Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

BIG FARMA: ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΥΘΗΣΜΩΝ;...

WIN-WIN ΟΙ «ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ. ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ PFIZER




Δυστυχώς, υπάρχει ακόμα κόσμος που πιστεύει οτι οι φαρμακευτικές-κολοσσοί υπάρχουν για να μας προστατεύουν με τα εκπληκτικά προϊόντα τους. Οι εταιρείες αυτές δεν σκέφτονται το κέρδος και μόνο, συμπάσχουν και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σώσουν τον πλανήτη και την ανθρωπότητα απο κακούς ιούς και απειλητικές ασθένειες.

Τί γίνεται όμως όταν μία εταιρεία σου προκαλεί βλάβες με ένα προϊόν και μετά προσπαθεί να σε σώσει με ένα άλλο προϊόν που η ίδια παράγει; Υπάρχουν για τις εταιρείες αυτές όρια μεταξύ ηθικής, “κοινωνικής ευθύνης” και marketing; Ας δούμε τί γίνεται με την Pfizer.

Μία σύντομη ιστορική αναδρομή σε μερικά μόνο απο τα υγειονομικά σκάνδαλα της εταιρείας

1986: Η Pfizer αναγκάστηκε να αποσύρει μια τεχνητή καρδιακή βαλβίδα από την αγορά, αφού τα ελαττώματα οδήγησαν στην πρόκληση περισσότερων από 300 θανάτων. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απέσυρε την έγκρισή του για το προϊόν το 1986 και η Pfizer συμφώνησε να καταβάλει αποζημίωση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μετά από πολλαπλές αγωγές εναντίον της.

1999: Η Pfizer δήλωσε ένοχη σε ποινικές αντιμονοπωλιακές κατηγορίες ότι η πρώην μονάδα της Food Science Group συμμετείχε σε δύο διεθνείς συνωμοσίες καθορισμού τιμών – η μία αφορούσε το συντηρητικό τροφίμων ερυθροβικό νάτριο και η άλλη το ενισχυτικό γεύσης μαλτόλη. Η Pfizer συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

2003: Η Pfizer έχει καταδικαστεί εδώ και καιρό για κερδοσκοπία από τα φάρμακα για το AIDS. Το 2003, για παράδειγμα, εγκατέλειψε μια συμφωνία αδειοδότησης για το φάρμακο Rescriptor που θα το καθιστούσε φθηνότερο για τις φτωχότερες χώρες.

2003: Η Pfizer κατέβαλε 6 εκατομμύρια δολάρια για να συμβιβαστεί με 19 πολιτείες που είχαν κατηγορήσει την εταιρεία ότι χρησιμοποιούσε παραπλανητικές διαφημίσεις για την προώθηση του φαρμάκου Zithromax για τις λοιμώξεις του αυτιού των παιδιών.

2004: Η θυγατρική της Pfizer, Warner-Lambert, συμφώνησε να καταβάλει 430 εκατομμύρια δολάρια για να επιλύσει ποινικές και αστικές κατηγορίες διότι πλήρωνε γιατρούς για να συνταγογραφούν το φάρμακο κατά της επιληψίας Neurontin σε ασθενείς με παθήσεις για τις οποίες το φάρμακο δεν ήταν εγκεκριμένο. 

Αργότερα ήρθαν στο φως έγγραφα που υποδηλώνουν ότι η Pfizer καθυστερούσε τη δημοσίευση επιστημονικών μελετών που υπονόμευαν τον ισχυρισμό της για τις άλλες χρήσεις του Neurontin. 

Το 2010 ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε ότι η Pfizer διέπραξε εκβιαστική απάτη απο την εμπορία του Neurontin- ο δικαστής της υπόθεσης διέταξε στη συνέχεια την εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση ύψους 142 εκατομμυρίων δολαρίων.

2011: Η Pfizer αναγκάστηκε να καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των παιδιών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αμφιλεγόμενης δοκιμής του φαρμάκου Trovan. Κατά τη διάρκεια της χειρότερης επιδημίας μηνιγγίτιδας που παρατηρήθηκε στην Αφρική, το 1996, η Pfizer διεξήγαγε στη Νιγηρία μια δοκιμή του νέου της φαρμάκου Trovan. 

Πέντε από τα 100 παιδιά που έλαβαν Trovan πέθαναν και το φάρμακο προκάλεσε ηπατική βλάβη, ενώ προκάλεσε δια βίου αναπηρίες σε όσα παιδιά επέζησαν. Σε μια άλλη ομάδα 100 παιδιών δόθηκε το “συμβατικό” αντιβιοτικό κατά της μηνιγγίτιδας ως ομάδα “ελέγχου” για σύγκριση. 

Έξι από αυτά πέθαναν επίσης με τραγικό τρόπο επειδή, όπως είπαν οι οικογένειες, η Pfizer τους είχε δώσει λιγότερο από το συνιστώμενο επίπεδο του συμβατικού αντιβιοτικού προκειμένου να κάνει το Trovan να φαίνεται πιο αποτελεσματικό. Μία πολύ καλή αναφορά των γεγονότων μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

2012: Η Pfizer αναγκάστηκε να καταβάλει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να διευθετήσει αγωγές που ισχυρίζονταν ότι το φάρμακο Prempro προκαλούσε καρκίνο του μαστού. Το Prempro χρησιμοποιούνταν στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, συνήθως για γυναίκες που περνούσαν την εμμηνόπαυση. Οι διακανονισμοί ήρθαν μετά από έξι χρόνια δίκης και ταλαιπωρίας για τις γυναίκες που επλήγησαν.

2013: Η Pfizer κατέβαλε 273 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει πάνω από 2.000 υποθέσεις στις ΗΠΑ που κατηγορούσαν το φάρμακο Chantix για τη θεραπεία του καπνίσματος ότι προκάλεσε αυτοκτονικές και δολοφονικές σκέψεις, αυτοτραυματισμό και σοβαρές ψυχολογικές διαταραχές. 

Η Pfizer κατηγορήθηκε επίσης ότι απέκλεισε αθέμιτα ασθενείς με ιστορικό κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών διαταραχών από τις δοκιμές του φαρμάκου. Αργότερα, το 2017, ιατροδικαστής στην Αυστραλία αποφάνθηκε ότι το φάρμακο συνέβαλε στην αυτοκτονία ενός άνδρα. Η μητέρα του άνδρα διεξήγαγε εκστρατεία για την αλλαγή της ετικέτας του φαρμάκου.

2020: Η Pfizer κατέληξε σε συμφωνία με χιλιάδες πελάτες του φαρμάκου depo-τεστοστερόνης το 2018, αφού τη μήνυσαν για αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης πολλών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών.

Και πολλά άλλα…
Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το συμβόλαιο που υπέγραψε, δεν δίνει πλέον τη δυνατότητα να κατηγορηθεί η εταιρεία για τυχόν παρενέργειες που θα υπάρξουν απο την ευρεία χρήση του σκευάσματος Tozinameran (πωλείται με την εμπορική ονομασία Comirnaty).

Η ανεξέλεγκτη δράση της εταιρείας αυτής, που εδώ και δεκαετίες δρα με το σκεπτικό “ας πουλήσουμε και αν μας πάρουν είδηση, πληρώνουμε”, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που όπως φαίνεται απο την επίσημη βάση δεδομένων του ΠΟΥ για τις παρενέργειες, έχει προφανώς εδώ και καιρό αρχίσει να δοκιμάζει το πειραματικό της σκεύασμα ακόμα και σε βρέφη(χωρίς να έχει λάβει κάποια έγκριση και μάλιστα υπάρχει ένα υψηλό ποσοστό αναφερθέντων περιστατικών).




Πρώτα σε τραυματίζω και μετά προσπαθώ να σε σώσω

Αναλύοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, συμπεραίνουμε οτι η εταιρεία είχε φέτος τεράστια οικονομική επιτυχία. Και πώς να μήν έχει άλλωστε απο τη στιγμή που η ναυαρχίδα της Γερμανικής τεχνολογίας , το “εμβόλιο” BNT162b2 (ή αλλιώς Tozinameran ή αλλιώς Comirnaty) κάνει “πάταγο”.


Μάλιστα, στις αρχές Αυγούστου, η εταιρεία ανακοίνωσε οτι θα αυξήσει την τιμή του “προϊόντος” καθώς φαίνεται να είναι σίγουρη πλέον οτι ειδικά η Ε.Ε., είναι αποφασισμένη να βάλει το χέρι βαθιά στη τσέπη για ένα προϊόν που η αποτελεσματικότητα του είναι αμφίβολη και η επικινδυνότητα πλέον αρκετά υψηλή.

Στην ίδια αναφορά διαβάζουμε οτι ακόμα δύο προϊόντα της ίδιας εταιρείας είχαν τεράστια οικονομική επιτυχία και μάλιστα τα έσοδα του ενός αυξήθηκαν κατα 77%.



Το Vyndaqel όπως μας ενημερώνει η ίδια η εταιρεία, χρησιμοποιείται κυρίως για την καταπολέμηση της μυοκαρδιοπάθειας, μίας ασθένειας που εξασθενεί το μυοκάρδιο και αποτελεί μία απο τις συχνότερες παρενέργειες που έχει αναφερθεί στη βάση δεδομένων του ΕΜΑ.



Το Eliquis περιέχει τη δραστική ουσία apixaban και ανήκει σε μία ομάδα φαρμάκων που ονομάζονται αντιπηκτικά. Αυτό το φάρμακο βοηθάει στην πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στο αίμα, εμποδίζοντας τον Παράγοντα Xa ο οποίος είναι ένα σημαντικό συστατικό της πήξης του αίματος.

Το Eliquis χρησιμοποιείται σε ενήλικες:

Για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβων μετά από επεμβάσεις αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος.

Για την πρόληψη σχηματισμού θρόμβου στην καρδιά σε ασθενείς με ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (κολπική μαρμαρυγή) και τουλάχιστον έναν πρόσθετο παράγοντα κινδύνου.

Για τη θεραπεία θρόμβων αίματος στις φλέβες των ποδιών (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) και στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων (πνευμονική εμβολή), και για την πρόληψη επανεμφάνισης θρόμβων αίματος στα αιμοφόρα αγγεία των ποδιών και/ή των πνευμόνων.

Για τις θρομβώσεις έχετε προφανώς ακούσει οπότε δεν θα χρειαστεί να αναφέρουμε άλλα.

Σίγουρα πάντως, ο Ελληνικής καταγωγής (και διδάκτωρ της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ) CEO της Pfizer, Albert Bourla (Αλβέρτος Μπουρλά) έχει όλους τους λόγους να πανηγυρίζει για τα εκπληκτικά οικονομικά αποτελέσματα της κατα τα άλλα, εγκληματικής εταιρείας του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου