ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ» ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ;
ΒΙΝΤΕΟ
Οι σαρωτές εγκεφαλικών κυμάτων αναπτύσσονται εμπορικά και σύντομα θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή τρισεκατομμυρίων δολαρίων από εμένα, εσάς και τα παιδιά μας - Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε;
Η ετήσια συνάντηση του WEF στο Νταβός πραγματοποίησε ένα πολύ σημαντικό και συναρπαστικό σεμινάριο που συζητούσε τη “Διαφάνεια του Εγκεφάλου”. Διέθετε νέα, αλλά λειτουργική τεχνολογία, που επιτρέπει τη σάρωση του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω φορητών συσκευών (δεν χρειάζονται ηλεκτρόδια).
Τέτοιες σαρώσεις επιτρέπουν σε υπολογιστές με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης να διαβάζουν και να ερμηνεύουν τη νοητική κατάσταση του χρήστη, κατανοώντας άμεσα τα εγγεγραμμένα εγκεφαλικά κύματα.
Οι συσκευές που συζητούν υπάρχουν ήδη.
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που συνδυάζονται με τέτοιες συσκευές επιτρέπουν μια άνευ προηγουμένου εικόνα της ψυχικής και συναισθηματικής κατάστασης του χρήστη.
Η παραπάνω εικόνα δείχνει μια εργαζόμενη να έχει ερωτικές σκέψεις για έναν νέο άνδρα συνάδελφο (02:02 στο βίντεο). Ένα φορητό ακουστικό σάρωσης εγκεφάλου ειδοποιεί αμέσως το γραφείο της εταιρείας για τέτοιες απαγορευμένες επιθυμίες, οι οποίες θα μπορούσαν να βλάψουν την παραγωγικότητά της.
Το μήνυμα “ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ ΟΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ” εμφανίζεται αμέσως στην οθόνη της, επαναφέροντάς της μια παραγωγική νοοτροπία και υπενθυμίζοντάς της ποιος είναι το αφεντικό…
Μια καρτουνίστικη απεικόνιση τέτοιων μηχανημάτων είναι εδώ:
Η παρουσιάστρια του WEF, Nita A. Farahany, δεν περιγράφει κάποια μελλοντική τεχνολογία. Η ίδια εξηγεί στο 3:30 ότι όλες οι παραπάνω δυνατότητες υπάρχουν ήδη και αναπτύσσονται ραγδαία.
Αυτό είναι το μέλλον που έχει ήδη φτάσει. Όλα σε αυτό το βίντεο που μόλις είδατε, βασίζονται σε τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει επιτρέψει την πρόοδο στην αποκωδικοποίηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, που ποτέ πριν δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατή.
Έχετε ακούσει πολλά για την τεχνητή νοημοσύνη τα τελευταία χρόνια, εδώ στο Νταβός ήταν η συζήτηση της ώρας. Αλλά θέλω να μιλήσω γι’ αυτό με διαφορετικό τρόπο, που είναι η ικανότητα αποκωδικοποίησης της δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυμάτων. Όλα όσα σκέφτεστε, όσα αισθάνεστε, είναι όλα απλά δεδομένα. Δεδομένα, που σε μεγάλα μοτίβα, μπορούν να αποκωδικοποιηθούν χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.
Σκεφτείτε το εξής: ο μέσος άνθρωπος κάνει χιλιάδες σκέψεις κάθε μέρα. Καθώς μια σκέψη παίρνει μορφή (ένας μαθηματικός υπολογισμός, όταν είστε χαρούμενοι, όταν είστε κουρασμένοι, όταν είστε πεινασμένοι), νευρώνες πυροδοτούνται στον εγκέφαλό σας, σε μικροσκοπικές ηλεκτρικές εκκενώσεις.
Μια συγκεκριμένη σκέψη απαιτεί εκατοντάδες χιλιάδες νευρώνες που πυροδοτούνται με χαρακτηριστικά μοτίβα, που μπορούν να αποκωδικοποιηθούν με ηλεκτροεγκεφαλογραφία και συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη.
Οι φορητές συσκευές ανάγνωσης σκέψης που συζητά η Nita δεν φαίνονται περίεργες ή δυσκίνητες. Έβαλα δύο από αυτές σε μια εικόνα για ευκολία.
Πιο κοντά στο τέλος του βίντεο, μιλάει για το πόσο σημαντικό είναι να “διατηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας“. Παρακολουθήστε όμως τη Νίτα να γελάει στο 27:30 με την πρόταση του συντονιστή ότι “Όλοι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι θα χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία με απόλυτη υπευθυνότητα”.
Ξέρει πόσο αστείο είναι να πιστεύει κανείς ότι αυτή η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί με υπευθυνότητα… Δεν χρειάζομαι σαρωτή εγκεφαλικών κυμάτων τεχνητής νοημοσύνης για να δω πόσο ξεκαρδιστική είναι για εκείνη η παρατήρηση “υπεύθυνης χρήσης”!
Το Metaverse (Facebook) επενδύει βαριά στη σάρωση του εγκεφάλου
Η Nita αναφέρει (6:10) ότι το Facebook και οι εταιρείες τεχνολογίας “επενδύουν βαριά σε αυτές τις συσκευές”.
Η Big Tech περιμένει από εμάς να εγκαταλείψουμε τα πληκτρολόγια και τα ποντίκια των υπολογιστών.
Στο εγγύς μέλλον, αυτές οι συσκευές [σάρωσης εγκεφάλου] θα είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο θα αλληλεπιδρούμε με όλη την υπόλοιπη τεχνολογία μας.
Σκεφτείτε το για ένα λεπτό. Θα χρειαστεί να φοράτε σαρωτή εγκεφάλου για να ενσωματωθείτε με τα νέα γυαλιστερά gadget της Big Tech (τα οποία πιθανότατα θα παρέχονται δωρεάν). Ο σαρωτής θα στείλει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων σας στις μηχανές AI της Big Tech. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ογκώδης και δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε tablet ή τηλέφωνο, επομένως τα εγκεφαλικά σας κύματα θα συλλέγονται κεντρικά από το Facebook ή άλλη εταιρεία Big Tech.
Ενώ βρίσκεστε στην εικονική πραγματικότητα του Metaverse ή κάνετε κάτι άλλο χρησιμοποιώντας την ανθρώπινη διεπαφή του σαρωτή εγκεφάλου, μπορεί να μπουν στο μυαλό σας τυχαίες σκέψεις… Ίσως θα θέλατε πχ. ξαφνικά να αγοράσετε ένα άνετο μαξιλάρι;
Ο σαρωτής εγκεφάλου θα κοινοποιούσε αυτή τη σκέψη στην AI. Η AI θα το αποκωδικοποιούσε και θα σας έδειχνε σχετικές διαφημίσεις, ίσως ΠΡΙΝ ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία σκέψης σας!
Οι πιθανότητες για κατάχρηση είναι ατελείωτες. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ένας ξύπνιος σχεδιαστής μιας τέτοιας τεχνητής νοημοσύνης ή ένας γραφειοκράτης του “συμβουλίου διακυβέρνησης παραπληροφόρησης”, θα αποφάσιζε ότι πρέπει να σταματήσουν τους ανθρώπους από το να κάνουν σκέψεις που αρνούνται την κλιματική αλλαγή (απλώς ένα παράδειγμα)…
Αν ναι, μόλις ο συρμός των σκέψεών μου ξεφύγει από τη χώρα της φαντασίας του Ζούκερμπεργκ και αρχίσει να στρέφεται προς τις σκεπτικιστικές απόψεις για την κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη θα μου έδειχνε προληπτικά μία ελκυστική, προκλητική γυναίκα, μια χαριτωμένη γάτα που χαστουκίζει ένα σκύλο που… πέρδεται ή κάποια άλλη απόσπαση της προσοχής, για να διαταράξει την ανάπτυξη της… απαγορευμένης σκέψης μου.
Στο 21:37, η Nita συζητά τη διαταραχή των εγκεφαλικών κυμάτων και πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί, κάτι που επιβεβαιώνει μια τέτοια πιθανότητα.
Αυτό είναι υλικό καπέλου από αλουμινόχαρτο…
Οφείλω να ομολογήσω ότι η συζήτηση του WEF δίνει ευκαιρία για κουβέντα για την ανθρώπινη ανεξαρτησία και χρησιμοποιεί ακόμη και τον όρο “γνωστική ελευθερία”. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο μια κουβέντα για να αποκρύψουν τα μακροπρόθεσμα σχέδιά τους.
Η Nita οραματίζεται ένα μέλλον, όπου όλοι θα αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε σαρωτές εγκεφάλου, αν θέλουμε να βγάλουμε τα προς το ζην (13:10):
Κι αν δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πάτε; Τι γίνεται αν παντού υπάρχει πανταχού παρούσα παρακολούθηση; … Η επιτήρηση είναι μέρος της καθημερινότητάς μας.
Η “γνωστική ελευθερία” που αναφέρθηκε παραπάνω, δεν μπορεί να υπάρξει εάν μια αδιαφανής τεχνητή νοημοσύνη, που λειτουργεί από γιγάντιες εταιρείες που διοικούνται από πληθώρα επιτροπών “Υπεύθυνης Τεχνολογίας”, παρέχει στους ανθρώπους μια εικονική πραγματικότητα διαμορφωμένη ώστε να εξάγει τα μέγιστα έσοδα και να ασκεί τη μέγιστη επιρροή.
Αυτοί οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης αναπόφευκτα θα προγραμματιστούν ώστε να επηρεάζουν τη σκέψη μας με τρόπους πολύ πέρα από τον απλό εμπορικό τομέα. Αν ναι, οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα ακολουθούσαν τις υποδείξεις και τις έξυπνες ωθήσεις ανώνυμων, ανεύθυνων και εξαιρετικά ισχυρών δασκάλων της ανθρώπινης γνώσης.
Ο όρος “γνωστική ελευθερία” ακούγεται ελκυστικός, αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η συνείδηση του καθενός διαμορφώνεται από τις κοινωνίες και τα περιβάλλοντα στα οποία ζούμε. Οι σκέψεις και τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε μια αγρότισσα του 14ου αιώνα που δεν βγήκε ποτέ έξω από το χωριό της, είναι εντελώς διαφορετικά από τις σκέψεις ενός σύγχρονου επιστήμονα που ταξιδεύει στον πλανήτη. Απορροφούμε τις πληροφορίες και τις πεποιθήσεις μας από έξω.
Ένα παιδί που γεννιέται από πολύ φιλελεύθερους γονείς μπορεί να σκέφτεται διαφορετικά, από ένα άλλο παιδί που μεγαλώνει σε μια συντηρητική οικογένεια. Και όμως, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι συνδρομητές, οι γονείς μπορούν να επηρεάσουν τα παιδιά τους μόνο σε κάποιο βαθμό. Τα παιδιά συχνά μεγαλώνουν με διαφορετικές πεποιθήσεις από αυτές των γονιών τους.
Η ανατροφή, η διαφήμιση και η προπαγάνδα που βιώνουμε όλοι γύρω μας, μας διαμορφώνουν με τρόπους που είναι ισχυροί, αλλά δύσκολο να παρατηρηθούν. Επομένως, το πολύ πολύ, η “γνωστική ελευθερία” είναι μια άξια φιλοδοξία, όχι μια ασπρόμαυρη έννοια.
Ωστόσο, με την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης που καταγράφει τα εγκεφαλικά κύματα εκατομμυρίων ανθρώπων και τους επηρεάζει, η “γνωστική ελευθερία” θα γίνει εντελώς ανέκδοτο.
Επιτρέψτε μου να εξηγήσω γιατί.
Στο παρελθόν, ένα παιδί που μεγάλωνε σε μια συντηρητική οικογένεια, θα μπορούσε να κάνει φιλελεύθερες σκέψεις στην ιδιωτικότητα του μυαλού του, χωρίς οι γονείς να γνωρίζουν ή να διακόπτουν τη διαδικασία της σκέψης. Έτσι τα παιδιά εξελίσσονται σε ενήλικες που μπορούν να σκέφτονται ανεξάρτητα.
Αλλά ένα μελλοντικό παιδί, που θα μεγαλώνει με έναν βολικό σαρωτή εγκεφαλικών κυμάτων και θα είναι βυθισμένο στην εικονική πραγματικότητα, θα διαμορφωθεί πλήρως από το Μετασύμπαν που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη;
Μπορείτε να φανταστείτε τον Σωκράτη, που απεικονίζεται παρακάτω, να φοράει μια διεπαφή σάρωσης εγκεφάλου και να βυθίζεται στην εικονική πραγματικότητα που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη; Θα γινόταν ποτέ Σωκράτης όπως τον ξέρουμε, αν δεν είχε την ικανότητα να σκέφτεται χωρίς διακοπή;
Έχει ένας κανονικός άνθρωπος την ευκαιρία να αντισταθεί σε μια μηχανή σάρωσης εγκεφάλου τεχνητής νοημοσύνης, τόσο ισχυρή όσο εκατομμύρια ανθρώπινοι εγκέφαλοι και εκπαιδευμένη σε ένα τεράστιο “ανθρώπινο σύνολο δεδομένων”; Υπάρχει πιθανότητα ένα αγόρι ή ένα κορίτσι, μεγαλώνοντας σε μια εικονική πραγματικότητα που διαμορφώνεται από αυτά τα συστήματα, να αναπτύξει ανεξάρτητη σκέψη; Όχι κατά τη γνώμη μου…
Ένα τέτοιο μέλλον μπορεί να φαίνεται ελκυστικό σε κάποιους. Οι υποστηρικτές μπορεί να το αποκαλούν “κάνοντας τους ανθρώπους καλύτερους, διδάσκοντάς τους καλά πράγματα σε κλίμακα“, με τα “καλά πράγματα” να ορίζονται εύκολα σύμφωνα με τις αξίες των σχεδιαστών.
Πείτε με γεροπαράξενο, αλλά με φοβίζει αυτό, γιατί τέτοια συστήματα μας βάζουν στο έλεος ανώνυμων δασκάλων της σκέψης και μειώνουν την ανθρώπινη ατομικότητά μας σχεδόν στο τίποτα. Και αν οι άνθρωποι δεν είναι πλέον πραγματικά ατομικοί, όλοι διαμορφωμένοι από την ίδια AI εικονικής πραγματικότητας που σαρώνει τον εγκέφαλο, είμαστε αναλώσιμοι;
Η σάρωση εγκεφαλικών κυμάτων γίνεται mainstream. Το WEF τη λατρεύει. Οι εφαρμογές της συζητούνται στις παγκόσμιες συγκεντρώσεις των ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή.
Έτσι, τα καπέλα από αλουμινόχαρτο, τα οποία αναφέρονταν χαριτολογώντας ως χαρακτηριστικά των πιο τρελών θεωρητικών συνωμοσίας, μπορεί σύντομα να γίνουν απαραίτητα, για να διασφαλιστεί η “γνωστική ελευθερία”, για την οποία η Νίτα Φαραχάνι κάνει την ομιλία. Ακόμα και ο Σωκράτης, αν ζούσε, ίσως ένιωθε υποχρεωμένος να φορέσει ένα. Τόσο γελοίο!
Η εξιστόρηση εκ μέρους μου του βίντεο του WEF ακούγεται τρελή και μπορεί να φαίνεται σαν αποτέλεσμα της κατάχρησης του λάθος είδους μανιταριών… Δυστυχώς, τα τρελά πράγματα είναι ακριβώς εκεί στην παρουσίαση του WEF. Δεν επινόησα τίποτα απ’όλα αυτά. Το άρθρο αυτό δεν βασίζεται καν σε κάποια συλλογή ασύνδετου υλικού! Όλα όσα συζητώ, είναι σε ένα και μοναδικό βίντεο του WEF.
Οι σαρωτές εγκεφαλικών κυμάτων αναπτύσσονται εμπορικά και σύντομα θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή τρισεκατομμυρίων δολαρίων από εμένα, εσάς και τα παιδιά μας. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης για να “διαμορφώσουν τις μελλοντικές γενιές”, όπως επιθυμούν οι ανεξέλεγκτοι, μη εκλεγμένοι και ανώνυμοι κύριοι του νέου σύμπαντος.
Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου