Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

92 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ
ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ
  


Ένα ξεχασμένο ντοκουμέντο ιστορικής αξίας από την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922, κινηματογραφήθηκε με κάμερα 35mm σε Σμύρνη, Αθήνα και Πειραιά και βρήκε νέα ψηφιακή ζωή το 2008...Ο George Magarian, δημιουργός του «ντοκιμαντέρ» εποχής, γεννήθηκε το 1895 και σπούδασε στο «Αμερικανικό Κολλέγιο» στο Ικόνιο (Konya) της Τουρκίας. Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής στο παράρτημα του Ικονίου της ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότης Νέων, ΧΑΝΘ για τη Θεσσαλονίκη, γνωστή ως YMCA, Young Men Christian Association και ΧΕΝ=Χριστιανική Ένωσις Νεανίδων, YWCA, Young Women Christian Association το γυναικείο τμήμα). 

Όπως σημειώνει στους μεσότιτλους, αν και η YMCA δεν ήταν φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης για τα θύματα της τραγωδίας αυτής. Ο George Magarian, την ίδια στιγμή που συμμετείχε στα γεγονότα αυτά, με μια μηχανή 35 mm, κινηματογράφησε πολλές σκηνές της ανθρωπιστικής καταστροφής, στη Σμύρνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά. 

Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα της συζύγου του, στη Νέα Υόρκη. Όλοι αγνοούσαν την ύπαρξή τους, έως ότου το 2008 ο εγγονός του Robert Davidian, κινηματογραφιστής ο ίδιος, βρήκε το μοναδικό αυτό ντοκουμέντο και το διέσωσε από τη φθορά του χρόνου μετατρέποντάς του σε ψηφιακή μορφή, πριν την ολοκληρωτική του αποσύνθεση.

Να πως περιγράφει ο ίδιος την περιπέτεια του φίλμ:
Ο παππούς μου, George Magarian, γεννήθηκε το 1895, σπούδασε στο American College του Ικονίου και, αργότερα έγινε διευθυντής της ΧEΝ Ικονίου και επέστρεψε στην Σμύρνη, αμέσως μετά την γενοκτονική καταστροφή. 

"Η μεγάλη πυρκαγιά της Σμύρνης είναι το όνομα που συνήθως δίνεται στη φωτιά που ρήμαξε την Σμύρνη στις 13-17 Σεπτέμβριο του 1922. Η τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έκαψαν συστηματικά την πόλη και σκότωσαν Έλληνες και Αρμένιους κατοίκους. 

Αυτό βασίζεται στα εκτεταμένα στοιχεία αυτοπτών μαρτύρων από τα δυτικά στρατεύματα που είχαν σταλεί στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, από ξένους διπλωμάτες που βρίσκονταν στη Σμύρνη και από τουρκικές πηγές." 
Το 35 χιλιοστών νιτρικό φιλμ που προέκυψε μετά από την επεξεργασία, κρύφτηκε στο διαμέρισμα της γιαγιάς μου στην Nέα Yόρκη για 60 χρόνια. Ήμουν τυχερός που το μετέτρεψα σε ψηφιακή μορφή πριν αυτό διαλυθεί εντελώς.

Robert Davidian 5 Μάρτη 2008


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου