Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΟΡΤΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ....ΗΠΑ!!!

ΟΙ ΗΓΕΤΙΔΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΔΙΩΡΥΓΑ ΣΤΗ ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑΣκεφτόμενες δεκαετίες μπροστά Κίνα ακαι Ρωσία, προχωρούν σε μεγάλη γεωπολιτική κίνηση στρατηγικής σημασίας, δημιουργώντας αντίπαλο δέος στην διώρυγα του Παναμά, ένα κανάλι τη Νικαράγουα! 

Η διώρυγα αυτή θα κατασκευασθεί μέσω ενός καναλιού στο έδαφος της Νικαράγουας, το οποίο στην ουσία θα ελέγχεται από τη Ρωσία και την Κίνα, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.


Η διώρυγα του Παναμά, η οποία είναι τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, συνδέει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό και είναι ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ για πάνω από 100 χρόνια. Η κατασκευή της διώρυγας διεξήχθη υπό την εποπτεία του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, από το 1904 έως 1913.O Παναμάς στην ουσία αποτελεί πραγματικό αμερικανικό «προτεκτοράτο». Θυμίζυμε την επέμβαση των ΗΠΑ στον Παναμά το 1989 ότν και συνέλαβαν τον τότε δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγκα, ο οποίος τη συγκεκριμένη πε΄ριοδο τους έκανε νερά.

Η Κίνα έχει ήδη λάβει την άδεια της πολιτικής ηγεσίας της Νικαράγουας με την παραχώρηση για 100 χρόνια του απαραίτητου εδάφους, για την κατασκευή του ανταγωνιστικου καναλιού ως προς την διώρυγα του Παναμά. Το έργο θα περιλαμβάνει στην φάση της κατασκευής του και ρωσικές εταιρείες. Η έναρξη κατασκευής του μεγαλεπήβολου έργου, έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2014.

Το προκαταρκτικό κόστος του έργου ανέρχεται τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, με προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας το 2019. Η τελική ολοκλήρωση της κατασκευής θα υλοποιηθεί το 2029. Επίσης σύμφωνα με τα σχέδια θα κατασκευαστούν 2 λιμάνια, αεροδρόμια, και άλλες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις στην εδαφική περιοχή πέριξ του καναλιού στην Νικαράγουα.

Για να αποφευχθεί η προσπάθεια «διεμβολισμού» του όλου έργου από τις ΗΠΑ, για την κατασκευή του καναλιού, αναφέρει ο ρωσικός τύπος, η Ρωσία υπέγραψε με την Νικαράγουα διμερή συμφωνία (μέχρι ένα ορισμένο χρονικό όριο).

Η Νικαράγουα επιτρέπει την διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών, ώστε αυτά να δύναται να επισκεφθούν τη χώρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Καθώς επίσης και να περιπολούν στα χωρικά ύδατα της Νικαράγουας, στην Καραϊβική Θάλασσα και στον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015.

Υπενθυμίζουμε ότι η Νικαράγουα ήταν μια εκ των χωρών που αναγνώρισε την επανένωση της Κριμαίας με την Ρωσική Ομοσπονδία, ως εκ τούτου αποτελεί στρατηγικο σύμμαχο της Ρωσίας την κυριολεξία στην "αυλή" των ΗΠΑ. Τα συναισθήματα των Νικαραγουανών ως προς τις ΗΠΑ, προσδιορίζονται το λιγότερο στο επίπεδο της αντιπάθειας.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Μαρτίου οι ΗΠΑ είχαν πιέσει μέσω μυστικής διπλωματίας την Κίνα να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντιον της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να δημιυργήσουν κάποιο ρήγμα μεταξύ των δύο συμμάχων, αλλά οι προσπάθειές τους απέτυχαν. Ο Μ.Ομπάμα είχε προσπθήσει να πιέσει του ηγέτες του Πεκίνου να καταδικάσουν την Ρωσία στο θέμα της Κριμαίας, αλλά μάταια. 

Αντίθετα προχωρούν ακάθεκτα μαζί με τους Ρώσους σε μεγάλες στρατηγικές κινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο υπογράφεται μεγάλη συμφωνία των δυο χωρών για προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην κινεζική ενεργοβόρα αγορά. 

Η διάνοιξη της νέας διώρυγας αποτελεί πρόκληση για τις ΗΠΑ που δεν έχουν συνηθίσει να τις αμφισβητούν έξω από την "πόρτα" τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου