Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΜΑΚΡΟΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗΣ ΒΙΑΣ



 ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ : «ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΕΤΕ ΤΗ ΖΩΗ



Πορεία Κίτρινα γιλέκα. «Δεν έχουμε τίποτα άλλο παρά μόνο ό,τι τους πάρουμε» 

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε πορεία στο Παρίσι από τα «ακρωτηριασμένα» γιλέκα για να καταγγείλουν την αστυνομική βία και να ζητήσουν την απαγόρευση άσκοπα επικίνδυνων δακρυγόνων και LBD.


«Ποιος σας έδωσε την εντολή να μας ακρωτηριάσετε τη ζωή;» ρώτησε μια διαδηλώτρια τους αστυνομικούς, που είχαν αναπτυχθεί στο περιθώριο της πορείας των «ακρωτηριασμένων κίτρινων γιλέκων», που κατέκλυσαν την Κυριακή 2 Ιουνίου τους δρόμους του Παρισιού.

Τριακόσιοι έως τετρακόσιοι άνθρωποι, πολλοί εξ αυτών που είχαν τραυματιστεί στο κεφάλι, διαδήλωσαν σε ειρηνικό κλίμα για να καταγγείλουν τους «αστυνομικούς ακρωτηριασμούς» και να ζητήσουν την απαγόρευση των LBD (εκτοξευτήρες αμυντικών σφαιρών) κι ορισμένων τύπων δακρυγόνων, που είναι «άσκοπα επικίνδυνα».

Το πλήθος διέσχισε το ανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ φώναζε συνθήματα όπως «Στοπ στους ακρωτηριασμούς», «Η αστυνομία παντού, η Δικαιοσύνη πουθενά» ή «Μακρόν, παραιτήσου, Καστανέρ (υπουργός Εσωτερικών) στη φυλακή».

Προς στιγμή, επικράτησε ένταση, καθώς οι διαδηλωτές πέρασαν μπροστά από αστυνομικούς που είχαν παραταχθεί σε διασταυρώσεις. «Ντροπή σας! Ποιος σας έδωσε εντολή να μας ακρωτηριάζετε τη ζωή, ενώ το μόνο που κάναμε ήταν να διαδηλώσουμε;» φώναξε μία γυναίκα.

Ο Αντουάν Μπουντινέ, που έχασε το χέρι του τον Δεκέμβριο στο Μπορντό (νοτιοδυτική Γαλλία) από δακρυγόνο, έκανε ένα βήμα μπροστά και έτεινε το προσθετικό μέλος του μπροστά από τους αστυνομικούς.

«Πρέπει οι ένοχοι να τιμωρηθούν, είτε στην περίπτωση που η ηγεσία της αστυνομίας έδωσε διαταγή να τραυματίζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τους πολίτες, είτε στην περίπτωση που οι αστυνομικοί το έκαναν με δική τους πρωτοβουλία» υπογράμμισε.

Στο πλευρό του είχε τον Ντίλαν, ηλικίας 18 ετών, που τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι από δακρυγόνο, στα τέλη Απριλίου στο Μονπελιέ (νότια). Ο νεαρός άνδρας αφηγήθηκε: «Όλα άλλαξαν στη ζωή μου, για παράδειγμα επρόκειτο να δώσω εξετάσεις για άδεια οδήγησης και τώρα πλέον δεν μπορώ».

Και άλλοι διαδηλωτές αξίωσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη περιγράφοντας τις «σμπαραλιασμένες (από τα τραύματά τους) ζωές» τους, το γεγονός ότι έχασαν τις δουλειές τους, τις νύχτες «που δεν μπορούν να κοιμηθούν ή βλέπουν μονάχα εφιάλτες», ενώ, όπως διαβεβαιώνουν, διαδήλωναν ειρηνικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου