Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΙΣΜΑ...

JEFFREY SACHS (COLUMBIA UNIVERSITY):«Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2033 - Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗΣ»!!!



«Η εποχή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που κυριαρχείται από το δολάριο πλησιάζει στο τέλος της, και αυτό θα συμβεί την επόμενη δεκαετία», τόνισε ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος

Το αμερικανικό δολάριο θα πάψει να είναι το κυρίαρχο νόμισμα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, πιστεύει ο Jeffrey Sachs, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Columbia.

«Η εποχή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος που κυριαρχείται από το δολάριο πλησιάζει στο τέλος της, και αυτό θα συμβεί την επόμενη δεκαετία», τόνισε σε μια συνάντηση της Λέσχης Συζήτησης Valdai.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, η κυριαρχία των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά σταδιακής παρακμής.

Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσώπευαν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ αυτό το ποσοστό είναι τώρα «μόνο στο 15%», υπενθύμισε ο οικονομολόγος.
«Αυτό το μερίδιο θα μειώνεται συνεχώς καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες αναπτύσσονται ταχύτερα από την οικονομία των ΗΠΑ», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο, «τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών θα γίνουν η βάση των πληρωμών».

Οι ευθύνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Ο Sachs κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι έκανε κατάχρηση των προνομίων που είχε η χρήση του δολαρίου ως νομίσματος επιλογής για το παγκόσμιο εμπόριο και τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.

Ένα από τα προνόμια ήταν η δυνατότητα δανεισμού με μειωμένα επιτόκια.

Διατήρησε επίσης ένα αρκετά αποτελεσματικό σύστημα διεθνών πληρωμών, αλλά οι ΗΠΑ έκαναν κατάχρηση αυτού του συστήματος, ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια», εξήγησε ο Jeffrey Sachs.

Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες «εξαρτήθηκαν από τη χρήση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων».

Η αποδολαριοποίηση φαίνεται να είναι μια επίμονη τάση που θα πρέπει να υπολογίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, είτε το θέλουν είτε όχι.

Και είναι αρκετά προφανές ότι η σκόπιμη οπλοποίηση του νομίσματός της από την ίδια την Ουάσιγκτον, μέσω της άσκησης κυρώσεων, είναι ένας από τους κύριους μοχλούς αυτής της οικονομικής τάσης.

Η πτώση του δολαρίου ΗΠΑ επιταχύνθηκε το 2022, όταν η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της προσπάθησαν να «πλήξουν» τη Ρωσία με κυρώσεις εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία.

Οι περιορισμοί, μαζί με μια απόφαση να παγώσει ένα μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας, ώθησαν μεγάλες μη δυτικές χώρες, ακόμη και μακροχρόνιες παραδοσιακούς συμμάχους και εταίρους των ΗΠΑ, να αξιολογήσουν τους πιθανούς κινδύνους από το να ποντάρουν τα πάντα στο αμερικανικό νόμισμα.

Ενώ οι τιμωρητικές κυρώσεις έχουν «επιστρέφουν» εναντίον των ίδιων χωρών που κατέφυγαν σε αυτές, η Μόσχα και οι εταίροι της αντέδρασαν ενισχύοντας το εμπόριο σε τοπικά νομίσματα.

Ρούβλια και γιουάν

Το μερίδιο του ρουβλίου στις πληρωμές για τις ρωσικές εξαγωγές έχει ξεπεράσει το 50% και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας, αποκάλυψε νωρίτερα αυτό το μήνα ο ασκών καθήκοντα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τελωνείων Ruslan Davydov.

Πρόσφατα, νέα ευρωπαϊκή έρευνα επιβεβαίωσε ότι, για παράδειγμα, η αυξημένη χρήση του γιουάν στο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας υπονομεύει την κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου.

«Κατά τη διάρκεια του 2022, το μερίδιο των εισαγωγών της Ρωσίας που τιμολογήθηκαν σε γιουάν (CNY) αυξήθηκε κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες», ανέφερε μια ερευνητική εργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, το 20% των εισαγωγών της Ρωσίας τιμολογούνταν σε γιουάν.
Επιπλέον, η χρήση του γιουάν για τον διακανονισμό εισαγωγών από τρίτες χώρες αυξήθηκε επίσης φτάνοντας το 5%.
Επιπλέον, εν μέσω της αυξημένης «εργαλειοποίησης» του δολαρίου από τις ΗΠΑ, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των BRICS στο 

Γιοχάνεσμπουργκ, τα μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αυξήσουν τη χρήση των τοπικών νομισμάτων στις εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τόσο μεταξύ μελών BRICS όσο και με τους εταίρους τους.

Με την προσθήκη έξι νέων περιφερειακών οικονομιών από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή στο αρχικό μπλοκ πέντε κρατών BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική - η ομαδοποίηση των μεγάλων οικονομιών του μη δυτικού κόσμου αποτελεί πλέον το 37% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σε σύγκριση με το 30% των G7.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου