Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Ο ΤΣΑΡΟΣ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ...ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ


Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΑΤΗΣΕ ΧΑΜΩ ΤΙΣ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΛΑΝΤ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ"ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑΣ" ΔΗΛΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣΟ Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άστραψε και βρόντηξε κατά της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ που επιχείρησε να του παρουσιάσει ένα σχέδιο εκτόνωσης της κρίσης της Ουκρανίας (κρίση που προκάλεσαν τα αφεντικά της στις ΗΠΑ) και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα των Νοβορώσων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Ο Γάλλος Πρόεδρος, μάλλον αδύναμος να αντιδράσει, παρακολουθούσε έναν «πόλεμο» μεταξύ των δύο και έτσι προτίμησε να κρατήσει  ουδέτερη στάση. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος, σύμφωνα με ρωσικές πηγές φέρεται να είπε στην Μέρκελ, πώς αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει αυτή την πολιτική, της ταύτισης με τις θέσεις της Ουάσιγκτον και της σύγκρουσης με τη Μόσχα τότε οι συνέπειες θα είναι μεγάλες. Επισήμανε πώς η συνέχιση των κυρώσεων δεν οδηγεί πουθενά.

 

Αυτό φαίνεται να το έχει αντιληφθεί και η Μέρκελ αλλά δεν θέλει να δυσαρεστήσει και τις ΗΠΑ που προκάλεσαν τον εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία εγκαθιστώντας το νεοναζιστικό καθεστώς, για να μπορέσουν να βάλουν «πόδι» στην αυλή της Ρωσίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αφού δεν δέχθηκε να υπάρχει κανείς από τις ομάδες αντιπροσωπείας στην αίθουσα της συνάντησης και με τους μεταφραστές να βρίσκονται σε απόσταση μερικών μέτρων στη γωνία της αίθουσας κατακεραύνωσε την Άνγκελα Μέρκελ χωρίς ωστόσο να την γλιτώνει και ο Γάλλος Πρόεδρος λόγω των Mistral.

 

Το ψυχρό κλίμα και οι υψηλοί τόνοι φάνηκαν από την πρώτη στιγμή της συνάντησης και τις πρώτες φωτογραφίες, αλλά και από το γεγονός ότι μετά από μία συνάντηση περίπου 5-6 ωρών δεν έγινε καμία δήλωση. Η Μέρκελ ωστόσο προχώρησε σε δηλώσεις σήμερα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου: «Η Ευρώπη προτίθεται να διατηρήσει την ασφάλεια μαζί με τη Ρωσία, όχι εναντίον της. Παραμένει ασαφές αν οι συνομιλίες στη Μόσχα θα φέρουν θετικά αποτελέσματα, αλλά είχε νόημα», είπε η κ. Μέρκελ. Δήλωση ενδεικτική της «άγριας σύσκεψης των τριών», αλλά και του γεγονότος ότι πιεσμένη από την κρίση στην Ουκρανία δεν είναι η Ρωσία, αλλά η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ουκρανική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα», είπε η Μέρκελ γνωρίζοντας την ήττα των ουκρανών ναζί στα πεδία της μάχης και πρόσθεσε υποκριτικά πώς «η Γερμανία είναι αφιερωμένη στην έννοια της μεγάλης Ευρώπης, από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ» και «είναι δυνατή η ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη, μέσω του διαλόγου».

Κατάλαβε σίγουρα πώς δεν την παίρνει και άρχισα να κάνει βήματα πίσω διαχωρίζοντας τη θέση της από τη σκληρή γραμμή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που θέλουν στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν εμφανίζεται να μην βιάζεται για τη λύση που θέλει τώρα η Ευρωπαική Ένωση στην Ουκρανία, όταν η ίδια συνηγόρησε στα σχέδια των ΗΠΑ, καθώς θεωρεί πώς ο χρόνος κυλά υπερ της Ρωσίας και η Γερμανία, όπως και η Γαλλία σύντομα θα αναγκαστούν να κάνουν πίσω.

 

Η Ευρωπαική Ένωση είναι άλλωστε αυτή που «καίγεται» και όχι η Ρωσία από την επιδείνωση των σχέσεων των δύο πλευρών. Καθοριστικός παράγοντας είναι η ενέργεια, αφού η Μόσχα κρατά τα «κλειδιά» του φυσικού αερίου που έχουν ανάγκη χώρες όπως η Γερμανία. 

 Β. Πούτιν φέρεται μάλιστα να έθεσε έμμεσα και το θέμα της Ελλάδας, κατηγορώντας την Γερμανίδα Καγκελάριο για την πολιτική που ασκεί το Βερολίνο και έχει προκαλέσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε ολόκληρη της ΕΕ και την κάλεσε να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα και αντί της λιτότητας να υπάρχει ανάπτυξη και έξοδος από την κρίση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου