Σάββατο 4 Μαΐου 2019

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ (ΟΣΟ Η ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΝΥΧΤΑ) ΑΛΗΘΕΙΕΣ...


ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ   ΑΠΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
Του Θεώδορου Κατσανέβα

Ειλικρινά απορούμε πως ακόμα και σοβαροί και μορφωμένοι άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα ότι, σήμερα πληρώνουμε το τίμημα της ανίδρωτης καλοπέρασής μας στην περίοδο της δραχμής. 


Χωρίς να δικαιολογούμε αδικαιολόγητες σπατάλες και την όποια κυβερνητική κακοδιαχείριση του παρελθόντος, η περίοδος πριν την ένταξή μας στην ευρωζώνη, ελάχιστα ευθύνεται  για τα τεράστια σημερινά μας χρέη, που στην πραγματικότητα  εκτινάχθηκαν στην περίοδο της ευρωζώνης. 


Για να το πούμε απλά. Ναι, είναι  διαστροφικά στατιστικό ψέμα ότι τα τεράστια σημερινά χρέη μας τα κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Μέγιστο ψέμα.

Εκτόξευση του χρέους μέσα στην ευρωζώνη

Στην πραγματικότητα, το τεράστιο ελληνικό δημόσιο χρέος, όπως και αυτό άλλων χωρών κυρίως της ευρωπαϊκής περιφέρειας, έχει υπερδιπλασιαστεί μετά το 2008 μέσα στην περίοδο της ευρωζώνης. 

Το 2002 που μπήκαμε στο ευρώ, το χρέος  ανερχόταν σε 158 δις και σήμερα ξεπερνά τα 340 δις και συνεχώς αυξάνεται με ποσά άνω των 10 δις ετησίως. 

Με συνυπολογισμό και του κουρέματος του PSI του 2012 σε βάρος κυρίως ελληνικών ιδιωτικών και δημόσιων ομολόγων, το χρέος σήμερα αγγίζει τα 400 δις.

Στα 170 χρόνια από τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, από το 1832 μέχρι το 2002, το δημόσιο χρέος ανήλθε σωρευτικά σε 158 δις. Και από το 2002, έτος ένταξής μας της ευρωζώνης, μέχρι το 2018, μόλις σε 16 χρόνια, το χρέος αυξήθηκε κατά 240 δις! 

Απίστευτο και όμως αληθινό, αφού αυτό προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Βέβαια στο παρελθόν, το ελληνικό χρέος έχει κουρευτεί και αναδιαρθρωθεί σε διάφορες ιστορικές περιόδους με στάσεις πληρωμών έναντι των δανειστών, όπως έχει συμβεί με εκατοντάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις άλλων χωρών που χρησιμοποιούν το εθνικό τους νόμισμα. 

Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι, βρέθηκαν βιώσιμες λύσεις όπως η στάση πληρωμών, οι οποές δεν προσφέρονται μέσα στην ευρωζώνη.

Τα ίδια συμπεράσματα προκύπτουν και από την πορεία της αναλογίας του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπως φαίνεται από το ιστόγραμμα που παρατίθεται εδώ, το οποίο προέρχεται από επίσημα στοιχεία της Eurostat.

Πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους από τη δεκαετία του 1970 μέχρι το 2016 σύμφωνα με στοχεία της EurostatΤο τραγικό του θέματος είναι ότι, παρ’ όλες τις πολιτικές ακραίες λιτότητας, την υφαρπαγή της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας της χώρας από τους ξένους δανειστές, έναντι των δανεικών μας υποχρεώσεων, τα χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται αλματωδώς,

Μόνο σε ένα χρόνο από το 2017 μέχρι το 2018, αυξήθηκαν κατά 30,2 δις. Πρόκειται για παγίδα πλασματικού χρέους που έχει τυλιχθεί έντεχνα γύρω από το λαιμό της χώρας και την πνίγει.

Αν είχαμε κληρονομήσει τόσο τεράστια χρέη από το παρελθόν, τότε γιατί μας ενέταξαν στην ευρωζώνη;

Παρόμοιες στατιστικές διαστροφές τις καταθέτουν συχνά- πυκνά οι αργυρώνυτοι κατοχικοί δημοσιογράφοι. Τη δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι και είναι προφανώς άξιος ο μισθός τους.Όμως, όχι και να τις δεχόμαστε με ελαφριά καρδιά.

Το τονίζουμε και πάλι. Οι Σημίτηδες και ΣΙΑ φυσικά και δεν αθωώνονται για την κακοδιαχείριση, τις σπατάλες, τις μίζες, τη διαπλοκή που ανέδειξαν σε επιστήμη. 

Αλλά ακόμα και αν πετούσαν και πετάμε ευρώ από το παράθυρο σε καθημερινή βάση, αυτό δεν αρκεί για να εξηγήσει τα κολοσσιαία σημερινά χρέη που μας φόρτωσαν με  swaps, τοξικά ομόλογα, υψηλά επιτόκια και διάφορα χρηματιστηριακά κόλπα οι «δανειστές» για να μας κλέψουν τη χώρα.

Το καίριο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής : Αν είχαμε κληρονομήσει τόσο τεράστια χρέη από το παρελθόν, τότε γιατί μας ενέταξαν στην ευρωζώνη, όταν βασική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η υποψήφια χώρα να έχει μέτρια ή έστω ανεκτά χρέη ;

Η σκανδαλώδης μεταχείριση των τεράστιων αιματωβαμένων χρεών της Γερμανίας

Με την συνθήκη του Λονδίνου το 1953, την οποία συνυπέγραψε και η νικήτρια Ελλάδα,έγινε κούρεμα κατά περίπου 70% και ευνοϊκή ρύθμιση με αναπτυξιακή ρήτρα των  χρεών της Γερμανίας που ανέρχονταν τότε στο τρομακτικό επίπεδο του 600% του ΑΕΠ. 

Τα χρέη αυτά  που οφείλονταν στο αιματοκύλισμα της υφηλίου χαρίστηκαν στους Γερμανούς, ενώ τα δικά μας που οφείλονται στην παγίδα χρέους μέσα στην ευρωζώνη, όχι μόνο χαρίζονται αλλά και αυξάνονται άνω των 30 δις ετησίως.

Και ενώ εμείς καταγγέλουμε τις πολιτικές μας ηγεσίες για κακοδιαχείριση,και σωστά ως ένα βαθμό,τότε τι να πει κανείς για την επιστημονικού τύπου διαφθορά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που προωθούν την υπερτροφία των φορολογικών παράδεισων  την οικονομία του διεφθαρμένου χρηματιστηριακού τζόγου και επιχειρήσεις τύπου Seamens-Μιζενς; Οι δικοί μας “μιζαδόροι’ πολιτικοί είναι μικροκλεφτρόνια μπροστά στους επιστήμονες 
Ευρωπαίους και Αμερικάνους.

Αποκλείεται το κούρεμα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη

Το κούρεμα του χρέους αποκλείεται μέσα στην ευρωζώνη, μέσα στην οποία διογκώθηκε και διευρύνεται με διάφορα χρηματιστηριακά κόλπα, με swaps,τοξικά ομόλογα,επιτόκια κλπ.

Φυσικά καμιά πιθανότητα δεν υπάρχει ώστε να καταφέρει η χώρα μας να έχει ετήσιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό σε επίπεδα του 3,5% του ΑΕΠ. και επί πλέον, να υποχρεούται να καταβάλλει ετησίως συνολικά ποσά της τάξης του 15-20% στους ανελέητους δανειστές, όπως έχει αποφασιστεί στο Eurogroup της  15ης Ιουνίου 2017 και επιβεβαιώνεται με τα επόμενα και το τελευταίο Eurogroup της 21 Ιουνίου 2018. 

Την αμέσως επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός σε μια παράσταση-φαρσοκωμωδία, έβαλε γραβάτα και έμπλεος ενθουσιασμού δήλωσε ότι, βγήκαμε από τα μνημόνια. Βγήκαμε δηλ. από τα χωρίς γραβάτα μνημόνια και μπήκαμε στα μνημόνια της γραβάτας.

Είναι καιρός να καταλάβουμε επιτέλους ότι, οι δανειστές μας εγκλώβισαν σε μια τεράστια «παγίδα χρέους» από την οποία μόνο με έξοδο από την  γερμανική «νεκροζώνη», υπάρχει ελπίδα να σωθεί η χώρα μας που κινδυνεύουμε να τη χάσουμε, αφού και μέρος της πνευματικής μας ηγεσία, αν δεν υποτάσσεται για ίδιον συμφέρον, παραπαίει σε καθεστώς σύγχυσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου