Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ...

Η ΥΠΟΚΡΙΣΊΑ ΤΗΣ ΔΎΣΗΣ...Το Ανθρώπινο Κόστος της Ναυσιπλοΐας

Γράφει ο Ηλίας Σταμπολιάδης

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, παρεμποδίζουν την διέλευση των εμπορικών πλοίων από την πύλη των δακρύων, όπως ονομάζεται, που αποτελεί το πέρασμα από τον Περσικό κόλπο προς την Ερυθρά θάλασσα, το Σουέζ και τελικά την Μεσόγειο θάλασσα, αναγκάζοντάς τα να κάνουν τον γύρω της Αφρικής.

Η αλλαγή πορείας δημιουργεί καθυστέρηση των φορτίων, επιμήκυνση της διαδρομής κατά δέκα τουλάχιστον ημέρες με μέσο επιπλέον κόστος ένα εκατομμύρια δολάρια ανά δρομολόγιο με άμεση επίπτωση στο κόστος των μεταφερομένων προϊόντων σε καιρό ακρίβειας. 

Οι ΗΠΑ έλαβαν την πρωτοβουλία να στείλουν ναυτικές πολεμικές δυνάμεις στην περιοχή και κάλεσαν τις χώρες του ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν. Ήδη δέκα χώρες δήλωσαν συμμετοχή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. 

 Η Ελλάδα ως πρωτοπόρος παγκόσμια εμπορική ναυτική δύναμις αποφάσισε να είναι μία επιπλέον και να στείλει και αυτή μία φρεγάτα υπό τις εντολές του Αμερικανού ναυάρχου για αποστολές που θα συμφωνηθούν εκ των προτέρων και από τις οποίες θα κριθεί και ο τύπος της φρεγάτας.

Το αίτημα των ανταρτών Χούθι είναι να σταματήσει ο λεγόμενος πόλεμος των Ισραηλινών εναντίων των Παλαιστινίων που ουσιαστικά δεν αποτελεί πόλεμο, καθότι μόνο ό ένας των αντιπάλων έχει οργανωμένο στρατό και ο άλλος διαθέτει μόνο υπόγεια κρησφύγετα που ωχριούν μπροστά στον σύγχρονο εξοπλισμό, τα άρματα μάχης, τoν λεγόμενο σιδερένιο θόλο αντιαεροπορικής προστασίας (iron dome), τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και την οικονομική βοήθεια των Ισραηλινών.

Ουσιαστικά πρόκειται για γενοκτονία μπροστά στα έκπληκτά μάτια της ανθρωπότητας με σφαγή αμάχων και καταστροφή των βιοτικών υποδομών της Γάζας που γίνεται από έναν λαό που μέχρι εχθές επικαλείτο το Ολοκαύτωμα στο Άουσβιτς και στο Νταχάου.

Η δικαιολογία των Ισραηλινών είναι η απελευθέρωση των ομήρων που συνέλαβαν τα μέλη της Χαμάς και η εξολόθρευση τους, που τα ονομάζουν τρομοκράτες με το ίδιο σκεπτικό που οι Τούρκοι ονομάζουν τρομοκράτες τα μέλη του PΚΚ των Κούρδων, ή, οι Εγγλέζοι ονόμαζαν τα μέλη της ΕΟΚΑ στην Κύπρο.

Σε μία μικρή εκεχειρία αντηλλάγησαν μερικοί Ισραηλινοί όμηροι που κρατούσε η Χαμάς με Παλαιστίνιους ομήρους που κρατούσε το Ισραήλ σε σχέση ένας ισραηλινός με τρεις Παλαιστινίους και το ερώτημα είναι που βρέθηκαν τόσοι όμηροι στα χέρια των Ισραηλινών, πόσον καιρό τους κρατούσαν και γιατί κανένας από τους Αμερικάνους, τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες δεν είχε μιλήσει όταν αυτοί συλλαμβάνοντο και κακομεταχειρίζοντο στις φυλακές του Ισραήλ; 

Γιατί τάχα τους έπιασε η κάψα όταν η Χαμάς έκανε την έφοδο απελπισίας τον Οκτώβριο 2023 μετά από εβδομήντα χρόνια καταπίεσης;

Μήπως σε εμάς τους Έλληνες αυτή η απελπισία μας θυμίζει κάτι από την έξοδο του Μεσολογγίου ή έχουμε ξεχάσει το αίμα που χύθηκε για να είμαστε εμείς ελεύθεροι;

Στην αντίδραση των Χούθι να κλείσουν τα στενά του Άντεν οι υποστηρικτές της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, με υπολογισμούς κόστους μεταφορών και επίπτωσης του στην παγκόσμιο οικονομία, προτίμησαν να οργανώσουν μία πανάκριβη και επικίνδυνη για την παγκόσμια ειρήνη ναυτική εκστρατεία με συνέπεια να συνεχίζεται ο αποδεκατισμός των Παλαιστινίων, παρά να εξαναγκάσουν το Ισραήλ να σταματήσει την επιτελούμενη γενοκτονία που θα στοίχιζε πολύ λιγότερο και θα συνιστούσε πράξη δικαίου.

Αυτό δείχνει τον ξεπεσμό, την παρακμή και το ήθος του σημερινού προοδευτικού, Χριστιανικού τάχα, Δυτικού Κόσμου που προπαγανδίζει τα δικαιώματα πάσης φύσεως διαστροφής και παραβλέπει το δικαίωμα για ζωή ανθρώπων του εκδιώκονται από τον τόπο που έχουν ζήσει για χιλιάδες χρόνια σαν αντίποινα για την διεκδίκηση του δικαιώματος τους να ζουν ελεύθεροι στον τόπο τους.

Όπως παρατήρησε και ένας φίλος, ημέρες Χριστουγέννων στις ΗΠΑ και στην ΕΕ βλέπουμε ανθρώπους να κουβαλούν δώρα σε χρωματιστές σακούλες, ενώ στην Παλαιστίνη βλέπουμε ανθρώπους να κουβαλούν σε μαύρες σακούλες τα πτώματα ή τα μέλη των συγγενών τους.


Ηλίας Σταμπολιάδης
Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός
πρώην Καθηγητής Πολυτεχνείου ΚρήτηςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου