Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

FT: ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ


ΑΝ Η ΙΤΑΛΙΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΔΩΣΙΛΟΓΟ ΡΕΝΤΖΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ EUREXIT!


ΜΙΚΡΟ ΠΡΟ-ΟΙΜΙΑΚΟ ΣΧΟΛΙΟ

Το άρθρο των Financial Times όπως είναι φυσικό είναι γραμμένο από την πλευρά του ευρωκεντρισμού. Αποκαλεί την άρνηση του λαού να γίνει σκλάβος των τοκογλύφων και τα λαϊκά κινήματα που αναπτύσσονται ως λαΐκισμό! Ο λόγος που το δημοσιεύουμε είναι για να καταδειχθεί ο τρόμος του ευρωσυστήματος μπροστά σε ένα Euroexit που θα οδηγἠσει μαθηματικά σε Eurocrash ή και Eurodisaster...


FT: ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Μετά το Brexit και τον Ντόναλντ Τραμπ, ετοιμαστείτε για την επιστροφή της κρίσης στην ευρωζώνη, αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στους Financial Times ο οικονομικός αναλυτής Βόλφγκανγκ Μουνχάου.


Όπως προβλέπει ο έγκριτος αρθρογράφος της εφημερίδας το ιταλικό δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στις 4 Δεκεμβρίου, μπορεί να πυροδοτήσει μία σειρά γεγονότων, που μπορούν να θέσουν το μέλλον της ευρωζώνης εν αμφιβόλω.


Σύμφωνα με τον Μουνχάου αν ο Ματέο Ρέντσι , χάσει το δημοψήφισμα, θα ξεκινήσει μία διαδικασία που θα κάνει τη θέση της Ιταλίας στην ευρωζώνη να τρίζει και η αιτία δεν θα είναι το δημοψήφισμα αυτό καθ'αυτό.

Ποια θα είναι τα αίτια μιας τέτοιας εξέλιξης;

Ο Μουνχάου εξηγεί:

Τα βαθύτερα αίτια αυτής της εξαιρετικά ανησυχητικής πιθανότητας δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με το ίδιο το δημοψήφισμα. Το πιο σημαντικό είναι η απόδοση της ιταλικής οικονομίας από το 1999, οπότε υιοθέτησε το ευρώ. Η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών (total factor productivity), το κομμάτι βιομηχανική παραγωγή, το κομμάτι της οικονομικής παραγωγής που δεν εξηγείται από την εργασία και το κεφάλαιο υποχώρησε κατά περίπου 5% από τότε, όταν σε Γερμανία και Γαλλία αυξήθηκε κατά περίπου 10%.

Η δεύτερη αιτία είναι η αποτυχία της ΕΕ να χτίσει μια κανονική οικονομική και τραπεζική ένωση μετά την κρίση της ευρωζώνης το 2010-2012 και να υιοθετήσει αντ’ αυτής τη λιτότητα. Αν θέλεις να ξέρεις γιατί η Αγκελα Μέρκελ δεν μπορεί να είναι ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου, δεν χρειάζεται να κοιτάξεις παραπέρα. Η γερμανίδα καγκελάριος δεν μπόρεσε καν να ηγηθεί της Ευρώπης όταν χρειάζονταν.

Άμεση συνέπεια αυτών των παραγόντων είναι ησταδιακή αύξηση του λαϊκισμού στην Ευρώπη.

Το παιχνίδι του λαϊκισμού πάιζουν στην Ιταλία τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα, που όλα υποστηρίζουν την έξοδο από το ευρώ. Το μεγαλύτερο και περισσότερο σημαντικό είναι το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, του Μπέπε Γκρίλο. Το δεύτερο είναι το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που μετατράπηκε γρήγορα σε αντι-ευρωπαϊκό μετά την εκδίωξη του πρώην πρωθυπουργού από την εξουσία το 2011. Και το τρίτο είναι η αποσχιστική ακροδεξιά Λίγκα του Βορρά.

«Σε δημοκρατικές χώρες είναι σύνηθες η αντιπολίτευση να αναλαμβάνει εν τέλει την εξουσία. Να περιμένετε αυτό να συμβεί και στην Ιταλία», προειδοποιεί ο αναλυτής των financial Times.

Αν ο Ματέο Ρέντσι χάσει, έχει πει πως θα παραιτηθεί, δημιουργώντας πολιτικό χάος κι έτσι στις 5 Δεκεμβρίου η Ευρώπη μπορεί να ξυπνήσει με ένα άμεσο κίνδυνο αποσύνθεσης.

Στη Γαλλία, η πιθανότητα για νίκη της Μαρίν Λε Πέν δεν είναι πλέον ένα μακρινό ρίσκο. Από όλους όσους έχουν ως τώρα δηλώσει υποψήφιοι είναι η πλέον προετοιμασμένη. Υπάρχουν κάποιοι που θα μπορούσαν να τη νικήσουν, όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρώην μεταρρυθμιστής υπουργός Οικονομίας που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του την Τετάρτη. Ισως όμως δεν φτάσει στον τελικό γύρο των εκλογών καθώς στερείται κομματικού μηχανισμού, προβλέπει ο Μουνχάου.

Αν η Λε Πεν γίνει Πρόεδρος έχει υποσχεθεί να κάνει δημοψήφισμα για το μέλλον της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν το δημοψήφισμα αυτό οδηγήσει σε Frexit, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα τελειώσει το επόμενο πρωί, σημειώνει. Και συμπληρώνει: Το ίδιο και το ευρώ.

Μια έξοδος της Γαλλίας ή της Ιταλίας από το ευρώ θα επιφέρει το μεγαλύτερο default στην ιστορία. Οι ξένοι κάτοχοι ιταλικού ή γαλλικού χρέους σε ευρώ θα πληρωθούν με το ισόποσο της λίρας ή του φράγκου. Αμφότερα θα υποτιμηθούν. Αφού οι τράπεζες δεν υποχρεούνται να διακρατούν κεφάλαιο έναντι των τοποθετήσεών τους σε κρατικό χρέος οι απώλειες θα οδηγήσουν πολλές τράπεζες σε άμεση πτώχευση. Η Γερμανία τότε θα συνειδητοποιήσει ότι το τεράστιο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει τα μειονεκτήματά του. Υπάρχει πολύς γερμανικός πλούτος εν αναμονή πτώχευσης, εξηγεί στη συνέχεια.

«Μπορεί αυτό να αποτραπεί; Στη θεωρία ναι, αλλά θα απαιτήσει μια σειρά από αποφάσεις που θα παρθούν έγκαιρα και με τη σωστή σειρά», εκτιμά ο Μουνχάου.

Και πως θα γίνει αυτό; Αρχικά η Μέρκελ θα πρέπει να αποδεχτεί αυτό που αρνήθηκε το 2012, ένα οδικό χάρτη προς μια πλήρη δημοσιονομική και πολιτική ένωση. Δεύτερον, η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τον ESM, το μηχανισμό διάσωσης, που δεν είναι σχεδιασμένος για να αντιμετωπίσει χώρες του μεγέθους της Ιταλίας ή της Γαλλίας.

Είναι αυτό έστω και λίγο πιθανό; Αν ρωτήσετε την Γερμανίδα καγκελάριο αν θέλει ευρωομόλογα θα σας απαντήσει όχι. Αλλά αν πρέπει να διαλέξει μεταξύ των ευρωομολόγων και της εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ η απάντησή της μπορεί να είναι διαφορετική. Η απάντηση εξαρτάται επίσης από το εάν η ερώτηση θα γίνει πριν ή μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου.

«Η βασική μου προσδοκία, ωστόσο, παραμένει. Δεν θα καταρρεύσει η ΕΕ και το ευρώ αλλά θα υπάρξει αποχώρηση μιας ή περισσότερων χωρών, πιθανότατα η Ιταλία, αλλά όχι η Γαλλία. Υπό το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων, το βασικό μου σενάριο είναι τώρα στην αισιόδοξη πλευρά των λογικών εξελίξεων», καταλήγει το άρθρο της έγκριτης εφημερίδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου