ΓΑΛΛΙΑ : ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΞΑΝΑ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ - ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ 70.000 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Η Γαλλία προετοιμάζεται για νέες διαδηλώσεις - Σε ανάπτυξη 70.000 αστυνομικοί με ελικόπτερα και drones - Αλλαγή της διαδρομής της πορείας στο Παρίσι.
Η Γαλλία προετοιμάζεται για νέο γύρο διαδηλώσεων κατά της κυβερνητικής πολιτικής στην παιδεία και την οικονομία, με τις αρχές να ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο επανάληψης των επεισοδίων του προηγούμενου Σαββάτου.
Η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε το βράδυ της προηγούμενης ημέρας αλλαγή στη διαδρομή της προγραμματισμένης πορείας, προκαλώντας αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τα κόμματα της Αριστεράς.
Οι οργανώσεις προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, ωστόσο το διοικητικό δικαστήριο της γαλλικής πρωτεύουσας απέρριψε το αίτημά τους. Το δικαστήριο αποδέχθηκε το επιχείρημα των αστυνομικών αρχών ότι η αλλαγή ήταν αναγκαία, μεταξύ άλλων λόγω της ρατσιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στην Τραπ, με έναν νεκρό και τραυματίες.
Η πορεία ήταν αρχικά προγραμματισμένη να ξεκινήσει από την πλατεία της Βαστίλης και να καταλήξει στην πλατεία του Έθνους. Με βάση τη νέα απόφαση, αφετηρία ορίστηκε η πλατεία της Ιταλίας, με κατεύθυνση την περιοχή της Βενσέν.
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν συνδικάτα, φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, καθώς και το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων». Τελικά, τα συνδικάτα αποφάσισαν να συμμορφωθούν με την αλλαγή της διαδρομής.

Στο Παρίσι, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη κινητοποίηση, προκλήθηκε αντιπαράθεση σχετικά με τη διαδρομή της πορείας © EPA/Mohammed Badra
70.000 αστυνομικοί σε επιφυλακή
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Νουνιέζ, ανακοίνωσε ότι περίπου 70.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε όλη τη χώρα. Στις πόλεις όπου έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις θα επιχειρούν επίσης ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).
Οι αρχές έχουν επιτρέψει τις διαδηλώσεις σε αρκετές μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία, η Τουλούζη, το Στρασβούργο, η Λιλ και η Γκρενόμπλ. Στη Λυών, όπου δεν έχει δοθεί άδεια για την κινητοποίηση, διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται από το πρωί, με την αστυνομία να επιχειρεί να τους διαλύσει κάνοντας χρήση δακρυγόνων.
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και στην Ορλεάνη, όπου πραγματοποιείται συνέδριο της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, του κόμματος της Μαρίν Λεπέν. Εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν περισσότερα από 10.000 άτομα που αντιτίθενται στη διεξαγωγή του συνεδρίου στην πόλη, με αντιφασιστικά συνθήματα. Στη σχετική κινητοποίηση συμμετέχουν στελέχη των αριστερών κομμάτων και εκπρόσωποι συνδικάτων.

Συνολικά 70.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα βρίσκονται επί ποδός, ενώ ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα επιτηρούν τις περιοχές όπου αναμένονται συγκεντρώσεις © EPA/Mohammed Badra
Σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί ανακοίνωσε ότι συγκαλεί διυπουργική επιτροπή για τη διαχείριση της κρίσης.
Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε μήνυμα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, ζητώντας τους να επιδείξουν ευελιξία και αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Γνωρίζω τις πράξεις βίας με τις οποίες θα βρεθείτε αντιμέτωποι», ανέφερε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του.
Ο Λοράν Νουνιέζ υποστήριξε ακόμη ότι, βάσει των πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές, ομάδες διαδηλωτών που πρόσκεινται στην άκρα Αριστερά ενδέχεται να κινηθούν σε διάφορα σημεία του Παρισιού, με στόχο την πρόκληση επεισοδίων.
Οι γαλλικές αρχές καλούνται έτσι να διαχειριστούν τις κινητοποιήσεις σε πολλαπλά μέτωπα, με βασικό ζητούμενο τον περιορισμό της βίας και την αποφυγή νέων εκτεταμένων συγκρούσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου