Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΠΛΗΡΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 ΞΕΦΤΙΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ




Η νίκη του Πούτιν στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, η επερχόμενη προσάρτηση της Κριμαίας και της ανατολικής Ουκρανίας από τη Ρωσία και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ και ο Πούτιν έκλεισαν μόνοι τους το ζήτημα, αδιαφορώντας πλήρως για την Ευρώπη, εκθέτουν τη φιλοπόλεμη Ευρώπη και ουσιαστικά γελοιοποιούν τους ευρωπαίους ηγέτες – του Μητσοτάκη συμπεριλαμβανομένου.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος -κατόπιν της πολιτικής Μπάϊντεν που στόχευε στην ανατροπή του Πούτιν και την εγκαθίδρυση στη Ρωσία ενός φιλοαμερικανικού καθεστώτος- ο Μητσοτάκης αποφάσισε κι αυτός να ταχθεί ενεργά στο πλευρό του Μπάϊντεν και να κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία. 

Μπήκε επικεφαλής της δυτικής αντι-ρωσικής εκστρατείας και άρχισε να στέλνει χρήματα, τανκς, ρουκέτες καλάσνικοφ και πάσης φύσεως στρατιωτικό υλικό, ενώ παρουσία του Ζελένσκι ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα εκπαιδεύει τους ουκρανούς στα F-16 και δεν παρέλειψε να τονίσει πως θα επιδιώξει και την παραπομπή του Πούτιν στο διεθνές ποινικό δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου, ώστε να τιμωρηθεί η Ρωσία!

Παράλληλα η ελληνική Βουλή, με τη σύμφωνη γνώμη του Τασούλα, υποχρέωσε τον ελληνικό λαό να παρακολουθεί εμβρόντητος σε συνεδρίαση του ελληνικού κοινοβουλίου, έναν ουκρανό νεοναζί του τάγματος Αζώφ.

Οι αποφάσεις αυτές, ήταν επικίνδυνες για τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς κόβαμε διπλωματικές σχέσεις με μια παραδοσιακή μας σύμμαχο, τη Ρωσία, σε μια κρίσιμη στιγμή για τα ελληνοτουρκικά θέματα, την ίδια μάλιστα στιγμή που η Τουρκία φρόντιζε να ενδυναμώνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Η φιλοπόλεμη και αντιρωσική υστερία του Μητσοτάκη θύμισε έντονα την ανόητη απόφαση του Βενιζέλου να εκστρατεύσει και αυτός στην Ουκρανία, πάλι εναντίον των Ρώσων, μια απόφαση που ήταν το πρελούδιο της μικρασιατικής καταστροφής του 1922. 

Είχε προηγηθεί η απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων να οργανώσουν εκστρατεία στην Κριμαία, εναντίον των Ρώσων μπολσεβίκων, με σκοπό να ενισχύσουν τις αντεπαναστατικές ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή της σημερινής Ουκρανίας.

Στάλθηκαν τότε, αρχές Ιανουαρίου του 1919, 2 ελληνικές μεραρχίες στην περιοχή της Κριμαίας, μια δύναμη 24.000 ανδρών, μεγαλύτερη ακόμα και από τη γαλλική στρατιωτική αποστολή, η οποία μάλιστα είχε και το γενικό πρόσταγμα των επιχειρήσεων, με επικεφαλής τον στρατηγό Philippe d’ Enselme. 

Τα αποτελέσματα όμως ήταν οικτρά, τόσο στον στρατιωτικό τομέα -καθώς οι ελληνικές δυνάμεις από την προέλαση του Κόκκινου Στρατού είχαν περίπου 400 νεκρούς και 600 τραυματίες- όσο κυρίως στους Έλληνες της Νότιας Ρωσίας, που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τα αντίποινα των μπολσεβίκων και να πάρουν εν τέλει τον δρόμο της προσφυγιάς προς την Ελλάδα[1].

Η έκπληξη και η απογοήτευση στις τάξεις του ελληνικού στρατού, από την επικίνδυνη για τα ελληνικά συμφέροντα απόφαση του Βενιζέλου, ήταν μεγάλες: «Γενική η κατάπληξις…», έγραφε προς την Πηνελόπη Δέλτα, ο Κωνσταντίνος Βλάχος, διοικητής τάγματος, «…μόλις προ διμήνου σταματήσαμε τον πόλεμο! 

Ώστε δεν σταμάτησε για όλους ο πόλεμος; Στη Ρωσία! Που θα πάμε; Τι θα κάνουμε; Μεμψιμοιρίαι και απογοητεύσεις…γιατί θα πάμε να επαναφέρωμε το τσαρικόν καθεστώς; Και γι΄αυτό να πολεμήσουμε αφήνοντας ίσως τα κόκκαλά μας παγωμένα μέσα στις στέπες, τους ογκόπαγους, τα παγόβουνα;»[2].

Ο Βενιζέλος, εκστρατεύοντας τότε στην Ουκρανία και εν συνεχεία στη Μικρά Ασία, οδήγησε σε τραγωδία τον Ελληνισμό. Και σήμερα, στην τραγική επανάληψή της η ιστορία μας ωθεί ταχύτατα σε συνολικές παραχωρήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο, τα κατεχόμενα εδάφη της οποίας ήδη έχουν αναγνωρισθεί από τη Ρωσία.

Υπήρχε κάποιος μέσα στη Βουλή να σταματήσει τον πολεμικό οίστρο του κ. Μητσοτάκη; Όχι. Αν εξαιρέσουμε το ΚΚΕ, που προς τιμήν του έβγαλε ανακοίνωση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και το πολεμικό ανακοινωθέν της εναντίον της Ρωσίας και τις σταθερά φιλορωσικές θέσεις του Βελόπουλου, κανένα άλλο κόμμα δεν είπε κουβέντα.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο όμως δεν ήταν καθόλου ευχάριστες, ούτε για τον Μπάϊντεν, ούτε για τους δυτικούς, ούτε για τον Μητσοτάκη. Διότι οι Ρώσοι, αργά και σταθερά, μετά την κατάληψη της Κριμαίας, προέλασαν καταστρέφοντας συστηματικά τις υποδομές του καθεστώτος Ζελένσκι.

Η εξέλιξη του πολέμου ήταν προφανής εξ αρχής και την είχαμε επισημάνει ήδη από την έναρξη του πολέμου. Θα τραβούσε όσο χρειαζόταν μέχρι να ισοπεδωθεί από τους Ρώσους η ανατολική και νότια Ουκρανία. 

Ο Χένρι Κίσσινγκερ είχε επισημάνει εξαρχής το ηλίθιο λάθος των δημοκρατικών: όταν δεν είσαι σε θέση να χρησιμοποιήσεις πυρηνικά, πως κηρύσσεις τον πόλεμο στη Ρωσία; Στο πεδίο του συμβατικού πολέμου η Ρωσία υπερέχει και όση στρατιωτική βοήθεια και να έστελνε η Δύση, αργά ή γρήγορα ο Ζελένσκι θα έχανε.

Ενώ στις ΗΠΑ οι σοβαροί αναλυτές τόνιζαν το αδιέξοδο της Δύσης και ζητούσαν από το 2022 συνθηκολόγηση, ενώ η νίκη των ρεπουμπλικανών τον Νοέμβριο ήταν σχεδόν βεβαία, ενώ και η εγκατάλειψη του Ζελένσκι ήταν βεβαία και ενώ ο Πούτιν δεν έδειχνε διατεθειμένος να πάει στο ειδικό δικαστήριο της Ούρσουλα, εδώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κήρυξε τον πόλεμο, τοποθετούμενη πίσω ακόμα και από τον ηπέργηρο συντηρητικό Χένρι Κίσσινγκερ.

Αυτός ο πόλεμος δεν εξελίχθηκε καλά, για τις μάλλον δουλικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αντί να υψώσουν το πολιτικό τους ανάστημα στον Μπάϊντεν και να αρνηθούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο, έσπευσαν να τον ξεπεράσουν σε φιλοπόλεμη ρητορική και πάσης φύσεως κυρώσεις.

Και έστειλαν προσωπικότητες του τύπου Λιζ Τρας, Κάγια Κάλας κλπ, να ηγηθούν του πολέμου και να επιτεθούν στους Ρώσους. Πολύ επιπόλαιη σκέψη.

Και τώρα θα πρέπει να εξηγήσουν στου εξαγριωμένους λαούς τους που τρέμουν από το κρύο και είναι μέσα στην ανεργία, για ποιο λόγο έκαναν πόλεμο και γιατί δεν σκέφτηκαν τα συμφέροντα των λαών τους.

Αυτή η κατάληξη δεν θα εξελιχθεί καλά και για τον Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έχει ακόμα ούτε απλή επαφή με τον Τραμπ και έβαλε μάλιστα μια εταιρεία λόμπυ στις ΗΠΑ να ενεργήσει ώστε να απαντήσει επιτέλους ο Τραμπ στο τηλέφωνο του Μαξίμου!

Εκτός και εισβάλει αιφνιδίως στη Ρωσία η ίδια η Κάγια Κάλας με τον στρατό της και ανατρέψει τα δεδομένα. Μόνον αυτή η εναλλακτική υπάρχει.

Εντυπωσιασμένο το Κρεμλίνο από τις προτάσεις Τραμπ – Μεντβέντεφ: Η Ευρώπη έληξε

Ο Τραμπ έκανε ενθουσιώδη σχόλια μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν. «Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο. Θα έχουμε κατάπαυση του πυρός στο εγγύς μέλλον, διότι όλοι επιθυμούν να σταματήσει ο πόλεμος», δήλωσε αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος. 

«Είμαι απολύτως σύμφωνος με αυτό» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πιθανότητα να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

«Η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να κάνουν ειρήνη. Οι άνθρωποι τους πεθαίνουν και πρέπει να βρουν έναν τρόπο να σταματήσουν τον πόλεμο. Υπάρχει ένας ωκεανός ανάμεσά μας (ΗΠΑ και Ρωσία)», επεσήμανε.

Όσον αφορά την επιστροφή εδαφών στην Ουκρανία, είπε: «Νομίζω ότι ο Πιτ (Χέγκσεθ – Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ) είπε ότι αυτό είναι απίθανο. Η Ρωσία έχει καταλάβει πολύ έδαφος, έχει πολεμήσει για αυτό και έχει χάσει πολλούς στρατιώτες. 

Κάποια εδάφη, νομίζω, θα επιστραφούν. Θα είναι μια συνάντηση μεταξύ εμένα και του Πούτιν, ίσως και του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, αλλά όχι με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Θα έχουμε πρώτα αυτή τη συνάντηση και μετά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στη δεύτερη».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε συχνά στην άποψη του Χέγκσεθ, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την άμυνά της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, να τερματίσει σύντομα τον πόλεμο στην Ουκρανία και παράλληλα να αντιμετωπίσει το «βαθύ κράτος» στις ΗΠΑ.

Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες Τετάρτη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο είπε ότι συμφώνησαν να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου και να προγραμματίσουν συναντήσεις.

«Θα έρθει εδώ, θα πάω εκεί, και θα ιδωθούμε πιθανόν στη Σαουδική Αραβία την πρώτη φορά», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία, υποστηρίζοντας επίσης πως θα κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία στο «όχι και πολύ μακρινό μέλλον».

 Ο Τραμπ έκρινε επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ -την οποία ζητεί το Κίεβο, αλλά είναι κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα- δεν είναι ρεαλιστική.

Είπε επίσης ότι «κάποια στιγμή πρέπει να γίνουν εκλογές» στην Ουκρανία. Αν δεν είχε επιβληθεί στρατιωτικός νόμος, τον Φεβρουάριο του 2022, που εμποδίζει τη διεξαγωγή εκλογών, οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία θα διεξάγονταν τον Μάρτιο του 2024. 

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, είχε αναγγείλει νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Truth Social, κάνοντας λόγο για πολύ παραγωγική συζήτηση με τον Ρώσο ομόλογό του.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε στον Τραμπ ότι επιθυμεί την εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα. 

Οι Δυτικοί ηγέτες είναι «σε κατάσταση αποχαύνωσης» μετά την επικοινωνία Πούτιν-Τραμπ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Ο Σεργκέι Λαβρόφ ελπίζει ότι ο Τραμπ θα υπενθυμίσει σε όλους πώς λειτουργεί η πραγματική διπλωματία.

Ακολούθως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το γεγονός ότι ο Τραμπ επικοινώνησε πρώτα με τον Πούτιν και μετά με τον Ζελένσκι, όπως και ο τόνος του, είναι ενδείξεις ρήξης με την πολιτική που ακολουθούσε ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο, Τζο Μπάιντεν, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Πούτιν, από την πλευρά του, απαιτεί κάτι πιο ουσιαστικό: την εξάλειψη των βαθύτερων αιτίων της σύγκρουσης. Δεν σχολίασε τη συνομιλία, αλλά μια σημαντική φράση στο δελτίο τύπου του Κρεμλίνου αναφέρει: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε την ανάγκη να εξαλειφθούν οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης». 

Η Μόσχα βλέπει τη συνομιλία ως την αρχή μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, που δεν θα είναι εύκολη. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε ήδη αναφέρει τα βασικά αίτια της σύγκρουσης.

Τα αίτια του πολέμου στην Ουκρανία είναι:Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς

Η επιθυμία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Η έλλειψη εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία.

Η Ρωσία θα ζητήσει την επιστροφή του ΝΑΤΟ στα σύνορα του 1997, κάτι που ίσως δεχτεί ο Τραμπ, καθώς αμφισβητεί τη βιωσιμότητα του ΝΑΤΟ και έχει επισημάνει ότι οι σύμμαχοι πρέπει να συμβάλλουν αναλογικά στις αμυντικές δαπάνες. 

Η γεωπολιτική αναλύτρια Λιούμποβ Στεπούσοβα τονίζει ότι ο Τραμπ μπορεί να το δεχτεί, καθώς έχει δείξει προτεραιότητα στην κινεζική απειλή και τα εσωτερικά σύνορα των ΗΠΑ, παρά στις εξελίξεις στην Ευρώπη.


Η Ρωσία εισέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την απειλή της στρατιωτικής δύναμης, γεγονός που σημαίνει ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της. 

Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά τη συνομιλία του Πούτιν με τον Τραμπ, εξαπέλυσε σφοδρά πλήγματα στο λιμάνι της Οδησσού και στο Κίεβο. 

Ο Πούτιν είναι γνωστός για την ικανότητά του να συμβιβάζεται, και με την καθοδήγησή του, η συζήτηση ανέφερε τη συνεργασία Ρωσίας-ΗΠΑ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα οφέλη αυτής της συμμαχίας.

Φαίνεται πως ο Τραμπ διαθέτει την αποτίμηση του Πενταγώνου για τα οικονομικά του πολέμου και κατανοεί ότι με το τεράστιο έλλειμμα και την κατάσταση της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, είναι αδύνατο να κερδίσει. 

Υπάρχουν υπολογισμοί για την ισχύ του ρωσικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, το ηθικό του Κιέβου και τους περιορισμένους πόρους του.

Ο Τραμπ, ως ρεαλιστής, έχει τρία βασικά μέλη:Να κερδίσει ό,τι μπορεί από την Ουκρανία πριν αυτή ενσωματωθεί πλήρως από τη Ρωσία.

Να συντρίψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαλείφοντας μια ανταγωνιστική δύναμη.

Να αποτρέψει την Κίνα από το να ενισχυθεί με τη βοήθεια της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής.

Αυτά τα ζητήματα θα θέσει στον Πούτιν ως αμοιβαίες εγγυήσεις για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει τεράστια πολιτική εμπειρία και δεν θα επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος. 

Δεν θα επιτρέψει στη Δύση να τον εξαπατήσει ξανά, όπως συνέβη με τις Συμφωνίες του Μινσκ. Είναι αναμενόμενο ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ενταθεί, προκειμένου η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ να προχωρήσει πιο εύκολα.

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα (13.02.2025) πως έχει «εντυπωσιαστεί» από τις θέσεις και τις προτάσεις που εξέφρασε ο Τραμπ στον Πούτιν αναφορικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει πολιτική βούληση τόσο στη ρωσική όσο και στην αμερικανική πλευρά να εξεύρουν μια διευθέτηση και να τελειώσει ο πόλεμος που διαρκεί τρία χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση για το σχόλιο του Τραμπ ότι μια συνάντηση με τον Πούτιν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία, ο Πεσκόφ είπε πως οι λεπτομέρειες της συνάντησης δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει ποιος από τους δύο ηγέτες είχε την πρωτοβουλία για το τηλεφώνημα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσκληση του Πούτιν στον Τραμπ να επισκεφθεί τη Μόσχα, ο Πεσκόφ είπε πως υπήρξε αμοιβαία ανταλλαγή προσκλήσεων, όμως η διμερής συνάντηση είναι μια διαφορετική διαδρομή.

 «Υπάρχει πολιτική βούληση η οποία τονίστηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνομιλίας να διεξαχθεί διάλογος σε αναζήτηση μιας διευθέτησης», είπε ο Πεσκόφ. «Υπάρχει συμφωνία πως μια ειρηνική διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων είναι δυνατή».

«Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε την άποψη ότι έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να συνεχιστεί ο πόλεμος. Η παρούσα κυβέρνηση, εξ όσων αντιλαμβανόμαστε, ακολουθεί την άποψη ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσει ο πόλεμος και για να υπερισχύσει η ειρήνη», είπε. 

«Μας έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση η θέση της τρέχουσας κυβέρνησης και είμαστε ανοικτοί στον διάλογο». Απαντώντας σε ερώτηση αν ευρωπαϊκές χώρες θα εκπροσωπηθούν στις ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε πως είναι πρόωρο να γίνει λόγος για το σχήμα τους.

Υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη» μιας συνάντησης Πούτιν και Τραμπ, ο Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα επιθυμεί, πέρα από το ουκρανικό, μια «εις βάθος συζήτηση» για «την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο» στο σύνολό της και «τις ανησυχίες (της Ρωσίας) που συνδέονται με την ασφάλεια».

Αντίδραση από Γερμανία

Η Ευρώπη φθόνησε και οργίστηκε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ επειδή αυτό έδειξε ότι η δύναμή της στην παγκόσμια σκηνή έχει μειωθεί, δήλωσε σήμερα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο αντιπρόεδρος του πανίσχυρου ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών αύξησε την ανησυχία μεταξύ ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών ότι οι δύο ηγέτες πιθανόν να επιδιώξουν να συνάψουν συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία με επαχθείς όρους για το Κίεβο. 

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εξέφρασε σήμερα την απογοήτευσή του που η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ήδη υποχωρήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, προς τη Ρωσία, ακόμη και πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

«Η ψυχρή γεροντοκόρη Ευρώπη έχει τρελαθεί από φθόνο και οργή», έγραψε ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ο Μεντβέντεφ, στο Telegram. 

Όπως είπε ο ίδιος, η Ευρώπη δεν είχε προειδοποιηθεί για την επικοινωνία Πούτιν-Τραμπ ούτε της είχε ζητηθεί η συμβουλή για το περιεχόμενό της. «Δείχνει τον πραγματικό ρόλο της στον κόσμο. Η Ευρώπη έληξε», σχολίασε ο ίδιος.

Νωρίτερα ο Μεντβέντεφ είχε δηλώσει ότι η τηλεφωνική επικοινωνία του Πούτιν με τον Τραμπ δείχνει ότι η Ρωσία δεν θα ηττηθεί ποτέ. «Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει μια κυρίαρχη χώρα και ένας ανώτερος ηγέτης του πλανήτη.

 Αυτό το μάθημα πρέπει να το πάρουν οι αλαζονικές αμερικανικές ελίτ. Είναι αδύνατο να μας γονατίσουν. Και όσο νωρίτερα το καταλάβουν αυτό οι αντίπαλοί μας, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Το μήνυμα Χέγκσεθ

Από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε σε συνεδρίαση ομολόγων του στο ΝΑΤΟ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ είχε ήδη αναφερθεί στα σχέδια της Ουάσινγκτον. 

Ο Πιτ Χέγκσεθ έκρινε πως δεν είναι ρεαλιστική η προοπτική επιστροφής στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014, δηλαδή την χερσόνησο της Κριμαίας να ανήκει στην ουκρανική επικράτεια. 

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συνεισφέρουν μελλοντικά το μεγαλύτερο μερίδιο της βοήθειας προς την Ουκρανία, συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως ενδεχόμενη ανάπτυξη ειρηνευτικής στρατιωτικής δύναμης δεν θα μπορούσε να γίνει υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας τόνισαν για ακόμη μια φορά ότι καμία απόφαση για την Ουκρανία δεν πρέπει να ληφθεί «χωρίς το Κίεβο» και χωρίς συμμετοχή των Ευρωπαίων. 

«Γιατί η κυβέρνηση Τραμπ κάνει δώρα στον Πούτιν -ουκρανικά εδάφη και “ όχι” στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ- προτού ακόμη ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις;», διερωτήθηκε έκπληκτος μέσω Χ ο Μάικλ ΜακΦολ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία (2012-2014).

Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο τελευταίος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη Ρωσία για να συμμετάσχει στη σύνοδο της G20 που διεξήχθη το 2013 στην Αγία Πετρούπολη. 

Η πιο πρόσφατη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν έγινε το 2018 στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους έγινε την επομένη της αποφυλάκισης του Αμερικανού Μαρκ Φόγκελ, καταδικασθέντα στη Ρωσία για κατοχή ναρκωτικών. 

Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να απελευθερώσουν τον Ρώσο Αλεξάντερ Βίνικ, που είχε καταδικαστεί για εγκλήματα που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα. Χθες Τετάρτη, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε επίσης πως αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις κρατούμενοι στη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου