Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

ΥΠΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΣ

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΩΤΗΣ:«ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΧΟΙΝΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ»Η καλυτέρα προσευχή είναι ό,τι εσύ επινοείς εκείνην την ώρα. Δεν είναι μόνον, θέλω να διαβάσουμε Μετάληψη να μεταλάβουμε, τρόπον τινά, αύριο. Α, «από ρυπαρών χειλέων, από βδελυράς καρδίας…»· διαβάζουμε, ούτε καταλαμβάνουμε τι λέμε. Εσύ ο ίδιος να βρεις προσευχή, εσύ ο ίδιος· οπότε καταλαμβάνεις τι λες εις τον Θεό. Αυτό έχει μεγάλη δύναμη, να πούμε, μεγάλη δύναμη!

Ε, ας υποθέσουμε ότι αύριο θα μεταλάβουμε. Θα μεταλάβουμε. Θά ‘ρθει ουσιωδώς ο Παράκλητος ν’ αγιάσει τα Δώρα· πώς θα τον υποδεχθείς; «Στο έλεός Σου, στην ευσπλαχνία Σου, συγχώρεσέ με». 

Έχει δύναμη διότι το λες και το καταλαμβάνεις, από μέσα απ’ την ψυχή σου βγαίνει αυτή η ευχή, να πούμε.Διότι πολλές φορές διαβάζουμε, αλλού τρέχει ο νους, αλλά αυτό που βγαίνει από μέσα σου, το καταλαμβάνεις τι λες.

Η ευχή (προσευχή) είναι ο καθρέφτης του Μοναχού.

Ο άγιος Χρυσόστομος λέει: Μπορεί ο άνθρωπος, ο οποίος από ανάγκη δεν πηγαίνει στην εκκλησία, να κάνει τον εαυτό του Θυσιαστήριο, λέει, προσευχόμενος.

Οι άνθρωποι στον κόσμο είναι και επιστήμονες, ούτε το Σάββατο δεν μπορούν να πάνε στην εκκλησία, την Κυριακή, έχουν την υπηρεσία αυτή την ώρα. Μπορείς αυτή την ώρα να κάνεις τον εαυτό σου Θυσιαστήριο λέγοντας την προσευχή.

Θέλεις να γίνεις ένας καλόγηρος πολύ καλός; Μην αφήνεις την ευχή. Κατά το μέτρο σου και η ευχή σου.

Έλεγα κι εγώ στον Γέροντα: «Γέροντα, και στην κόλαση να πάω δεν φοβάμαι, αρκεί την ευχή να λέω». Τόση γλυκύτητα, τόση χαρά σου παραδίδει μέσα αυτή η ευχούλα -μικρή είναι, αλλά πόση δύναμη έχει!- οπότε λες, και στην κόλαση να πάω δεν φοβάμαι, θα λέω την ευχή και στην κόλαση. Αυτά δέστε τα, γιατί τα περάσαμε και τα παραδίδομε και σε σας.Εμείς είμαστε ραφτάδες στον Άγιο Παύλο, κι εγώ ως αρχάριος δεν είχα γνωρίσει ακόμη τον γερο-Ιωσήφ. Φεύγοντας από το σπίτι πήρα το κομποσχοίνι να πάω στον Άγιο Παύλο. Κατουνάκια – Άγιος Παύλος είναι δυόμιση ώρες. Πέρασα τη Μικρή Αγία Άννα, πέρασα την Αγία Άννα, κατηφορίζω λοιπόν για τη Νέα Σκήτη. 

Όταν έφτασα κοντά στο μύλο, εκεί από πάνω από τον Ευαγγελισμό, ξύπνησα! Βρε, λέω, πότε έφτασα εδώ πέρα; Είχα αφοσιωθεί τόσο πολύ στην ευχή που δεν έβλεπα το δρόμο!

Θα κάνεις εργόχειρο, κάνεις ένα διακόνημα, μην αφήνεις την ευχούλα, γιατί και η ευχή σε θεοποιεί.

Το πρώτο-πρώτο, πατέρες, που θα αισθανθείτε, θα είναι η χαρά! Το πρώτο στάδιο, το πρώτο σημείο, το οποίο θα αισθανθείτε λέγοντας την ευχή, είναι η χαρά. 

Και η χαρά δεν είναι τίποτες άλλο, ένα πετραδάκι στην ακροθαλασσιά, είναι το πράγμα ότι μέσα αρχίζεις να φωτίζεσαι! Γι’ αυτό λέγε την ευχούλα, λέγε την ευχούλα, λέγε την ευχούλα και αυτό θα σε φέρει σε άλλη κατάσταση πολύ καλύτερη, την οποία όσο και να σκεφθείς, δεν μπορείς να σκεφθείς.

Ο μαθητής του δημοτικού σχολείου δεν μπορεί να καταλάβει τα του γυμνασίου, ούτε του γυμνασίου του πανεπιστημίου. Αλλά όταν η χάρις θέλει να έρθει μέσα σου, θα το καταλάβεις ότι είσαι τώρα μαθητής του γυμνασίου, είσαι μαθητής του πανεπιστημίου, ο ίδιος θα το καταλάβεις.
2 σχόλια:

 1. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι πολύ προσευχόμενος.Αλλα κάποιοι που γνωρίζουν καλύτερα με απασχολεί κάτι.Σαν Χριστιανοί πρέπει να προσευχόμαστε λίγο η περισσότερο.....Υπάρχει κάτι σαν να λέμε υποχρεωτικό η ο καθένας προσεύχεται αυτοσχέδια.Αλλοι διαβάζουν Όρθρο ,Εξαψαλμο,μεσονυκτίου,Απόδειπνο ,Θ ωρακλπ κλπ Εγώ δεν διαβάζω αυτά.Δισβαζω χαιρετισμούς τρεις φορές, Παράκληση,,Εξαψαλμο,Πολλούς Ψαλμούς και αρκετές άλλες μικρότερες και αυτοσχέδιες....Δεν βρήκα κάπου να λέει ότι π.χ. πρέπει να διαβάζουμε τον Όρθρο,Απόδειπνο,Μεσονυκτίκο κλπ
  κάτι σαν υποχρέωση εννοώ και αν δεν τα κάνεις έχεις επιτιμιο κλπ κλπ όχι βέβαια ότι δεν είναι καλό αλλά εγώ αυτά προλαβαίνω και για κάποιους λόγους έτσι άρχισα και για να διαβάσω και αυτά πρέπει να περικοψω από αυτά που διαβαζω....Βέβαια οι μοναχοί θα κάνουν ότι επιβάλλει η μοναστική ζωή .Μιλάμε για μας τους λαικους αν είναι κάποιες προσευχές υποχρεωτικες τρόπο τίνα η αφήνεται η επιλογή στον καθενα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό που ξέρω Παύλο μου είναι ότι ο Κύριός μας θέλει έστω και 10 λεπτά προσευχής από τα παιδιά και από όλους μας.
   Από τον Οσιότατο Εφραίμ της Αριζόνα άκουσα με τα αυτιά μου, ότι λέγοντας την Ευχή και το Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς σωζόμαστε οπωσδήποτε όλοι οι Χριστιανοί, διότι προφανώς με τα γεγονότα που έρχονται θα εκλείψουν οι ... "πολυτέλειες" της Θ. Λειτουργίας, της Εξομολόγησης κλπ., αφού ο κόσμος θα αγωνίζεται απλά και μόνο να επιβιώσει.

   Διαγραφή