Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΟΛΕΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΙΝΕΙ ΤΟ ΑΙΜΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ!!! ΒΡΕ ΟΥΣΤ!!!

ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ» Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΚΡΙΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ – «ΠΡΟΣΦΟΡΑ» ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ



Αν δεν φταίνε οι Ρώσοι, φταίει η κλιματική κρίση – μην το ψάχνετε παραπέρα!

Σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αυξήσεις στην τιμή του νερού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σημειώνει:

«Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την “κλιματική κρίση”, προκειμένου να επιβάλλει νέα χαράτσια στα λαϊκά νοικοκυριά και να επιδοτήσει νέες “πράσινες” επενδύσεις των ομίλων, όπως έκανε και με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αντί να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων και αντιπλημμυρικής θωράκισης, η έλλειψη του οποίου επιδεινώνει το πρόβλημα της λειψυδρίας, επιδιώκει να “φορτώσει” και αυτό το πρόβλημα στον λαό, κατά την προσφιλή της τακτική».


Με την επίκληση της κλιματικής κρίσης και της λειψυδρίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αποκάλυψε τα νέα επικίνδυνα σχέδια

Πέφτει και το τελευταίο προπύργιο όπου ένα πολύτιμο δημόσιο αγαθό, εν προκειμένω το νερό, προσφερόταν με σχετικά χαμηλά τιμολόγια και με φορείς υπό τον έλεγχο του Δημοσίου. 

Με την επίκληση της κλιματικής κρίσης και της απειλούμενης λειψυδρίας ιδιώτες μπαίνουν με φόρα στα έργα διαχείρισης και μεταφοράς υδάτων τόσο για την Αττική όσο και για τα νησιά. 

Το κόστος για τα έργα αυτά θα ενσωματώνεται στα τιμολόγια των παρόχων ύδατος, τα οποία θα εγκρίνονται από την πρώην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (νυν ΡΑΕΕΥ) που υποτίθεται ότι θα προστατεύει τους καταναλωτές από υπερβολικές χρεώσεις.

Η ΡΑΕ είναι η ανεξάρτητη αρχή που θα έπρεπε να είχε προστατέψει τους καταναλωτές από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και νόθευσης του ανταγωνισμού με τη δημιουργία ολιγοπωλίων στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

Η αποτυχία της αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι χρειάστηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, κυρίως προεκλογικά, να παρέμβει η κυβέρνηση και να πει ότι φορολογεί, υποτίθεται, τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών για να δώσει επιδοτήσεις.

Από το 2021 ξεκίνησε η συζήτηση ώστε η ΡΑΕ να επεκτείνει τις αρμοδιότητές της στα νερά και τα απόβλητα, αλλά έφτασε Σεπτέμβριος του 2024 για να τοποθετηθεί στην ηγεσία της το τελευταίο στέλεχος που είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει η λειτουργία της, όπως παραδέχτηκε χθες ο κ. Σκυλακάκης. 

Περιττό να αναφερθεί επίσης ότι ως φορέας έχει ελάχιστο προσωπικό για να μπορέσει να διαχειριστεί το βάρος των θεμάτων που διαχειρίζεται.

Ολα δείχνουν πάντως ότι η ΡΑΕΕΥ πλέον θα συνεχίσει να κρατά έναν ρόλο τροχονόμου, που δεν μπορεί να αποτρέψει το μποτιλιάρισμα των συμφερόντων. 

Ακολουθώντας την τακτική της να «μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία» για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, μετά από μια διετή περίοδο λειψυδρίας και τις πρώτες αναφορές του πρωθυπουργού η κυβέρνηση ξεκίνησε να αποκαλύπτει τα σχέδιά της για τη λειψυδρία μέσω των χθεσινών ανακοινώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Ο κ. Σκυλακάκης ξεκίνησε να περιγράφει με μελανά χρώματα τα προβλήματα υδροδότησης σε ολόκληρη την επικράτεια, καταλήγοντας στα έργα που απαιτούνται για την αντιμετώπισή της ιδιαίτερα στην Αττική και τα νησιά. 

Σε όλα τα έργα παίζουν κυρίαρχο ρόλο οι ιδιώτες που θα αναλάβουν να δίνουν ενέργεια στο σύστημα και να αμείβονται γι’ αυτό από τους καταναλωτές. 

Παράλληλα θα χρηματοδοτούνται από ειδικά εργαλεία όπως το Ταμείο Απανθρακοποίησης που τροφοδοτείται από τα δικαιώματα ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία επίσης πληρώνει η κατανάλωση.

Μιλώντας για τις ενέργειες του υπουργείου του ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε υποχρεωτικά και στην εδώ και καιρό αναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) Κοστολόγησης-Τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Εδώ και μήνες οι δημοσιογράφοι ρωτούσαν την

εάν θα προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων και η απάντηση που λάμβαναν είναι ότι πρέπει πρώτα να εκδοθεί η ΚΥΑ Κοστολόγησης-Τιμολόγησης. 

Ο υπουργός υπήρξε στην ομιλία του πιο φειδωλός από το κείμενο που συνόδευε την παρουσίασή του και απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση για το πότε θα επιβληθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια και ποιο θα είναι το περιεχόμενό τους. Στο κείμενο της παρουσίασης πάντως αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η ΚΥΑ θα προβλέπει:

● κανόνες που απαιτούν πλήρη ανάκτηση κόστους υπηρεσιών ύδατος,

● τα τιμολόγια καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από τη ΡΑΕΕΥ,

● τα τιμολόγια δεν μπορούν, ως γενικός κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή,

● δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή,

● κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης, με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού,

● κανόνες για τη χρέωση των αφανών διαρροών,

● καταμέτρηση της κατανάλωσης ύδατος τουλάχιστον 3 φορές κατ’ έτος.

Όπως ήταν φυσικό, ο κ. Σκυλακάκης αλλά και η παριστάμενη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δέχτηκαν βροχή ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους για το ύψος των αυξήσεων και τον χρόνο επιβολής τους. 

Όμως ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση επί του πρακτέου. Περιορίστηκε να πει ότι τα τιμολόγια δεν θα καθορίζονται πια από το υπουργείο αλλά από μια ανεξάρτητη αρχή. 

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν στο κόστος θα περιλαμβάνονται τα έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ή δρομολογούνται. 

Ο διευθύνων σύμβουλος Χάρης Σαχίνης είπε πως τα έργα πρέπει να πληρωθούν από το Δημόσιο, αλλά ο κ. Σκυλακάκης αντέτεινε πως η ΕΥΔΑΠ έχει δυνατότητα δανειοδότησης και η συζήτηση για χρηματοδότηση θα γίνει αργότερα.

Επίσης ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι το ανώτατο όριο για τις αυξήσεις είναι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του προηγουμένου έτους «υπό κανονικές συνθήκες», χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω. 

Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης-αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), πολλές από τις οποίες δεν μπορούν καν να πάρουν δάνειο ή δεν έχουν προσωπικό και θα οδηγηθούν σε ενοποίηση και οι οποίες, όπως είπε ο υπουργός, θα πρέπει να δικαιολογούν αναλυτικά το κόστος τιμολόγησης που παρουσιάζουν.

«Αντιλαμβάνομαι την ελκυστικότητα κουβέντας για τιμολόγια» είπε ο κ. Σκυλακάκης, αποφεύγοντας όμως να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση και λέγοντας ότι θα είναι μια σύνθετη διαδικασία και θα χρειαστεί χρόνος για να αναδειχτεί. 

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η ΡΑΕΕΥ έχει αναλάβει τη διαχείριση και τιμολόγηση δύο δημόσιων υπηρεσιών που έως τώρα δεν είχαν δείξει τα δόντια τους στην πλειονότητα των καταναλωτών: αφενός τα νερά και αφετέρου τη διαχείριση των σκουπιδιών που πληρώνεται μέσω των δημοτικών τελών.

Ο υπουργός ΠΕΝ ρωτήθηκε επίσης εάν εκτός από τις αυξήσεις στα τιμολόγια εξετάζονται και μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης και απάντησε: «Η κατανάλωση με μέτρο πρέπει να γίνεται ασχέτως με τη διαθεσιμότητα νερού. 

Η μετρημένη κατανάλωση είναι ένας γενικός κανόνας ζωής. 

Ωστόσο, αν έχουμε άλλη μία κακή περίοδο ανομβρίας, μπορεί να εξετάσουμε τη λήψη και άλλων μέτρων που να περιορίζουν την κατανάλωση, για να έχουμε ασφάλεια, με την πιθανότητα ότι θα είναι πιο ακραία τα φαινόμενα από τα ακραία που αντιμετωπίσαμε. 

Ζούμε σε μια περίοδο πολύ μεγάλης αβεβαιότητας. Για την ώρα όμως αυτό που ζητάμε είναι κατανάλωση με μέτρο».

Πάντως όταν αργότερα δέχτηκε ερώτηση για την πιθανότητα να απαγορευτούν πολεοδομικά οι πισίνες σε νησιά χωρίς υδατικά αποθέματα, εκείνος παρέπεμψε το θέμα στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που τώρα εκπονούνται. 

Είπε επίσης ότι εξετάζεται να αλλάξει το πλαίσιο ώστε να αδειοδοτούνται ευκολότερα όσοι επιθυμούν να λειτουργούν πισίνες με θαλασσινό νερό.

Προκειμένου να αναδείξει το πρόβλημα που υπάρχει με την ελλιπή διαχείριση των υδάτων πανελλαδικά, ο υπουργός τόνισε ότι τα έργα που προτείνουν οι ίδιοι οι πάροχοι πλησιάζουν σε ύψος τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Πολλά από αυτά όμως προτείνονται από τις δημοτικές επιχειρήσεις, που κάποιες μπορεί να μην έχουν «ούτε μισό μηχανικό» και δεν έχουν καν δυνατότητα δανειοδότησης.

Υποσχέθηκε να διατεθούν κονδύλια, ειδικά από εργαλεία όπως το Ταμείο Απανθρακοποίησης που συγκεντρώνει χρήματα από δικαιώματα ρύπων, και τόνισε ότι τα έργα αφορούν κυρίως την ενέργεια για τη μεταφορά των υδατικών πόρων και αυτά είναι «από τη φύση τους ιδιωτικά».

Καραμέλες

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν επιτρέπεται να μπουν ιδιώτες στη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε με ειρωνεία και μιλώντας για «καραμέλα που θα έπρεπε να έχει ξεφτίσει», αλλά φαίνεται πως «υπάρχουν καραμέλες που παραμένουν στο ίδιο μέγεθος όσο και αν μασιούνται». 

Οταν υπενθυμίστηκε στον υπουργό ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, εκείνος απάντησε ότι το ΣτΕ καταδίκασε τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η νυν κυβέρνηση «αποκατέστησε την τάξη» και επανέφερε την ΕΥΔΑΠ στη γενική κυβέρνηση, κάτι που δεν χαροποίησε τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Η Αττική και ο άγνωστος υδροδότης

Ειδικά για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Αττική, ο κ. Σκυλακάκης και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ μίλησαν για την απόφαση να αξιοποιηθεί ένα μέρος των υδάτων από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών στην Αιτωλοακαρνανία όπου συγκεντρώνονται νερά από τον Αχελώο και άλλα ποτάμια.

Τα αποθέματα της ΕΥΔΑΠ μειώθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια κατά 400 εκατομμύρια κυβικά νερό λόγω μειωμένων εισροών και αρκούν για τρία-τέσσερα χρόνια ακόμα με μικρές παρεμβάσεις, όπως η ενεργοποίηση της Υλίκης και των γεωτρήσεων της Μαυροσουβάλας. Στα Κρεμαστά υπάρχουν αποθέματα δισεκατομμυρίων κυβικών, τα οποία όμως εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ όταν πουλά ηλεκτρικό ρεύμα και μάλιστα σε υψηλότατες τιμές.

Τα νερά αυτά προτείνεται να μεταφερθούν στον ταμιευτήρα του Εύηνου, το απώτατο σημείο στο οποίο φτάνει το υδροδοτικό δίκτυο της Αττικής. Πώς θα συμβεί αυτό όμως, όταν η λίμνη βρίσκεται 200 μέτρα χαμηλότερα από τον Εύηνο και θα χρειαστεί τεράστια ποσότητα ενέργειας για την άντληση;

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ περιέγραψε δύο τρόπους:

● Πρώτον, με ένα έργο περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ να μεταφερθεί νερό από δύο ποταμούς (Κρικελιώτη – Καρπενησιώτη) που τροφοδοτούν τα Κρεμαστά. Το υπουργείο παραδέχεται ότι εδώ μπορεί να υπάρξουν δικαστικές προσφυγές, αλλά υποστήριξε πως δεν πρόκειται για εκτροπή ποταμών αλλά για «υδροληψία».

● Δεύτερον, να υπάρξει έργο αντλησιοταμίευσης που θα ανεβάζει το νερό από τα Κρεμαστά και θα μπορεί να λειτουργεί είτε για παραγωγή ενέργειας είτε για αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Το έργο αυτό κοστολογείται στα 250 εκατομμύρια ευρώ και είναι ανάλογο με αντίστοιχο έργο που έχει εγκαταστήσει η ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία.

Τα έργα αυτά θεωρείται ότι αποθηκεύουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Δηλαδή το νερό ανεβαίνει με ενέργεια που παράγεται από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, αποθηκεύεται κάπου ψηλά και αφήνεται να τρέξει όταν σταματά να φυσά ή είναι βράδυ. Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι αυτά είναι έργα «εκ φύσεως ιδιωτικά» και αυτοχρηματοδοτούνται από την παραγωγή ενέργειας.

Υποδομές

Η «Εφ.Συν.» ρώτησε σε ποιον ανήκουν σήμερα τα νερά και οι υποδομές στο φράγμα Κρεμαστών και αν έχουν γίνει συνεννοήσεις με τον ιδιοκτήτη. «Η ΔΕΗ», ψέλλισε εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ ο κ. Σαχίνης, αλλά ο υπουργός ΠΕΝ αρνήθηκε να απαντήσει: 

«Επιτρέψτε μας να επιφυλαχθούμε για την ερώτηση» είπε ο κ. Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι «είναι σύνθετο το θέμα, πρέπει να ανατρέξουμε στη νομοθεσία των φραγμάτων, δεν είναι σαφές ποιος ο ιδιοκτήτης και ποιος έχει δικαιώματα, είναι υπό συζήτηση ποιο κομμάτι αφορά το Δημόσιο και ποιο τη ΔΕΗ». 

Εκεί που επίσης θεωρείται δεδομένη η είσοδος των ιδιωτών είναι στα νησιά, όπου θα δημιουργηθούν νέες μονάδες αφαλατώσεων, ενώ δεν αποκλείεται αντίστοιχη μονάδα να προκύψει και στην Αττική ως «ψυχρή εφεδρεία». 

Και για τις μονάδες αυτές το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η παροχή ενέργειας, η οποία θα καλυφθεί από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που θα αναπτύξουν ιδιώτες.


με πληροφορίες από 902 και ΕΦ.ΣΥΝ



4 σχόλια:

  1. Το νερό, "αχάριστοι¨, ακριβαίνει δικαιολογημένα. Ποιος θα πληρώσει την αύξηση της τιμής των υλικών που περιέχουν τα βαρέλια που κουβαλάνε τα λευκά αεροπλάνα χωρίς διακριτικά και τα οποία ψεκάζουν στον ουρανό (cloud seeding), ώστε με ειδική διαχείριση από το HAARP να φέρνουν τις "επώνυμες" κακοκαιρίες (Atena, Katina, Trambakoulas κλπ.) ως γιαλαντζί θεοί που πιστεύουν ότι είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιασες το υπονοούμενο: Φυσιολογικές βροχές δεν υπάρχουν πλέον, διότι η Χάρις του Θεού μας εγκατέλειψε (μερικώς). Στο χέρι μας είναι (δια της μετανοίας και της προσευχής) να επαναφέρουμε τα φυσιολογικά καιρικά φαινόμενα, αλλά ποιος θα κηρύξει μετάνοια;

      Ή μετάνοια θα έρθει, προφανώς μετά από κάποια πρώτα δεινά

      Διαγραφή
    2. Όταν η Χάρις του Θεού μας εγκαταλείψει εξ' ολοκλήρου θα το καταλάβεις:

      "Οι ουρανοί θα τυλίγονται ως ρολός χάρτου και η γη, η οποία κατεμολύνθη υπό των κατοικούντων εν αυτή θα ανακαινίζεται, ο ήλιος, η σελήνη, οι αστέρες θα πίπτουν όπως τα φθινοπωρινά φύλλα, όταν εν τη φωνή της παγκοσμίου σάλπιγγος θα ανασυγκροτούνται τα διασκορπισμένα ξηρά οστέα και θα αναβαίνουν σάρκες και ζωή εν αυτοίς, όταν τα αγγελικά τάγματα θα καταλαμβάνουν εις το αχανές του ουρανού τάξιν τιμητικήν δια τον ερχόμενον φοβερόν Κριτήν, όταν θα ξεχωρίζουν από το άπειρον πλήθος των αναστημένων τα ανθρώπων μικραί νεφέλαι αίρουσαι εν εαυταίς τας αγίας και σωζομένας προσωπικότητας εις υπάντησιν του Κυρίου εις αέρα, τότε βλέποντες όλα ταύτα οι κάτω εναπομείναντες άνθρωποι, ουχί θα κλαύσουν πικρότατα και θα κτυπούν τον εαυτόν των απελπιστικά αναλογιζόμενοι ότι εσπατάλησαν τον πολυτιμότατον τούτον καιρόν εις τρυφάς, εις μέθας, εις απόκτησιν πλούτου, εις αθεμίτους πράξεις, εις φιλαργυρίας και εις παν αμάρτημα, το οποίον τώρα τους καταδικάζει εις την πλέον ελεεινήν και αξιοθρήνητον ταύτην κατάστασιν;"

      ΑΓΙΟΣ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΦΡΑΙΜ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑ

      Διαγραφή
    3. Η ... "ΕΥΔΑΠ" μόλις με ενημέρωσε ότι έχω μπει σε πρόγραμμα διακοπής υδροδότησης λόγω οφειλών.

      Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του!!!

      Διαγραφή