Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΑΡΧΙΣΕ Η ΦΑΓΩΜΑΡΑ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ...ΟΙ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ" ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΗΚΩΣΑΝ ΑΝΑΣΤΗΜΑ...


ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: ΣΦΟΔΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ 
ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΟΔ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ92 ΥΠΕΡ ΕΝΑΝΤΙ 67 ΚΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΠΟΧΩΝ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΛΑΟ

ΟΔ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Σφοδρότατη και επιχειρηματολογημένη αντίθεση εκφράστηκε κατά τη διήμερη συζήτηση (Σαββατοκύριακο 1-2/02/14) στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ από πλήθος μελών της ενάντια στηνυποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη για την περιφέρεια της Πελοποννήσου, ενώ επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και για την υποψηφιότητα του Θοδ. Καρυπίδη για την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Όλες οι άλλες υποψηφιότητες για τις περιφέρειες της χώρας, ανεξάρτητα από κρίσεις και επιμέρους διαφωνίες σε ορισμένες περιπτώσεις για πρόσωπα, εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.


Επίσης, κατά τις διήμερες συζητήσεις στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ασκήθηκε ουσιαστική κριτική από σημαντικό αριθμό μελών της στις τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με θέσεις ευθύνης για οικονομικά ζητήματα, που αφορούσαν μια σειρά από προβλήματα και ιδιαίτερα για τις απόψεις που διατυπώθηκαν δημοσίως περί 5% απεχθούς χρέους, για τους λεγόμενους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά και την πρόταση για νέο σχέδιο Μάρσαλ.

Η αντίθεση πολλών μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα του Οδ. Βουδούρη εστιάστηκε στο γεγονός ότι ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο, ενώ και στη συνέχεια υπερψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΟ Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας την Κυριακή (2/2) στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για απεχθές χρέος της τάξης του 5% και για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς είναι αυθαίρετες, βαθύτατα λαθεμένες και εκτός συλλογικών αποφάσεων, ενώ η αναφορά σε σχέδια Μάρσαλ παραβλέπει ότι αυτά τα σχέδια είχαν βαθύτατα αντιαριστερό προσανατολισμό και χρησιμοποιήθηκαν για τον αμερικάνικο έλεγχο της Δυτ. Ευρώπης και της Ελλάδας.

H ενδεχόμενη τελική επιλογή για την περιφέρεια πολιτικών προσώπων που έχουν ψηφίσει στη Βουλή το πρώτο μνημόνιο, ανοίγοντας ένα δρόμο καταστροφής και νεοαποικιοποίησης, ενώ στη συνέχεια ψήφισαν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, βρίσκεται εκτός των ρητών αποφάσεων του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει λάθος μηνύματα στο λαό.»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤ. ΝΤΑΒΑΝΕΛΟΥΟ Αντ. Νταβανέλλος κατά την ομιλία του στην κεντρική Επιτροπή, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι τα ελλείματα της πρότασης της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και -κυρίως- το γεγονός ότι τα ονόματα των υποψηφίων για τις Περιφέρειες δημοσιοποιήθηκαν πριν εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας και καθοδήγησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τις υποψηφιότητες για τις Περιφερειακές εκλογές δήλωσε ότι η επιλογή του Οδ. Βουδούρη, αποτελεί το πρώτο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεργασία με όσους-ες υπερψήφισαν τις προγραμματικές δηλώσεις του Αντ. Σαμαρά, ανοίγοντας έτσι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο για την Αριστερά. Υποστηρίζοντας ότι οι συνεδριακές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιούν αυτήν την κατεύθυνση, εξέφρασε επίσης αντιρρήσεις σχετικά με τις επιλογές στη Δ. Μακεδονία και το Ν. Αιγαίο. Αντίθετα χαρακτήρισε υποδειγματική την υποψηφιότητα της Αγλ. Κυρίτση στο Β. Αιγαίο, τονίζοντας ότι η βασική «δεξαμενή» διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο κόσμος των κοινωνικών αγώνων και της αντίστασης.

ΠΑΚΕΤΟ

Κατά την ψηφοφορία, που διεξήχθη στη συνέχεια στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε πρόταση από τη μεριά του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφισθούν ως «πακέτο» όλες οι υποψηφιότητες για τις περιφέρειες συν η πρόταση για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας. Πρόταση δηλαδή για ψηφοφορία «πακέτο» και για τους/τις "13+1".

Στην πρόταση αυτή αντιτάχθηκαν σφοδρά κυρίως τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας τονίζοντας ότι η ψηφοφορία «πακέτο» για πρόσωπα είναι αντικαταστατική και ότι ο Οδ. Βουδούρης δεν μπορεί καν να είναι υποψήφιος, αφού με τη θετική ψήφο που έδωσε σε μνημόνια και την κυβέρνηση Σαμαρά αποκλείεται από κάθε συνεργασία με βάση τις αποφάσεις του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά έγινε ψηφοφορία, με την πρόταση να ψηφισθούν πακέτο και οι «13+1» υποψήφιοι από τη μια και την πρόταση, που υποστήριξε η Αριστερή Πλατφόρμα και άλλα στελέχη, για ψηφοφορία επί του καθένα και της καθεμιάς υποψηφιότητας ξεχωριστά.

Κατά την ψηφοφορία υπέρ της ψηφοφορίας «πακέτο» τάχθηκαν 92 μέλη της ΚΕ, ενώ εναντίον τάχθηκαν 67. Στην ψηφοφορία, επίσης, σημαντικός αριθμός μέλών της ΚΕ έκαναν αποχή, αλλά, δυστυχώς, δεν έγινε καταμέτρησή τους.
Με τη λήξη της ως άνω ψηφοφορίας η πλειοψηφία της ΚΕ θέλησε να βάλει σε ψηφοφορία και ονομαστικά τους «13+1» σε πακέτο.
Τη νομιμότητα μιας τέτοιας ψηφοφορίας αρνήθηκε η Αριστερή Πλατφόρμα και άλλα στελέχη. Στην ψηφοφορία, η οποία τελικά διεξήχθη, παρά την αντίθεση της "Αριστερής Πλατφόρμας", η τελευταία, αρνούμενη την καταστατική νομιμότητα της, έκανε αποχή.

Ο Στάθης Λεωτσάκος σε σχετική δήλωση του τόνισε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα ψηφίζει, ανεξάρτητα από επί μέρους απόψεις και διαφοροποιήσεις, τους 11 υποψήφιους για τις περιφέρειες εκτός του υποψηφίου για τη Δυτ. Μακεδονία για τον οποίο τοποθετείται με «λευκό» και φυσικά, εκτός του Οδ. Βουδούρη για τον οποίο εκφράζει τη ριζική πολιτική αντίθεση της.


ΟΜΟΘΥΜΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΤΣΗΠρέπει να υπογραμμίσουμε με ιδιαίτερη έμφαση την ομόθυμη στήριξη από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ της υποψηφιότητας της Αγλαΐας Κυρίτση, ανένταχτης αγωνίστριας της Αριστεράς, δημοσιογράφου και απολυμένης από την ΕΡΤ, για την περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου.

Η εξαιρετική πολιτική σημασία αυτής της ομόθυμης στήριξης οφείλεται στο γεγονός ότι η Αγλαΐα Κυρίτση συμβολίζει παραστατικά τους συνεπείς αγώνες των απολυμένων της ΕΡΤ κατά του "μαύρου" και του "λουκέτου" αλλά και τις ιδέες για κοινή δράση , συμπόρευση και συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς σε αγωνιστική, ριζοσπαστική, ανατρεπτική κατεύθυνση.


ΟΔ. ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ: ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι μια μέρα μετά από την επιλογή , όπως αυτή έγινε, του Οδυσσέα Βουδούρη από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος προέβη σε προκλητικότατες δηλώσεις.

Συγκεκριμένα ο Οδ. Βουδούρης, όχι μόνο ψήφισε ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το πρώτο μνημόνιο, που άνοιξε το δρόμο στην ελληνική τραγωδία, αλλά μιλώντας τη Δευτέρα (3/2) στο «ΒΗΜΑ 99,5», υπογράμμισε με έμφαση ότι «δεν μετανιώνει που ψήφισε το μνημόνιο».

«Το 2010», είπε ο Οδ. Βουδούρης, «ανακαλύψαμε ότι η ΝΔ κληροδότησε στην Ελλάδα ένα πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ. Υπήρχε περίπτωση να βγούμε από αυτήν την κατάσταση χωρίς να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή; Εγώ λέω όχι… Δεν έχω κανένα λόγο να μπω σε μια διαδικασία μετάνοιας (για τις επιλογές μου). Ούτε εγώ ζητώ σε κανέναν να μετανιώσει όταν έλεγε ότι πρέπει να γίνουν 100.000 προσλήψεις ή να βγούμε από το ευρώ».
Ασφαλώς με την ίδια λογική, ο Οδ. Βουδούρης μπορεί να ισχυριστεί, αν και δεν ρωτήθηκε, ότι έδωσε ψήφο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Α. Σαμαρά για να μην χρεοκοπήσει η χώρα και να μη βγει από το ευρώ και επομένως καθόλου δεν μετανιώνει και γι’ αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου