Η ΔΥΣΗ ΣΚΑΒΕΙ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΗΣ ΤΑΦΟ
Οι σταυροφόροι του περιβάλλοντος αγνοούν βολικά τις σκληρές πραγματικότητες και οι προειδοποιήσεις για τις συνέπειες των «πράσινων» πολιτικών φαίνεται να πέφτουν στο κενό
Η μεγάλη σταυροφορία στη Δύση για ένα ουδέτερο από άποψη άνθρακα μέλλον μετατρέπεται σε μια κολοσσιαία περίπτωση άχρηστης θυσίας.
Ενώ οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων κλήθηκαν να απαρνηθούν τον κλιματισμό στο Παρίσι για να σώσουν τον πλανήτη και τα αμερικανικά εργοστάσια αντιμετωπίζουν εξοντωτικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, μια σκληρή πραγματικότητα συνεχίζει να ξεδιπλώνεται στην Ασία.
Η Κίνα και η Ινδία, ο μεγαλύτερος και ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο, αντίστοιχα, βρίσκονται σε μια ξέφρενη πορεία καύσης άνθρακα, κατασκευάζοντας νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ανοίγοντας νέα ορυχεία με πυρετώδεις ρυθμούς.
Μια έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας αποκαλύπτει ότι η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, χάρη στη ζήτηση της Ασίας και του Ειρηνικού.
Η αλματώδης αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα στην Ασία και τον Ειρηνικό
Τα ανεπτυγμένα έθνη αλληλοσυγχαίρονται για το κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα, ακόμη και όταν η ακόρεστη όρεξη της Ασίας για αυτή την πηγή ενέργειας ακυρώνει τις δράσεις της Δύσης που καθοδηγούνται από το “κλίμα”.
Κάθε νέο ανθρακωρυχείο στην Ινδία ή κάθε πρόσθετο μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από άνθρακα στην Κίνα αναιρεί τις όποιες μειώσεις εκπομπών επιτυγχάνονται από τη Δύση.
Οι δικαιολογίες για την εξάρτηση της Ασίας από τον άνθρακα έχουν τις ρίζες τους στην οικονομική πραγματικότητα της ταχείας εκβιομηχάνισης της περιοχής, η οποία απαιτεί την αξιοπιστία και την οικονομική προσιτότητα των ορυκτών καυσίμων.
Η κριτική της εξάρτησης από τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο βασίζεται σε ψευδοεπιστημονικές προβλέψεις για υπερθέρμανση της Γης από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – μιας φυτικής τροφής που ωφελεί τα οικοσυστήματα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο άνθρακας καλύπτει καλύτερα την ανάγκη της Ασίας για αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια βασικού φορτίου. Ο άνθρακας υπάρχει σε αφθονία, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αντίθετα, οι “ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, απλά δεν είναι αρκετά σταθερές ή φθηνές για να καλύψουν τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες αυτών των αναπτυσσόμενων οικονομιών.
Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευθείσα Στατιστική Επισκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας για το 2024 του Ινστιτούτου Ενέργειας, η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2023, με ώθηση από την Κίνα και την Ινδία.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η αυξημένη κατανάλωση άνθρακα στην Ασία και τον Ειρηνικό αναιρεί τις μειώσεις στον υπόλοιπο κόσμο.
Με άλλα λόγια, το κλείσιμο των εργοστασίων άνθρακα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη δεν έχει νόημα. Δεν υπάρχει καθαρή μείωση των εκπομπών των μονάδων.
Τραγικές συνέπειες
Την κατάσταση επιδεινώνουν οι μακρινοί στόχοι καθαρού μηδενισμού που έχουν θέσει η Κίνα (2060) και η Ινδία (2070). Αυτές οι μακρινές ημερομηνίες παρέχουν στα δύο έθνη το ελεύθερο να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον άνθρακα στο άμεσο μέλλον.
Η μείωση των εκπομπών θα ανακόψει την οικονομική ανάπτυξη, θα συμπιέσει την απασχόληση σε βασικούς τομείς και θα επιδεινώσει την ενεργειακή φτώχεια, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των χωρών αυτών.
Οι δυτικές ελίτ συχνά παραβλέπουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της «πράσινης» ώθησής τους.
Καθώς τα παραδοσιακά εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου παροπλίζονται, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υπονομεύουν όλο και περισσότερο την αξιοπιστία του δικτύου, καθιστούν πιο πιθανές τις διακοπές ρεύματος και ανεβάζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα στη Δύση υποφέρουν περισσότερο από την πίεση να επιλέξουν μεταξύ της θέρμανσης των σπιτιών και του να βάλουν φαγητό στο τραπέζι.
Το υψηλό ενεργειακό κόστος έχει καταστεί σημαντικό βάρος για τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, απειλώντας τη βιωσιμότητά τους. Η Ομοσπονδία Μικρών Επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι τα μέλη της αντιμετώπισαν μέση αύξηση άνω του 400% μεταξύ 2021-23.
Οι σταυροφόροι του περιβάλλοντος αγνοούν βολικά τέτοιες σκληρές πραγματικότητες και οι προειδοποιήσεις για τις συνέπειες των «πράσινων» πολιτικών φαίνεται να πέφτουν στο κενό.
Πριν από λίγες εβδομάδες, το ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι «ο αντίκτυπος της καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου στο κλίμα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν αποφασίζεται η έγκριση έργων».
Πρόκειται για μια καθοδήγηση που μπορεί μόνο να επιδεινώσει την ασφάλεια της χώρας και να αυξήσει την εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια.
Στην Αυστραλία, οι περισσότερες επαρχίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα.
Οι ελλείψεις στην αιολική ενέργεια φέτος ασκούν πίεση στις προμήθειες φυσικού αερίου, οι οποίες δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς εδώ και χρόνια παρά τους συναγερμούς. Οι παραγωγοί αερίου και οι καταναλωτές είναι απογοητευμένοι.
Οι λιανικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς όλο και περισσότερες αιολικές και ηλιακές πηγές προστίθενται στο μείγμα παραγωγής, καθιστώντας το δίκτυο ασταθές και ακριβότερο στη λειτουργία του.
Υπήρξαν κάποιες διορθώσεις πορείας, αλλά χρειάζονται περισσότερες. Το κατά πόσον οι πολιτικοί ηγέτες μπορούν να αφήσουν τον βωμό του κλίματος, μένει να το δούμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου