Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ




 Γράφει ο Νικήτας Αποστόλου

Σεβαστοί Πατέρες μας

Με την πανδημία του κορωναϊού δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής μας στη Θεία Λειτουργία και στα μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Πίστη μας είναι ότι η χάρις του Θεού, που εκχέεται άφθονη στον ναό, αγιάζει και λαμβάνεται κατά το μέτρο της πίστης του καθ΄ ενός μας στον Κύριό μας και της προσπάθειάς μας να ακολουθήσουμε το άγιο θέλημά Του. 

Ότι “την ανθρώπινη φύση του Χριστού μας , ενωμένη με την δόξα της Θεότητας, κοινωνούμε κατά την Θεία Μετάληψη, για να κατοικήσει ο Χριστός μέσα μας και εμείς σ΄Εκείνον”. “όταν φυσικά υπάρχουν οι κατάλληλες γι΄αυτό προϋποθέσεις” (Ιωαν. 13,10).Η Εκκλησία δεν είναι “σωματείο" , αλλά “σώμα Χριστού”.

Από όσα ανωτέρω εξέθεσα οι Επίσκοποι της Εκκλησίας μας , διάδοχοι των Αποστόλων, δεν είναι δυνατόν να δεχθούν σήμερα και για άγνωστο χρόνο, ό,τι έχει η Εκκλησία από την σύστασή της την Θεία Λειτουργία , την Θεία η Ευχαριστία και κάθε θείον μυστήριον και γενικά όλη τη ζωή της, να τίθεται σε ένα είδος “χειμερίας νάρκης” και μάλιστα για ακαθόριστο χρονικό διάστημα. 

¨Ηδη έχουμε περάσει το εξάμηνο. Πρέπει να θυμηθούν την ρήση του Ευαγγελίου ...Ἐὰν οὖν ὁ Υἱὸς ὑμᾶς ἐλευθερώσῃ, ὄντως ἐλεύθεροι ἔσεσθαι” (Ἰωαν. Η 36).

 Υπ΄ αυτήν την έννοια η νομιμοφροσύνη του Χριστιανού προς τους φορείς των εξουσιών υπόκειται σε αυτήν την προϋπόθεση. Άλλως ισχύει η διακήρυξη του Αποστόλου Πέτρου “πειθαρχείν δει Θεω μάλλον ή ανθρώποις” (Πράξεις Αποστόλων Κεφ. Ε 29). 

Είναι εποχή ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΠΙΣΤΕΩΣ.

Ας προσευχηθούμε ο Θεός να τους φωτίσει και να διορθώσουν το άτοπο της τωρινής αφωνίας τους και την σωστή λήψη συλλογικών αποφάσεων.

Περαιτέρω οφείλω σεβαστοί μου πατέρες να επισημάνω και μια δική σας παράληψη κατά την ταπεινή μου γνώμη την οποία θέτω στην κρίση σας.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 5 του κανονισμού υπ΄ αριθ. 230/2012 (ΦΕΚ 73/Τ.Α.΄ 2012)"Περί Εφημερίων και Διακόνων" της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι εφημέριοι των Ιερών Ναών μπορούν να δημιουργήσουν κατάλογο των ενοριτών της Ενορίας των.

Οφείλατε λοιπόν τον κατάλογο αυτόν να τον δημιουργήσετε και κατ΄ έτος να το ενημερώνετε. Κάντε το σήμερα είναι προς δόξαν Θεού. Και αφού τον φτιάξετε, καλέστε τους πιστούς σας σε γενική συνέλευση στο προαύλιο των Ιερών Ναών έστω με μάσκες και με την τήρηση των νομίμων αποστάσεων. 

Δημιουργείστε έτσι αυτόνομα Ελεύθερες και ζώσες ΕΝΟΡΙΕΣ. Τελέστε εκεί την Θεία Λειτουργία. Ο απόστολος Παύλος στην Α’ προς Κορινθίους επιστολή (κεφ. ια’, 20) μας ομιλεί για την «επί το αυτό» σύναξη των Χριστιανών. 

Εκεί οι ενορίτες θα αντιληφθούν και θα βιώσουν ότι η πίστη τους δεν είναι μια ατομική τους υπόθεση ότι η Εκκλησία δεν είναι κάτι το γενικό, αόριστο, αφηρημένο, αλλά ότι η συγκεκριμένη σύναξη είναι η πραγματικότητα που καθιστά στον κάθε χριστιανό απτό και παρόν το Μυστήριο της Εκκλησίας, ότι ενώνεται με την Εκκλησία.

Σ’ αυτές τις ενορίες πλέον οι άνθρωποι θα αισθάνονται ότι τα πρόσωπα τους γίνονται αποδεκτά "εν αγάπη". Ότι ο ιερέας είναι ο πνευματικός τους πατέρας που μεριμνά για τη λατρευτική και την πνευματική ζωή των και γενικά για όλα τα ζητήματα, τα οποία τους αφορούν .

Τότε θα δικαιώσουμε με τα έργα μας ως Εκκλησία την ρήση του Κυρίου μας " Υμεις εστέ το φως του κόσμού" ( Ματθ. Κεφ. Ε΄,14)


Νικήτας Αποστόλου

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου