Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ...

Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΕΓΕΙΡΕΙ (ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ) ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ: ΤΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΣΕ ΑΓΩΓΗ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ



Επεμβατική και ανακριβής.

Εάν έχετε βαρεθεί τη λογοκρισία και τις δυστοπικές απειλές κατά των πολιτικών ελευθεριών, εγγραφείτε στο Reclaim The Net.

Ο Χάρβεϊ Γιουτζίν Μέρφι Τζούνιορ, ένας 61χρονος άνδρας, ξεκινά νομική μάχη εναντίον των Macy's και EssilorLuxottica, της μητρικής εταιρείας Sunglass Hut, ισχυριζόμενος ότι μια εσφαλμένη αναγνώριση από την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου οδήγησε στην παράνομη σύλληψή του.


Η μήνυση του Μέρφι υποστηρίζει ότι λόγω μιας λανθασμένης εγκληματικής ταυτοποίησης από μια εικόνα χαμηλής ποιότητας κάμερας, πέρασε μέρες άδικα φυλακισμένος όπου υπέστη φρικιαστική σωματική και σεξουαλική βία.

Τον Ιανουάριο του 2022, μια ληστεία σε ένα Sunglass Hut με έδρα το Χιούστον οδήγησε σε κλοπή εμπορευμάτων αξίας χιλιάδων. Ωστόσο, ο νομικός σύμβουλος του Μέρφι επιμένει ότι ο Μέρφι ζούσε στην Καλιφόρνια, όχι στο Τέξας, κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου.

Η μήνυση του Murphy περιγράφει πώς ένα μέλος του προσωπικού της EssilorLuxottica σε συνεργασία με το Macy's χρησιμοποίησαν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για να τον ξεχωρίσουν ως κλέφτη. 

Μετά τον ισχυρισμό, ένα μέλος της ομάδας από την EssilorLuxottica ισχυρίστηκε ότι εντόπισε έναν από τους δύο διαρρήκτες που συμμετείχαν στη ληστεία χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία, δίνοντας εντολή στο αστυνομικό τμήμα του Χιούστον να σταματήσει την εν εξελίξει έρευνά του.

Εκτός από αυτή την κατηγορία, ο υπάλληλος μοιράστηκε ότι ο Μέρφι δυνητικά σχετιζόταν με δύο ακόμη υποθέσεις κλοπής, βασισμένες στο ίδιο λογισμικό. 

Επιστρέφοντας στο Τέξας, ο Μέρφι συνελήφθη σύντομα μετά την ειδοποίηση της ταυτότητάς του σε έναν υπάλληλο της DMV, καθώς είχε εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του σχετικά με μια διακεκριμένη υπόθεση κλοπής.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Guardian , αφού βίωσε παράνομη φυλάκιση στην τοπική φυλακή της κομητείας και αργότερα μεταφέρθηκε στη φυλακή της κομητείας Χάρις, οι κατηγορίες του αποσύρθηκαν καθώς το άλλοθι του πιστοποιήθηκε από τον δικηγόρο υπεράσπισης και τον εισαγγελέα του. 

Ωστόσο, η υποτιθέμενη τρομακτική σωματική και σεξουαλική επίθεση στην οποία υποβλήθηκε ώρες πριν την απελευθέρωσή του στη φυλακή τον άφησε σοβαρά τραυματισμένο.

«Ήταν κάπως τρομακτικό», εξέφρασε ο Μέρφι. Έμεινε περιμένοντας βοήθεια στο ίδιο κελί με τους υποτιθέμενους επιτιθέμενούς του μέχρι την απελευθέρωσή του, συνεχώς κυριευμένος από έντονο άγχος.

Ολόκληρη η δικαστική διαδικασία ήταν εν αγνοία του Μέρφι μέχρι που ο Ντάνιελ Ντούτκο, ο δικηγόρος του, τον ενημέρωσε για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα.

Ο Ντούτκο ανακάλυψε ότι τα πλάνα που συνέλεξε ο υπάλληλος της Sunglass Hut κοινοποιήθηκε στους Macy's και ήταν το προσωπικό τους που αναγνώρισε τον Μέρφι. Ο Ντούτκο επιμένει ότι το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου είναι η μόνη εξήγηση για την ψευδή ταυτοποίηση του Μέρφι.

Η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από εταιρείες, σε συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου, όπως φαίνεται στην περίπτωση του Murphy, εγείρει επίσης σημαντικές ανησυχίες για το απόρρητο.

 Η ιδέα ότι ένα άτομο μπορεί να εντοπιστεί, να αναγνωριστεί και να ποινικοποιηθεί δυνητικά με βάση το υλικό παρακολούθησης υπογραμμίζει μια ανησυχητική τάση προς μια κατάσταση επιτήρησης. 

Αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική όχι μόνο για τα άτομα που ενδέχεται να χαρακτηριστούν εσφαλμένα, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα, καθώς εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διάβρωση της ιδιωτικής ζωής και της αυτονομίας.

Η δοκιμασία του Μέρφι υπογραμμίζει την έλλειψη διαφάνειας και υπευθυνότητας στη χρήση αυτών των τεχνολογιών. Δεν γνώριζε τον ρόλο της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στην περίπτωσή του μέχρι να ενημερωθεί από τον δικηγόρο του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου