Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΠΛΕΟΝ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ


ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΣΟΚ ZELENSKY: «Ο ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΧΑΣΕ, ΘΕΛΕΙ 500.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ» - BLINKEN: «ΟΙ ΗΠΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ»Sergei Shoigu (Υπ. Άμυνας Ρωσίας): Η Ουκρανία έχασε 383.000 στρατιώτες και 14.000 άρματα μάχης - Zelensky (Ουκρανός Πρόεδρος): Ναι ο ουκρανικός στρατός ηττήθηκε – Θα χρειαστούμε άλλους 500.000 νέους στρατιώτες

(upd 28) Ο θρίαμβος της Ρωσίας είναι και επίσημα γεγονός…
Ο Zelensky o ουκρανός Πρόεδρος αναγνώρισε ότι ο Ουκρανικός στρατός ηττήθηκε στην αντεπίθεση επειδή, οι ρώσοι ήξεραν τις κινήσεις τους…

Ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Ουκρανικός στρατός έχει χάσει συνολικά 383.000 στρατιώτες και μόνο στην αντεπίθεση από τις 5 Ιουνίου έχασαν 159.000 στρατιώτες… και η επιβεβαίωση ήρθε έμμεσα όταν ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε νέα κινητοποίηση για να βρεθούν 500.000 νέοι στρατιώτες…

Και ενώ τα πράγματα έγιναν ξεκάθαρα ο Putin προειδοποιεί ότι η Ουκρανία έχει πάρει τον δρόμο του τρόμου…
Η πραγματικότητα είναι ότι η βοήθεια της Δύσης έχει καταρρεύσει, ο Ουκρανικός στρατός βρίσκεται σε απόδραση με έντονα σημάδια διάλυσης και η κατάσταση ωστόσο δεν οδηγεί σε ειρήνη… δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για διαπραγματεύσεις λέει ο Zelensky…

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Antony Blinken αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ εξαντλήθηκαν και δεν μπορούν να πλέον να ενισχύσουν την Ουκρανία.

Βόμβα Blinken: Οι ΗΠΑ εξαντλήθηκαν

Οι ΗΠΑ έχουν σχεδόν εξαντληθεί … και δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χρήμα για την Ουκρανία.
Τάδε έφη απευθυνόμενος προς το Κογκρέσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.
«Τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να στηρίξουμε το Κίεβο έχουν σχεδόν τελειώσει, όπως επίσης και ο χρόνος» είπε.
Ερωτηθείς, ο Blinken αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να πει πότε ακριβώς θα εξαντληθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια.

Ως εκ τούτου, ο υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσει το θέμα της διάθεσης πρόσθετων κονδυλίων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για να βοηθήσει την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον στο Καπιτώλιο έστειλε αίτημα για πρόσθετες δημοσιονομικές πιστώσεις οικονομικό έτος 2024 τον περασμένο Οκτώβριο.
Συνολικά, η κυβέρνηση Joe Biden (Δημοκρατικός) θα ήθελε να λάβει περίπου 106 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή και στη Γερουσία τάχθηκαν πρόσφατα κατά της συνέχισης της παροχής οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Ρεπουμπλικανός Mike Johnson (R-Louisiana), έχει προειδοποιήσει πολλές φορές για την πρόθεσή του να συνδέσει περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία με αυστηρότερους ελέγχους στα νότια σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 6 Δεκεμβρίου, ένα νομοσχέδιο για νέα σημαντική βοήθεια προς το Ισραήλ και την Ουκρανία, καθώς και την αντιμετώπιση της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, δεν πέρασε από τη Γερουσία, αν και ο Biden, σε ειδική ομιλία, κάλεσε νομοθέτες να εγκρίνουν αυτές τις δαπάνες πριν… αναχωρήσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν την Άνω Βουλή του Κογκρέσου διατήρησαν την ευκαιρία να επαναφέρουν αυτό το νομοσχέδιο για εξέταση.
Putin (Πρόεδρος Ρωσίας): Η Ουκρανία έχει πάρει τον δρόμο του τρόμου υποστηρίζεται από ξένες μυστικές υπηρεσίες

Η Ουκρανία, με την άμεση υποστήριξη ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, έχει πάρει ανοιχτά τον δρόμο της κρατικής τρομοκρατίας, διαπράττει δολιοφθορές εναντίον πολιτικών αντικειμένων, υποδομών μεταφορών και ενέργειας και τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμάχων και δημοσίων προσώπων, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Putin.

«Γνωρίζουμε ότι το καθεστώς του Κιέβου, με την άμεση υποστήριξη ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, έχει πάρει ανοιχτά τον δρόμο των τρομοκρατικών μεθόδων, στην πραγματικότητα, της κρατικής τρομοκρατίας.

Πρόκειται για δολιοφθορά εναντίον πολιτικών αντικειμένων, υποδομές μεταφορών και ενέργειας, τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμάχων, αξιωματούχων της κυβέρνησης και δημόσια πρόσωπα», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα με την ευκαιρία της Ημέρας των Ρωσικών Οργανισμών Ασφαλείας.

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους ζήτησε την ενίσχυση του αντιτρομοκρατικού έργου σε όλους τους τομείς, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων και ενεργά αλληλεπίδραση με το Υπουργείο Άμυνας και άλλα τμήματα.

Οι προσπάθειες των ξένων υπηρεσιών πληροφοριών να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη Ρωσία και να υπονομεύσουν την ειρήνη των πολιτών και τη διεθνική αρμονία θα πρέπει να κατασταλεί αυστηρά, τόνισε ο Putin. Οι υπηρεσίες ασφαλείας, εξέφρασε τη βεβαιότητα, έχουν κάθε ευκαιρία να προστατεύσουν τη χώρα και τους πολίτες της.

Πρόσφατα, ο διευθυντής της FSB Alexander Bortnikov, σε σχόλιο στο Channel One στο περιθώριο μιας εκτεταμένης συνεδρίασης του συμβουλίου του Υπουργείου Άμυνας, είπε ότι η Ουκρανία, στο πλαίσιο των στρατιωτικών αποτυχιών, άρχισε να στέλνει πιο ενεργά κατασκόπους και σαμποτέρ στη Ρωσία, καθώς και να δημιουργήσουμε επαφές «με εκείνους τους ανθρώπους που βρίσκονται στην επικράτειά μας, για να μας βλάψουν, όπως λένε, στα μετόπισθεν».

Ο Alexander Bortnikov τόνισε ότι η FSB εντοπίζει τέτοιους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι επίσης δυνατό να ενεργήσουμε προληπτικά.
Ο διευθυντής της FSB πρόσθεσε ότι πολλά από τα αποτελέσματα των ενεργειών δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά σίγουρα θα συζητηθούν αργότερα.

Macron: Μπορεί να προσκαλέσω τον Putin στη Γαλλία το 2024

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin στη Γαλλία το 2024 μετά τη διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία.
Στη σημαντική αυτή δήλωση προέβη ο Macron σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό France 5.

Οι δημοσιογράφοι που συνομιλούσαν με τον Γάλλο πρόεδρο έθιξαν σημαντικά γεγονότα του επόμενου έτους, συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών για την 80ή επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία.

Κατά την απαρίθμηση των συμμετεχόντων στις επερχόμενες εκδηλώσεις μνήμης, ανέφεραν ότι ο Ρώσος ηγέτης πιθανότατα δεν θα είναι ανάμεσά τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε σε απάντηση: «Εκτός κι αν πραγματοποιήσει ειρηνευτικές συνομιλίες και αλλάξει την κατάσταση με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky».

Sergei Shoigu (Υπ. Άμυνας Ρωσίας): Η Ουκρανία έχασε 383.000 στρατιώτες και 14.000 άρματα μάχης

Οι απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από την αρχή της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας ανήλθαν σε περισσότερους από 383.000 στρατιώτες, δήλωσε ο επικεφαλής του στρατιωτικού τμήματος Sergei Shoigu σε εκτεταμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης, οι απώλειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ξεπέρασαν τους 383.000 νεκρούς και τραυματίες ενώ μόνο στην αντεπίθεση από τις 5 Ιουνίου 2023, έχασαν 159.000 στρατιώτες.

Επίσης ο Ουκρανικός στρατός έχασε 14.000 άρματα μάχης, οχήματα μάχης πεζικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 553 αεροσκάφη και 259 ελικόπτερα, 8.500 πυροβόλα και πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων».

Zelensky (Ουκρανός Πρόεδρος): Ναι ο ουκρανικός στρατός ηττήθηκε – Θα χρειαστούμε άλλους 500.000 νέους στρατιώτες

Ο Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος ήταν αποκαλυπτικός, ναι ο Ουκρανικός στρατός δεν πέτυχε στην αντεπίθεση και αναγνώρισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται 500.000 νέους στρατιώτες…

Νέα κινητοποίηση για 500.000 νέους στρατιώτες

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ζήτησε να υπάρξει κινητοποίηση ακόμη 500.000 ανδρών, δήλωσε ο Zelensky σε συνέντευξη τύπου.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό ηγέτη, ο στρατός θέλει να αναπληρώσει το στράτευμα με 450-500.000 νέους στρατιώτες.
«Είπα ότι χρειάζομαι περισσότερα επιχειρήματα για να στηρίξω αυτήν την απόφαση», είπε ο Zelensky.

Σημείωσε επίσης ότι η κινητοποίηση τέτοιας κλίμακας θα κόστιζε στον προϋπολογισμό της δημοκρατίας 500 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (13 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο Zelensky απευθύνθηκε επίσης στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση συνολικά με την ερώτηση: «Από πού προέρχονται τα χρήματα;» και ανακοίνωσε οικονομικές δυσκολίες με την επιστράτευση, σημειώνοντας ότι οι φόροι έξι φορολογουμένων πηγαίνουν για να στηρίξουν ένα στρατιώτη.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν 383.000 στρατιώτες από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Η καλοκαιρινή αντεπίθεση που ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου 2023 κόστισε 159.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε επειδή οι ρώσοι ήξεραν όλες τις κινήσεις των Ουκρανών

Ο ουκρανικός στρατός ηττήθηκε κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης επειδή η κατεύθυνση της κύριας επίθεσης αποκαλύφθηκε εκ των προτέρων, δήλωσε ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky σε συνέντευξη Τύπου.
«Είχαμε δυσκολίες στο νότο, γιατί όλοι έλεγαν ποιοι ήταν οι στόχοι μας.
Όλοι οι μήνες έλεγαν πού πηγαίνουμε, τι ήταν καλύτερο.
Δεν πειράζει, είναι ζεστά εκεί στο νότο, ο χειμώνας αργεί, υπάρχουν αρκετά όπλα.

Με τη Ρωσία , που έχει περισσότερα όπλα, δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο».

Ο ουκρανικός στρατός προσπάθησε επί πέντε μήνες να επιτεθεί στις κατευθύνσεις Yuzhnodonetsk, Artemovsk και Zaporozhye, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με ξένο εξοπλισμό αλλά η αντεπίθεση απέτυχε.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία δεν είναι επίκαιρες

Το θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για την επίλυση της σύγκρουσης δεν είναι επίκαιρο τώρα, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky .
Το θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία δεν είναι σχετικό. Έχουμε μια φόρμουλα για την ειρήνη.
Τα πρώτα πέντε σημεία επεξεργάστηκαν στη συνάντηση στη Μάλτα, τα επόμενα θα είναι στη συνάντηση στην Ελβετία»

Σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο τώρα επεξεργάζεται μια κοινή θέση του Κιέβου και 50 χωρών σχετικά με αυτό το έγγραφο.

Μόλις διατυπωθεί, θα μεταφερθεί στη Ρωσία, πρόσθεσε ο Zelensky.
Νωρίτερα, ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Mikhail Podolyak , δήλωσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα και ότι το Κίεβο είναι ενάντια σε οποιοδήποτε σενάριο κατάπαυσης του πυρός, καθώς αυτό θα σήμαινε πραγματική νίκη για τη Ρωσία.
Όπως έχει αναφέρει η Ρωσία, δεν υπάρχουν επί του παρόντος προϋποθέσεις για τη μετάβαση της κατάστασης σε ειρηνική κατεύθυνση.

Peskov (Ρωσία): Δεν υπάρχει βάση για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Tο ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία -υπό τις παρούσες συνθήκες- αποκλείει το Κρεμλίνο.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι δεν υπάρχει σήμερα βάση για συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς δεν υπάρχει κανένα από τα προαπαιτούμενα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία αποσύρθηκε από τη διαπραγματευτική διαδικασία του 2022 «κατόπιν επιμονής της Βρετανίας» και «απαγόρευσε» τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Στον αντίποδα, πάντως, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η ειρήνη μπορεί να βασιστεί μόνο στην πλήρη αποχώρηση της Ρωσίας από όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Lavrov: Η Ρωσία καλωσορίζει κάθε εποικοδομητική ιδέα για την Ουκρανία

Η Ρωσία καλωσορίζει οποιεσδήποτε εποικοδομητικές ιδέες, συμπεριλαμβανομένου του Συνδέσμου των Αραβικών Κρατών, σχετικά με το πώς να δημιουργηθούν συνθήκες για μια δίκαιη επίλυση της ουκρανικής σύγκρουσης βάσει του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov.

Σημείωσε ότι μια ομάδα εκπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου επισκέφτηκε τη Ρωσία την άνοιξη του 2022 για να συζητήσει την Ουκρανία.

«Είχαμε μια καλή συνομιλία για το πώς προέκυψε η ουκρανική κρίση, πώς μπορεί να επιλυθεί μέσω της διακοπής χρήσης της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, μέσω της ανάσχεσης του ναζισμού αυτής της χώρας και μέσω της παύσης όλων των ενεργειών για την εξάλειψη καθετί ρωσικού.
Και εκτιμήσαμε αυτήν την πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά την 6η σύνοδο του Φόρουμ Ρωσο-Αραβικής Συνεργασίας.

Πανωλεθρία για Zelensky - Συντριπτικά κατά της απομάκρυνσης του στρατηγού Zaluzhny οι Ουκρανοί

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών δεν θα υποστήριζε την αποπομπή του Valerii Zaluzhny από τη θέση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, έδειξε δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) που διεξήχθη την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Παρά τις προσπάθειες επίδειξης ενότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, τα σημάδια τριβής μεταξύ του Valerii Zaluzhny και του προέδρου Volodymyr Zelensky είναι εμφανή εδώ και εβδομάδες, γεγονός που υποκίνησε τις εικασίες των εγχώριων μέσων ενημέρωσης ότι ο αρχηγός του στρατού θα μπορούσε να απολυθεί.
Το KIIS διαπίστωσε ότι μόνο το 2% των Ουκρανών θα υποστήριζε ενεργά την απομάκρυνση του Zaluzhny, ενώ το 72% θα έβλεπε "αρνητικά" μια τέτοια κίνηση.
Οι πόλστερ πραγματοποίησαν έρευνα σε 1.200 άτομα που ζουν γύρω από το ελεγχόμενο από την Ουκρανία έδαφος στις 4-10 Δεκεμβρίου.


Yψηλή δημοφιλία
Η εμπιστοσύνη του κοινού στον Zaluzhny ήταν 92%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε σύγκριση με το 77% των ανθρώπων που εμπιστεύονται τον Zelensky. Και τα δύο αυτά επίπεδα είναι πολύ υψηλά.
Ο Zaluzhny επέβλεψε τη μεγάλη αντεπίθεση του 2023, η οποία απέτυχε να ανακαταλάβει εκτάσεις κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών, αλλά είναι πολύ δημοφιλής σε πολλούς Ουκρανούς μετά την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων από εκτάσεις εδαφών πέρυσι.

Τα επίπεδα εμπιστοσύνης του Zelensky υποχώρησαν ελαφρώς φέτος, καθώς το κλίμα σκοτείνιασε μετά τη μικρή πρόοδο της αντεπίθεσης και η αισιοδοξία για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου έσβησε.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη αν ήθελε να απολύσει τον Valerii Zaluzhny, ο Zelesnsky διέψευσε ότι υπήρχε ρήξη μεταξύ τους, αλλά είπε ότι ήθελε να δει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη στρατιωτική ηγεσία.

Απέφυγε να τον επικρίνει ευθέως, με τον οποίο, όπως είπε, είχε σχέση συνεργασίας, αλλά δεν εξέφρασε επίσης ρητά την πλήρη υποστήριξή του προς τον στρατηγό.

Αυτή την εβδομάδα, ο Zaluzhnyi επέκρινε μια απόφαση που έλαβε ο Zelenskiy να απολύσει τους επικεφαλής των περιφερειακών στρατιωτικών στρατολογικών γραφείων εν μέσω της καταστολής της διαφθοράς αυτό το καλοκαίρι.
Είπε επίσης ότι ο πόλεμος δεν είχε φτάσει σε αδιέξοδο.

Washington Post: Ο Putin τελειώνει τη χρονιά ως θριαμβευτής, έχουν νικήσει στην Ουκρανία

Στη Ρωσία επικρατεί εορταστική διάθεση και ο Ρώσος πρόεδρος Putin τελειώνει τη χρονιά με θριαμβευτικό τόνο, τονίζει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

«Με τη δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία να έχει σταματήσει μετά την αποτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών και έχοντας χάσει το 30% του εδάφους της… ο Putin o Πρόεδρος της Ρωσίας τελειώνει το 2023 με θριαμβευτική νότα».

Στη Ρωσία επικρατεί μια «ζωντανή εορταστική διάθεση», τόνισε η Washington Post, με εκατοντάδες Ρώσους να κάνουν ουρές για εισιτήρια για το μπαλέτο Καρυοθραύστης.

Στο υλικό υπογραμμίζεται επίσης ότι ο Ρώσος Πρόεδρος επανέλαβε τα διεθνή ταξίδια, επισκεπτόμενος τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Putin τόνισε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους στόχους της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας και θα κάνει ότι είναι απαραίτητο…

JD Vance (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Φαντασίωση η επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορα του 1991 – Πόση καταστροφή θα σπείρει ακόμη ο Biden;

Η επιθυμία της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της να επιστρέψουν τη χώρα στα σύνορά της του 1991 είναι μία φαντασίωση, δήλωσε την Τετάρτη (20/12/2023) ο Αμερικανός γερουσιαστής JD Vance.

«Το θεμελιώδες πρόβλημα με τον πόλεμο της Ουκρανίας δεν είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση ή τα πολύ λίγα όπλα.
Είναι η δυτική έπαρση ότι η Ουκρανία μπορούσε να ωθήσει τη Ρωσία πίσω στα σύνορα του 1991.

Αυτό ήταν μια φαντασίωση πριν από 18 μήνες, είναι μια φαντασίωση και σήμερα», είπε ο Vance σε δήλωσή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Το μόνο ερώτημα για τις ΗΠΑ είναι πόση περαιτέρω καταστροφή πρέπει να επιφέρoυν στην Ουκρανία πριν υποστηρίξουν την ειρήνη, σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

Η έκβαση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα δικαιώσει τους νομοθέτες που ήταν δύσπιστοι στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Vieira Borges (Στρατηγός ΝΑΤΟ): Η Ουκρανία θα αναγκαστεί να δώσει εδάφη για να πετύχει εκεχειρία με τη Ρωσία

Η Ουκρανία θα αναγκαστεί να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις προκειμένου να επιτύχει εκεχειρία με τη Ρωσία, δήλωσε στην πολωνική εφημερίδα ONET ο πρόεδρος της Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας της Πορτογαλίας, στρατηγός Joao Vieira Borges, ο οποίος έχει μακρά θητεία στο ΝΑΤΟ.

Χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, η Ουκρανία δεν θα είναι πλέον σε θέση να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.
Υπάρχει κίνδυνος το Κίεβο να κάνει παραχωρήσεις επί τόπου και να χάσει τις διαπραγματευτικές του δυνατότητες», σημείωσε ο στρατηγός του ΝΑΤΟ.

Ο Vieira Borges είπε επίσης ότι οι εκλογές του επόμενου έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες θα επηρεάσουν αρνητικά την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι έρθουν στην εξουσία, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στη λήψη στρατιωτικής βοήθειας, είπε ο στρατηγός.

Kwiatkowski (πρώην Πεντάγωνο ΗΠΑ): Ο πραγματικός στόχος των Αμερικανών ήταν να υποτάξουν την Ευρώπη

«Η αμερικανική ηγεσία πιέζει την Ουκρανία να πολεμήσει τη Ρωσία με φορτία χρημάτων και υπολείμματα πυρομαχικών και συστημάτων, από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 2000.

Είναι το μέρος ενός έργου που δεν είχε σχέση με την επιβίωση της Ουκρανίας ως χώρας», τονίζει η πρώην αναλύτρια του πενταγώνου των ΗΠΑ, Karen Kwiatkowski.

«Η ίδια αποκαλύπτει ότι οι πραγματικές επιδιώξεις των ΗΠΑ ήταν άλλες και δεν σχετίζονται με την Ουκρανία.

Οι στόχοι των ΗΠΑ ήταν οι εξής: Να κυριαρχήσει απόλυτα η αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία στις νέες ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες, να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες των κρατών – μελών της ΕΕ, να υποταχθεί η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη στο ενεργειακό εμπόριο των ΗΠΑ και να περιθωριοποιηθεί η Ρωσία πολιτικά και στρατιωτικά.

Η Kwiatkowski είναι πολύ επιφυλακτική σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης Biden να προετοιμαστεί για μια νέα επίθεση το 2024, το οποίο το θεωρεί ανεφάρμοστο.

Independent: Απογοητευμένοι οι Ουκρανοί στρατιώτες, δεν διστάζουν να επικρίνουν στρατιωτική και πολιτική ηγεσία

Ο ουκρανικός στρατός εκφράζει δυσαρέσκεια λόγω της ανάγκης να πάει σε άμυνα και η κούραση και η απογοήτευση γίνονται αισθητές όχι μόνο στο μέτωπο, αλλά και στην πρωτεύουσα Κίεβο, γράφει σχετικά η βρετανική εφημερίδα Independent.

«Καθώς έφθασε ο χειμώνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της ανησυχούν ότι η Ρωσία είναι καλύτερα προετοιμασμένη για μάχη και είναι απογοητευμένοι που σε αυτήν την εξαντλητική σύγκρουση οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πρέπει και πάλι να αμυνθούν αμφισβητώντας την ορθότητα των κρίσεων των διοικητών τους».

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Independent, παλαιότερα η δυσαρέσκεια μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών «ήταν σπάνια» και εκφραζόταν μόνο σε ιδιωτικές συνομιλίες, αλλά τώρα έχει εξαπλωθεί ευρέως στο στρατιωτικό προσωπικό, που δεν διστάζει πλέον να επικρίνει ανοιχτά τη διοίκηση.

«Κούραση και απογοήτευση», όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, παρατηρούνται όχι μόνο στους στρατιώτες στο μέτωπο, αλλά και στο Κίεβο, κάτι που ήδη εκφράζεται στην ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny του δημάρχου της πρωτεύουσας Κιέβου Vitaliy Klitschko με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Vladimir Zelensky.

«Από τους διαδρόμους της εξουσίας, το άγχος φαίνεται να έχει διαρρεύσει στις στρατιωτικές τάξεις - οι απλοί στρατιώτες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την αναποτελεσματικότητα και τις λανθασμένες αποφάσεις της γραφειοκρατίας, από την οποία εξαρτώνται πλήρως για προμήθειες», αναφέρει η Independent.

Όπως τονίζει η Independent, η έλλειψη υποστήριξης για τον ουκρανικό στρατό έρχεται σε αντίθεση με την απότομη αύξηση της στρατιωτικής παραγωγής στη Ρωσία, της οποίας η αμυντική βιομηχανία εξάγει τεθωρακισμένα οχήματα και οβίδες τόσο γρήγορα που «η Ουκρανία δεν μπορεί να την ακολουθήσει».

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο γενικός διοικητής των ουκρανικών στρατευμάτων, Valery Zaluzhny, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν φτάσει σε αδιέξοδο…

Globe and Mail: Καναδοί μισθοφόροι παραδέχτηκαν ότι η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο

Καναδοί μισθοφόροι παραδέχονται ότι η Ουκρανία χάνει τη σύγκρουση και δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν σε αυτή τη χώρα, γράφει σχετικά η εφημερίδα Globe and Mail.

Όπως αναφέρει η Globe and Mail, επικαλούμενη δύο μισθοφόρους τους Dave και Justin Smith, ο Νοέμβριος του 2023 ήταν ο πιο «θανατηφόρος» για τους εθελοντές από τον Καναδά .
«Συχνά αναρωτιέμαι τι κάνω εδώ.

Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που ακούω για έναν Καναδό που πέθανε εδώ».
Σύμφωνα με τους μισθοφόρους, το κύριο πρόβλημα για την Ουκρανία ήταν η αποδυνάμωση της προσοχής σε αυτήν από τις δυτικές χώρες και, ως εκ τούτου, η μείωση της παροχής στρατιωτικής βοήθειας.

Σύμφωνα με την Globe and Mail, οι καναδοί μισθοφόροι, μετά από τρεις ημέρες «κόλασης» στα χαρακώματα, εκφράζουν ενθουσιασμό που η Ουκρανία «χάνει σταδιακά» στη σύγκρουση.

Οι μισθοφόροι παραδέχτηκαν ότι οι ενέργειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν λήξει και η αποτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση αντικαταστάθηκε από μια επίθεση του ρωσικού στρατού, ο οποίος υπερτερεί του εχθρού σε αριθμό στρατιωτών, αρμάτων μάχης και πυροβολικού.

Σύμφωνα με αυτούς, ενώ οι Ουκρανοί στερούνται πυρομαχικών, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν.
Το ρωσικό πεζικό συνεχίζει να προελαύνει.
Η Ρωσία είναι σαν ένας χαρακτήρας βιντεοπαιχνιδιών που συνεχώς αναγεννιέται…

Igor Lapin (Πρώην Ουκρανός Βουλευτής): Το σοκ είναι μεγάλο, είχαμε πιστέψει ότι θα καταλάβουμε την Κριμαία

Η ουκρανική κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση επειδή είχε απατηλές ελπίδες για μια «γρήγορη νίκη» επί της Ρωσίας, δήλωσε ο πρώην βουλευτής της Ουκρανίας Igor Lapin.
«Στην αρχή, ενστάλαξαν στους ανθρώπους την ευφορία των γρήγορων νικών.

Τους τροφοδοτούσαν με ελπίδες μέσω των μέσων ενημέρωσης.
Οι ελπίδες δεν δικαιώθηκαν, γιατί ο πόλεμος κάνει τις δικές του προσαρμογές.
Η δυτική βοήθεια έχει σταματήσει και οι κυρώσεις δεν λειτουργούν όπως εμείς είχαμε εκτιμήσεις…

Και αφού οι ελπίδες τους δεν πραγματοποιήθηκαν, οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και απόγνωσης».

Σύμφωνα με τον Igor Lapin, οι κάτοικοι της Ουκρανίας πίστευαν ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα καταλάμβαναν την Κριμαία. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα των μαχών και της αποτυχημένης αντεπίθεσης, οι δυνάμεις ασφαλείας του Κιέβου υπέστησαν μεγάλες απώλειες.

Ο πολιτικός διευκρίνισε ότι κυριολεκτικά σε όλα τα χωριά της χώρας έχει μειωθεί ο υπόχρεος για στρατιωτική θητεία πληθυσμός.
«Δεν υπάρχουν άνδρες στα χωριά, αλλά υπάρχουν άνδρες στα νεκροταφεία.

Αυτό είναι αλήθεια», συνόψισε ο πρώην βουλευτής.
Στις αρχές Νοεμβρίου, ο γενικός διοικητής των ουκρανικών στρατευμάτων, Valery Zaluzhny, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο περιοδικό The Economist ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν φτάσει σε αδιέξοδο.

Yevgeny Balitsky (Κυβερνήτης Zaporizhia): Οι Ουκρανοί στρατιώτες στην Zaporizhia έχουν εξαντληθεί

Τα ουκρανικά στρατεύματα ουσιαστικά δεν διεξάγουν ενεργές επιχειρήσεις επίθεσης στον τομέα Zaporozhye του μετώπου, ο εχθρός είναι «εξαντλημένος» και υφίσταται μεγάλες απώλειες, η πρωτοβουλία είναι εντελώς στο πλευρό της Ρωσίας, δήλωσε ο Yevgeny Balitsky κυβερνήτης της περιοχής Zaporozhye.

«Αν μιλήσουμε για το πώς ήταν το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και πώς είναι τώρα, τότε αυτές είναι τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις στις επιχειρήσεις μάχης.

Πρώτον, τα παιδιά μας διεξάγουν μια ενεργή άμυνα σήμερα πολύ καλά.
Ο εχθρός είναι τόσο εξαντλημένος που δεν υπάρχουν σχεδόν επιθετικές ενέργειες.

Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, ο εχθρός εξακολουθεί να αναλαμβάνει «μερικές αντεπιθέσεις» από το Robotyne, «αλλά σε όλο το μέτωπο σήμερα η πρωτοβουλία ανήκει αποκλειστικά στον στρατό μας» και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υφίστανται «πολύ μεγάλες απώλειες».

Συγκεκριμένα, σημείωσε, η ομάδα Marun των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας απομακρύνθηκε από την κατεύθυνση Zaporozhye. «Σήμερα αναγκάζονται να διασκορπίσουν τις δυνάμεις τους σε όλο το μέτωπο και σήμερα βλέπουμε ότι οι έτοιμες για μάχη μονάδες απομακρύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κατεύθυνσή μας και στάλθηκαν προς την κατεύθυνση του Donetsk και της κατεύθυνσης Kherson - όπου όλα είναι χειρότερα για αυτούς», είπε ο επικεφαλής της περιφέρειας.

Όπως τόνισε ο Yevgeny Balitsky, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις «αποκεφάλισαν σχεδόν ολοκληρωτικά τον ουκρανικό στρατό» όσον αφορά τις επιθετικές του ενέργειες.

Ο κυβερνήτης είπε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει τουλάχιστον ένα εχθρικό οχυρό στην κατεύθυνση Zaporozhye κάθε εβδομάδα.

Huffington Post: Οι ΗΠΑ απλά «πέταξαν» την Ουκρανία στον ΟΗΕ, αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το αντιρωσικό ψήφισμα της Ουκρανίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το ψήφισμα της Ουκρανίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με τις «θηριωδίες» της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφει η Huffington Post.

Σύμφωνα με την Huffington Post, το φθινόπωρο, η ουκρανική αποστολή στον ΟΗΕ ζήτησε από τους αμερικανούς συναδέλφους της να βοηθήσουν στην προώθηση αυτού του ψηφίσματος, το οποίο, σύμφωνα με το Κίεβο, είχε σκοπό να τονίσει «την ιστορική αντίθεση της Ρωσίας στα δικαιώματα των Ουκρανών».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν μια απάντηση: τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», αναφέρει η Huffington Post.
Σύμφωνα με την Huffington Post, η πρόταση απορρίφθηκε για «ασαφείς λόγους».

«Αυτό είναι το τίμημα της μονομερούς πολιτικής μας στη Λωρίδα της Γάζας », εξήγησε ο αξιωματούχος.

Προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος των ΗΑΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπερψήφισαν το ψήφισμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αντίθετες και η Μεγάλη Βρετανία απείχε.
Συνολικά 97 χώρες μέλη του ΟΗΕ συμμετείχαν στο σχέδιο ψηφίσματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζουν ένα ψήφισμα που θα παρεμπόδιζε τα στρατιωτικά σχέδια του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν με πυροβολικό και drones το Belgorod

Ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε 38 οβίδες στη μεθοριακή περιοχή Belgorod της Ρωσίας τις τελευταίες 24 ώρες, όπως σημείωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Vyacheslav Gladkov στο Telegram.
«Το χωριό Vyazovoye δέχτηκε πυρά στην περιοχή Krasnoyaruzhsky εκτοξεύτηκαν πέντε οβίδες.

Κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά οι γραμμές ηλεκτροδότησης και οι αγωγοί φυσικού αερίου υπέστησαν ζημιές.
Οι επισκευές βρίσκονται σε εξέλιξη», έγραψε.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν 12 οβίδες πυροβολικού στο χωριό Shchetinovka και άλλα δύο στο χωριό Naumovka στην περιοχή Belgorodsky.

Το χωριό Nekhoteyevka δέχτηκε επίθεση με τέσσερα drones kamikaze.
«Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές στα χωριά», επεσήμανε ο Gladkov.

Λευκορωσία: Επικίνδυνες προκλήσεις της Ουκρανίας σε συντονισμό με την Πολωνία στα σύνορα

Η ουκρανική πλευρά προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία δήλωσε ο υφυπουργός του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Alexander Volfovich.

«Η Ουκρανία συνεχίζει να εγκαθιστά οχυρώσεις στα νότια σύνορα με τη Λευκορωσία, καθώς και να ναρκοθετεί το έδαφός της», δήλωσε ο Volfovich σε συνέντευξή του στο περιοδικό National Defense.

«Ταυτόχρονα, υπάρχουν προγραμματισμένες και αυθόρμητες προκλήσεις που συνεπάγονται καταστροφή και ζημιά στην υποδομή των συνόρων της Λευκορωσίας και κακοποίηση των Λευκορώσων συνοριοφυλάκων», επεσήμανε ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε γενικές γραμμές, η Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης της Λευκορωσίας καταγράφει σχεδόν καθημερινά διαφόρων ειδών προκλήσεις από γειτονικές χώρες.
Συγκεκριμένα, έδειξε τα drones που πετούν πάνω από το έδαφος της Λευκορωσίας.

«Τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί τα περιστατικά με πολωνικά ελικόπτερα που περνούν τα σύνορα», υπενθύμισε.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Ρωσική προέλαση στο Kupyansk

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα μια οριακή επιβεβαιωμένη προέλαση βορειοανατολικά του Kupyansk.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν οριακά βόρεια της Synkivka (βορειοανατολικά του Kupyansk).

Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι οι μάχες συνεχίστηκαν βορειοανατολικά του Kupyansk κοντά στο Synkivka και το Petropavlivka.

Οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις δεν προχώρησαν κατά μήκος της γραμμής Svatove-Kreminna και πραγματοποίησαν μάχες θέσεις στις 19 Δεκεμβρίου.

Ουκρανικές και ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι οι μάχες σημειώθηκαν βορειοδυτικά και δυτικά της Kreminna κοντά στο Makiivka, στο Terny και στη δασική περιοχή Serebryanske.

Στοιχεία της 24ης Ταξιαρχίας Spetsnaz και της 20ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων (Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια) φέρονται να επιχειρούν στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, στο Kupyansk οι Ουκρανοί υπέστησαν σοβαρές απώλειες και μετρούν 40 νεκρούς ενώ έχασαν δύο οχήματα μάχης πεζικού, δύο φορτηγά και ένα οβιδοβόλο Gvozdika.

Νέα προέλαση ρώσων στο Bakhmut

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιβεβαιωμένη προέλαση βόρεια του Bakhmut.

Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 12 Δεκεμβρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν βορειοδυτικά της Bilohorivka, στην περιοχή Donetsk, 15 χλμ βορειοανατολικά του Bakhmut.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς κοντά στο Pazeno, 15 χιλιόμετρα βόρεια του Bakhmut.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν βορειοδυτικά και νοτιοδυτικά του Bakhmut.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή Chronobilets νοτιοδυτικά του Bakhmut, αν και το ISW δεν έχει ακόμη παρατηρήσει οπτική επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού.

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν επίσης βορειοδυτικά του Bakhmut κοντά στο Khromove .
Συνολικά η Ουκρανία έχασε έως και 250 στρατιώτες, που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην κατεύθυνση του Donetsk τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε την Τετάρτη (20/12/2023) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Νέα εδαφικά κέρδη των ρώσων στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιβεβαιωμένες προελεύσεις κοντά στην Avdiivka.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 18 Δεκεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν οριακή νίκη λίγο βόρεια του Pervomaiske (περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Avdiivka) γύρω στις 15 Δεκεμβρίου.

Πρόσθετες γεωγραφικές εικόνες που δημοσιεύτηκαν στις 19 Δεκεμβρίου δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης οριακά προχωρήσει στην περιοχή του λατομείου νοτιοδυτικά της Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν τακτικές επιτυχίες νοτιοδυτικά της Avdiivka.

Αρκετές ρωσικές πηγές υποστήριξαν επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις από θέσεις στο εργοστάσιο κοκ στην Avdiivka (στα βορειοδυτικά προάστια της Avdiivka) και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στη βόρεια πλευρά της Avdiivka κοντά στο Stepove.

Νεκρός μέσα σε καταιγισμό ρωσικών πυρών Αμερικανός πεζοναύτης που πολεμούσε στο πλευρό των Ουκρανών στην Avdiivka

Ο Ethan Hertweck, ένας 21χρονος πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ από την Καλιφόρνια, που έγινε μισθοφόρος, σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε στο πλευρό των Ουκρανών μέσα σε έναν καταιγισμό ρωσικών πυρών στην πόλη Avdiivka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.

Ο Αμερικανός μισθοφόρος έφτασε στην Ουκρανία στα μέσα του 2023 ως εκπαιδευτής από μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία με έδρα την Ουκρανία που ονομάζεται Trident Defense Initiative, για να εντοπιστεί αργότερα να πολεμά ως μέρος του 131ου Τάγματος Recon.

Μετά την κλιμάκωση της ουκρανικής σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022, εκατοντάδες μισθοφόροι από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη συνέρρεαν στα πεδία μάχης της Ουκρανίας παρασυρμένοι από τις υποσχέσεις για χρήματα χρήμα - αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας ότι οι ξένοι μισθοφόροι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους μέσα σε σακούλες.
Παντού χάνουν εδάφη οι Ουκρανοί, ανατροπές στο Robotyne

Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου υποδεικνύουν ότι το ρωσικό μέτωπο των στρατευμάτων βρίσκεται ανατολικότερα της Novoprokopivka (ακριβώς νότια του Robotyne) από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, αν και αυτή η προέλαση πιθανότατα δεν είναι αποτέλεσμα ρωσικής αντεπίθεσης και είναι απίθανο να έχει πραγματοποιηθεί στις τελευταίες 24 ώρες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να έχουν αποσυρθεί σε πιο αμυντικές θέσεις πιο κοντά στο Robotyne.

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σύμφωνα με αναφορές 700 μέτρα μεταξύ Robotyne και Verbove (9 χλμ ανατολικά του Robotyne) και συνέχισαν τις αντεπιθέσεις δυτικά του Robotyne, από το Verbove και βορειοανατολικά του Robotyne προς την κατεύθυνση Novofedorivka.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Robotyne και δυτικά της Novopokrovka στα βορειοανατολικά του Robotyne.

Θανάσιμο ρωσικό χτύπημα σε τρεις ουκρανικές ταξιαρχίες στη Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στρατιωτικό δυναμικό και εξοπλισμό της 14ης ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, της 82ης αερομεταφερόμενης και της 116ης μηχανοκίνητης κοντά στους οικισμούς Verbovoye και Rabotino στην περιοχή Zaporizhia.

Σύμφωνα με το Tass, οι Ουκρανοί έχασαν έως και 70 στρατιωτικούς, δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τέσσερα οχήματα, δύο πυροβόλα D-20 και ένα οβιδοβόλο D-30.

Σημαντική επιτυχία πέτυχε ο ρωσικός στρατός και στην Kherson.
«Ως αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών των ρωσικών στρατευμάτων και των πυρών του πυροβολικού, οι Ουκρανοί υπέστησαν σοβαρές απώλειες.

Έχασαν 75 άνδρες, 2 οχήματα, δύο οχήματα, 2 οβιδοβόλα Msta-B, ένα σύστημα πυροβολικού Giatsint και ένα αυτοπροωθούμενο πυροβόλο Gvozdika», όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου