Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

OI ΣYNEΠEIEΣ ΤΗΣ ΘΛΙΒΕΡΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ "ΕΝΑΝΤΙΟΝ" ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


ΝΑ ΤΙ ΘΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΝ Η ΡΩΣΙΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΣΤΡΟΦΙΓΓΕΣ




Οι φλόγες των μαχών συνεχίζουν να καίνε στην Ουκρανία και οι ειδικοί φοβούνται ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει χωρίς καύσιμα, αφού πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η Ρωσία θα αντιδράσει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις με περιορισμό της ενεργειακής τροφοδοσίας. Παρά τις όποιες βελτιώσεις, η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ρωσική παροχή και «η απαγκίστρωση μιας οικονομίας από αυτήν είναι μια διαδικασία που θα κρατήσει χρόνια», σχολιάζει ο ανταποκριτής του «Economist» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Αντον Λα Γκουάρντια.



Τις προηγούμενες δύο ημέρες, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αντέδρασε με νευρικότητα στις φήμες για τις πιθανές ενεργειακές πρωτοβουλίες της Μόσχας, αλλά και για την αυξημένη πολεμική ετοιμότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο δείκτης S&P 500

Την Τρίτη, ο δείκτης S&P 500 βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο του από τον Μάιο, με τα σχόλια του Πούτιν για το ενδεχόμενο αντιποίνων στην ευρωπαϊκή πολιτική να φουντώνουν την ανησυχία, η οποία την Τετάρτη μεγάλωσε λόγω της αυξημένης παρουσίας ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ αλλά και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας θεωρούν την παρουσία των 20.000 στρατιωτών ως πιθανή ένδειξη εν δυνάμει ρωσικής στρατιωτικής εισβολής.

Από τη στιγμή που περίπου το 16% του ρωσικού φυσικού αερίου το οποίο καταναλώνεται στην Ευρώπη περνά από την Ουκρανία, αλλά και καθότι έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν ρωσικές τακτικές κινήσεις που συνέδεαν την πολιτική διαπραγμάτευση με την ενεργειακή εξάρτηση, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ασφαλώς αντιληφθεί τις πιθανές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν αν η Ρωσία κατευθύνει την αντίδρασή της στον ενεργειακό τομέα. Την ώρα, λοιπόν, που η Βρετανία αθροίζει αποθέματα άνθρακα από τον προηγούμενο Μάιο, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο της πιθανής δημιουργίας μιας κοινής εικονικής αποθήκης ενέργειας, όπου θα μπορούν να διατηρούν τα απαραίτητα αποθέματα. Στην προετοιμασία της Ε.Ε. συμπεριλαμβάνεται και το αίτημα για την οργάνωση ενεργειακών stress tests.

Ο Αντον Λα Γκουάρντια τονίζει ότι, βραχυπρόθεσμα, τα ευρωπαϊκά κράτη δεν χρειάζεται να προβληματιστούν πολύ, επειδή έχουν αναπτύξει ικανά αποθέματα αλλά και διακρατικές σχέσεις εντός της Ε.Ε. οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον πιθανό περιορισμό της ροής φυσικού αερίου από το σύστημα μιας μεμονωμένης χώρας. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι «αν υπάρχει άμεσο πρόβλημα, αλλά αν θα υπάρξει πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα», σχολιάζει ο συνεργάτης του «Economist».

Στην Ελλάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ζητήσει από την προηγούμενη εβδομάδα τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση μιας πιθανής ενεργειακής κρίσης. Το σχέδιο που θα εφαρμοστεί εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί στις 20 Αυγούστου, κατά την επόμενη σχετική σύσκεψη, με τη συμμετοχή των ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Βασικό ρόλο στην πρόταση αναμένεται να διαδραματίσει η αύξηση της δυνατότητας αποθήκευσης των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα, όπου η ημερήσια δυναμική εκτιμάται ότι θα ανέλθει από τα 12 στα 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.


Πρώτο δείγμα από τον «τσάρο»

Πριν από δύο ημέρες, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει ήδη προτείνει μια σειρά από αντίποινα ενάντια στις επονομαζόμενες “κυρώσεις” συγκεκριμένων χωρών. Πιστεύω ότι, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, με τον στόχο της προστασίας των συμφερόντων των εγχώριων παραγωγών, θα μπορούσαμε βεβαίως να τα εξετάσουμε». Οι ειδικοί τονίζουν ότι η Μόσχα γνωρίζει τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα των αντιπάλων της και τα δικά της. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Πούτιν επέβαλε περιορισμούς στην εισαγωγή προϊόντων από χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, κάνοντας τον Φινλανδό πρωθυπουργό να δηλώσει ότι θα ζητήσει αποζημίωση από την Ε.Ε. για πιθανές οικονομικές ζημίες τις οποίες οι περιορισμοί θα προκαλέσουν στη χώρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου