Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΛΕΙΖΕΡ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΕΓΑΛΟ EΠITEYΓΜΑ. ΜΕ ΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;

Από την Ρόντα Γουίλσον
Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, αποσχίζει την εταιρεία διαδικτύου Taara που βασίζεται σε λέιζερ από τον πειραματικό κόμβο της, X.
Αρχικά μέρος του έργου Loon, το οποίο διακόπηκε το 2021, η Taara έχει επαναπροσδιορίσει την τεχνολογία λέιζερ της για τη μετάδοση δεδομένων στα 20 gigabits ανά δευτερόλεπτο σε αποστάσεις έως και 20 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας δέσμες φωτός.
Η τεχνολογία μετάδοσης με βάση το φως της Taara θεωρείται πλεονεκτική λόγω της αποτελεσματικότητάς της και της έλλειψης παρεμβολών, τοποθετώντας την καλά για το μέλλον καθώς αυξάνεται η ζήτηση δεδομένων. Αλλά με ποιο κόστος για τη ζωή στη Γη; Κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί αρκετά για να ρωτήσει.
Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, αποσχίζει την εταιρεία διαδικτύου Taara που βασίζεται σε λέιζερ από τον πειραματικό κόμβο X, για να παρέχει υπηρεσίες υψηλού εύρους ζώνης σε δυσπρόσιτες αγροτικές περιοχές και να ανταγωνιστεί το δίκτυο δορυφόρων Starlink του Elon Musk.
Το Taara προήλθε από την ιδέα που ονομάζεται Loon, η οποία στόχευε στην παροχή τηλεφωνικών και διαδικτυακών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές χρησιμοποιώντας δέσμες φωτός ανάμεσα σε χιλιάδες μπαλόνια που επιπλέουν στην άκρη του διαστήματος, αλλά διαλύθηκε το 2021 λόγω ρυθμιστικών εμποδίων και τεχνικών δυσκολιών.
Ωστόσο, τα λέιζερ βρήκαν μια δεύτερη ζωή στους πύργους της Taara υπό τον μηχανικό και γενικό διευθυντή Mahesh Krishnaswamy, αναφέρουν οι Financial Times.
Λέει ότι η τεχνολογία της εταιρείας μπορεί να προσφέρει 10 έως 100 φορές περισσότερο εύρος ζώνης στους τελικούς χρήστες από μια τυπική κεραία Starlink και με ένα κλάσμα του κόστους, καθιστώντας την μια ανταγωνιστική εναλλακτική λύση για τη σύνδεση αγροτικών περιοχών στο διαδίκτυο.
Η τεχνολογία της εταιρείας λειτουργεί πυροδοτώντας μια δέσμη φωτός στο πλάτος ενός μολυβιού από το ένα τερματικό στο άλλο, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αισθητήρων, οπτικών και κατόπτρων για τη μετάδοση δεδομένων με ταχύτητα 20 gigabits ανά δευτερόλεπτο σε διάστημα 20 χιλιομέτρων, επεκτείνοντας τα παραδοσιακά δίκτυα οπτικών ινών με ελάχιστη κατασκευή και χαμηλότερο κόστος.
Περαιτέρω ανάγνωση: Alphabet's Taara Bringing Internet Connectivity Through Laser Beams, ResearchGate, Μάρτιος 2025
Η start-up δραστηριοποιείται ήδη σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και τμημάτων της Αφρικής, και έχει δημιουργήσει μια σύνδεση λέιζερ 5 χιλιομέτρων πάνω από τον ποταμό Κονγκό, συμπληρώνοντας τα υπερφορτωμένα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε εκδηλώσεις όπως το μουσικό φεστιβάλ Coachella στην Καλιφόρνια.
Ο Krishnaswamy λέει ότι το επόμενο στάδιο ανάπτυξης είναι ένα μικροσκοπικό φωτονικό τσιπ πυριτίου που θα εξαλείψει την ανάγκη για πολλούς από τους καθρέφτες και τους φακούς των τερματικών και θα επιτρέψει πολλαπλές συνδέσεις από έναν πομπό, αντικαθιστώντας ενδεχομένως τα δίκτυα Wi-Fi που βασίζονται σε ραδιόφωνο στα γραφεία.
Η εταιρεία έχει πολύ δρόμο να διανύσει πριν μπορέσει να ανταγωνιστεί το Starlink της SpaceX, το οποίο δημιούργησε περίπου 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από 4,7 εκατομμύρια συνδρομητές πέρυσι. Ωστόσο, η Taara συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών για να επεκτείνει τα βασικά δίκτυα οπτικών ινών σε απομακρυσμένες τοποθεσίες ή πυκνές αστικές περιοχές.
Σύμφωνα με τον Eric "Astro" Teller, καπετάνιο του X και τον Mahesh Krishnaswamy, η Taara έχει πολλά τεχνολογικά πλεονεκτήματα έναντι του Starlink, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μετάδοσης δεδομένων μέσω φωτός, το οποίο μπορεί να διασχίσει χωρίς παρεμβολές και δεν απαιτεί πολιτικοποιημένες δημοπρασίες ραδιοφάσματος.
Ο Teller πιστεύει ότι καθώς περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στο διαδίκτυο, ο κόσμος θα ξεμείνει από τις παραδοσιακές ζώνες ραδιοσυχνοτήτων και θα πρέπει να μετατοπιστεί ακόμη περισσότερο στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, θέτοντας την Taara σε ισχυρή θέση ως πρωτοπόρος στον τομέα της μετάδοσης δεδομένων με βάση το φως.
Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που οι υποστηρικτές των δεδομένων που μεταδίδονται με λέιζερ δεν συζητούν και κανείς δεν φαίνεται να εξετάζει: Ποιες θα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της εκτόξευσης χιλιάδων λέιζερ στους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα, το περιβάλλον και τελικά τον κόσμο μας;
Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, και χωρίς να σκάψει σε καμία από τις λεπτομέρειες, αποκαλύπτει ότι τα λέιζερ μπορούν να προκαλέσουν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, κυρίως μέσω θερμικών, ακουστικών και φωτοχημικών διεργασιών.
Οι θερμικές επιδράσεις εμφανίζονται όταν η ενέργεια λέιζερ απορροφάται από τον ιστό, προκαλώντας αύξηση της θερμοκρασίας. Οι ακουστικές επιδράσεις προκύπτουν από ένα μηχανικό ωστικό κύμα που διαδίδεται μέσω ιστού, το οποίο μπορεί να βλάψει τον ιστό όταν η δέσμη λέιζερ προκαλεί τοπική εξάτμιση, παρόμοια με τους κυματισμούς στο νερό από τη ρίψη ενός βράχου σε μια λίμνη.
Φωτοχημικές επιδράσεις μπορούν επίσης να συμβούν όταν τα φωτόνια αλληλεπιδρούν με τα κύτταρα των ιστών, προκαλώντας ενδεχομένως μια αλλαγή στην κυτταρική χημεία που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ή αλλαγές στον ιστό. Αυτά τα φωτοχημικά αποτελέσματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το μήκος κύματος του λέιζερ.
Η έκθεση με λέιζερ μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς των ματιών, συμπεριλαμβανομένων εγκαυμάτων αμφιβληστροειδούς και καταρράκτη, καθώς και τραυματισμούς του δέρματος, όπως εγκαύματα και σκουρόχρωμες χρωστικές ουσίες.
Η σοβαρότητα αυτών των τραυματισμών εξαρτάται από παράγοντες όπως η διάρκεια της έκθεσης, το μήκος κύματος, η ενέργεια της δέσμης και η περιοχή και ο τύπος του ιστού που εκτίθεται.
Τα λέιζερ μπορούν επίσης να προκαλέσουν κινδύνους που δεν σχετίζονται με δέσμες, όπως ηλεκτρικούς και χημικούς κινδύνους, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.
Πηγές και πόροι:
Η Alphabet αποσχίζει διαδικτυακό έργο βασισμένο σε λέιζερ από τον κόμβο «moonshot», Financial Times, 17 Μαρτίου 2025
Η Alphabet αποσπά τον ανταγωνιστή του Starlink Taara, The Verge, 17 Μαρτίου 2025
Η Alphabet αποσχίζει τον πάροχο κορμού του Διαδικτύου που βασίζεται σε λέιζερ Taara, ARS Technica, 17 Μαρτίου 2025
Αξιολόγηση των επιδράσεων των λέιζερ στο ανθρώπινο σώμα μετά από θεραπεία με λέιζερ, PubMed, 18 Ιανουαρίου 2020
Ενότητα 2: Κίνδυνοι λέιζερ, Ασφάλεια Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου Princeton
Πρόγραμμα ασφάλειας λέιζερ: Βιολογικές επιδράσεις της ακτινοβολίας λέιζερ, ΗΠΑ Σαν Ντιέγκο, 27 Οκτωβρίου 2020
Βιο-επιδράσεις και κίνδυνοι λέιζερ, Weill Cornell Ιατρική
Λέιζερ – Υγειονομική Περίθαλψη, Καναδικό Κέντρο Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας
Κίνδυνοι και ασφάλεια λέιζερ, Αυστραλιανή Υπηρεσία Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου