Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΟΙΟΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ...


ΜΕ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ



Από την Barbara Expose 

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τη μείωση των ποσοστών γονιμότητας σε πολλά δυτικά έθνη. Η τάση αυτή έχει σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και δημογραφικές επιπτώσεις. Ακολουθεί μια επισκόπηση της κατάστασης:

Πολλές δυτικές χώρες έχουν ποσοστά γονιμότητας κάτω από το επίπεδο αντικατάστασης των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός σταθερού πληθυσμού χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στη χρήση της μετανάστευσης.

 Για παράδειγμα, χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιαπωνία (αν και όχι δυτικές, αλλά συχνά περιλαμβάνονται στις συζητήσεις για τις προηγμένες οικονομίες) έχουν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας, συχνά γύρω ή κάτω από 1,5 παιδιά ανά γυναίκα. 

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες στο 1,6 το 2023.

Καθώς τα ποσοστά γονιμότητας μειώνονται, το ποσοστό των ηλικιωμένων στον πληθυσμό αυξάνεται, οδηγώντας σε γήρανση του πληθυσμού. Αυτή η μετατόπιση έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη εξάρτηση από τα λιγότερα άτομα σε ηλικία εργασίας που απαιτείται να στηρίξουν έναν αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων.

Το υψηλό κόστος ζωής, η ακριβή στέγαση και η οικονομική αβεβαιότητα που όλοι βιώνουμε καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο για τους νέους να αντέξουν οικονομικά να μεγαλώσουν παιδιά. 

Σε πολλές δυτικές χώρες, η οικονομική ανασφάλεια, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων γενεών, υπήρξε σημαντικός παράγοντας για τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων. 

Ωστόσο, οι ριζικές αλλαγές στις κοινωνικές νόρμες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των νέων που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου ώστε να πιστεύουν ότι είμαστε όλοι ρευστοί ως προς το φύλο, ότι οι τερματισμοί παιδιών είναι μια απλή λύση που ταιριάζει στη ζωή τους, καθώς και το να τους λένε ότι η ιερότητα του γάμου και της οικογένειας δεν αξίζει τίποτα, όλα συμβάλλουν στη μείωση της γονιμότητας. 

Οι νέοι, επομένως, επιλέγουν σε πολλές περιπτώσεις να μην έχουν καθόλου παιδιά.



Χάρτης που δείχνει τα εθνικά ποσοστά γονιμότητας 2023 (πηγή)


Χάρτης που δείχνει τις χώρες πάνω ή κάτω από το επίπεδο αντικατάστασης (πηγή)


Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν εισαγάγει πολιτικές για την ενθάρρυνση υψηλότερων ποσοστών γεννήσεων, όπως αμειβόμενη γονική άδεια, επιδόματα τέκνων και επιδοτήσεις για τη φροντίδα των παιδιών. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα αυτών των πολιτικών είναι περιορισμένη. 

Ορισμένες χώρες βασίζονται στη μετανάστευση για να αντισταθμίσουν τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την αύξηση του πληθυσμού και την οικονομική σταθερότητα. 

Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Αν πάρουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως παράδειγμα, η μετανάστευση αναμένεται να αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη της αύξησης του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Ενώ το ποσοστό γεννήσεων μεταξύ του πληθυσμού που γεννήθηκε στις ΗΠΑ μειώνεται, η σύνθεση των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι το 2050 θα έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με εκείνη των αρχών της δεκαετίας του 2000. 

Το 47% του πληθυσμού θα είναι μη ισπανόφωνοι λευκοί, το 29% θα είναι ισπανόφωνοι και το 5% του πληθυσμού θα είναι ασιατικής καταγωγής. 

Ο μαύρος πληθυσμός θα παραμείνει περίπου ο ίδιος σε αριθμό από το 2005, κατά τη διάρκεια του οποίου αποτελούσε το 13% του πληθυσμού. (πηγή)

Μακροπρόθεσμα, η μείωση των ποσοστών γονιμότητας των γηγενών θα οδηγήσει σε σημαντικές κοινωνικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις οικογενειακές δομές, της διάλυσης της κοινότητας και των πολιτισμικών διαφορών που μπορεί να μην αντιστραφούν ποτέ. 

Πολλές δυτικές χώρες βλέπουν ήδη μια τεράστια αλλαγή σε πολλές κοινότητες, αφήνοντάς τις αγνώριστες σε αυτό που ήταν ακόμη και μόλις πριν από μια δεκαετία.

Τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας χρηματοδοτούνται από τις τρέχουσες εισφορές του εργατικού δυναμικού. Η μείωση του ποσοστού γεννήσεων θα είχε ως αποτέλεσμα λιγότεροι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τον αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων, οδηγώντας ενδεχομένως σε ελλείψεις χρηματοδότησης, εκτός εάν οι κυβερνήσεις ξυπνήσουν σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης τώρα.

Όπως και η κοινωνική ασφάλιση, τα συνταξιοδοτικά συστήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις βιωσιμότητας. 

Χωρίς αρκετούς νεότερους εργαζόμενους να συνεισφέρουν σε αυτά τα συστήματα, θα μπορούσε να υπάρξει ανάγκη για κάποιες σκληρές μεταρρυθμίσεις, όπως η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, η αύξηση των φόρων ή η μείωση των παροχών.

 Η μείωση του ποσοστού γεννήσεων θα σήμαινε λιγότερους εργαζόμενους για να υποστηρίξουν τον αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων, οδηγώντας ενδεχομένως σε ελλείψεις χρηματοδότησης, εκτός εάν γίνουν μεταρρυθμίσεις τώρα.

Η δημογραφική αλλαγή στις ΗΠΑ, όπως και σε όλα τα δυτικά έθνη, που οδηγείται από μια τεράστια εισροή μεταναστών χωρίς χαρτιά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στην εθνική ταυτότητα, τα πολιτιστικά πρότυπα, καθώς και το μελλοντικό πολιτικό τοπίο. 

Αυτό θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις έντονες συζητήσεις γύρω από την πολυπολιτισμικότητα, την ενσωμάτωση και την εθνική συνοχή. 

Επίσης, καθώς ο πληθυσμός γερνάει, το πολιτικό τοπίο μπορεί να μετατοπιστεί προς θέματα που σχετίζονται περισσότερο με τους ηλικιωμένους, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι συντάξεις και οι φορολογικές πολιτικές. Οι ανάγκες και οι προτεραιότητες των νεότερων γενεών μπορεί να τύχουν μικρότερης εστίασης.

Οι νεότεροι πληθυσμοί τείνουν να προωθούν την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο. 

Ένας μικρότερος νεαρός πληθυσμός μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη δημιουργικότητα και λιγότερες τεχνολογικές ανακαλύψεις, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα και την οικονομική ανταγωνιστικότητα.

 Με λιγότερους νέους καταναλωτές, οι αγορές ενδέχεται να στραφούν προς προϊόντα και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στον ηλικιωμένο πληθυσμό. 

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τη φύση της καταναλωτικής ζήτησης και τους τύπους βιομηχανιών που ευδοκιμούν. 

Οι αγροτικές περιοχές θα επηρεαστούν επίσης πιο σημαντικά από τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων, οδηγώντας σε περαιτέρω αστικοποίηση, καθώς οι νέοι μετακινούνται στις πόλεις για ευκαιρίες. 

Αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές κοινότητες, όπως η μείωση των υπηρεσιών και ο οικονομικός εφιάλτης, μετατρέποντας τις μικρότερες κοινότητες σε πόλεις-φαντάσματα.

Το μέγεθος του πληθυσμού συσχετίζεται συχνά με την παγκόσμια επιρροή. 

Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα πάνω από 2 εκατομμύρια στρατιωτικούς, γεγονός που δημιουργεί ασφάλεια και σταθερότητα τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά με συρρικνούμενο πληθυσμό, όχι μόνο αυξάνει τον εγχώριο κίνδυνο από την εξωτερική τρομοκρατία, αλλά θα μπορούσε να επηρεάσει τη γεωπολιτική δύναμη και επιρροή της χώρας στα μάτια άλλων εθνών. 

Η πτώση των ποσοστών γεννήσεων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθιές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. 

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων θα απαιτούσε μια ισχυρή προσέγγιση από ισχυρούς ηγέτες, που δεν φοβούνται να αντιμετωπίσουν αυτές τις δύσκολες προκλήσεις κατά μέτωπο με τη βιασύνη που απαιτείται για να αρχίσει να αντιστρέφεται αυτή η παρακμή.

Όσο περισσότερη μετανάστευση γίνεται αποδεκτή από τα δυτικά έθνη προκειμένου να αμβλυνθούν τα άμεσα κενά στο εργατικό δυναμικό, τόσο περισσότεροι αυτόχθονες πληθυσμοί αντικαθίστανται με την πάροδο του χρόνου και οι άνθρωποι υφίστανται πλύση εγκεφάλου ώστε να πιστεύουν ότι έχουν ηθική ευθύνη να δεχτούν αχαλίνωτους αριθμούς οποιουδήποτε καταφέρνει να διαφθείρει τα εθνικά τους σύνορα. 

Μόνο το 2023, οι παράνομοι μετανάστες στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια, πώς μπορούν οι πολίτες οποιουδήποτε έθνους να συγκρατήσουν και να απορροφήσουν αυτά τα υψηλά επίπεδα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ταυτόχρονα δεν ενθαρρύνονται να έχουν τις δικές τους μελλοντικές γενιές.

Η απόκτηση παιδιών είναι προφανώς μια τεράστια ευθύνη, ωστόσο, το να είσαι γονέας είναι το πιο φυσικό δώρο που δίνεται σε οποιονδήποτε από εμάς και οι δυτικές χώρες πρέπει να δείξουν ότι το να είσαι μέρος μιας στοργικής, στοργικής οικογένειας βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά κάθε έθνους, χωρίς το οποίο θα προκαλούσε αναπόφευκτα το τέλος των αυτοκρατοριών.



1 σχόλιο:

  1. Μ.Γκέιτς: «Αν αποφύγουμε έναν μεγάλο πόλεμο τότε θα υπάρξει άλλη μια πανδημία, διότι ο τελικός σκοπός μας είναι ο αποπληθυσμός της γης, το λεγόμενο ... "depopulation"»!

    ΑπάντησηΔιαγραφή