Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Ο PHILIPΡE LEGRAIN ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ BARROSO ΕΙΠΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Λ.Ε. ΟΤΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ (11Ο ΔΙΣ ΕΥΡΩ) ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ! Βόμβες έριξε ο  Philippe Legrain , οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, για τον τρόπο που η ΕΕ και συγκεκριμένα η "παρέα" των Βρυξελλών και του Βερολίνου αποφάσισε να επιβάλει το μνημόνιο στην Ελλάδα.

Υποστήριξε στη Βουλή πως η συνταγή του μνημονίου που επελέγη για την Ελλάδα, όπως και το περίφημο PSI, έγιναν για να διασωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες που διακατείχαν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον κ.  Legrain, η ΕΚΤ υπό τον  Ζαν Κλοντ Τρισέ αγόραζε τα ομόλογα της υποτιμημένης από τους οίκους" Ελλάδας για να παραμείνει η τιμή τους υψηλή μέχρι να τα "ξεφορτωθούν" οι γαλλικές (περί τα 38 δις ευρώ) και οι γερμανικές τράπεζες (περί   τα 86 δις ευρώ)  και όταν τα  "ξεφορτώθηκαν", τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση με το ΔΝΤ τράβηξαν το "χαλί" και επέβαλαν στην Ελλάδα μέτρα που κανείς δεν φανταζόνταν. 

Ο πρώην σύβουλος του Μπαρόζο επεσήμανε δε πως "η αναδιάρθωρση του ελληνικού χρέους είναι απολύτως απαραίτητη, αλλιώς οι πιθανότητες ανάκαμψης του ελληνικού λαού είναι πάρα πολύ ισχνές".


Στο πλαίσιο των δημοσίων ακροάσεων, που εγκαινίασε η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους - υπό την πρόεδρό της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου- ο κ. Legrain , χαρακτήρισε το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα «βάρβαρο» και με «λάθος παραδοχές» που οδήγησαν «σε απάνθρωπες συνθήκες τον ελληνικό λαό». 

Εξήγησε δε, πως η περαιτέρω χρηματοδότηση διοχετεύεται απλώς για την αποπληρωμή προηγούμενου χρέους και περαιτέρω επιβολή μέτρων λιτότητας (ως προϋπόθεση επιπλέον χρηματοδότησης) και θα είναι προς όφελος της αποπληρωμής και όχι προς όφελος του ελληνικού λαού. 

Όπως είπε ο κ. Legrain , όταν διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα είναι πλέον αφερέγγυα και στελέχη του ΔΝΤ είχαν τοποθετηθεί υπέρ της αναδιάρθρωσης για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, αντί να προχωρήσει αυτή η λύση και να παραταθεί η ημερομηνία λήξης του χρέους, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και πρωτίστως ο Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Νικολά Σαρκοζί, μαζί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τη βοήθεια του Ντομινίκ Στρος Καν, αποφάσισαν να «προσποιηθούν» ότι η Ελλάδα είχε μόνο πρόβλημα ρευστότητας κι όχι φερεγγυότητας. 

Έτσι, ισχυρίστηκαν ότι κινδύνευε η οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης συνολικά και συνεπώς θα πρέπει οι κυβερνήσεις, μαζί με το ΔΝΤ, να δανείσουν την Ελλάδα, λόγω αλληλεγγύης, αλλά - όπως υποστήριξε ο κ. Λεγκρέν - στην ουσία για να διασώσουν γαλλικές και γερμανικές τράπεζες και άλλους επενδυτές οι οποίοι θα υφίσταντο σημαντικές απώλειες επί των χρεών αυτών. 

Η ΕΚΤ «τράβηξε τα όρια της νομιμότητας» αγοράζοντας τα ομόλογα του "αφερέγγυου" σύμφωνα με τους "οίκους"  ελληνικού δημοσίου για τους λόγους που προαναφέραμε και οι οποίοι δεν προβλέπονταν στους όρους αναφοράς του προγράμματος χρεογράφων, είπε. 

Υποστήριξε πως η αιτιολόγηση του κ. Τρισέ ήταν ένα προσωπείο, «το θέμα όλο είχε να κάνει με την προστασία των γαλλικών συμφερόντων» και επικαλούμενος την απειλή που εκτόξευσε η ΕΚΤ προς την ιρλανδική κυβέρνηση για έξοδο από το ευρώ, τόνισε πως υπερέβη τις εξουσίες της αφού ο ρόλος της δεν είναι να επιβάλει πολιτικές σε κυβερνήσεις. 

Στο ευθύ ερώτημα της κας Κωνσταντοπούλου, γιατί δεν έγινε η επιλογή της διαγραφής μέρους του χρέους, ο οικονομολόγος εκτίμησε πως έγινε για τρεις λόγους: το φόβο μετάδοσης της κρίσης, για το ότι η ΕΚΤ και οι αρχές της Ευρωζώνης δεν θέλουν να ανακατεύεται το ΔΝΤ στις υποθέσεις τους, αλλά κυρίαρχα ήταν η επιθυμία να αποφευχθούν ζημίες για γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. 

«Αυτό που έγινε ήταν η διάσωση των πιστωτών της Ελλάδας κι όχι διάσωση της Ελλάδας. Η ροή των κεφαλαίων το απέδειξε αυτό. Εννέα από τα δέκα ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα πήγαν σε αποπληρωμή δανείου και δεν αξιοποιήθηκαν για το λαό της», σημείωσε ο πρώην αξιωματούχος. 

Στο πλαίσιο των δημοσίων ακροάσεων στην Επιτροπή, τη Δευτέρα, θα καταθέσει ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Το διήμερο 17-18 Ιουνίου 2015 θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία διενεργεί λογιστικό έλεγχο του χρέους εξετάζοντας τη νομιμότητά του.

Αυτά για όσους πιστεύουν ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι ήθελαν να σώσουν την Ελλάδα, θέλουν το καλό μας ή δεν υπήρχε άλλη επιλογή το 2010 ή ακόμη και τώρα. Απλά βρήκαν τότε τον πρόθυμο δωσίλογο Γιώργο Παπανδρέου και μας "φόρεσαν" το μνημόνιο, αργότερα τον έριξαν και έφεραν χωρίς εκλογές τον δοτό πρωθυπουργό Παπαδήμ(ι)ο γεγονός το οποίο ο  Philippe Legrain χαρακτήρισε απερίφραστα ως πραξικόπημα και τέλος πέρασε το επόμενο μνημόνιο με την επόμενη δωσίλογη κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλωνμε καταρακώνοντας εκτός από την ελληνική οικονομία και την εθνική κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου