Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΑΣΕΙ ΣΑΝ ΤΑ ΒΑΤΡΑΧΙΑ


ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ ΔΙΚΡΑΝΑ ΚΑΙ ΜΟΛΟΤΩΦ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΕΤΑ




Παρέλυσε χτες την Ιταλία η μαζική και μαχητική απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών, σε μια κινητοποίηση που εξελίχθηκε σε ξέσπασμα οργής ενάντια στην πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Λέτα.

Η απεργία δεν ήταν "αναίμακτη", καθώς σημειώθηκαν επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία σε πολλές πόλεις. Οι απεργοί έκλεισαν δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, απέκλεισαν δημαρχεία και γραφεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, έστησαν μπλόκα στις εισόδους των λαχαναγορών και προσπάθησαν να εισβάλουν στα γραφεία της εφορίας.

Αιτία της κινητοποίησης είναι το υψηλό κόστος των καυσίμων και η φορολογική επιδρομή κατά των επαγγελματιών, ωστόσο οι απεργοί καταγγέλλουν τις γενικότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία, δηλώνοντας πως έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια αντοχής των πολιτών από τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας.

Τα πιο σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Τορίνο, όπου οι απεργοί διαδηλωτές πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς στην κεντρική πλατεία Πιάτσα Καστέλο, ενώ οι αστυνομικοί από την πλευρά τους απάντησαν με γκλομπ και δακρυγόνα. Κάποιοι από τους διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν σε εμπορικά καταστήματα, αλλά, όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, στη διαδήλωση του Τορίνο κατάφεραν να παρεισφρύσουν χούλιγκαν και κάποιες δεκάδες οπαδών της άκρας Δεξιάς.
Αποκλεισμοί και καταλήψεις

Επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από την έδρα του περιφερειακού συμβουλίου του Πεντεμόντε. Οι απεργοί φώναξαν συνθήματα εναντίον των πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης, καταγγέλλοντάς τους για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Παράλληλα, μέρος των διαδηλωτών απέκλεισε τη διέλευση των τρένων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε Τορίνο, Πόρτα Νουόβα και Πόρτα Σούζα.

Στο Τορίνο, στην Μπολόνια και στο Μιλάνο, οδηγοί φορτηγών προσπάθησαν επίσης να εισβάλουν στα γραφεία της υπηρεσίας είσπραξης φόρων Equitalia. Στο Τορίνο, οι απεργοί μοίρασαν στους οδηγούς φέιγ βολάν εξηγώντας τους λόγους της κινητοποίησής τους και καλώντας τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους εποχικούς εργαζόμενους να στηρίξουν την απεργία τους, με απώτερο στόχο να ανατραπούν οι πολιτικές της λιτότητας.

Στην περιφέρεια της Βενετίας, από το πρωί είχαν στηθεί μπλόκα σε δεκαεννέα σταθμούς διοδίων και οδικές αρτηρίες. Στη βορειοδυτική Ιταλία, επίσης, περίπου εκατό απεργοί διαδηλωτές εγκατέλειψαν την κύρια πορεία διαμαρτυρίας και προχώρησαν στην κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού Μπρίνιολε της Γένοβας.

Με δηλώσεις τους σε μέσα ενημέρωσης, πολλοί απεργοί τόνισαν ότι πρόκειται για αυτόνομη και ελεύθερη διαμαρτυρία, η οποία είναι φυσική συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της αύξησης των φόρων. Πρόσθεσαν παράλληλα πως τα ακροδεξιά στοιχεία που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κινητοποίησή τους "θα παραμείνουν στο περιθώριο".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου