Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

BLOOMBERG:''ΤΑ ΧΡΕΗ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΝΗΣΕΙ ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ''


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΚΛΕΒΟΥΝ" ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ!


Στις παράνομες επανασυνδέσεις ρεύματος στην Ελλάδα, ένα θέμα που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, αναφέρεται σε εκτενές του άρθρο το Bloomberg, με αφορμή και τον θάνατο της 13χρονης στη Θεσσαλονίκη, η οποία πέθανε από εισπνοή δηλητηριωδών αερίων από μαγκάλι που είχε ανάψει η μητέρα της στο σπίτι τους, στο οποίο είχε διακοπεί η παροχή ρεύματος.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η απώλεια της ηλεκτρικής ενέργειας είναι μια ακόμα δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι στην Ελλάδα, οι οποίοι ανέρχονται πλέον σε 1,37 εκατ. άτομα. Στο άρθρο του πρακτορείου φιλοξενούνται δηλώσεις ατόμων που αποφάσισαν να προχωρήσουν παρανόμως στην επανασύνδεση της παροχής ρεύματος για λόγους επιβίωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας το πρώτο εννεάμηνο οι αποσυνδέσεις ρεύματος λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών ανήλθαν σε 257.002, αριθμός που ξεπερνά κατά 5,4% τις αποσυνδέσεις που έγιναν πέρυσι.

Οι αποσυνδέσεις έχουν γεννήσει ένα κίνημα ηλεκτρολόγων οι οποίοι αποκαθιστούν παράνομα τις συνδέσεις ρεύματος, για τον εαυτό τους και για λογαριασμό τρίτων, αναφέρει το Bloomberg, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), φέτος περίπου 1 στα 10 σπίτια στην Ελλάδα θα συνδεθούν στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς έγκριση.

Η πρακτική αυτή των παράνομων επανασυνδέσεων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κίνησης διαμαρτυρίας και αντίστασης στην Ελλάδα, με εξοργισμένους Έλληνες πολίτες να δημιουργούν επιτροπές αλληλεγγύης οι οποίες έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις κρατικών κτιρίων και σε διανομή τροφίμων και φαρμάκων, σημειώνει το euro2day.gr.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει επιβεβαιώσει 3.500 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος στην Ελλάδα και έχει παραπέμψει 310 υποθέσεις στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Διαχειριστή, κα. Μελίνα Καλαμπόκα, η οποία τονίζει πως η ο Διαχειριστής θέλει να αποφύγει την δίωξη ατόμων με χαμηλά εισοδήματα ή άλλες «κοινωνικά ευπαθείς» οικογένειες.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, από το 2010, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που έχουν απαιτήσει οι διεθνείς δανειστές σε αντάλλαγμα για τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, η χώρα έχει επιβάλει νέους φόρους και έχει προχωρήσει σε περικοπές στην παροχή υπηρεσιών, στους μισθούς του δημόσιου τομέα και στις συντάξεις. Οι αυξήσεις στον φόρο κατανάλωσης έχουν συμβάλει στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 59% από το 2007.

Πέρυσι, το εισόδημα του φτωχότερου 10% των Ελλήνων ήταν λιγότερο από το ήμισυ του εισοδήματος του 2009 και 37% χαμηλότερο από το όριο φτώχιας του 2009, σύμφωνα με τον κ. Μάνο Ματσαγάνη, οικονομολόγο της ΑΣΟΕΕ, αναφέρει το Bloomberg. Κατά τον ίδιο, λιγότερο από το 19% των ανέργων λαμβάνουν επιδόματα, ενώ τα κόστη τους έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με την ΡΑΕ, υπάρχουν περίπου 7,4 εκατ. επιχειρηματικοί και οικιακοί χρήστες ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, ενώ το 60% των αποσυνδέσεων λόγω μη αποπληρωμής λογαριασμών, τελικά επανασυνδέονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου