Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ANGERS ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ

ΙΣΧΥΡΗ ΔΟΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D ΚΑΤΑ COVID19 ΕΝΤΟΣ 72 ΩΡΩΝ ΑΠΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΜΕΙΩΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ!


Μια μελέτη που διενεργήθηκε από τo Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό κέντρο (CHU) της πόλης επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα της βιταμίνης D κατά του COVID19. Μια υψηλή δόση βιταμίνης D, που χορηγείται εντός 72 ωρών από τη διάγνωση, μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας σε ηλικιωμένους ασθενείς σε κίνδυνο. (Ouest-France)

Μια ισχυρή δόση βιταμίνης D, που χορηγείται εντός 72 ωρών από τη διάγνωση, μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας σε ηλικιωμένους ασθενείς σε κίνδυνο. Μια μελέτη, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της CHU of Angers (Maine-et-Loire) και δημοσιεύτηκε την Τρίτη, 31 Μαΐου, το επιβεβαιώνει.

Η περίπτωση της βιταμίνη D, κατά του Covid-19, δεν βγαίνει από το πουθενά. Τον Ιανουάριο του 2021, ήδη, 73 εμπειρογνώμονες και έξι δεξαμενές σκέψης (κάτι σαν επιτροπές σοφών), που συσπειρώθηκαν γύρω από τον Pr Cédric Annweiler, επικεφαλής του γηριατρικού τμήματος στο CHU of Angers (Maine-et-Loire) και τον Pr Jean-Claude Souberbielle, από το νοσοκομείο Necker στο Παρίσι , υπογράμμισαν την αποτελεσματικότητά του στην καταπολέμηση του ιού.

Μια νέα μελέτη, που ονομάζεται COVIT-TRIAL και δημοσιεύτηκε αυτή την Τρίτη, 31 Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό Plos Medicine, φέρνει ένα επιπλέον λίθο στο όλο οικοδόμημα και επιβεβαιώνει τη χρησιμότητα της βιταμίνης D, εκτός από άλλες τυπικές θεραπείες.

«Πολύ υψηλό επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων»
Με πρωτοβουλία του καθηγητή Annweiler και οδηγούμενη από το πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο Angevin, αυτή η τελευταία «δείχνει, με πολύ υψηλό επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων, το ενδιαφέρον μιας ισχυρής δόσης βιταμίνης D, που χορηγήθηκε εντός 72 ωρών από τη διάγνωση του Covid-19, σε ηλικιωμένους ευπαθείς που προσβλήθηκαν από τη μόλυνση».

Μεταξύ Απριλίου και Δεκεμβρίου 2020, 260 ασθενείς, κατανεμημένοι σε εννέα γαλλικά νοσοκομεία και τα Ehpad τους. Αυτοί ήταν, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Annweiler, «ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω, που πάσχουν από Covid-19 με δυσμενή κριτήρια εξέλιξης» και «ασθενείς ηλικίας 75 ετών και άνω που πάσχουν από Covid-19 χωρίς κανέναν άλλο παράγοντα κινδύνου.

Δύο ομάδες, δύο διαφορετικές δόσεις
Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Κάποιος που έλαβε υψηλή δόση βιταμίνης D εντός 72 ωρών από τη διάγνωσή του. Ο άλλος έλαβε σημαντικά χαμηλότερη δόση, πάντα μέσα στην ίδια χρονική περίοδο.

Συμπέρασμα: «Η χορήγηση της υψηλής δόσης βιταμίνης D […] ήταν η αιτία μιας σημαντικής και στατιστικά σημαντικής μείωσης του κινδύνου θανάτου, και αυτό από την έκτη ημέρα μετά την έναρξη της θεραπείας. 

Ως εκ τούτου, οι συντάκτες της μελέτης συνιστούν την επίτευξη «το συντομότερο δυνατό ενός ικανοποιητικού στάτους από άποψη βιταμίνης D στους ηλικιωμένους με Covid-19, χρησιμοποιώντας συμπληρώματα υψηλής δόσης αμέσως μόλις γίνει η διάγνωση».

Όρια κέρδους

Ωστόσο, αν και καταγράφηκε μια μείωση του θανάτου στις 14 ημέρες, αυτό το όφελος δεν παρατηρείται πλέον μετά από 28 ημέρες. 

Οι συντάκτες της μελέτης προτείνουν να μελετηθεί η επίδραση της τακτικής λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D μετά την αρχική μεγάλη δόση.

 Διευκρινίζουν επίσης ότι το αντικείμενο της μελέτης δεν ήταν η πιθανή προληπτική δράση της βιταμίνης D έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων του Covid-19. Χρήσιμη, η βιταμίνη D ωστόσο δεν είναι πανάκεια. (Ouest-France 1/6/22)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου