Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙ Ο ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΣ (ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΗΛΙΘΙΟΣ ΠΡΙΝ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΚΙΜΑ...

 ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΘΙΟΥΣ. ΈΝΑΣ ΣΥΝΤΟΜΟΣ, ΑΠΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ



 Γράφει η Lily 

Ο τυπικός αριστερός ισχυρισμός για τον «προηγμένο καπιταλισμό» είναι ότι οδηγεί στον σοσιαλισμό για τους πλούσιους και στον καπιταλισμό για τους φτωχούς. Όπως και οι περισσότερες αριστερές ιδέες, αυτή η έννοια αντιπροσωπεύει σχεδόν το ακριβώς αντίθετο της αλήθειας.

Το σύστημα στο οποίο αναφέρονται κάθε άλλο παρά σοσιαλισμός για τους πλούσιους και καπιταλισμός για τους φτωχούς. Οι καπιταλιστές δεν επιθυμούν σοσιαλισμό για τους ίδιους και καπιταλισμό για τους υπόλοιπους. Οι καπιταλιστές επιδιώκουν το κέρδος, το οποίο μπορεί να υπάρξει μόνο σε ένα καπιταλιστικό σύστημα.

Η φράση «σοσιαλισμός για τους πλούσιους και καπιταλισμός για τους φτωχούς» βασίζεται στη βαθιά λανθασμένη αριστερή πεποίθηση ότι ο σοσιαλισμός είναι προφανώς επωφελής για όσους ζουν μέσα σε αυτόν, ένας πραγματικός παράδεισος, ενώ ο καπιταλισμός θεωρείται ως μια αδίστακτη «αναρχία» όπου τα άτομα μάχονται για τα αποφάγια, οδηγώντας πολλούς στην αναπόφευκτη πείνα.

Αυτή η άποψη υποδηλώνει ότι ο σοσιαλισμός πρέπει να επιδιώκεται και ο καπιταλισμός να αποφεύγεται με κάθε κόστος. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο καπιταλισμός είναι το παραγωγικό σύστημα που παράγει και διανέμει δικαιωματικά τον πλούτο, ενώ ο σοσιαλισμός θεωρείται ως το καταναλωτικό σύστημα που περιορίζει τη δημιουργία πλούτου και τον καταναλώνει άδικα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο σοσιαλισμός, κοινωνικοποιώντας τα μέσα παραγωγής, αποθαρρύνει τις προσωπικές, ιδιωτικές επενδύσεις στο σχηματισμό κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένης της αυτοεπένδυσης. Στο σοσιαλισμό, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε κεφαλαιουχικούς πόρους και η αυτο-ανάπτυξη αποθαρρύνονται (ή απαγορεύονται). 

Έτσι, ο σοσιαλισμός ευνοεί τον μη επενδυτή, τον μη παραγωγό και τον μη χρήστη των μέσων παραγωγής, ενώ θέτει σε μειονεκτική θέση (ή απαγορεύει) τον ιδιώτη επενδυτή, παραγωγό και χρήστη αυτών των μέσων. 

Κατά συνέπεια, λιγότεροι άνθρωποι θα αναλάβουν αυτούς τους ρόλους, οδηγώντας σε μείωση του σχηματισμού κεφαλαίου. Θα υπάρξει λιγότερη ιδιοποίηση των φυσικών πόρων, μειωμένη ανάπτυξη νέων συντελεστών παραγωγής και λιγότερη διατήρηση των υφιστάμενων συντελεστών παραγωγής.

Η υποστήριξή σας ως συνδρομητής επί πληρωμή είναι ζωτικής σημασίας για μένα να συνεχίσω να παρέχω υψηλής ποιότητας, ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε αυτά τα κρίσιμα θέματα. 

Λειτουργώντας ως πλατφόρμα χωρίς διαφημίσεις, εξαρτώμαι από την υποστήριξη αφοσιωμένων αναγνωστών όπως εσείς για να διατηρήσω την ακεραιότητα και την προσβασιμότητα αυτού του περιεχομένου, χωρίς εξωτερική επιρροή.

Καθώς ο σοσιαλισμός αποθαρρύνει (ή απαγορεύει) τις επενδύσεις σε παραγωγικούς συντελεστές, αποθαρρύνει επίσης την αποταμίευση και ενθαρρύνει την κατανάλωση. 

Δεδομένου ότι κάποιος δεν μπορεί να γίνει καπιταλιστής, υπάρχει λιγότερος λόγος να αποταμιεύσει και περισσότερα κίνητρα για κατανάλωση. Το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερη παραγωγή καταναλωτικών αγαθών, οδηγώντας σε μειωμένο βιοτικό επίπεδο για όλους.

Επιπλέον, ο σοσιαλισμός οδηγεί σε αναποτελεσματική χρήση των μέσων παραγωγής, καθώς δεν ανταποκρίνεται στις αλλαγές της ζήτησης. 

Χωρίς επιχειρηματίες να προσαρμόσουν τους κεφαλαιακούς πόρους στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις και βελτιωμένες μεθόδους, ο σοσιαλιστικός σχεδιασμός δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις αλλαγές της ζήτησης και της παραγωγής. 

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον η παραγωγή λιγότερο επιθυμητών αγαθών και υπηρεσιών, και ενδεχομένως ακόμη και η μη παραγωγή των απαραίτητων αγαθών και υπηρεσιών, θα συμβεί.

Μπορεί να φαίνεται σχεδόν περιττό να επισημάνουμε πώς ο σοσιαλισμός αλλάζει το χαρακτήρα της κοινωνίας, ακόμη και τις προσωπικότητες των ανθρώπων που ζουν κάτω από αυτήν. 

Κάτω από τον σοσιαλισμό, οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο ικανοί να παράγουν, να καινοτομούν και να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των συνομηλίκων τους. 

Γίνονται λιγότερο προσαρμόσιμα. Με την παρατεταμένη διάρκεια του σοσιαλισμού, προσανατολίζονται περισσότερο προς το παρόν και λιγότερο προοδευτικές.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών της, είναι η σοσιαλιστική - όχι καπιταλιστική - παραγωγή που είναι παράλογη. Αυτός ο παραλογισμός οφείλεται στην εξάλειψη βασικών δεικτών για τον προσδιορισμό της ορθολογικής παραγωγής και διανομής, δηλαδή των τιμών.

Ο Ludwig von Mises απέδειξε ότι οι τιμές αντιπροσωπεύουν τα απίστευτα πολύπλοκα και κρίσιμα σύνολα δεδομένων που είναι απαραίτητα για την κατανομή των πόρων για την παραγωγή και την ευθυγράμμισή τους με τη ζήτηση. 

Ο σοσιαλισμός είναι παράλογος επειδή, χωρίς τιμές για τους συντελεστές παραγωγής, δεν μπορούν να προκύψουν ορθολογικά κριτήρια για την κατανομή των πόρων σε συγκεκριμένες παραγωγικές διαδικασίες. 

Χωρίς τιμές, η σοσιαλιστική οικονομία δεν μπορεί να παρέχει τους βρόχους ανατροφοδότησης που απαιτούνται για να αποφασιστεί τι, πόσο και πώς να παράγει. 

Αυτό οδηγεί σε καρκινικές, υπερμεγέθεις παραγωγικές ικανότητες σε έναν τομέα, ενώ ένας άλλος τομέας μπορεί να πάσχει από σχετικά αδύναμες παραγωγικές ικανότητες και ούτω καθεξής.

Αυτό σημαίνει ότι ο σοσιαλισμός αποτυγχάνει όχι μόνο στην κατανομή των πόρων αλλά και στην οικονομική εκπροσώπηση των ανθρώπων που ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει.

Ελλείψει μηχανισμών τιμών, οι οικονομικοί «ψηφοφόροι» ή καταναλωτές δεν έχουν τρόπο να εκφράσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. 

Η παραγωγή και η διανομή πρέπει να βασίζονται στις αντιδημοκρατικές αποφάσεις των κεντρικών αρχών. Χωρίς τα μέσα να επηρεάσουν την παραγωγή με βάση τις ανάγκες τους, ο σοσιαλισμός απέχει πολύ από το να είναι μια «οικονομική δημοκρατία».

Εκείνοι που πραγματικά νοιάζονται για τις εργαζόμενες μάζες πρέπει να απορρίψουν το σοσιαλισμό επειδή αποτυγχάνει να δημιουργήσει μια οικονομική δημοκρατία, η οποία είναι η πιο ουσιαστική δικαιολόγησή του.

Ο καπιταλισμός είναι το ηθικό σύστημα που σέβεται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, ξεκινώντας από την ιδιοκτησία των σωμάτων των ανθρώπων, ενώ ο σοσιαλισμός είναι η ανήθικη επίθεση κατά των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας κατά της ιδιοκτησίας των σωμάτων των ανθρώπων. Χωρίς ιδιοκτησία του σώματός του, είναι σκλάβος.

Ο καπιταλισμός, βασισμένος στην «ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής», συνεπάγεται τις ακόλουθες αρχές:

Τα άτομα κατέχουν το σώμα τους και μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν με το σώμα τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραβιάζουν τη φυσική ή άλλη ιδιοκτησία άλλου ατόμου.

Οτιδήποτε δημιουργούν τα άτομα με αζήτητους πόρους ή πόρους για τους οποίους έχουν συνάψει σύμβαση γίνεται ιδιοκτησία τους, εφόσον μια τέτοια ενέργεια δεν συνεπάγεται επιθετικότητα κατά της περιουσίας άλλου προσώπου.

Η προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και η απεριόριστη ανταλλαγή οδηγούν σε αυξημένη εξειδίκευση της εργασίας, αύξηση της παραγωγής πλούτου και συνολική βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας.

Εν ολίγοις, πολλά από αυτά που διδάσκονται για τον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό, όπως πολλές έννοιες που διδάσκονται συνήθως, είναι συχνά το αντίθετο της αλήθειας.

Ωστόσο, για τους πολιτικούς καπιταλιστές - δηλαδή, εκείνους που κερδίζουν την εύνοια του κράτους - ο στόχος τους είναι να επιδιώξουν το κέρδος, ενώ ευνοούν τη μείωση ή την εξάλειψη του κινδύνου με κρατική στήριξη.

Αλλά μην κάνετε κανένα λάθος: οι καπιταλιστές οποιασδήποτε απόχρωσης επιδιώκουν το κέρδος. Γιατί, λοιπόν, οι πολιτικοί καπιταλιστές να θέλουν σοσιαλισμό για τον εαυτό τους και καπιταλισμό για τους άλλους; Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν το κάνουν. 

Θέλουν καπιταλισμό για τους ίδιους και σοσιαλισμό για τους άλλους. Αυτό σημαίνει ότι επιδιώκουν να μονοπωλήσουν την προσανατολισμένη στο κέρδος παραγωγή εξαλείφοντας τα δικαιώματα ιδιοκτησίας άλλων, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν ή εξαλείφουν τον δικό τους κίνδυνο. (Εξετάστε το παράδειγμα της Κίνας.)

Πράγματι, ολόκληρος ο στόχος αυτού που είναι γνωστό ως Μεγάλη Επαναφορά είναι η ακριβής αντιστροφή της φόρμουλας «σοσιαλισμός για τους πλούσιους και καπιταλισμός για τους φτωχούς». 

Η Μεγάλη Επαναφορά αντιπροσωπεύει μια προσπάθεια μιας προστατευμένης τάξης ελίτ καπιταλιστών να σχηματίσουν καρτέλ και να επιδιώξουν την κρατική ευνοιοκρατία, εγκαθιδρύοντας τον καπιταλισμό για τον εαυτό τους, ενώ ουσιαστικά υποβάλλουν τη συντριπτική πλειοψηφία στο σοσιαλισμό.

Αυτό εξηγεί γιατί οι καπιταλιστικές εταιρείες, σε συνδυασμό με τους προπαγανδιστές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, διαδίδουν σοσιαλδημοκρατική σοσιαλιστική ρητορική και ιδεολογία και προωθούν μια σοσιαλδημοκρατική σοσιαλιστική ατζέντα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου