Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Η ΓΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΕΜΟΥ ΠΥΡΟΣ!


ΝΤΟΝΜΠΑΣ: Η ΓΗ ΠΟΥ ΚΛΑΙΕΙ… ΚΑΙ Η ΓΗ ΠΟΥ ΕΛΠΙΖΕΙ…



Γράφει ο Βασίλης Μακρίδης

Από τις 17 Φεβρουαρίου ξεκίνησε, επί της ουσίας, μια ευρείας κλίμακας επίθεση της «επίσημης» Ουκρανίας απέναντι στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ.

Σημείωση του αρθρογράφου: Το κείμενο που ακολουθεί γράφτηκε λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί δια στόματος του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν η αναγνώριση των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς, της ΛΔ του Ντονιέτσκ και της ΛΔ του Λουγκάνσκ, καθώς και η υπογραφή με τους επικεφαλής των δύο ΛΔ Ντενίς Πουσίλιν (Ντονιέτσκ) και Λεονίντ Πάσετσνικ (Λουγκάνσκ). 

Υπογράφηκαν ταυτόχρονα, τόσο τα Προεδρικό Διάταγμα για την αναγνώριση των δύο ΛΔ, όσο και οι ξεχωριστές συμφωνίες για φιλία, συνεργασία και αλληλοβοήθεια ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και την κάθε Λαϊκή Δημοκρατία ξεχωριστά.

Ο λαός του Ντονμπάς σήμερα πανηγυρίζει. Ο ουρανός του το βράδυ από τις 22 στις 22 Φεβρουαρίου (ημέρα που, κατά διαβολική σύμπτωση, είναι η 8η επέτειος από το νεοναζιστικό πραξικόπημα στο Κίεβο) έλαμψε όχι από τα βλήματα του ουκρανικού πυροβολικού, αλλά από τα βεγγαλικά που πέταξαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της μαρτυρικής περιοχής. 

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν, κατά τα φαινόμενα, καταιγιστικές εξελίξεις, τις οποίες ο γράφων θα παρακολουθήσει και θα επανέλθει με νέο άρθρο.

Θεωρώ ότι, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, το κείμενο που ακολουθεί δεν έχει χάσει ούτε την επικαιρότητα, ούτε τη δυναμική του στην περιγραφή των γεγονότων. Γι’ αυτό και παρέμεινε χωρίς καμία μεταβολή, με τις αναγκαίες συμπληρώσεις που προηγούνται.

Και κάτι για τους… προληπτικούς: η σημερινή ημερομηνία δεν είναι απλώς η 8η επέτειος από το νεοναζιστικό πραξικόπημα, αλλά η 22/02/2022, η οποία διαβάζεται και ανάποδα! Δεν ξέρω εάν αυτοί που αποφάσισαν την αναγνώριση του Ντονμπάς έλαβαν υπόψη τους και αυτή την παράμετρο. 

Κάτι όμως μου λέει, ότι δεν ήταν εντελώς τυχαία η επιλογή, ίσως για να υπενθυμίσει σε κάποιους ότι τα πράγματα μπορούν να ανατραπούν και να γυρίσουν ανάποδα γι’ αυτούς είχαν και έχουν στο μυαλό τους την καταστροφή άλλων ανθρώπων…

Από τις 17 Φεβρουαρίου ξεκίνησε, επί της ουσίας, μια ευρείας κλίμακας επίθεση των ενόπλων δυνάμεων της «επίσημης» Ουκρανίας απέναντι στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες (ΛΔ) του Ντονμπάς, τη ΛΔ Ντονιέτσκ και τη ΛΔ Λουγκάνσκ. 

Δεν πρόκειται, πλέον, για μια απλή «όξυνση» της κατάστασης κοντά στη γραμμή διαχωρισμού ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, αλλά για κανονική επιθετική στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου με στόχο την «ανακατάληψη» του Ντονμπάς και την de facto επιστροφή του στη σύνθεση του ουκρανικού κράτους.

Οι πολιτικές ηγεσίες των δύο ΛΔ, δια στόματος των επικεφαλής τους Ντενίς Πουσίλιν (ΛΔ Ντονιέτσκ) και Λεονίντ Πάσετσνικ (ΛΔ Λουγκάνσκ) ανακοίνωσαν αφενός την εκκένωση των δύο περιοχών από τον άμαχο πληθυσμό (γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι κατά προτεραιότητα), ενώ κήρυξαν γενική επιστράτευση για τους άνδρες ηλικίας 18 – 55 ετών και εθελοντική επιστράτευση για τους άνω των 55 ετών. 

Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. 61 χιλιάδες πολίτες του Ντονμπάς έχουν μεταβεί στη Ρωσία ως πρόσφυγες πολέμου, ενώ ο τελικός αριθμός αυτών που θα εγκαταλείψουν το Ντονμπάς τουλάχιστον για όσο διαρκούν οι στρατιωτικές συγκρούσεις αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να φτάσει τις 700 χιλιάδες ψυχές. 

Τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρένων που μεταφέρουν τους πολίτες του Ντονμπάς στη Ρωσία λειτουργούν ασταμάτητα, ενώ 43 από τις 85, συνολικά, ομοσπονδιακές δομές της Ρωσίας έχουν μέχρι τώρα εκδηλώσει πλήρη ετοιμότητα για την υποδοχή προσφυγικού πληθυσμού στην επικράτειά τους. 

Με Προεδρικό Διάταγμα του Βλαντίμιρ Πούτιν οι πρόσφυγες θα έχουν για όσο διάστημα χρειαστεί δωρεάν στέγη, τροφή και υγειονομική περίθαλψη, ενώ για τις πρώτες τους ανάγκες τους χορηγείται ήδη βοήθημα 10 χιλιάδων ρουβλιών (περίπου 116 ευρώ) κατ’ άτομο (συμπεριλαμβανομένων και των ανηλίκων).

Την ίδια στιγμή που οι στρατιωτικές συγκρούσεις μαίνονται στη γραμμή διαχωρισμού στο Ντονμπάς, η «συλλογική Δύση» προτιμά να παίζει το παιχνίδι με τις τρεις μαϊμούδες: δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν μιλάει. Για την ακρίβεια, βλέπει και ακούει ό,τι η ίδια θέλει και λέει αυτά που τη βολεύουν να πει. 

Οι αξιωματούχοι των χωρών της Δύσης όχι μόνο δεν βλέπουν την εμφύλια στρατιωτική σύγκρουση, αλλά χαρακτηρίζουν και ως fake τις ειδήσεις περί αυτού και εξακολουθούν να κατηγορούν τη… Ρωσία για δήθεν «επιθετικότητα», απειλώντας την με πολλαπλά πακέτα κυρώσεων «εάν κι εφόσον επιτεθεί στην Ουκρανία».

Ο «Υπουργός Εσωτερικών» Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε την παραβίαση των Συμφωνιών του Μινσκ με το «σπάσιμο» της εκεχειρίας στη γραμμή διαχωρισμού, αλλά έσπευσε να… συγχαρεί την ουκρανική πλευρά για την… «αυτοσυγκράτηση» που επέδειξε, τελειώνοντας το λογύδριό του με τη γνωστή επωδό ότι «εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία…» κοκ. 

Η γνωστή, πλέον, για τη μνημειώδη ηλιθιότητά της Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, μετά την αμφισβήτηση, μπροστά στα έκπληκτα μάτια και αυτιά του Ρώσου ομολόγους της Σεργκέι Λαβρόφ, της κυριαρχίας της Ρωσίας πάνω σε δικά της εδάφη (Ροστόφ και Βορόνιεζ) «ανακάλυψε» σχέδια της Ρωσίας για κατάληψη των χωρών της Βαλτικής, «αφού πρώτα καταλάβει την Ουκρανία»!!! 

Η γνωστή, επίσης, για το δηλητηριώδες χιούμορ της εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, δεν άντεξε και έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook το εξής: «Η Αγγλίδα κυρία έφτασε στην ουσία του πράγματος, “ανακαλύπτοντας” τα μοχθηρά σχέδια της Ρωσίας για κατάληψη της...Περιφέρειας του Καλινινγκράντ» (στγ: θύλακος στη Βαλτική Θάλασσα που ανήκει στη Ρωσία και βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία, τη Λευκορωσία και τη Λιθουανία)!

Όσο για τις κυνικές δηλώσεις τόσο του ίδιου του «Προέδρου» της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ζελένσκι, ότι οι κάτοικοι του Ντονμπάς δήθεν «πυροβολούνται μόνοι τους μεταξύ τους», ή του νεοπαγούς καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ότι «είναι για γέλια» οι ισχυρισμοί περί γενοκτονίας των κατοίκων του Ντονμπάς από τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις, ανάγονται στη σφαίρα του «αγνού παρθένου» γκεμπελισμού…

Αλλά εάν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι της «συλλογικής Δύσης» λένε τα δικά τους, τι να πει κανείς για τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι οποίοι εργάζονται πάνω στη γραμμή διαχωρισμού και θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες, να είναι στον μέγιστο δυνατό βαθμό ουδέτεροι και αντικειμενικοί. 

Πιέζοντας πρώτα απ’ όλα τις δύο πλευρές στην τήρηση της εκεχειρίας και την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ, που προβλέπει πλήρη απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές σε απόσταση τέτοια, που τα όπλα τους να μη μπορούν να επιφέρουν θανατηφόρα πλήγματα στην απέναντι πλευρά. 

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ καταγράφουν μέχρι σήμερα τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, χωρίς ωστόσο να κατονομάζουν την πλευρά που την παραβιάζει, ούτε τα θύματα, ούτε τις ζημίες που προκαλούν οι μαζικοί βομβαρδισμοί χωριών ακριβώς πίσω από τη γραμμή διαχωρισμού και εντός της επικράτειας των δύο ΛΔ. 

Αντί, λοιπόν, ο ΟΑΣΕ να παίζει το ρόλο του ουδέτερου και αντικειμενικού παρατηρητή και καταγραφέα των γεγονότων, ουσιαστικά υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του καθεστώτος του Κιέβου και αγνοεί παντελώς τις προειδοποιήσεις τόσο από την πλευρά των δύο ΛΔ, όσο και από την πλευρά της Ρωσίας.

Να αναφέρω εδώ δύο σημαντικές λεπτομέρειες: α) Νυν Πρόεδρος του ΟΑΣΕ είναι ο εν ενεργεία Υπουργός της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου (με ό,τι σημαίνει αυτό για την «αντικειμενικότητα» του Οργανισμού στη δεδομένη διένεξη) και β) Λίγες μέρες πριν την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στο Ντονμπάς, οι ΗΠΑ με εντολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέσυρε τους παρατηρητές της στον ΟΑΣΕ που βρίσκονταν στην περιοχή του Ντονμπάς. 

Προφανώς επειδή φοβούνται ότι όλο και κάποιος σώφρων άνθρωπος θα βρισκόταν ανάμεσά τους, που θα έλεγε την αλήθεια και θα ξεσκέπαζε τα ψεύδη που κατασκευάζει και διαδίδει, μεταξύ άλλων και η κυβέρνηση της χώρας του…

Οι πολιτικοί ηγέτες της Δύσης δεν δικαιούνται να λένε ότι «δεν γνωρίζουν» την αλήθεια γύρω από τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία και το Ντονμπάς. 

Το να βγαίνουν είτε με δηλώσεις στα ΜΜΕ (Τζο Μπάιντεν), είτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (Άντονι Μπλίνκεν), είτε σε κοινές συνεντεύξεις Τύπου (Λιζ Τρας, Υπ.Εξ. της Βρετανίας, μετά την πρόσφατη συνάντησή της με τον Βλ. Ζελένσκι στο Κίεβο) και να εκστομίζουν τερατώδη ψεύδη για τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και τη δήθεν «επιθετική διάθεσή» της κατά της Ουκρανίας, είναι πράξεις συνειδητής απόκρυψης της αλήθειας, αλλά και «λάδι στη φωτιά» της εμφύλιας σύγκρουσης , την οποία υποτίθεται ότι θέλουν να… σταματήσουν!

Η Ρωσία κατηγορείται για «επιθετικότητα», χωρίς να έχει περάσει ούτε κατά μία σπιθαμή σε ξένο έδαφος, επειδή πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις και μετακινήσεις στρατευμάτων στο δικό της, αποκλειστικά έδαφος, τη στιγμή που ο επίσημος ουκρανικός στρατός έχει μετακινήσει (όχι στα σύνορα με τη Ρωσία, αλλά) στη γραμμή διαχωρισμού με τον Ντονμπάς το 60% του συνολικού δυναμικού του, δηλαδή πάνω από 150 χιλιάδες άτομα, χωρίς να υπολογίσουμε το δυναμικό των νεοναζιστικών ορδών που δρουν είτε ως αυτόνομες στρατιωτικές μονάδες, είτε ενταγμένες στην επίσημη ουκρανική Εθνοφρουρά…

 Κατηγορείται η Ρωσία ότι εξοπλίζει τις πολύπαθες ΛΔ, όταν τουλάχιστον οι μισές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αποστείλει είτε διαφόρων ειδών στρατιωτικό υλικό, είτε στρατιωτικό δυναμικό (όχι μόνο «συμβούλους» και ο νοών νοήτω), είτε και τα δύο μαζί… 

Όχι για να αντιμετωπίσουν τη «ρωσική επιθετικότητα», αλλά για να οργανώσουν μια ολομέτωπη επίθεση στο Ντονμπάς, με στόχο την ανακατάληψή του και την υπαγωγή του στο νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου.

Τα νεότερα αυτή τη στιγμή λένε, ότι στη Ρωσία ο Πρόεδρος Πούτιν συγκαλεί την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας του, χωρίς να έχει γίνει κάποια λεπτομερής ανακοίνωση της ατζέντας της συνάντησης. 

Ωστόσο γίνεται προφανές ποιο θα είναι το βασικό (αν όχι το μοναδικό) της θέμα και η αναμονή έχει να κάνει με τις αποφάσεις που πιθανόν ληφθούν εκεί και ίσως αλλάξουν κατά ριζικό τρόπο τη ροή των γεγονότων των τελευταίων ημερών…

Μέχρι τότε θα ηχεί στ’ αυτιά μου η φράση της (περίπου) 80χρονης γιαγιάς από το Ντονμπάς σε ρεπορτάζ της ρωσικής τηλεόρασης μέσα από ένα από τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους πρόσφυγες στο έδαφος της Ρωσίας. 

«Θυμάμαι το 2014 που καθόμουν μέσα στο υπόγειο καταφύγιο και άκουγα τη γη να κλαίει». Αυτό ακριβώς είναι σήμερα το Ντονμπάς: μια γη που κλαίει, αλλά και μια γη που διψάει για δικαίωση…

ΥΓ: Στις 22 Φεβρουαρίου είναι η 8η επέτειος από την ολοκλήρωση του πραξικοπήματος στο Κίεβο, που ανέτρεψε τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και έφερε στην εξουσία τις νεοναζιστικές μαριονέτες που διοικούν σήμερα τη χώρα, με την αμέριστη πολιτική και οικονομική υποστήριξη της «συλλογικής Δύσης». 

Ένας σπουδαίος, κατά τ’ άλλα, λαός όπως ο ουκρανικός, βρίσκεται από τότε δέσμιος των ορέξεων του δυτικού ιμπεριαλισμού και των ντόπιων τοποτηρητών του. 

Να δούμε πότε θα καταφέρει κι αυτός να απελευθερωθεί από τα δεσμά του, κάτι που αποτελεί αναγκαία, αν και από μόνη της όχι ικανή, συνθήκη για την εξομάλυνση της κατάστασης και στο Ντονμπάς και την ειρήνευση γενικότερα στην ευρύτερη «γειτονιά» μας…




1 σχόλιο: