Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟ Η ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΤΗΣ


H ΡΩΣIA ΛEEI OXI ΣTO ΦAKEΛΩMA ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ LINKEDIN 



Με αφορμή την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, η πλατφόρμα παύει να λειτουργεί στη χώρα.

Οι ρωσικές αρχές διέταξαν τον αποκλεισμό του επαγγελματικού κοινωνικού δικτύου LinkedIn, που γίνεται έτσι ο πρώτος ιστότοπος που πέφτει θύμα ενός επίμαχου νόμου που επιβάλλει την αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων στο ρωσικό έδαφος.


Η διεύθυνση του ιστότοπου LinkedIn προστέθηκε στο μητρώο των παραβατών αυτού του νόμου, ο οποίος ετέθη σε ισχύ το 2015, γεγονός για το οποίο ειδοποιήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι, και, κατά συνέπεια, υποχρεώθηκαν είναι αποκλείσουν την πρόσβαση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας ελέγχου των τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor.


Η πρόσβαση στον ιστότοπο ήταν δυνατή σήμερα το μεσημέρι, αλλά ορισμένοι διακομιστές ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν αμέσως την απόφαση, η οποία ελήφθη από δικαστήριο τον Αύγουστο και επικυρώθηκε από δευτεροβάθμιο δικαστήριο στις 10 Νοεμβρίου.

Με ανακοίνωσή του στο AFP ο ιστότοπος γνωστοποιεί ότι πληροφορείται από μέλη του ότι δεν έχουν πρόσβαση στο LinkedIn.

Η αμερικανική εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς της από την Microsoft, καταγγέλλει μία απόφαση που επηρεάζει «εκατομμύρια μέλη» στη Ρωσία και δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για μία συνάντηση με τις ρωσικές αρχές.

Ο ιστότοπος LinkedIn έχει περισσότερα από 467 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, τα 6 εκατομμύρια από τα οποία βρίσκονται στη Ρωσία.

Στόχος σφοδρών επικρίσεων από τους παράγοντες του τεχνολογικού τομέα, ο ρωσικός αυτός νόμος υποχρεώνει τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις μηχανές αναζήτησης και τα ξένα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης να αποθηκεύουν στη Ρωσία τα προσωπικά δεδομένα των ρώσων χρηστών.

«Αυτό είναι πρωτοφανές. Μία τέτοια απευθείας σύγκρουση με τα παγκόσμιους, μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους είναι μία νέα σελίδα στην ιστορία», δήλωσε ο Λεονίντ Βολκόφ, στέλεχος της οργάνωσης για την Υπεράσπιση του Ιντερνετ, που αγωνίζεται κατά της λογοκρισίας και πρόσκειται στον αντικαθεστωτικό Αλεξέι Ναβάλνι.

Το θέμα των προσωπικών δεδομένων και της χρησιμοποίησής τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη Ρωσία, όπου οι αρχές έχουν εισαγάγει τα τελευταία χρόνια σειρά νόμων που ενισχύουν τον έλεγχο στο Ιντερνετ και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, που είναι ζωτικής σημασίας για τη ρωσική αντιπολίτευση.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η απόφαση της ρυθμιστικής αρχής της Ρωσίας να αποκλείσει την πρόσβαση στο LinkenIn είναι νόμιμη και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σκοπεύει να αναμειχθεί στην υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν ανησυχεί μήπως η υπόθεση ανατροφοδοτήσει τους φόβους για την επιβολή λογοκρισίας στη Ρωσία. «Δεν υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες», διαβεβαίωσε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου