατλαντιστή συμβούλου Ασφαλείας Αλέξανδρου Διακόπουλου πως «άλλο Ελλάδα και άλλο Κύπρος»

Και στην πονηρή διατύπωση της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λευκωσία ότι το Κυπριακό είναι «διμερές δικοινοτικό θέμα».
Διατύπωση που επανέφερε στις μνήμες μας το Σχέδιο Ανάν και τις ιδέες της συνομοσπονδίας αντί της ομοσπονδίας.

Ακόμη και η υιοθέτηση της πρότασης της Αγκυρας για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης με αντικείμενο τον διαμοιρασμό του ενεργειακού πλούτου χωρίς προηγούμενη λύση του Κυπριακού αφίσταται από τις θέσεις της Λευκωσίας.

Από μία άποψη σκέφτομαι λοιπόν πως ίσως ήταν καλύτερα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέφερε λέξη για το Κυπριακό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Γιατί όταν αλλάζεις στρατηγική δεκαετιών σε μείζον θέμα που αφορά την ενότητα του Ελληνισμού, μάλλον δεν είναι καλή ιδέα να την αναπτύξεις ενώπιον τρίτων...

Θέση άρχισε επίσης να αλλάζει η Αθήνα και για τη Θράκη.
Στην πρόσφατη επίσκεψή της στην περιοχή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να συναντήσει τους νόμιμους μουφτήδες Ξάνθης, Ροδόπης, Διδυμοτείχου.

Το αυτό έπραξε κατά την επίσκεψή της το Σαββατοκύριακο στην περιοχή η Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν τους είδε. Ενώ είδε τους Μητροπολίτες.

Με συνέπεια να αποστέλλεται το μήνυμα σε όλη την περιοχή -προς ενημέρωση της Τουρκίας, βεβαίως- ότι η Αθήνα ετοιμάζεται να προτείνει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ορισμού – εκλογής των μουφτήδων και στο καθεστώς της σαρίας.

Δεν πέρασε επίσης απαρατήρητη η συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη με τον Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας, ο οποίος λέγεται ότι έχει στραφεί κατ’ επανάληψιν εναντίον της Ελλάδος σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα.
Τους συνάντησε Ελλην πολιτικός έπειτα από χρόνια, αναλαμβάνοντας πλήρη την ευθύνη.

Η Ελλάς αναθεωρεί επίσης την πολιτική της απέναντι στην Αρμενία, μολονότι η χώρα αυτή έχει δώσει μάχη υπέρ της πατρίδας μας, καταδικάζοντας σε όλα τα fora την τουρκική προκλητικότητα.    
Την ώρα που οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επιχειρούσαν να εισβάλουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το ημέτερο υπουργείο Εξωτερικών εξέδιδε μία ανακοίνωση με την οποία καλούσε σε «αυτοσυγκράτηση τα δύο μέρη», τους εισβολείς και τους αμυνομένους.  

O δε πρόεδρος της Αρμενίας είχε καταγγείλει εμπιστευτικώς απίστευτα πράγματα σε συνομιλητές του κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα προ διετίας αναφορικά με τη στάση Ελλήνων βουλευτών κατά της Αρμενίας και υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Είναι προφανές ότι εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή.

Η αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί με την αναγνώριση -αν δεν έχει επισυμβεί με κάποιο κείμενο- ότι όλες οι περιοχές όπου διεκδικούν δικαιώματα Ελλάδα και Τουρκία στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, οριοθετημένες και μη οριοθετημένες, είναι «αμφισβητούμενες».

Τα δε «διαφιλονικούμενα θέματα» δύνανται να αχθούν προς επίλυση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η pax mediterranea που ονειρεύτηκε ο Μακρόν πάει περίπατο, γι’ αυτό και μετά την αγορά των Rafale ο Γάλλος Πρόεδρος άνοιξε και πάλι κανάλι επικοινωνίας με τον Ερντογάν.    

Το πρόβλημα με την αναθεώρηση της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ότι ανοίγουν πληγές. Πληγές στο σώμα του έθνους. Πληγές στη στρατηγική μας.

Στην Ελλάδα και στον κόσμο ζει ισχυρότατη κυπριακή κοινότητα, αδελφοί μας, που είναι πάντοτε παρούσα για εμάς, ακόμη και αν το εθνικό κέντρο τούς αντιμετωπίζει καμιά φορά σαν αποπαίδι. 

Αδελφοί μας που καμιά φορά αναλαμβάνουν με γενναιότητα την ευθύνη για ελλαδικά λάθη χάριν της ενότητος.

Στην Ελλάδα ζει επίσης ισχυρότατη αρμενική κοινότητα. Ποιο είναι άραγε το επόμενο βήμα μετά την εγκατάλειψη της Αρμενίας απέναντι στους μισθοφόρους του Αλίεφ; Να αποκηρύξουμε και όλες τις γενοκτονίες χάριν του προέδρου Ερντογάν;    

Στην πατρίδα μας, ιδιαιτέρως στην Αθήνα, δραστηριοποιούνται επίσης ισχυρότατες θρακικές εστίες. Ενώσεις προσφυγικές.
Μόλις πρόσφατα η Προεδρική Φρουρά ενεδύθη τη θρακική φορεσιά επισήμως. Τι θα λέμε στο μέλλον σε αυτές τις ενώσεις προσφύγων; Οτι στη Θράκη ζει «τουρκική μειονότης»;

Άλλο η αποσυμπίεσις της βαλβίδος -απολύτως αναγκαία- και άλλο η εξαέρωσις.

Όσον αφορά τη στρατηγική της εξωτερικής μας πολιτικής, δεν θέλω καν να σκέφτομαι τις επιπτώσεις. Η υπόθεση και μόνον ότι Ελλάς και Κύπρος δεν θα είναι «ένα» στα κοινοτικά όργανα και στις διεθνείς διασκέψεις παρά μόνον περιστασιακώς με συγκλονίζει.

Η σκέψη ότι ενταφιάστηκαν ο Χάρτης της Σεβίλης και η κοινή ΑΟΖ με τη Μεγαλόνησο κατ’ απαίτηση της γείτονος χωρίς καμία ελληνική αντίδραση με θλίβει...πολύ φοβούμαι ότι οδηγούμαστε σε πρόσκαιρη ειρήνη. Δεν θα ησυχάσουν τα πράγματα. Εδώ είστε και εδώ είμαστε.

Μανώλης Κοττάκης


Μας εστάλη με e-mail

  .

2 σχόλια:

  1. Κύριε Κοττάκη, σου αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, και επειδη τη θέση που κατέχεις την έχεις κάνει έπαλξη υπεράσπισης της Ελλάδος και διότι έγραψες ένα πέρα για πέρα αληθινό κείμενο αλλα κατ'ουσίαν ένα “δακρυσμένο” λίβελο στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Αυτήν την εντύπωση έδωσε σε μένα το άρθρο σου: του “δακρυσμένου” λίβελου.

    Όμως, αν δεν σταματήσουμε τα δάκρυα και δεν πάρουμε στο δεξί χέρι “πύρινο τόξο λόγου”, θετικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να δούμε. Τέτοια κείμενα, όσο κι αν είναι αληθινά, τα αγνοεί η παντοδύναμη ηγεσία. Το κείμενο σου δεν εκφράζει αυτόν τον δίκαιο και τόσο αναγκαίο για τη συγκυρία αυτή εθνικό θυμό και ορμή και βούληση να σωθεί η Πατρίδα, μόνον ανησυχία και λύπη.

    Και κάτι ακόμα, δίνεις τα πεπραγμένα της εξωτερικής πολιτικής με έναν τρόπο σαν να έχεις πειστεί ότι ο Μητσοτάκης θα μπορεί μόνιμα να αλλάξει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος.
    Θα μπορέσει ή θα πέσει; Θα μπορέσει ή θα καεί στο βωμό ξένων συμφερόντων; Αν όλοι σταθούμε σε επάλξεις όχι άμυνας και δακρύων αλλά πυρφόρων βελών εναντίον όσων πλειοδοτούν προς τα ξένα συμφέροντα και μειοδοτούν προς την Πατρίδα μας Ελευθερία, Τιμή και Ζωή, δεν πρόκειται να έχει ο ελληνικός λαός.

    Και ιδού ένα κείμενο γραμμένο με εθνικό θυμό από έναν απλό Έλληνα/νίδα. Το είδα κάπου και το παραθέτω σε αμέσως επόμενο σχόλιο, λόγω ορίου χαρακτήρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΛΗΝΕΣ! ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ! ΠΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ!

    Δόθηκε επισήμως από την τουρκική προεδρία, η ατζέντα “διαλόγου” του Μητσοτάκη με τους Τούρκους: «Θα συνομιλήσουμε με την Ελλάδα για υφαλοκρηπίδα, ελληνικά νησιά, εναέριο χώρο και θαλάσσια σύνορα»!

    Ο Μητσοτάκης πρέπει να πέσει πριν καθίσει σε τούρκικο τραπέζι με αυτήν την Ατζέντα.
    Τι τον κοιτάτε ακόμα εκεί στη ΝΔ; Τσίπα ελληνική δεν έμεινε καθόλου στο πρόσωπο σας;
    Ανταρσίες ξέρετε να κάνετε μόνο για τη βουλευτική σας τσεπούλα;
    Αν δεν τον ρίξετε πριν καθίσει σε τέτοιο τραπέζι δεν έχετε κανένα μέλλον εδώ, να πάτε σε άλλη χώρα να βάλετε υποψηφιότητα για βουλευτές.

    Τα μάθατε τα νέα φαντάζομαι "κύριοι” “Μητσοτάκειοι” βουλευτές, το αίτημα για αποστρατικοποίηση των ανατολικών συνόρων της πατρίδος μας άρχισε να εκτελείται πριν μπει καν στο Προκρούστειο για την Ελλάδα τούρκικο παζάρι, δήθεν διάλογο.

    Με ληστές που επιχειρούν "να κόψουν τα πόδια" της Ελλάδος πώς γίνεται και κάνει διάλογο ο αρχηγός σας; Και για να ικανοποιήσει τον Προκρούστη, της τα κόβει ο ίδιος! Πρωτάκουστο και πρωτοφανές στην Ιστορία τούτης της πολύπαθης χώρας.

    Έχουν παλιώσει τα αμυντικά συστήματα στα νησιά μας είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, λες και απευθύνεται σε κρετίνους. Παλιά-ξεπαλιά, άφησε τα στη θέση τους κ. Παναγιωτόπουλε, μέχρι να τα αντικαταστήσεις με σύγχρονα. Έτσι θα έπραττε κάποιος ΥΠΕΘΑ και κάποια κυβέρνηση που θα υπηρετούσε τον ελληνικό λαό και όχι τη Μέρκελ και τους Τούρκους.

    Η ίδια η ατζέντα αυτή και η βαθμιαία, δήθεν μερική αποστρατικοποίηση των ανατολικών συνόρων της Ελλάδος (και ως γνωστόν μερική αποστρατικοποίηση δεν υπάρχει, είναι ψέμα και πρόσχημα) στοιχειοθετεί κατηγορητήριο ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΊΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ. Κάτι χειρότερο, μια ζωή θα φοβόσαστε τις "αδέσποτες". Γιατί υπάρχουν και Έλληνες που δεν μπορούν να αντέξουν ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ .

    Και δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσει ο Μητσοτάκης στον διάλογο, αν γίνει. Δεν είναι τόσο ανόητοι οι πάτρωνες του. Το ότι έθεσε υπό συζήτηση έδαφος και κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος είναι προς το παρόν υπεραρκετό για τους πάτρωνες και εντολείς του. Στη συνέχεια αυτή η ατζέντα, ή κάποια δήθεν ελαφρύτερη που προέκυψε από "επιτυχημένο διάλογο", θα πάει στη ΧΑΓΗ και....ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!

    Μετά από την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας περί της Ατζέντας του "διαλόγου", αν δεν πράξει κάτι άμεσα η Ν.Δ. τότε...

    ΕΛΛΗΝΕΣ, ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ! ΌΛΟΙ ΣΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ!
    ΠΑΡΑΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΑΚΟΜΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή