Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΜΑΣΚΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ


Οι μάσκες και τα κατάλληλα φίλτρα τους για τα χημικά των ΜΑΤ





 
Αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας είναι ότι τα φίλτρα είναι αυτά που κάνουν όλη τη δουλειά!

 
Θα προσπαθήσω να εξηγήσω την κατάσταση με καθημερινά λόγια και λίγο απλουστευμένα και για αυτό τον λόγο ζητάω συγνώμη από τους επιστήμονες για την μη ακριβή περιγραφή του θέματος.




Θα ξεκινήσω με κάποια βασικά, μετά θα συνεχίσω κάνοντας ορισμένες συγκρίσεις και στο τέλος θα καταλήξω σε συγκεκριμένες μάρκες με τα κατάλληλα φίλτρα τους.



Οι μάσκες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες



στις μάσκες μισού προσώπου (half face) και



στις μάσκες ολόκληρου προσώπου (full face)





Μάσκα μισού προσώπου (διαδηλωτής) και μάσκα ολόκληρου προσώπου (ΜΑΤ).

Ο διαδηλωτής φοράει επίσης μάσκα κολύμβησης ενώ ο ΜΑΤατζής κράνος



Πριν ξεκινήσουμε θέλω να τονίσω ότι σύμφωνα με τον κουκουλονόμο, είναι παράνομο να φοράμε μάσκες είτε αυτές είναι μισού προσώπου, είτε αυτές είναι ολόκληρου προσώπου, απλά είναι προσωπική επιλογή του κάθε ένα, να επιλέξει αν θέλει να προστατεύσει την υγεία του από τα χημικά των ΜΑΤ.



Θα πρέπει να πούμε ότι αν κάποιος επιλέξει να πάρει μάσκα μισού προσώπου, θα πρέπει να πάρει και προστασία για τα μάτια του, δηλαδή κολυμβητικά γυαλιά ή μάσκα του σκι ή μάσκα για μοτοκρός.



Η πιο φτηνή λύση είναι τα κολυμβητικά γυαλιά αλλά υπάρχουν δύο θέματα



Επειδή τα κοινά κολυμβητικά γυαλιά συνήθως θαμπώνουν, θα πρέπει να αγοραστούν αντιθαμβωτικά κολυμβητικά γυαλιά (π.χ. η cressi βγάζει τέτοια) ή αντιθαμβωτικό σπρέι με το οποίο θα ψεκάζουμε τα κοινά κολυμβητικά γυαλιά. Ορισμένοι λένε ότι απλά τα φτύνουν πριν τα βάλουν, αλλά σε εμένα αυτό δεν δούλεψε , οπότε πάμε για cressi

Θέλει μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ όταν βγάζουμε τα κολυμβητικά γυαλιά γιατί μπορεί να πάθουμε μεγάλη ζημιά στο μάτι. Λόγω διαφοράς πίεσης, αν τραβήξουμε απότομα τα γυαλιά από τα μάτια μας μπορεί να πάθουμε αποκόλληση, δηλαδή να μας ξεκολλήσει το μάτι!!!! Ο σωστός τρόπος για να βγάζουμε τα γυαλιά είναι να τα πιάνουμε από τις δύο άκρες (που είναι προς τα αυτιά) και να τα φέρνουμε προς τα εμπρός και όχι προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε την αποκόλληση. ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση σύλληψης ή προσαγωγής, υπάρχει περίπτωση κάποιος ασφαλίτης ή ματατζής να σου τραβήξει τα γυαλιά για να σου δημιουργήσει πρόβλημα.



Επίσης ένας ακόμα διαχωρισμός που έχουν οι μάσκες είναι



οι μάσκες με ένα φίλτρο και



οι μάσκες με δύο φίλτρα



Συνήθως οι μάσκες ολόκληρου προσώπου έχουν ένα φίλτρο αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, δηλαδή υπάρχουν μάσκες ολόκληρου προσώπου με 2 φίλτρα.



Τα φίλτρα χωρίζονται και αυτά σε δύο κατηγορίες



κλάσης 1 (class 1) και



κλάσης 2 (class 2)



Συνήθως οι μάσκες μισού προσώπου δέχονται φίλτρα κλάσης 1 ενώ οι μάσκες ολόκληρου προσώπου δέχονται φίλτρα κλάσης 2. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις, δηλαδή μάσκες μισού προσώπου να δέχονται φίλτρα κλάσης 2 και μάσκες ολόκληρου προσώπου να δέχονται φίλτρα κλάσης 1



Πάμε τώρα να δούμε τους κωδικούς των φίλτρων.



Το φίλτρο για τα χημικά των ΜΑΤ πρέπει να έχει τους εξής κωδικούς



Α - για τον άνθρακα



ΒΕ - για τα όξινα αέρια



Κ - για την αμμωνία



Ρ - για τα μικρά σωματίδια



Τα φίλτρα που μας ενδιαφέρουν είναι συνδυασμός και των τεσσάρων κατηγοριών δηλαδή ΑΒΕΚΡ ή στην χειρότερη περίπτωση να μην υπάρχει το Ρ (δηλαδή ΑΒΕΚ)



Επομένως



από την κλάση 1 τουλάχιστον, θέλουμε φίλτρο Α1Β1Ε1Κ1 ή και ακόμα καλύτερα Α1Β1Ε1Κ1Ρ3, ενώ



από την κλάση 2 τουλάχιστον, θέλουμε φίλτρο Α2Β2Ε2Κ2 ή και ακόμα καλύτερα Α2Β2Ε2Κ2Ρ3



Η διαφορά της κλάσης 1 με την κλάση 2 είναι ότι η κλάση 1 είναι για ένα άνθρωπο που για κάποιες ώρες την ημέρα θα εκτεθεί μέσα στα χημικά ενώ η κλάση 2 είναι για ένα άνθρωπο που όλη του την ημέρα την περνάει μέσα στα χημικά.



Αυτό συμβαίνει γιατί η κλάση 2 έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα (διάρκεια φίλτρου) ενώ πιάνει και το απειροελάχιστο που στην κλάση 1 μπορεί να περάσει μέσα στην μάσκα.



Για αυτό τον λόγο, τα ΜΑΤ χρησιμοποιούν την κλάση 2 ενώ συνήθως οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν την κλάση 1.



Υπάρχει μια κοινή κωδικοποίηση στους κωδικούς των φίλτρων που την έχουν σχεδόν όλες οι εταιρίες και αντιστοιχεί τους κωδικούς με χρώματα



A - καφέ (ένα περίεργο καφέ με κόκκινο)



Β - γκρι



Ε - κίτρινο



Κ - πράσσινο



P - λευκό



Μάσκα ολόκληρου προσώπου με ένα φίλτρο κλάσης 2.

Προσέξτε τα χρώματα στο φίλτρο (Α, ΒΕ)



Πάμε να δούμε αναλυτικά τώρα το θέμα και μετά να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες μάρκες.



Μάσκα μισού προσώπου ή μάσκα ολόκληρου προσώπου;



Πρέπει ο καθένας που ενδιαφέρεται να πάρει μάσκα να αποφασίσει αν θα πάρει μάσκα μισού προσώπου ή μάσκα ολόκληρου προσώπου. Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα.



Γενικά, οι μάσκες μισού προσώπου κοστίζουν στην αγορά από 14-15 ευρώ έως 25-30 ευρώ ενώ οι μάσκες ολόκληρου προσώπου ξεκινάνε από τα 80 ευρώ και φτάνουν στα 200 ευρώ. Προφανώς και θα υπάρχουν και εξαιρέσεις ανάλογα με τον έμπορο και την μάρκα της μάσκας, αλλά γενικά είναι τεράστια η διαφορά στην τιμή.



Τα πλεονεκτήματα της μάσκας μισού προσώπου



Είναι πιο φθηνή και ακόμα και να την χάσουμε ή να την χαλάσουμε θα έχουμε λιγότερη οικονομική χασούρα.



Είναι μικρότερη και μεταφέρεται πιο εύκολα



Όταν δεν την φοράς μπορείς να την έχεις κρεμασμένη στο λαιμό σου και με μία κίνηση να την ξαναβάλεις



Τα πλεονεκτήματα της μάσκας ολόκληρου προσώπου



Δεν έχεις τον κίνδυνο αποκόλλησης από τα κολυμβητικά γυαλιά



Θα έχεις πολλές επιλογές όταν θα διαλέξεις μάσκα, στην περίπτωση που θέλεις να πάρεις φίλτρα κλάσης 2



Προσωπικά πιστεύω ότι καλύτερος είναι ο συνδυασμός μάσκα μισού προσώπου με αντιθαμβωτικά κολυμβητικά γυαλιά.



ΠΡΟΣΟΧΗ: αν θέλουμε να πάρουμε μάσκα ολόκληρου προσώπου, ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΟΤΕ την μάσκα ΜΕΡΜΗΓΚΙ γιατί ενώ μπορεί να μην φαίνονται καθόλου τα χαρακτηριστικά μας, ενώ μπορεί να την βρούμε εξαιρετικά φθηνά γύρω στα 5-10 ευρώ και το φίλτρο της άλλα 20 ευρώ, έχει τρομερά μειονεκτήματα



Συνήθως αυτές οι μάσκες είναι χρησιμοποιημένες σε συνθήκες κανονικού πολέμου (π.χ. Ιράκ) και δεν ξέρουμε με τι χημικά (ή και ουράνιο κλπ) είναι ποτισμένες



Το φίλτρο που δέχονται όταν το αγοράζεις δεν μπορείς να ξέρεις αν έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ή είναι καινούργιο!



Έχει υπερβολικά μικρή ορατότητα, το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο



Επειδή κάνει πολύ μεγάλη ζέστη μέσα σε αυτή την μάσκα, υπάρχει πολύ ιδρώτας στο κεφάλι και μερικές φορές μας ενοχλεί στην ακοή! Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στο ακέραιο όλες μας τις αισθήσεις για να αποφύγουμε τα χειρότερα.



μάσκα τύπου μερμήγκι



Μάσκα με δύο φίλτρα ή μάσκα με ένα φίλτρο;



Είναι καλύτερες οι μάσκες με δύο φίλτρα, γιατί φιλτράρουν περισσότερο αέρα και αυτό σημαίνει ότι αν θέλεις να τρέξεις, θα έχεις περισσότερο αέρα στα πνευμόνια σου.



Επειδή τα ΜΑΤ έχουν μάσκες με ένα φίλτρο και δεν έχουν πολύ αέρα διαθέσιμο, δεν μπορούν να τρέξουν μεγάλη απόσταση φορώντας την μάσκα τους! Αν έχετε παρατηρήσει τα ΜΑΤ όταν φοράνε τις μάσκες τους, τρέχουν 5-10 μέτρα και μετά σταματάνε, απλά ο κόσμος από την τρομάρα του, τρέχει μετά άλλα 100 μέτρα μόνος του!!!!!!!!!!



Επίσης οι μάσκες με δύο φίλτρα είναι καλύτερες και για έναν πρακτικό αλλά πολύ σημαντικό λόγο. Όταν δεν την έχουμε στο πρόσωπο μας και την έχουμε κατεβάσει στον λαιμό μας, η μάσκα με το ένα φίλτρο είναι εξαιρετικά άβολη επειδή εξέχει το φίλτρο προ τα κάτω ενώ οι μάσκες με τα δύο φίλτρα επειδή είναι στα πλάγια δεν θα μας δημιουργήσουν πρόβλημα στις κινήσεις του κεφαλιού!



Αναφορά σε διάφορες μάρκες με προσανατολισμό στις μάσκες μισού προσώπου



Climax



Η climax έχει δύο μοντέλα για μάσκες μισού προσώπου με διπλά φίλτρα κλάσης 1, τα 755 και 756.





755 "ελαφρού τύπου"









756 "βαρέως τύπου:



Το 755 είναι "ελαφρού τύπου" σύμφωνα με την climax ενώ το 756 είναι "βαρέως τύπου" πάλι σύμφωνα με την climax.



Η διαφορά στην τιμή είναι περίπου 1 ευρώ.



Για να πω την αλήθεια η μοναδική διαφορά που έχω προσέξει είναι το δέσιμο στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν άλλες διαφορές αλλά για καλού κακού εγώ θα διάλεγα την 756 (βαρέως τύπου).



Και οι δύο μάσκες δέχονται τα ίδια φίλτρα που είναι κλάσης 1.



Την 756 σε μαγαζί στην Αθήνα την έχω βρει στα 18 ευρώ.



Το φίλτρο Α1Β1Ε1Κ1 το έχω βρει στην επαρχεία 7 ευρώ και το Α1Β1Ε1Κ1Ρ3 το έχω βρει περίπου 13 ευρώ.



Το αντίστοιχο φίλτρο A2B2E2K2P3 (κλάσης 2) το έχω βρει περίπου 30 ευρώ και είναι για την μάσκα ολόκληρου προσώπου 731R (περίπου 83 ευρώ).



Η climax έχει και την μάσκα ολόκληρου προσώπου 732 (περίπου 80 ευρώ) που δέχεται διπλό φίλτρο κλάσης 1 δηλαδή είναι σαν την 756 μόνο που είναι ολόκληρου προσώπου.



Η πιο καλή και οικονομική λύση για μένα είναι η 756 με φίλτρο Α1Β1Ε1Κ1 ή Α1Β1Ε1Κ1Ρ3 και αντιθαμβωτικά κολυμβητικά γυαλιά, αλλά αυτό είναι καθαρά υποκειμενική άποψη. Δεν παίρνω χρήματα για να κάνω διαφήμιση και στην τελική δεν με αφορά τι μάσκα θα αγοράσει ο καθένας! Ελπίζω να μην παρεξηγηθώ



ο φίλτρο Α1Β1Ε1Κ1Ρ3 της Climax.

Προσέξτε τα χρώματα



γούστου και χρημάτων.





Καταθέτω εδώ μερικά must για την άνετη "επιβίωση" με 7.000 ΜΑΤ, μπαχαλάκηδες κτλ. Όσα γράφω εδώ τα γράφω μετά από εκατοντάδες μέρες μάχης Θεσσαλονίκη και κυρίως Σύνταγμα.



Υπάρχουν κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες για μια "άνετη" διαμαρτυρία. Αν έχετε και εσείς συμβουλές γράψτε τις παρακάτω στα σχόλια (είναι πάντα ανοιχτά).

Tips & Tricks

Κανόνας 1ος. Ποτέ μόνος

Όταν βρεθείτε στο πεδίο των μαχών μην μείνετε ΠΟΤΕ μόνος. Πάντα με ομάδα. Όσο μεγαλύτερη, τόσο το καλύτερο. Έτσι θα έχετε βοήθεια (φάρμακα, υποστήριξη) και μειώνεται ο κίνδυνος σύλληψης. Δύσκολα τα ΜΑΤ ορμούν σε ομάδα 20 ατόμων για να τους συλλάβουν όλους



Κανόνας 2ος. Πάντα οργανωμένοι

 
Μια καλή μάσκα, υγρό Riopan, malox διαλυμένο με νερό. Προτιμήστε ρούχα που καλύπτουν το σώμα. Ποτέ κοντομάνικα ή κοντά παντελόνια. Προτιμήστε δερμάτινα μπουφάν ή αντιανεμικά. Δεν αφήνουν το δακρυγόνο να φτάσει στο δέρμα.

 
Προτιμήστε σπορ ενδυμασία και αθλητικό παπούτσι. Σας δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ΜΑΤ. Η στολή και ο εξοπλισμός των ΜΑΤ είναι βαρύς και άβολος. Εσείς θα μπορείτε να τρέξετε σφεντόνα!!

 
Κανόνας 3ος. Η θέση στο πεδίο της μάχης

 
Ίσως το σημαντικότερο. Πολλοί δεν δίνουν σημασία σε αυτό. Πάντα τσεκάρετε πίσω αριστερή και πίσω δεξιά γωνία. Παρατηρήστε τις κινήσεις των ΜΑΤ και ιδίως όταν σηκώνει ο διμοιρίτης το χέρι και δείχνει 1, 2 κτλ δάχτυλα. Μετά από καιρό μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε τις εντολές που δίνει στη διμοιρία. Τα ΜΑΤ ακολουθούν πάντα τις εντολές του διμοιρίτη.


Τις πίσω γωνίες τις τσεκάρουμε γιατί τα ΜΑΤ αρέσκονται σε κυκλωτικές κινήσεις. ΠΑΝΤΑ να έχετε μια σίγουρη οδό διαφυγής. 2ος λόγος για να τσεκάρετε συνεχώς πίσω σας είναι οι μπαχαλάκηδες. Πετούν κεζάπια και μάρμαρα. Μπορεί καταλάθος να τα φάτε στο κεφάλι. ΝΑΙ να φάτε μάρμαρο από πίσω. Μεγάλη προσοχή σε αυτό. Πάντα να είστε ΠΙΣΩ από τα μπαχαλάκια. Τουλάχιστον όταν πετούν μάρμαρα τα ΜΑΤ βλέπετε ποιος τα πετάει και προς τα που. Έτσι έχετε 1 μέτωπο το οποίο μπορείτε να παρακολουθείτε.

 
Η θέση του ανέμου. Παρατηρήστε (από την αρχή) προς τα που φυσάει ο άνεμος. Βρεθείτε στην αντίθετη θέση. Έτσι αν πέσει ομοβροντία χημικών θα είστε από την πλευρά που έρχεται καθαρός αέρας. Μπορεί να ζαλιστείτε για λίγο αλλά λόγω του καθαρού αέρα πολύ σύντομα θα είστε ΟΚ.

 
Προσοχή στην υποχώρηση των ΜΑΤ. Μεγάλη προσοχή. Γίνεται για συλλήψεις. Είναι στρατιωτική κίνηση. Πολλοί την πατάνε. Ο κανόνας εμπλοκή-απεμπλοκή γίνεται για τη διάλυση μπλοκ διαδηλωτών. Όταν υποχωρούν ΜΗΝ χαλάτε την ομάδα. Παραμείνετε όλοι μαζί έστω και αν θέλετε να κινηθείτε λίγο προς τα εμπρός. Ποτέ γιούρια. ΕΤΣΙ κάνουν τις συλλήψεις.



Αντίδραση σε περίπτωση εφόδου. Τα ΜΑΤ τρομοκρατούν τον κόσμο όταν ορμούν με 100άρια. Μην κάνετε άτακτη φυγή. Αν είστε ικανός αριθμός διαδηλωτών π.χ 200-300 άτομα δεν θα τολμήσουν να σας συλλάβουν όλους μαζί. Μια διμοιρία ΜΑΤ είναι 20 άτομα. Αν τους περιλάβετε, όσα χημικά και αν ρίξουν γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν σοβαρά. Ιδίως αν βρεθεί ένας ΜΑΤατζής στην άσφαλτο. Οπισθοχώρηση ΑΡΓΑ και αναζητήστε με κοφτές ματιές προς τα πίσω άσυλο (κάποιο ξενοδοχείο, καφέ, γραφείο). Στο Σύνταγμα οι επιχειρηματίες βοηθούν ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ τον απλό κόσμο και ΜΠΡΑΒΟ τους!



Κανόνας 4ος. Μέσα στο σύννεφο των χημικών



Η δραστική ουσία των χημικών ενεργοποιείται με την υγρασία. Πασαλείψτε το σώμα σας με πούδρα (Talk) πριν κατεβείτε. Ποτέ ενυδατικές κρέμες στο πρόσωπο πριν κατεβείτε. Οι γυναίκες αποφύγετε το make-up. Ξερή επιδερμίδα είναι το άριστο. Μόλις δείτε να αγριεύουν τα πράγματα ζητήστε να ψεκάσουν το πρόσωπό σας με malox ή αλείψτε riopan.



ΠΟΤΕ δεν τρίβουμε τα μάτια ή την επιδερμίδα. Φτύστε, κάντε ότι θέλετε. Τα χέρια μακριά από το πρόσωπο και το σώμα.



Μπύρα, τσιγάρο. Και τα δυο βοηθούν. Ιδίως η μπύρα. Η μαγιά που έχει μέσα επαναφέρει τον οργανισμό και το αλκοόλ μειώνει την παρενέργεια των δακρυγόνων που είναι το άγχος, η νευρικότητα και ο πανικός. ΠΟΤΕ πανικός.







Κανόνας 5ος. Πληροφορίες



Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης πάρτε το απόφαση ότι η πλατεία θα είναι γεμάτη ρουφιάνους. Απομακρύνετε τα πρόσωπα που δεν γνωρίζετε. Αν δεν είναι δυνατό αυτό (που συνήθως δεν είναι) χρησιμοποιήστε άλλη μια στρατιωτική τακτική (στις διαβιβάσεις ήμουν..) που είναι η τακτική της σύγχυσης.



Μιλήστε στα άτομα αυτά και δώστε τους ΛΑΘΟΣ πληροφορίες. Π.χ "έρχεται μια ομάδα 500 ατόμων από εκεί", "σκοπεύουμε να κινηθούμε προς τα εκεί". Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μπάχαλο στον εχθρό από το να μην ξέρει τι του γίνεται.



Βάλτε και εσείς "ρουφιάνους"!



Τα ΜΑΤ χρησιμοποιούν τακτικές στρατού. Μια από αυτές είναι η τακτική του αιφνιδιασμού. Αρέσκονται να κρύβονται σε στενά και παράδρομους. Βασικό στοιχείο επιτυχίας διεξαγωγής μιας μάχης είναι να είσαι ένα βήμα μπροστά από τον εχθρό.



Αν ανήκετε σε συγκροτημένη ομάδα (κίνημα κτλ) μπορείτε πολύ εύκολα να στείλετε 4-5 άτομα σε στενά με το κινητό τους. Πχ. μια "σφηκοφωλιά" είναι η οδός Νίκης κάτω από την Φιλελλήνων. Αυτοί καθισμένοι σε ένα καφέ, τοστάδικο κτλ διακριτικά μπορούν να σας ειδοποιήσουν στο Σύνταγμα με SMS (ποτέ μην μιλάτε στο τηλέφωνο μπροστά σε ΜΑΤ) για την έναρξη εφόδου. Φροντίστε να έχετε ένα άτομο μέσα στο μετρό!! Έχω δει έφοδο κατευθείαν στην πλατεία μέσα από το μετρό. Επίσης τα ΜΑΤ πολλές φορές κάνουν το λάθος να έχουν τους ασυρμάτους στην διαπασών. Βοηθάει πολύ αυτό...
[ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ...
ΠΙΘΑΝΟΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΞΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟΥΣ ]

2 σχόλια:

  1. Ειλικρινα θελω να μαθω τι παιζει με αυτα τις μασκες και τα φαρμακεια. εγω εμπιστευομαι μονο αυτο και ειμαι ησυχος www.qpharmacy.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα με τα κρούσματα να αυξάνονται καλύτερα να παραγγέλνουμε από online φαρμακεια. Ευτυχώς ότι θέλω το βρίσκω στο www.qpharmacy.gr και δε χρειάζεται να βγω από το σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή