1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΕ ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΔΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ USAID ΤΟΥ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η χρηματοδότηση της Ελλάδας από την USAID (Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας) και άλλους αμερικανικούς φορείς κατά τη διάρκεια της τετραετίας της κυβέρνησης Μπάιντεν έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση, καθώς τα ποσά που δόθηκαν φτάνουν σχεδόν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Αυτό το ποσό τοποθετεί την Ελλάδα σε μια από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις που διατέθηκαν από την USAID, γεγονός που έχει θορυβήσει πολλούς, δεδομένων των πολιτικών και κοινωνικών επιπτώσεων που μπορούν να προκύψουν από τέτοιου είδους εξωτερικές χρηματοδοτήσεις.
Αναλυτικά, τα κονδύλια αυτά περιλαμβάνουν χρηματοδοτήσεις για την πανδημία COVID-19, καθώς και για άλλες δράσεις και προγράμματα που σχετίζονται με την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, τη δημόσια υγεία και την οικονομική ανάπτυξη.
Σημαντικό ρόλο στην κατανομή αυτών των κονδυλίων φαίνεται να έχει παίξει η ανάγκη των ΗΠΑ για να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή και να προωθήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο και στον τομέα της ασφάλειας.
Η περίοδος της πανδημίας ήταν καθοριστική για αυτήν την ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την υγειονομική κατάσταση και για τη διαχείριση των κρίσεων.
Η USAID, σε συνεργασία με άλλους αμερικανικούς φορείς και ιδρύματα, προσέφερε σημαντική χρηματοδότηση για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την υποστήριξη προγραμμάτων που αφορούσαν την ευημερία και την κοινωνική ασφάλεια των πολιτών.
Ωστόσο, οι πληροφορίες που διαρρέουν και αναφέρονται στην εσωτερική πολιτική επικοινωνία της Ελλάδας δημιουργούν υποψίες σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις αυτών των χρηματοδοτήσεων.
Οι αμερικανικοί οργανισμοί φέρονται να έχουν ασκήσει πιέσεις και να έχουν προσπαθήσει να επηρεάσουν τη δημόσια γνώμη και τις πολιτικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό έχει προκαλέσει υποψίες σχετικά με τη διαφάνεια αυτών των χρηματοδοτήσεων και τις επιπτώσεις τους στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες της χώρας.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο αυτής της χρηματοδότησης είναι η εμπλοκή ενός Ελληνοαμερικανού, ο οποίος έχει ισχυρούς δεσμούς με την αμερικανική κυβέρνηση και φαίνεται να έχει αναλάβει το ρόλο του «μεσολαβητή» σε πολιτικές και επικοινωνιακές υποθέσεις στην Ελλάδα.
Ο εν λόγω Ελληνοαμερικανός, που φέρεται να είναι «άνθρωπος εμπιστοσύνης» του Προέδρου Μπάιντεν, φαίνεται να έχει επικοινωνία με επιλεγμένα πρόσωπα στην ελληνική πολιτική και δημοσιογραφική σκηνή, και μάλιστα φέρεται να παίρνει άμεση δράση για να επηρεάσει τις εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Η στρατηγική αυτή, αν επιβεβαιωθεί, εγείρει σοβαρά ζητήματα για την πολιτική ανεξαρτησία της χώρας και τις επιρροές που ασκούνται στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Ειδικά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί μια πολιτική που είναι στενά συνδεδεμένη με τα αμερικανικά συμφέροντα προκαλεί προβληματισμούς για το αν και κατά πόσο οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν όντως ως κύριο στόχο το εθνικό συμφέρον ή αν έχουν επηρεαστεί από εξωτερικές παρεμβάσεις.
Αναφορικά με την επιρροή των ΗΠΑ στα ελληνικά ΜΜΕ, φέρεται ότι οι αμερικανικοί φορείς, μέσω του Ελληνοαμερικανού μεσολαβητή, έχουν προσπαθήσει να επηρεάσουν τη δημόσια συζήτηση και την εικόνα της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας διάφορες τακτικές για να κατευθύνουν την κοινή γνώμη και να ενισχύσουν τη διακυβερνητική συνεργασία.
Οι ενέργειες αυτές προφανώς εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική που αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιρροής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία και τη στρατηγική ευχέρεια της χώρας.
Η απευθείας επικοινωνία και οι στενές σχέσεις μεταξύ του Ελληνοαμερικανού και των προσώπων στην Αθήνα καταδεικνύουν την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις και τις εξωτερικές πιέσεις που ενδεχομένως να υπάρχουν.
Η Ελλάδα πρέπει να αναλογιστεί τις συνέπειες αυτής της εξωτερικής επιρροής και να διασφαλίσει ότι η πολιτική της παραμένει ανεξάρτητη και προσανατολισμένη στο εθνικό συμφέρον, μακριά από εξωτερικές παρεμβάσεις που ενδεχομένως να αμφισβητούν τη δημοκρατική της διαδικασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου