Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΧΑΝΤΑΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΝΟΣΗΣΗΣ;

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ CLEVELAND CLINIC«Η ΦΥΣΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΚΡΟΝ»



Του Zachary Stieber

Η προστασία που αναπτύσσει ένα άτομο μετά την ανάρρωση από την COVID-19 προστατεύει τους ανθρώπους από τη μόλυνση, καθώς η παραλλαγή της Όμικρον έχει γίνει κυρίαρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η άμυνα, γνωστή ως φυσική ανοσία, ήταν παρόμοια με την προστασία που παρατηρήθηκε μεταξύ των ατόμων με φυσική ανοσία που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου COVID-19 και των ατόμων που έλαβαν τρεις δόσεις εμβολίου COVID-19 και δεν είχαν φυσική ανοσία, διαπίστωσαν ερευνητές της Κλινικής Κλίβελαντ. 

Επιπλέον, όσοι είχαν λάβει μια αρχική σειρά εμβολίων και δεν έκαναν αναμνηστική δόση, ήταν οι πιο πιθανοί να μολυνθούν.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία η παραλλαγή Όμικρον ήταν το κυρίαρχο στέλεχος που προκαλούσε λοίμωξη, μια προηγούμενη μόλυνση με COVID-19 παρείχε αποτελεσματική προστασία κατά της λοίμωξης για τουλάχιστον 6 μήνες, ακόμη και χωρίς εμβολιασμό», δήλωσε ο Δρ. Ναμπίν Σρέσθα, διακεκριμένος συγγραφέας και γιατρός λοιμωξιολόγος, στην Epoch Times σε δήλωση που έστειλε μέσω email.

Ο Σρέσθα και οι συνεργάτες του ανέλυσαν το ιστορικό των εργαζομένων της Cleveland Clinic, πολλοί από τους οποίους έχουν λάβει τουλάχιστον δύο δόσεις των εμβολίων COVID-19 της Pfizer ή της Moderna, αλλά κάποιοι από αυτούς παραμένουν ανεμβολίαστοι. 

Για την ανάλυσή τους, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν ακριβή δεδομένα σχετικά με την προηγούμενη μόλυνση και τον εμβολιασμό, συμπεριέλαβαν μόνο υπαλλήλους που εργάζονταν τουλάχιστον από τις 16 Δεκεμβρίου 2020.

Η φυσική ανοσία φάνηκε να αρχίζει να εξασθενεί περίπου έξι μήνες μετά τη μόλυνση, όταν οι ερευνητές διαστρωμάτωσαν τα περιστατικά ανάλογα με το χρόνο από την προηγούμενη μόλυνση. 

Οι εργαζόμενοι με φυσική ανοσία είχαν περισσότερες πιθανότητες να εξεταστούν θετικά μετά από έξι μήνες, αλλά ο κίνδυνος μειωνόταν εάν λάμβαναν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου μετά την ανάρρωση. Οι εμβολιασμένοι έβλεπαν επίσης βελτίωση της προστασίας εάν λάμβαναν αναμνηστική δόση ή τρίτο εμβόλιο.

«Η ενίσχυση με ένα εμβόλιο COVID-19 σχεδιασμένο για μια προγενέστερη παραλλαγή συσχετίστηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης με την παραλλαγή Όμικρον σε πολυμεταβλητές αναλύσεις παλινδρόμησης αναλογικών κινδύνων Cox, μεταξύ των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως ή είχαν μολυνθεί προηγουμένως και για τα οποία είχαν περάσει περισσότεροι από 6 μήνες από την προηγούμενη λοίμωξη ή τον εμβολιασμό τους», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στον διακομιστή προδημοσιεύσεων medRxiv.

Περιέργως, όμως, η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ανάρρωσαν από την COVID-19 κινδύνευαν στην πραγματικότητα περισσότερο να προσβληθούν ξανά από την ασθένεια εάν είχαν κάνει δύο εμβόλια – ακόμη περισσότερο από τους ανεμβολίαστους. 

Μεταξύ των ατόμων με φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα, τρία εμβόλια προστάτευαν καλύτερα από το να μην κάνουν κανένα εμβόλιο, αλλά ένα μόνο εμβόλιο προστάτευε καλύτερα, σύμφωνα με τα ευρήματα. 

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τον λόγο που συμβαίνει αυτό και ενθαρρύνουν άλλους επιστήμονες να το ελέγξουν σε μελλοντικές μελέτες.

«Για όσους μολύνθηκαν προηγουμένως με την COVID-19, ο εμβολιασμός με περισσότερες από μία δόσεις εμβολίου δεν παρείχε κανένα πλεονέκτημα έναντι μιας μόνο δόσης εμβολίου στην προστασία από την παραλλαγή Όμικρον», δήλωσε ο Σρέσθα.

«Πρακτικά, η προηγούμενη μόλυνση θα πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον εξίσου προστατευτική για την προστασία από μελλοντική μόλυνση με δύο δόσεις εμβολίου mRNA. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο να μολυνθεί κανείς παρά να εμβολιαστεί.

 Ωστόσο, εάν κάποιος μολυνθεί και επιβιώσει, θα πρέπει να αναγνωριστεί η προστασία που έχει αποκτήσει από τη φυσική μόλυνση».

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna βασίζονται στην τεχνολογία mRNA.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλάμβαναν την αποκλειστική εστίαση σε όλες τις λοιμώξεις COVID-19, λόγω της αδυναμίας απόκτησης πλήρων δεδομένων σχετικά με τις νοσηλείες και τις συμπτωματικές λοιμώξεις.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε λίγο αφότου επιστήμονες στο Κατάρ διαπίστωσαν ότι η φυσική ανοσία προστατεύει καλά από τη σοβαρή λοίμωξη COVID-19, ακόμη και όταν τα κρούσματα προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου