Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Η ΔΥΣΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΗΣ...

ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΡΩΣΙΑ, ΚΡΥΦΕΣ ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ



Το πότε θα ξεσπάσει η γενικευμένη σύρραξη, προφανώς και ουδείς είναι σε θέση να το προβλέψει με ακρίβεια, αν και η Γερμανία δείχνει να έχει καλύτερη εικόνα των λεπτών πολεμικών ισορροπιών

Όταν ακόμη και τα πιο μετριοπαθή διεθνή μέσα, όπως η βρετανική εφημερίδα Telegraph, το γερμανικό περιοδικό Der Taggespiegel και το Politico προειδοποιούν ευθέως για έναν γενικευμένο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, τότε η λέξη “σοκ” είναι υποδεέστερη για το τι μπορεί να περιμένει την Ευρώπη, η οποία αν και πέρασε τις τελευταίες δεκαετίες εν ειρήνη, βλέπει το μέλλον της … να προδιαγράφεται και πάλι ζοφερό.

Το πότε θα ξεσπάσει η γενικευμένη σύρραξη, προφανώς και ουδείς είναι σε θέση να το προβλέψει με ακρίβεια, αν και η Γερμανία δείχνει να έχει καλύτερη εικόνα των λεπτών πολεμικών ισορροπιών.

Πρώτα ήταν το δημοσίευμα της Bild, το οποίο μίλησε για πόλεμο το καλοκαίρι του 2025, για να έλθει σήμερα Παρασκευή 19/1 ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius, να υποστηρίξει επικαλούμενος ειδικούς – ότι ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα μπορούσε να ξεσπάσει μέσα στα επόμενα 5 με 8 χρόνια, αναφέροντας πως η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο σενάριο.

Και ενώ οι εκτιμήσεις Pistorius μπορεί να φαντάζουν… τραβηγμένες, ήδη η Σουηδία κάλεσε τους πολίτες της να είναι σε… πλήρη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο ενός πολέμου, προειδοποίηση που απηύθυνε και ο Rob Bauer, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος υποστήριξε πως οι πολίτες της Δύσης θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Απέναντι σε αυτήν τη σεναριολογία, η Ρωσία κάνει λόγο για μυθοπλασίες, διαμηνύοντας ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί και να απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια της Δύσης.

Να προετοιμαστούν οι πολίτες

Ο Bauer κάλεσε τους πολίτες της Δύσης να προετοιμαστούν για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. «Αν και οι ένοπλες δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για το ξέσπασμα ενός τέτοιου πολέμου, πρέπει και οι πολίτες να είναι έτοιμοι για μια σύγκρουση που θα απαιτούσε ριζική αλλαγή στη ζωή τους

Μεγάλος αριθμός αμάχων θα πρέπει να κινητοποιηθεί σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή συστήματα για τη διαχείριση της διαδικασίας» υποστήριξε ο Bauer μετά τη συνάντηση που είχαν οι αρχηγοί άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Δεν είναι δεδομένη η ειρήνη

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δεδομένη η ειρήνη. Και αυτός είναι ο λόγος που εμείς, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ προετοιμαζόμαστε για μια σύγκρουση με τη Ρωσία. Αλλά η συζήτηση είναι πολύ ευρύτερη.

Είναι επίσης η βιομηχανική βάση αλλά και ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι παίζουν ρόλο» υποστήριξε ο Bauer, ο οποίος είναι επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Έπαινοι στη Σουηδία

Μάλιστα ο Bauer επαίνεσε τη Σουηδία, η οποία ζήτησε από όλους τους πολίτες της να προετοιμαστούν για πόλεμο πριν από την επίσημη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρεται, η κίνηση αυτή της Στοκχόλμης, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, οδήγησε σε αύξηση των εθελοντών για την οργάνωση πολιτικής άμυνας της χώρας και άνοδο στις πωλήσεις πυρσών αλλά και ραδιόφωνων με μπαταρία.

«Από εκεί αρχίζει. Η συνειδητοποίηση ότι δεν είναι όλα προγραμματισμένα και ότι δεν θα είναι έτσι όλα τα επόμενα 20 χρόνια» επισήμανε ο Bauer.

Πρόβα… η άσκηση Steadfast Defender 2024

Σημειώνεται πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με τη συμμετοχή 90.000 και πλέον στρατιωτών του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για την άσκηση Steadfast Defender 2024, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος από τότε που ανακοινώθηκε πέρυσι και έχει σχεδιαστεί ρητά για να προετοιμάσει τη συμμαχία για μια ρωσική εισβολή.

Η Βρετανία έχει δεσμεύσει περίπου 20.000 στρατιώτες, καθώς και άρματα μάχης, πυροβολικό και μαχητικά αεροσκάφη στις ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη έως τον Μάιο.

Προβληματίζει η αδύναμη παραγωγή όπλων

Παρόλο αυτά, ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι οι κυβερνήσεις και οι ιδιωτικοί κατασκευαστές όπλων υστερούν σε… πολεμικές προετοιμασίες.

Τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών των Δυτικών έχουν εξαντληθεί από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και θα χρειαστούν χρόνια για να αναπληρωθούν με τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει τριπλασιάσει τις στρατιωτικές της δαπάνες στο 40% του συνολικού εθνικού προϋπολογισμού, ενώ επιταχύνει δραστικά τις γραμμές παραγωγής της.

«Πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι σε όλο το φάσμα. Πρέπει να έχουμε ένα σύστημα σε εφαρμογή για να βρούμε περισσότερους ανθρώπους εάν πρόκειται για πόλεμο, είτε συμβαίνει είτε όχι. Μετά μιλάμε για επιστράτευση, έφεδροι ή στρατολογία.

Πρέπει να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε σε μια βιομηχανική βάση που θα είναι σε θέση να παράγει όπλα και πυρομαχικά αρκετά γρήγορα ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε μια σύγκρουση εάν βρισκόμαστε σε αυτήν» είπε ο Bauer.

Παρά τις δηλώσεις του Bauer, ολοένα και περισσότερα κράτη στη Δύση είτε εκφράζουν ενστάσεις και αντιδρούν στην περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία είτε αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για παροχή όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο, όπως συνέβη με την αδυναμία της ΕΕ να προμηθεύσει το Κίεβο με ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού των 155mm.

Pistorius: Πόλεμος με τη Ρωσία στα επόμενα 5 με 8 χρόνια

Από την πλευρά του και ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius, ο οποίος ήταν ο πρώτος που παραδέχθηκε την αδυναμία της ΕΕ να προμηθεύσει με 1 εκατομμύριο οβίδες την Ουκρανία, υποστήριξε – επικαλούμενος ειδικούς – ότι ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα μπορούσε να ξεσπάσει μέσα στα επόμενα 5 με 8 χρόνια, αναφέροντας πως η Γερμανία θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα τέτοιο σενάριο.

Σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Der Tagesspiegel προειδοποίησε ότι ένας ολοένα και πιο πολεμοχαρής Putin θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ σε λιγότερο από μια δεκαετία.

«Ακούμε απειλές από το Κρεμλίνο σχεδόν κάθε μέρα… επομένως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο Vladimir Putin μπορεί να επιτεθεί ακόμη και σε μια χώρα του ΝΑΤΟ μια μέρα» λέει ο Pistorius, ο οποίος αν και τονίζει ότι μια ρωσική επίθεση δεν είναι πιθανή «προς το παρόν», «οι ειδικοί μας αναμένουν μια περίοδο πέντε έως οκτώ ετών κατά την οποία αυτό θα μπορούσε να είναι δυνατό».

Politico: Επιθετική ρητορική

Σύμφωνα με το Politico, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει ενισχύσει την επιθετική της ρητορική απέναντι σε γειτονικά της κράτη, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντύπωση προκάλεσαν όχι μόνο οι δηλώσεις του Rob Baeur, του επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία είναι αντιμέτωπη με τον «πιο επικίνδυνο κόσμο των τελευταίων δεκαετιών», αλλά και οι εκκλήσεις Σουηδών υπουργών στους πολίτες τους ότι πρέπει να ετοιμαστούν για πόλεμο στη Σουηδία.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε ξανά με τον κίνδυνο και να προετοιμαστούμε – στρατιωτικά, κοινωνικά και σε όρους στρατιωτικής άμυνας» τονίζει ο Pistorius, κρίνοντας κατανοητή την κινητοποίηση στη Σουηδία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Pistorius υποστήριξε ότι δεν μπορεί να προμηθεύσει περισσότερα τανκ στην Ουκρανία, αφού πρέπει πρώτα να σκεφτεί τη δική της ασφάλεια.

«Δεν μπορούμε να πάμε all-in, όπως απαιτούν κάποιοι. Διαφορετικά εμείς οι ίδιοι θα είμαστε ανυπεράσπιστοι» υπογράμμισε ο Pistorius, ο οποίος αναφερόμενος στο αίτημα του Κιέβου για την προμήθεια των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Taurus, είπε ότι κάθε απόφαση για παραδόσεις όπλων, σταθμίζεται από τις γερμανικές αρχές βάσει του αντίκτυπου που θα έχουν καθώς και για το πώς μπορεί να αλλάξουν τον ρόλο της Γερμανίας στην ουκρανική σύγκρουση. 

Ως εκ τούτου, οι παραδόσεις Taurus, σύμφωνα με τον Pistorius, μέχρι στιγμής «δεν ήταν επιλογή» για το Βερολίνο.

Πολωνία: Να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο

Μάλιστα το Politico αναφέρει πως αντίστοιχες ανησυχίες υπάρχουν και στην Πολωνία.

«Η Ρωσία αψηφά τη λογική. Αυτό που συνέβη το 2022 φαινόταν αδύνατο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας Władysław Kosiniak-Kamysz, όπως επισημαίνει το Politico.

Αποκάλυψη Bild: Συνολικά 300.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα επιτεθούν στην Ρωσία την Ημέρα Χ… μετά την βαριά ήττα των Ουκρανών

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, επικαλούμενο απόρρητα έγγραφα της Bundeswehr, υποστήριζε πως η Γερμανία προετοιμάζεται για έναν πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, ο οποίος, σύμφωνα με το σενάριο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, θα μπορούσε να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025.

«Την Ημέρα Χ», σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο της Bundeswehr, ο αρχιστράτηγος του ΝΑΤΟ θα δώσει εντολή να μεταφερθούν 300.000 στρατιώτες στην ανατολική πλευρά, συμπεριλαμβανομένων 30 χιλιάδων στρατιωτών της Bundeswehr», αναφέρει η Bild.

Σύμφωνα με την Bild, η κλιμάκωση φέρεται ήδη να ξεκινάει από τον Φεβρουάριο του 2024 με την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης της Ρωσίας κατά των θέσεων των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία μέχρι τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με το άρθρο, θα τελειώσει με την υποχώρηση και την ήττα του Ουκρανικού στρατού.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας και της Δύσης, με αποκορύφωμα την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών του ΝΑΤΟ και το αναπόφευκτο ξέσπασμα του πολέμου το καλοκαίρι του 2025, περιγράφονται μέχρι την ακριβή τοποθεσία και τον μήνα», υποστηρίζει η Bild.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιο πιθανή τοποθεσία για σύγκρουση θα είναι ο διάδρομος Suwalki μεταξύ της Λευκορωσίας και της περιοχής του Καλίνινγκραντ. Ωστόσο, οι συντάκτες του άρθρου αφήνουν ανοιχτό το ερώτημα πώς θα τελειώσει αυτή η υποθετική κλιμάκωση.

Τι υποστηρίζει η Ρωσία για τα σενάρια πολέμου με το ΝΑΤΟ

Απέναντι σε όλα αυτά τα σενάρια και…τα σχέδια του ΝΑΤΟ, η Ρωσία κρατά μια ιδιαίτερα ψύχραιμη στάση, διαμηνύοντας πως δεν αποτελεί απειλή για καμία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.

Σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώνει πως είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε επίθεση στο έδαφος της. Όσον αφορά μάλιστα το πρόσφατο δημοσίευμα της Bild, η Ρωσία είχε κάνει λόγο για ανυπόστατο δημοσίευμα και για μυθοπλασίες… κίτρινου Τύπου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου