Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ


 ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ

Γράφει ο Aλέξης Tαμπουράς


Προχθές φιλοξενήθηκε μια παρουσίαση των προθέσεων των τριών ελλήνων υποψήφιων να μας εκπροσωπήσουν στην σημαντική αυτή διεθνή έκθεση : Π. Παπαχαραλάμπους, Ε. Στεφανή, Ζ. Ξαγοράρη


Η παρουσίαση ενώ έτυχε θερμής υποδοχής , άφησε περισσότερες απορίες παρά απάντησε σε ερωτήματα περί του τι ακριβώς θα αποτελέσει το αντικείμενο της συμμετοχής-- πέραν του ότι θα είναι μια ομαδική ενέργεια αποτύπωσης δράσεων και διαδραστατικών συσχετισμών μεταξύ των τριών υποψήφιων καλλιτεχνών που κλήθηκαν από επιτροπή κρίσης να ασχοληθούν με το ζητούμενο , το οποίο φαίνεται πως απομένει ακόμα να καθορισθεί επακριβώς ως προς την μορφή και το περιεχόμενό του. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ελληνικές συμμετοχές στην Βενετία έχουν ενίοτε κατά το παρελθόν οδηγηθεί , εκτός φωτεινών εξαιρέσεων, σε μεγάλες οδυνηρά δυσφημιστικές ήττες για τις οποίες ήταν υπεύθυνοι πολιτικοί παράγοντες του ΥΠΠΟ παντελώς ανίκανοι να ανταπεξέλθουν των απαιτήσεων καθότι μάλλον εκπρόσωποι ανεπίτρεπτων και ανεκδιήγητων διαπλοκών και συμφερόντων που συνετέλεσαν αποφασιστικά στην τρέχουσα οικονομική κατεδάφιση στην οποία διατελεί η χώρα παρά τις οποιες αγωνιώδεις προσπάθειες ανάσχεσης της!

 Γιαυτό οφείλουν σήμερα να προσέξουν πολύ καλά τι θα πράξουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και ενεχόμενοι περί την Βενετίαν και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων καθότι όλα τα περιθώρια για σφάλματα και επιπολαιότητες είναι προ πολλού εξαντλημένα και η κριτική θα τους αντιμετωπίσει αμείλικτα για κάθε ανευθυνότητα ! 


Οποιαδήποτε ασυνέπεια δεν θα συγχωρεθεί ειδικά τώρα που στον χώρο του πολιτισμού εκδηλώνεται επιτέλους πρωτοφανής πληθώρα δράσεων σε όλους τους τομείς! 

Από εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις , διαλέξεις και ημερίδες, προβολές και εκδηλώσεις κινηματογραφικές , κάθε είδους παρουσιάσεις σε δημόσιους χώρους και βιβλιοπωλεία σε συνδυασμό με έναν εκδοτικό οργασμό βιβλίων , λευκωμάτων και περιοδικών τέχνης σε όλο το πολιτισμικό φάσμα : από λογοτεχνία , ιστορία και μουσικολογία μέχρι διανόηση φιλοσοφικού, συγκριτικού μεταφυσικού και κοινωνικού προβληματισμού! 

Ραδιοφωνικές εκπομπές που ακατάπαυστα τονώνουν και αναταράσσουν δημιουργικά όλη την παρατηρούμενη έξαρση που μεταφέρεται και στα social media- αποτυπώνουν τον παλμό των εξελίξεων .
]H συρροή ξένων αξιολογώτατων καλλιτεχνών που έρχονται να δηλώσουν παρουσία παράλληλα με πολιτιστικές εκδηλώσεις ξένων πρεσβειών εισέτι ενδυναμώνουν τα ρεύματα ! 

Μέσα σε αυτήν την δυναμική αναβίωση της κουλτούρας σε μια   χώρα που παρά τις επιθέσεις, τα κτυπήματα και την υποβάθμιση που δέχεται από διεθνείς κύκλους άσπονδων οικονομικών συμμαχιών - το ότι οι Τέχνες όχι μόνον αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα αλλά αντίθετα περνούν σε δυναμική αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα... 

ΕΔΩ αξίζει να μνημονεύεται σαν την πολυπόθητη εκείνη δημιουργική αναπτέρωση, που απουσιάζει από τα πάσχοντα πολιτισμικά κέντρα της Δύσης, αλλά αρχίζει να σηματοδοτεί τολμηρά την αισιόδοξη ανάκαμψη πνεύματος στην προαιώνια αρχέγονη γενέτειρα του πολιτισμού της.


Aλέξης Tαμπουράς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου