Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΒRΙCS


PAUL CRAIG ROBERTS: 
"KANTE ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ"!

"Η ΕΚΤ ΚΟΒΕΙ 60 ΦΡΕΣΚΑ ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΝ"


«Βόμβες» για το ελληνική κρίση και τη στάση των δανειστών έριξε ο Αμερικανός οικονομολόγος και πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Paul Craig Roberts. Υποστήριξε πώς η ΕΚΤ «κόβει» 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα για να υποστηρίξει και να σώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά την ίδια στιγμή δεν διαθέτει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα γιατί απλά «η Δύση θέλει να λεηλατήσει την Ελλάδα».


Συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση τη στάση πληρωμών ως τη μόνη διέξοδο, καθώς όπως σημειώνει θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα δικά της ομόλογα και τονίζει πώς αν έχει ανάγκη για εξωτερική πίστωση θα μπορούσε να απευθυνθεί στη Ρωσία. Με λίγα λόγια κρίνει πώς η Ελλάδα θα πρέπει να μπεί στην αναπτυξιακή των BRICS και να έχει μία πιο στενή σχέση με τη Ρωσία σε οικονομικό επίπεδο.  

Με άρθρο του στο Global Research, που τιτλοφορείται «Πείνα είναι το τίμημα που θα πληρώσουν οι Έλληνες για να μείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ο Αμερικανός οικονομολόγος αναφέρει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει καμία καλή διάθεση από τους εταίρους να σωθεί η Ελλάδα, καθώς το μόνο που ενδιαφέρει τους δανειστές είναι να έχουν κέρδη από την ελληνική κρίση.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε απλά να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και να τυπώσει χρήματα ώστε να ασφαλίσει το ελληνικό χρέος. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη τυπώνει 60 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα ώστε να σώσει το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Γιατί δεν συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα;» αναρωτιέται Paul Craig Roberts. 

Συνεχίζει λέγοντας πώς «ένας συντηρητικός ίσως να πει ότι μια τέτοια πράξη θα προκαλούσε πληθωρισμό, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δημιουργεί χρήμα με τη σέσουλα εδώ και 7 χρόνια, και σύμφωνα με την κυβέρνηση δεν υπάρχει πληθωρισμός. Γιατί η δημιουργία χρήματος για την Ελλάδα θα προκαλέσει πληθωρισμό αλλά όχι η δημιουργία χρήματος για την Goldman Sachs, τη Citibank και τη JP Morgan;».

Η απάντηση που δίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος είναι πώς προφανώς ο δυτικός κόσμος δεν θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα. 

«Η Δύση θέλει να λεηλατήσει την Ελλάδα. Η δουλειά είναι η Ελλάδα να λαμβάνει συνεχώς νέα δάνεια με τα οποία θα αποπληρώνει προηγούμενα δάνεια και σε αντάλλαγμα πρέπει να πουλήσει τις εταιρείες ύδρευσης σε ιδιώτες, να πουλήσει τον ΟΠΑΠ σε ιδιώτες, και για κάποιες ακόμα ιδιωτικοποιήσεις όπως να πουλήσει τα προστατευόμενα ελληνικά νησιά σε μεγαλομεσίτες».

«Είναι μια καλή δουλειά για όλους, εκτός από την Ελλάδα. Εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε κάποια συναίσθηση, απλά θα χρεοκοπούσε. Αυτό θα απελευθέρωνε την Ελλάδα από τα δάνεια. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα θα μπορούσε από μια βαριά χρεωμένη χώρα να γίνει μια χώρα δίχως χρέος. Η Ελλάδα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα δικά της ομόλογα, κι αν χρειαζόταν εξωτερική πίστωση, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδεχτεί τη ρωσική προσφορά», επισημαίνει στο άρθρο του ο Paul Craig Roberts.

Καταλήγει δε σημειώνοντας πώς εάν η ρωσική και η κινεζική κυβέρνηση είχαν συναίσθηση, θα πλήρωναν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. «Το ξήλωμα της αυτοκρατορίας της Ουάσιγκτον θα ξεκινούσε, και η απειλή ενός πολέμου για τη Ρωσία και την Κίνα θα απομακρυνόταν. Ρωσία και Κίνα αντί να πληρώνουν για πολεμικές προετοιμασίες ενός πολέμου (σ.σ. με τις ΗΠΑ), θα μπορούσαν να γλιτώσουν όλα αυτά τα χρήματα σώζοντας την Ελλάδα».Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου