Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Η ΡΩΣΙΑ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ Η ΤΗΡΗΣΗ
ΙΣΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ



Γράφει ο Λ. Μαγιάκης

Η σημερινή Ρωσία δεν είναι Σοβιετική Ένωση. Από πολλές πλευρές υποστηρίζεται ότι πρόκειται για ένα αυταρχικό αστικό πολιτικό σύστημα με χαρακτηριστικά ενός ιδιόμορφου ολιγαρχικο-κρατικο-μονοπωλιακού καπιταλισμού, που σίγουρα δεν αποτελεί πρότυπο.

Στη σημερινή συγκυρία όμως αυτή η συγκεκριμένη, καπιταλιστική Ρωσία, προκαλεί ένα σοβαρό ρήγμα στην εικόνα της παγκόσμιας παντοδυναμίας των ΗΠΑ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Τριάντα και πλέον χρόνια από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η «ρώσικη αρκούδα» επιβεβαιώνει τη θέση της ως μια παγκόσμια στρατιωτική υπερδύναμη. Και αυτό αποτελεί μια καμπή ιστορικής σημασίας.

Οι Αμερικανοί, με μακρύ χέρι «τους χρήσιμους ηλίθιους» του Κιέβου, από το 2014 και μετά, έβαλαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή: να βοηθήσει το Ντονμπάς στρατιωτικά και να δημιουργήσει ένα διεθνές πρόβλημα ή να παρακολουθεί τους ρωσόφωνους του Ντονμπάς να συντρίβονται.

Να υποκύψει στα σχέδια και να αποδεχθεί την παντοδυναμία των Αμερικανονατοϊκών, να ενισχύσει την υπεροψία τους, που μετά από αυτό, θα προετοίμαζαν μεθοδικά το επόμενο χτύπημα μέσα στο ρωσικό έδαφος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η άποψη ότι ο πόλεμος αυτός είναι μια ενδοϊμπεριαλιστική διαφορά για το μοίρασμα νέων εδαφών και αγορών όπως ισχυρίζεται το ΚΚΕ είναι δογματική και ανιστόρητη.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΕΚΡ (Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας) είναι «λάθος που είδε (το ΚΚΕ) στην προστασία του λαού του Ντονμπάς μόνο ένα πρόσχημα για το Κρεμλίνο να εξαπολύσει έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία…

Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου πρόσχημα, αλλά πραγματική ανάγκη από την άποψη των λαών – θυμάτων του φασιστικού καθεστώτος του Κιέβου. (Και του ουκρανικού λαού επίσης). 

Και επομένως σε αυτό το αντιφασιστικό κομμάτι υποστηρίζουμε τον πόλεμο των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς και του ρωσικού στρατού.» (1)

Η ρώσικη αστική τάξη αποφάσισε να αντισταθεί στα σχέδια της περικύκλωσης της από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που πίστεψαν πως, ξεκινώντας από τη συντριβή του Ντονμπάς, θα μπορούσαν μελλοντικά σε βάθος χρόνου, να επαναλάβουν στη Ρωσία, τηρουμένων των αναλογιών, αυτά που έκαναν στο παρελθόν στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία, την Κούβα, τη Βενεζουέλα και αλλού.

Η απόφαση αυτή της Ρωσίας σε συνδυασμό και με τη στάση της Κίνας, αλλά και άλλων σημαντικών κρατών, σηματοδοτεί την ανάδυση ενός καινούργιου πολυπολικού, καπιταλιστικού βέβαια, κόσμου.

Ενός κόσμου όμως που ανοίγει δρόμους και εν δυνάμει δημιουργεί προϋποθέσεις για την άσκηση μιας ανεξάρτητης, πολυδιάστατης, αμοιβαία επωφελούς, φιλειρηνικής, αντιιμπεριαλιστικής εξωτερικής πολιτικής, από όσους λαούς επιθυμούν να χειραφετηθούν από την ιμπεριαλιστική Δύση, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.

Στην πατρίδα μας, διαχρονικά, από το 1944 μέχρι σήμερα, παραμένοντας πιστοί στο δόγμα του «Ανήκομεν στη Δύση» ούτε τη δημοκρατία, ούτε την εθνική μας ανεξαρτησία, ούτε την εδαφική μας ακεραιότητα και πολύ περισσότερο, ούτε την κοινωνική δικαιοσύνη διασφαλίσαμε.

Η υποταγή μας στις ΗΠΑ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ οδήγησε σε εμφύλιους, χούντες, απώλεια της μισής Κύπρου, μνημόνια, κοινωνικές τραγωδίες.

Αποτελεί λοιπόν μέγα και τραγικό λάθος η ευθυγράμμιση μας με τους «νατοϊκούς εταίρους» ή ακόμα και η τήρηση ίσων αποστάσεων σε αυτόν τον πόλεμο.

Με τα μάτια και την καρδιά μας στραμμένη στους αμάχους και τους στρατιώτες – και από τις δύο πλευρές – που σκοτώνονται, ξεριζώνονται και βιώνουν τη βαρβαρότητα του πολέμου απαιτούμε άμεση παύση του πολέμου στην Ουκρανία.

Καμία συμμετοχή-εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Καμία επέκταση του ΝΑΤΟ και των εξοπλισμών του στην Ανατολική Ευρώπη.

Διεθνής συμφωνία για τη συλλογική ασφάλεια με σεβασμό στην κυριαρχία όλων των χωρών.

Άρση των οικονομικών κυρώσεων.

Στήριξη των προσφύγων, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Έξω οι Βάσεις. Πλήρης έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ με στόχο τη διάλυσή του!

Λ. Μαγιάκης

Δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου

Μέλος ΚΕ Αριστερού Ρεύματος



2 σχόλια:

  1. Καθαρά αριστερή ανάλυση των πραγμάτων σωστή εν μέρει ,όμως με γενικολογίες περί καπιταλισμού ,που είτε αγνοούν είτε προσπερνούν τις άλλες παραμέτρους του προβλήματος ,που είναι θέμα επιβολής και κυριαρχίας της Δύσης και αυτών που επισημαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Αυτές περιλαμβάνουν την καπιταλιστική δυτική αγία τριάδα των ελίτ ,Βατικανό, Σίτι του Λονδίνου, Ουάσιγκτον DC .
    Αυτοί καθορίζουν με μακροπρόθεσμα πλάνα, όλες τις κοινωνικές, τις πολιτικές ,τις οικονομικές, τις θρησκευτικές και λοιπές εξελίξεις ,τους πολέμους και την ειρήνη, ως μέσα για την πραγμάτωση του στόχου των της παγκόσμιας νέας επανεκκίνησης και εφαρμογής της νέας τάξης΄
    Όλα κράτη ,τα κόμματα ,οι κυβερνήσεις ,τα κινήματα, οι ιδεολογίες-ιδεοληψίες ,οι τράπεζες, εκτός εξαιρέσεων μετρημένων στα δάκτυλα του ενός χεριού ,είναι ελεγχόμενα ,όπως και οι θεσμοί, οι οργανισμοί διεθνείς και εθνικοί.
    Σήμερα βλέπουμε την εφαρμογή στην πράξη με την σύγκλιση Φαναρίου Βατικανού κλπ Πατριαρχείων
    με οικουμενιστικό όραμα.
    Ανεξάντλητο το θέμα αν και απλό σηκώνει άρθρα επί άρθρων.Η εικόνα επαληθεύει και τα λέει όλα για τις λοιπές συγκλίσεις.
    Αυτά ως θέση ενός ένθεου ανέντακτου αριστερού, που βαρέθηκε την ξύλινη γλώσσα του κόμματος , των κομμάτων, και των παπάδων ,και άρχισε να ψάχνει ιερείς να τον οδηγήσουν στο όλον Φώς ,το τόσο κυνηγημένο. Βάζοντας φυτίλια στους εγκάθετους και κολλημένους δηλώνω ομολογιακά
    Δόξα Σοι Χριστέ ή ελπίς ημών δόξα Σοι.
    Καλή Ανάσταση στα μυαλά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που κάνει η ρωσία είναι να εμπεδώνει την αντίληψη περί της παντοδυναμίας των δυτικών, ήδη με το να δέχεται νατοικα χτυπήματα στις ναυαρχίδες της ακόμη και εντός των εδαφων της! Δεν έχουν τίποτα οι Ρώσοι να αντιπαραβάλουν απέναντι στο ΝΆΤΟ φοβερό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή