Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΜΑΣΚΑ (ΕΙΔΙΚΑ Η ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΗ)ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


«ΕΒΑΛΑ ΥΦAΣΜΑΤΙΝΗ
ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ...»



Γράφει ο Κωνσταντίνος Δαβιτίδης

Σε κατάσταση ηρεμίας, καθιστό, με ένα απλό οξύμετρο πήρα ενδείξεις από αριστερό δείκτη χεριού: κορεσμός οξυγόνου 99 και σφυγμός 67.

Έβαλε υφασμάτινη μάσκα, χωρίς να υπάρχει ανησυχία για κάποιο διαγώνισμα, εξέταση μαθήματος, ανάγνωση ή εργασία (ενέργειες που χρίζουν περισσότερο οξυγόνο):

1ο λεπτό: 98 - 72
3ο λεπτό: 99 - 82
5ο λεπτό: 98 - 83
10ο λεπτό 99 - 82
15ο λεπτό 99 - 82

Σταμάτησα το πείραμα γιατί έβλεπα ότι παρέμεινε αυξημένη η συχνότητα αναπνοής, συνεχώς πείραζε τη μάσκα, η οποία άρχιζε να υγραίνει, ήθελε να την βγάλει, μου έλεγε ότι από την πρώτη στιγμή δυσκολευόταν να αναπνεύσει.

Το παράλογο' όταν επανέλαβα το ίδιο πείραμα στο εαυτό μου, αντέχοντας 40λεπτα, είχα το ίδιο αποτέλεσμα, ενώ οι παλμοί της καρδιάς άργησαν να επανέλθουν στο φυσιολογικό μου επίπεδο για πάνω από 7 λεπτά. Μην ξεχνάτε το διάλλειμα στο σχολείο είναι 5 λεπτά.

Γρήγορο συμπέρασμα: Δια να παραμείνει ο κορεσμός του οξυγόνου στο ίδιο επίπεδο, έπρεπε ο οργανισμός να αυξήσει τους παλμούς της καρδιάς περίπου 25%, φυσικό επακόλουθο. 


Φανταστείτε όμως το στρες που θα περάσει ο οργανισμός ανηλίκου παιδιού σε συνθήκες σχολικής ημερας: 5 με 6 μαθήματα 40 λεπτών, επί 5 ημέρες την εβδομάδα, 25 ημέρες το μήνα και με αυξημένες ακόμη τις θερμοκρασίες αυτή την περίοδο. Δέχομαι γνώμες συναδέλφων.

Αν με ρωτήσετε, δηλώνω από τώρα ότι δε θα βάλω το παιδί μου σε αυτή την επικίνδυνη διαδικασία, ΔΕΝ επιθυμώ να μάθω πρακτικά τι θα επακολουθήσει, το ξέρω ήδη.

Δεν υπάρχει ουδεμία επιστημονική έρευνα που να τεκμηριώνει την ασφάλεια χρήσης υφασμάτινης μάσκας καθ' όλη τη διάρκεια ωρών διδασκαλίας, μα ούτε ποιές θα είναι οι συνέπειες μετά από μακροχρόνια χρήση σε ανήλικο παιδί...

Η μη ιατρική μάσκα για αυτό ονομάζεται ΜΗ ιατρική, δεν έχει ουδεμία προδιαγραφή χρήσης (CE, ISO), απαραίτητη σε κάθε ιατρικό ή παραιατρικό προϊόν.

Από την άλλη, οι δάσκαλοι και καθηγητές δεν είναι ιατροί, ούτε γνωρίζουν, μα μήτε θα μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί μου, εάν πάθει το οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της μαθησιακής ημέρας με μάσκα. Υπάρχει ιατρείο στο σχολείο και δεν το ξέρω;

Τα συμπεράσματα κι οι πράξεις δικές σας.

Κάτι ακόμη, ο ίδιος ο ΕΟΔΥ δίδει οδηγίες για τη χρήση υφασμάτινης μάσκας που δεν είναι δυνατόν να τις ακολουθήσει το παιδί στο χώρο του σχολείου, ενώ εγχώριοι επιδημιολόγοι ουκ ολίγες φορές έχουν δηλώσει ανησυχίες.

Ο νοών νοείτω.


Έτσι τροφή για σκέψη...

Κωνσταντίνος Δαβιτίδης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου