Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΙΚΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ HANNAH ARENDT «ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ»


 HANNAH ARENDT:«ΟΛΑ ΤΑ ΤΥΡΑΝΝΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ»!



Χρειάζεται κανείς κατά κυριολεξία ν΄ανατρέξει στις ” Πηγές του Ολοκληρωτισμού” έργο της Hannah Arendt για να ερμνηνεύσει την σύγχρονη μετακόβιντ πραγματικότητα που δελεαστικά την προανήγγειλαν ως Νέα Εποχή.

”Ξέρετε λοιπόν ότι ιστορικά το Κόμμα (σσ. η εξουσία) έχει πάντα δίκιο ( σύμφωνα με τον Τρότσκι: δεν μπορούμε να έχουμε δίκιο παρά μαζί με το Κόμμα’ ή σσ. δεν μπορούμε να έχουμε δίκιο παρά μαζί με την Εξουσία) .

«Η απόλυτη τρομοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί παρά σε ανθρώπους που είναι απομονωμένοι μεταξύ τους γι αυτό κι όλα τα τυραννικά καθεστώτα φροντίζουν να προκαλέσουν αυτή την απομόνωση.»

 Η τρομοκρατία επιβάλλεται στους απομονωμένους ευνοεί την απομόνωση…. Σήμερα το lockdown, η καραντίνα, η φυσική απόσταση, η εξ αποστάσεως ζωή ,τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, τα νέα κοινωνικά στερεότυπα συμπεριφοράς όπως αποφυγή χειραψίας, εναγκαλισμού, ασπασμού, η απομόνωση σε λευκά κελιά για την τρίτη ηλικία και πάσχοντες είναι απόρροια σίγουρα μιας απόλυτης τρομοκρατίας σύμφωνα με τη φιλόσοφο….

«Η απομόνωση μπορεί να είναι η αρχή της τρομοκρατίας. Είναι σίγουρα το πιο γόνιμο πεδίο της και σίγουρα το αποτέλεσμά της.Η απομόνωση είναι προολοκληρωτική.

Προκαλεί την αδυναμία γιατί η εξουσία προέρχεται πάντα από ανθρώπους που "δρουν μαζί"(Μπούρκε).

Οι απομονωμένοι άνθρωποι εξ ορισμού δεν έχουν καμιά εξουσία. Η απομόνωση και η αδυναμία δηλ. η απόλυτη ανικανότητα δράσης χαρακτηρίζουν πάντα τις τυραννίες»

«Σ΄ένα τυραννικό καθεστώς δεν υπάρχουν πια πολιτικές επαφές των ανθρώπων …

 Η απομόνωση είναι το αδιέξοδο των ανθρώπων όταν καταστρέφεται η πολιτική σφαίρα της ζωής τους όπου δρουν μαζί για την επίτευξη ενός κοινού στόχου… 

Η ολοκληρωτική εξουσία είναι μια νέα μορφή καθεστώτος κι αυτό επειδή δεν περιορίζεται σ΄αυτήν την απομόνωση αλλά καταστρέφει και την ιδωτική ζωή..

Αυτό που ονομάζουμε απομόνωση στην πολιτική σφαίρα λέγεται αποξένωση στη σφαίρα των ανθρώπινων σχέσεων”( η κατάργηση της αρχής του συνέρχεσθαι , η λογοκρισία, ο περιορισμός της ελευθερίας έκφρασης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών, η απαγόρευση κυκλοφορίας-στρατιωτικός νόμος, το λοκάρισμα ολόκληρων πληθυσμών,η ποινικοποίηση και των παραμικρών δράσεων αμφισβήτησης, η υποχρεωτική μασκοφορία του απρόσωπου και της αποξένωσης εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.)

Όσο για την εκπαίδευση: ”Ο στόχος της ολοκληρωτικής εκπαίδευσης δεν ήταν ποτέ η ενστάλαξη πεποιθήσεων, αλλά η καταστροφή της ικανότητας σχηματισμού οποιασδήποτε,,,»

Τ΄αποσπάσματα από το βιβλίο ( Les Origines du totalitarisme (1951) Hannah Arendt) Η Χάνα Άρεντ ήταν Γερμανοαμερικανίδα, εβραίικής καταγωγής, πολιτική επιστήμονας και φιλόσοφος…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου