Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ


Κομισιόν: "Ούτε το 2015 στις αγορές η Ελλάδα Άδειασμα σε Σαμαρά & Στουρνάρα
Η απάντηση στον Α. Σαμαρά και στο Γ. Στουρνάρα ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2014, λες και αυτό θα φέρει λεφτά στις τσέπες των Ελλήνων, έρχεται από παράγοντες των ίδιων των αγορών. Τι υποστηρίζουν; Πώς είναι κάτι αδύνατο να συμβεί με τα δεδομένα που υπάρχουν και η κυβέρνηση εξαπατά τον ελληνικό λαό για καθαρά πολιτικούς και προεκλογικούς σκοπούς.


Η κυβέρνηση στον πανικό της να αντιστρέψει το κλίμα που την φέρει να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στις δημοσκοπήσεις και τελικώς να οδεύει ολοταχώς προς την κατάρρευση μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών προβαίνει σε κινήσεις οι οποίες κανένα θετικό αντίκτυπο δεν θα έχουν στη ζωή των Ελλήνων, όταν τα μέτρα που έχει λάβει εξοντώνουν το λαό.

Υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον κ. Στουρνάρα πώς η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2014. Το ίδιο είπε και ο πρωθυπουργός. Τους διαψεύδουν όμως τόσο η Κομισιόν, όσο και ο οίκος Pimco που φέρνουν «μαύρα μαντάτα».

Σήμερα, η εφημερίδα «Αυγή» δημοσιεύει την απάντηση της Κομισιόν στην Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια στις χώρες του Νότου. Στο συγκεκριμένο έγγραφο η Κομισιόν αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα μπορεί -μερικώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- να επανέλθει στις αγορές αλλά από το 2015.

Ούτε δηλαδή το 2015 δεν είναι σίγουρο πως θα συμβεί αυτό όταν οι δανειστές ανακαλύπτουν συνεχώς νέα χρηματοδοτικά κενά και ζητούν την υπογραφή νέου μνημονίου με νέες υποθήκες και μέτρα.

Στην 17σέλιδη απάντηση της Κομισιόν αναφέρει επί λέξει: «Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια, έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015».

Χαστούκι στην κυβέρνηση ρίχνει και ο οίκος Pimco. Ο Μάιλς Μπράντσο, στέλεχος του οίκου ανέφερε στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung πως «δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αντλήσει φέτος κεφάλαια από τις αγορές».

Σύμφωνα με την ανάλυση του, με τα τωρινά δεδομένα, ένα ελληνικό ομόλογο διάρκειας εννέα ετών θα είχε επιτόκιο 8%. «Εάν η χώρα προχωρήσει σε μεγαλύτερο δανεισμό με αυτούς τους όρους, το συνολικό βάρος χρέους θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τη λήψη ενός δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM».

Με λίγα λόγια λέει πώς η έξοδος μίας χρεοκοπημένης χώρας στις αγορές είναι αδύνατη και για το λόγο αυτό επισημαίνει πώς ο οίκος δεν πρόκειται να επενδύσει σε ελληνικά χρεόγραφα. Προτρέπει δεν την κυβέρνηση να ζητήσει δανειακή στήριξη από την Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ είναι ακόμη πιο αιχμηρός. Όχι μόνο λέει πώς η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, αλλά η ελληνική κυβέρνηση παίζει αυτό το χαρτί για καθαρά πολιτικούς λόγους.

«Οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού έχουν πιθανότατα πολιτικό κίνητρο. Η Αθήνα δεν θα μπορέσει ακόμα να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές», επισημαίνει.

Και όταν λέει πολιτικούς λόγους είναι σαφές πώς υπονοεί τις εκλογές που έρχονται και πιο συγκεκριμένα τις Ευρωεκλογές, όπου ο «χαστούκι» στα κόμματα της συγκυβέρνησης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σφοδρό.

Δεν έχουν καταλάβει στην κυβέρνηση ή κάνουν ότι δεν έχουν καταλάβει πώς οι δανειστές θα πάρουν πρώτα τα πάντα απο την Ελλάδα με τα μνημόνια και μετά θα έρθει η έξοδος, όχι στις αγορές, αλλά απο το ευρώ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου