Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ, ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ.


10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΖΑ

ΜΕΡΟΣ 1ο



Γράφει ο Σάιμον Έλμερ

Εγώ και το κοινό γνωρίζουμε
Αυτό που μαθαίνουν όλοι οι μαθητές,
Εκείνοι στους οποίους γίνεται το κακό
Κάνουν κακό σαν ανταπόδοση.

Εδώ είναι δέκα ερωτήσεις που ο καθένας πρέπει να προσπαθήσει να απαντήσει πριν προσθέσει την άνευ όρων ή ειδική υποστήριξή του στη γενοκτονία που διαπράττεται στη Γάζα και τις οποίες οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι και οι σιωνιστές του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκαν ακόμη και να ρωτήσουν, πόσο μάλλον να απαντήσουν.

Αυτό το άρθρο είναι η προσπάθειά μου να τους απαντήσω.

1. ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΕΒΡΑΊΟΣ;

Οι βάρβαρες πράξεις τους είναι πράξεις κακού. Δεν υπάρχουν δύο πλευρές σε αυτά τα γεγονότα. Δεν τίθεται θέμα ισορροπίας. Στέκομαι στο πλευρό του Ισραήλ. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια σε αυτή την τρομοκρατία σήμερα, αύριο και πάντα».

Το να είσαι Εβραίος δεν είναι το ίδιο με το να είσαι οπαδός του Ιουδαϊσμού, αφού πολλοί Εβραίοι είναι κοσμικοί. Και όπως όλες οι θρησκείες, ο ίδιος ο Ιουδαϊσμός είναι ριζικά διαιρεμένος μεταξύ διαφορετικών φατριών, πεποιθήσεων, πρακτικών και πολιτικών στόχων. 

Δεν είναι γλώσσα, καθώς δεν μιλούν όλοι οι Εβραίοι εβραϊκά, η οποία όπως και τα αραβικά είναι σημιτική γλώσσα. και λιγότεροι εξακολουθούν να μιλούν γίντις, τη γερμανική διάλεκτο που αναπτύχθηκε από τους Εβραίους Ασκενάζι.

Για πολλούς ανθρώπους, οι Εβραίοι είναι μια φυλή, αν και δεν υπάρχει βιολογική βάση σε αυτόν τον ισχυρισμό. ίσως ένας πολιτισμός, αν και ο τρόπος με τον οποίο αυτός περιλαμβάνει, ας πούμε, τους Αιθίοπες Εβραίους και τους Εβραίους της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι ασαφής· ή ένα σύνολο πρακτικών, αν και το αν αυτές εκτείνονται πέρα από τις θρησκευτικές τελετουργίες είναι επίσης υπό αμφισβήτηση. Ούτε είναι έθνος.

Το κράτος του Ισραήλ δημιουργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1947 από τη Βρετανική Εντολή της Παλαιστίνης και ο σημερινός πληθυσμός, εξαιρουμένων των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, είναι 21% αραβικός και 17% μουσουλμανικός. 

Και από τα 15,2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που αυτοπροσδιορίστηκαν ως Εβραίοι το 2022, 7,18 εκατομμύρια ζουν στο Ισραήλ, λιγότερα από τα 7,3 εκατομμύρια που ζουν στις ΗΠΑ.

Παρά την έλλειψη σαφούς ταυτότητας, το να είσαι Εβραίος μεταβιβάζεται επίσημα μέσω της μητέρας, γεγονός που χαρακτηρίζει το παιδί ως «εκ μήτρας-Εβραίο», αλλά είναι επίσης δυνατό να προσηλυτιστεί κανείς στις πρακτικές και τις πεποιθήσεις του Ιουδαϊσμού, ο οποίος χαρακτηρίζει επίσης τον προσηλυτισμό ως Εβραίο, ανεξάρτητα από την καταγωγή, την εθνικότητα, τη φυλή, την εθνικότητα, τον πολιτισμό ή τις γλώσσες που μιλούν και δεν μιλούν. Είναι, ωστόσο, και η τρομερή ιστορία της καταπίεσης των Εβραίων.

Πράγματι, ίσως είναι αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα της εβραϊκής ταυτότητας, σίγουρα μετά τη γενοκτονία των Εβραίων που οδήγησε και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι Εβραίοι αποκαλούν το Ολοκαύτωμα, την εβραϊκή λέξη για την «καταστροφή». 

Στις 14 Νοεμβρίου 1935, το πρώτο συμπληρωματικό διάταγμα του νόμου περί ιθαγένειας του Ράιχ όριζε τους «Εβραίους» όχι ως μέλη μιας θρησκευτικής ή πολιτιστικής κοινότητας, αλλά ως μια φυλή που ορίζεται από κληρονομική. Με αυτά τα κριτήρια εκείνοι που εμπίπτουν στην εξουσία του Τρίτου Ράιχ σταδιακά απογυμνώθηκαν από τα δικαιώματά τους ως πολίτες και, τελικά, επιλέχθηκαν για εξόντωση. 

Είναι ένα από τα πιο περίεργα αποτελέσματα της ιστορίας ότι αυτός ο ορισμός του Εβραίου διατηρείται σήμερα τόσο από τη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος όσο και από το κράτος φυλετικού απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Το να είσαι Εβραίος, συνεπώς, ορίζεται τώρα λιγότερο από αυτό που είναι και περισσότερο από τις απειλές για την σε μεγάλο βαθμό κατασκευασμένη ταυτότητά του, δηλαδή, από τον ορισμό του αντισημιτισμού. 

Το 2016, η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος διατύπωσε έναν ορισμό του αντισημιτισμού που έκτοτε έχει υιοθετηθεί από 43 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αλλά όχι της Παλαιστίνης, και υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτός ο ορισμός του αντισημιτισμού περιλαμβάνει τα ακόλουθα παραδείγματα:

Η στοχοποίηση του κράτους του Ισραήλ, νοούμενου ως εβραϊκής συλλογικότητας.

Κατηγορώντας τους Εβραίους πολίτες ότι είναι πιο πιστοί στο Ισραήλ, ή στις υποτιθέμενες προτεραιότητες των Εβραίων παγκοσμίως, παρά στα συμφέροντα των δικών τους εθνών.
Ισχυρισμός ότι η ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ είναι μια ρατσιστική προσπάθεια.

Οι αντισημιτικές πράξεις είναι εγκληματικές όταν ορίζονται έτσι από το νόμο (π.χ. άρνηση του Ολοκαυτώματος ή επίδειξη σβάστικας στη Γερμανία).

Οι εγκληματικές πράξεις είναι αντισημιτικές όταν ο στόχος των επιθέσεων, είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε για περιουσία, επιλέγεται επειδή είναι Εβραίος.

Συγκρίνοντας τη σύγχρονη πολιτική του Ισραήλ με εκείνη των Ναζί.

Θα ήθελα να πιστεύω ότι κάθε δικηγόρος που αξίζει την αμοιβή του θα κάνει αυτούς τους ορισμούς κομμάτια. 

Μήπως «στόχευση», για παράδειγμα, σημαίνει με ρουκέτες που εκτοξεύονται από τα ερείπια της Γάζας, ή σε μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που κατηγορεί το Ισραήλ ότι προεδρεύει ενός «σκληρού συστήματος κυριαρχίας και ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας»; 

Πού αφήνει η αντίληψη του Ισραήλ ως «εβραϊκή συλλογικότητα» το 1 στους 5 του πληθυσμού που είναι Άραβας; Και σε αυτή την εποχή της μαζικής μετανάστευσης, γιατί η πίστη σε μια πατρίδα – ακόμα κι αν είναι φανταστική – συνιστά έγκλημα;

Το παιδί της Βρετανίας πακιστανικής εθνικότητας που υποστηρίζει την πακιστανική ομάδα κρίκετ πρέπει τώρα να θεωρείται τρομοκρατική απειλή για την ασφάλεια του "νωμένου Βασιλείου; Ο δημοσιογράφος που παρατηρεί και μάλιστα πανηγυρίζει για αυτήν την υποστήριξη πρέπει τώρα να καταδικαστεί ως "αντιασιατικός";

Όσο για τον ρατσισμό με τον οποίο δημιουργήθηκε τόσο βίαια το κράτος του Ισραήλ, το έχει αποδείξει συνεχώς και με αυξανόμενη ειλικρίνεια κατά τη διάρκεια των 75 ετών της κατοχής του, αρχίζοντας, πιο βίαια, με τη Νάκμπα, την αραβική λέξη για την "καταστροφή".

Τέλος, η κατοχή της ιστορίας και των συμβόλων της ήταν πάντα ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό των φασιστικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων, και το κράτος του Ισραήλ έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει οτιδήποτε άλλο εκτός από την υπάκουη προσκόλληση στις αφηγήσεις της ιστορίας του – όχι μόνο της ιστορίας του «Ολοκαυτώματος» αλλά και της δικής του ιστορίας – για να κατηγορήσει τους μη συμμορφούμενους για αντισημιτισμό. 

Ως παράδειγμα του οποίου εκτός Ισραήλ, ο συγγραφέας και πολιτικός σατιρικός, CJ Hopkins, κρίθηκε ένοχος από τα γερμανικά δικαστήρια για την εμφάνιση μιας σβάστικας στο βιβλίο του, The Rise of the New Normal Reich, την οποία ακόμη και ο πιο συμβατός με τον COVID δικαστής δεν θα μπορούσε να μπερδέψει με την προώθηση της φασιστικής ιδεολογίας.

Δυστυχώς, δικαιολογώντας τέτοιες ωμές πράξεις λογοκρισίας όπως και σε τόσες άλλες πτυχές της πολιτικής — μεταξύ των οποίων και η υποβάθμιση του παλαιστινιακού λαού στο δικό του Untermenschen — οι πολιτικές του κράτους του Ισραήλ και των υποστηρικτών του έχουν συγκριθεί και θα συνεχίσουν να συγκρίνονται με εκείνες των Ναζί.

Παρά αυτά και άλλα ελαττώματα, ο ορισμός του IHRA έθεσε το έδαφος πάνω στο οποίο οι σιωνιστές σήμερα μπορούν και καταγγέλλουν οποιαδήποτε κριτική του Ισραήλ και της γενοκτονικής επίθεσής του στη Γάζα ως «αντισημιτισμό». 

Είδαμε το ίδιο τροπάριο που ανέπτυξε ο Matt Hancock, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τους πρώτους 15 μήνες του lockdown, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν κατήγγειλε δημόσια τον βουλευτή Andrew Bridgen για την αύξηση των κινδύνων της γονιδιακής θεραπείας mRNA της Pfizer ως «αντισημιτικές, αντιεμβολιαστικές θεωρίες συνωμοσίας» που «δεν έχουν θέση σε αυτό το Σώμα ή στην κοινωνία μας». 

Και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο Sadiq Khan, ο δήμαρχος του Λονδίνου, χρησιμοποίησε το ίδιο τροπάριο όταν κατήγγειλε όσους αντιτίθενται στο σχέδιό του για τη ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών ως ευθυγραμμισμένους με την «ακροδεξιά», τους «αρνητές του COVID» και τους «αρνητές των εμβολίων», στους οποίους αργότερα πρόσθεσε «συνωμοσιολόγους και ναζί».

Τώρα, εν αναμονή της έμπρακτης οργής των Σιωνιστών που είναι έτοιμοι να με καταγγείλουν ως «αντισημίτη» για αυτή τη σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας, αυτό που θέλω να πω δεν είναι να αρνηθώ την ύπαρξη ενός εβραϊκού λαού ή ακόμα και το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, όσο καταστροφική και αν ήταν αυτή η ύπαρξη για τον παλαιστινιακό λαό στη γη του οποίου έχει οικοδομηθεί με τόσο υψηλό κόστος σε θάνατο και πόνο. 

Το κράτος του Ισραήλ υπάρχει, και δεδομένης της γενοκτονικής μεταχείρισης των Αράβων – τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Βεδουίνων – με τους οποίους λίγο πολύ μοιράστηκαν ειρηνικά τη γη για χιλιετίες, είναι πιθανό να είναι καταστροφικό για τον ισραηλινό λαό αν πάψει να υπάρχει – τόσο καταστροφικό, πράγματι, όσο ήταν η διαγραφή της Παλαιστίνης για τους Παλαιστίνιους. 

Ίσως, δεδομένου του τρόμου της ύπαρξής του, πολλοί θα έλεγαν ότι οι Ισραηλινοί αξίζουν μια τέτοια καταστροφή· Αλλά μόνο οι θεμελιωδώς θρησκευόμενοι και οι πολιτικά φασίστες διασκεδάζουν τέτοιες πραγματικότητες.

Οποιαδήποτε πολιτική για το μέλλον του Ισραήλ που θα σταματήσει τις δολοφονίες, τα βάσανα και τη βάναυση μεταχείριση των Παλαιστινίων και των Βεδουίνων, χωρίς να συγχωρεί περαιτέρω καταστροφές, πρέπει να ξεκινήσει από το γεγονός της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ – προφανώς στο σχηματισμό δύο κρατών, και όχι ενός κράτους και των κατεχόμενων εδαφών του. 

Το πώς θα συμβεί αυτό και θα επιτύχει είναι, ελπίζουμε, ένα πρόβλημα που θα επιλυθεί με διπλωματία και όχι με στρατιωτικά μέσα. Αλλά είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να διαπραγματευτείς με ένα κράτος που βρίσκεται σε στρατιωτική κατοχή της γης σου, σκοτώνει, φυλακίζει και βασανίζει τους ανθρώπους σου, δολοφονεί τα νεογέννητα παιδιά σου, λιμοκτονεί τις κοινότητές σου, καταστρέφει τα αγροκτήματα και τις επιχειρήσεις σου και σκοπεύει να μετατρέψει τους επιζώντες σε κρατούμενους ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης. 

Η συνεργασία της Δύσης για να επιτραπεί αυτή η εγκληματική κατάσταση να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί για 75 χρόνια ισοδυναμεί με συνενοχή στην τρέχουσα γενοκτονία, η οποία είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των πολιτικών απαρτχάιντ που ακολουθούνται με αυξανόμενη βία, βαρβαρότητα και απανθρωπιά από το κράτος του Ισραήλ.

Το σημείο μου ξεκινώντας με αυτή την ερώτηση - Τι είναι ένας Εβραίος; - είναι ότι οποιαδήποτε λύση στην ιστορική πραγματικότητα του Ισραήλ και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν για την εδραίωση και τη διατήρηση της ύπαρξής του πάνω από 75 χρόνια στρατιωτικής κατοχής δεν θα προέλθει ποτέ από τους μυστικιστικούς ισχυρισμούς μιας εβραϊκής πατρίδας βασισμένης, όπως είπε κάποτε ο Gore Vidal, στα ιερά βιβλία μιας νομαδικής φυλής της Εποχής του Χαλκού από το Νότιο Λεβάντε. 

Αυτές είναι φονταμενταλιστικές θρησκευτικές πεποιθήσεις που χρησιμοποιούνται από τους κυνικούς επαγγελματίες του δυτικού ιμπεριαλισμού για να δικαιολογήσουν την κατοχή της Παλαιστίνης και τη βάναυση και όλο και πιο γενοκτονική μεταχείριση των λαών της Παλαιστίνης και των Βεδουίνων. 

Όπως κατέδειξε επαρκώς η κάλυψη και η ανταπόκριση στην 7η Οκτωβρίου, τόσο αυτές οι πεποιθήσεις όσο και η πολιτική που υπηρετούν επιδιώκουν να μειώσουν τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί λύση μεταξύ δύο πολιτειών σε επιτακτικές απαιτήσεις να καταδικαστεί η «βαρβαρότητα» της Χαμάς, σε διαπεραστικές καταγγελίες της κριτικής της γενοκτονικής επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα ως «αντισημιτισμό», καταδίκη των βίαιων πράξεων απελπισμένων ανθρώπων –οι οποίοι, στο Ισραήλ, αντιμετωπίζονται ως πολίτες χωρίς δικαιώματα, στη Δυτική Όχθη ως αποικιοκρατούμενος λαός και, στη Γάζα, ως τρόφιμοι στρατοπέδου συγκέντρωσης– σε «τρομοκρατία».

Πριν δανείσουμε τις φωνές μας σε αυτόν τον σιωνιστικό λόγο που έχει φιμώσει όλες τις άλλες φωνές στη Μέση Ανατολή για 75 χρόνια, θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η ορολογία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δολοφονία Ισραηλινών αμάχων και στρατιωτών στις 7 Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς, σε σύγκριση με τον πολλαπλάσιο αριθμό Παλαιστινίων αμάχων και μαχητών της Χαμάς που σκοτώθηκαν από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις τόσο πριν όσο και από τότε είναι σκόπιμη. στρατηγική και στην υπηρεσία των γεωπολιτικών στόχων του κράτους του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δύσης γενικότερα.

Δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ Αράβων και Εβραίων, ή μεταξύ του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού και των αντίστοιχων αξιώσεων των οπαδών τους σε αυτή τη λεπτή λωρίδα γης στην ανατολική ακτή της Μεσογείου που έφερε τα ονόματα Χαναάν, Παλαίστινα, Ιουδαία, Βασίλειο της Ιερουσαλήμ, Σουλτανάτο των Μαμελούκων, μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Βρετανικής Εντολής για την Παλαιστίνη. 

Όπως γνωρίζει όποιος έχει μελετήσει την ιστορία του κράτους του Ισραήλ, πρόκειται για μια σύγκρουση της οποίας η λιγότερη μουρμούρα αντηχεί σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στα υπουργικά συμβούλια και τα κοινοβούλιά μας αλλά και στους δρόμους μας. 

Εκείνοι που το υποβιβάζουν σε φανταστικές φυλετικές, εθνικές ή θρησκευτικές ταυτότητες και τα προγονικά τους δικαιώματα σε αρχαία φυλετικά εδάφη που τους παραχωρήθηκαν από τον Θεό τους, το κάνουν επειδή αγνοούν τις πολιτικές πραγματικότητες του παρόντος και την ιστορία που τις δημιούργησε. 

Οποιαδήποτε άποψη σχετικά με το τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου που δεν εκφράζει απλώς τις συζητήσεις του σιωνισμού, του ισλαμικού φονταμενταλισμού ή του δυτικού ιμπεριαλισμού πρέπει να ξεκινήσει, επομένως, με την κατανόηση αυτών των πολιτικών πραγματικοτήτων.


2. ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΓΆΖΑ;


Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα. Δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, φαγητό, νερό, καύσιμα. Όλα θα κλείσουν. Αγωνιζόμαστε εναντίον των ανθρώπινων ζώων και ενεργούμε αναλόγως».

Το 1948, οι Παλαιστίνιοι που εγκατέλειψαν τη Νάκμπα κατέφυγαν στη Λωρίδα της Γάζας, τα σύνορα της οποίας καθορίστηκαν από την ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου το 1949. Αρχικά διοικούνταν ως προτεκτοράτο της Αιγύπτου, η Γάζα στη συνέχεια καταλήφθηκε από το Ισραήλ το 1967 κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών. Για να ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους να μεταναστεύσουν, το Ισραήλ άρχισε να εξετάζει και ίσως να επιβάλλει περιορισμούς στην πρόσβαση της Γάζας στο νερό. 

Μεταξύ 1967 και 2005, το Ισραήλ ίδρυσε 21 οικισμούς στη Γάζα που μαζί κατέλαβαν το 20% της ήδη περιορισμένης επικράτειάς του. Το 1987, στην 20η επέτειο της κατοχής, η Πρώτη Ιντιφάντα ξεκίνησε μια σειρά διαμαρτυριών, πολιτικής ανυπακοής, απεργιών εναντίον ισραηλινών εργοδοτών, μποϊκοτάζ των ισραηλινών θεσμών και παρακράτηση φόρων. 

Το 1994, μετά τις συμφωνίες του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, τη διοίκηση της Γάζας ανέλαβε το κράτος της Παλαιστίνης, το οποίο ασκούσε επίσης μερική εξουσία σε περιοχές της Δυτικής Όχθης. Ωστόσο, το Ισραήλ διατήρησε τον έλεγχο των συνόρων, του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Γάζας, τα οποία άρχισε να περικλείει σε ένα στρατιωτικοποιημένο συνοριακό φράγμα.

Το 2000, η δεύτερη Ιντιφάντα σηματοδότησε την έναρξη των επιθέσεων με ρουκέτες στο Ισραήλ από Παλαιστίνιους αντάρτες και την κατεδάφιση του τείχους της Γάζας, το οποίο το Ισραήλ άρχισε να ανοικοδομεί το επόμενο έτος. Το 2004, το φράγμα επεκτάθηκε στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου. 

Το 2005, το Ισραήλ κήρυξε επίσημα το τέλος της στρατιωτικής κατοχής της Γάζας και απέσυρε 9.000 ισραηλινούς εποίκους από τους εποικισμούς. Το 2006, η Χαμάς, το ισλαμικό φονταμενταλιστικό πολιτικό κόμμα, κέρδισε τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές και απέλασε τη Φατάχ, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που ίδρυσε ο Γιάσερ Αραφάτ, από τη Λωρίδα της Γάζας. Σε απάντηση, το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αν και το Ισραήλ περιγράφει τη Γάζα ως de facto ανεξάρτητο κράτος, διατηρεί άμεσο εξωτερικό έλεγχο στη Λωρίδα και έμμεσο έλεγχο στη ζωή μέσα σε αυτήν. Εκτός από τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Γάζας, το Ισραήλ ελέγχει επίσης έξι από τα επτά συνοριακά περάσματα της Γάζας, μόνο ένα από τα οποία ήταν ακόμα ανοιχτό τον Οκτώβριο του 2023, και διατηρεί και ασκεί το δικαίωμα στον στρατό του, τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, να εισέλθουν στη Γάζα κατά βούληση. 

Το Ισραήλ διατηρεί μια ουδέτερη ζώνη εντός της ήδη περιορισμένης επικράτειας της Γάζας, η οποία το 2010 επεκτάθηκε στα 300 μέτρα, και στην οποία τα νεόκτιστα παλαιστινιακά σπίτια ισοπεδώνονται τακτικά. Οι αγρότες που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη γη πυροβολούνται από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. 

Οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι είναι ουσιαστικά φυλακισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, εξαρτώνται από το κράτος του Ισραήλ για νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, τηλεπικοινωνίες και άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, και ο πληθυσμός δεν είναι ελεύθερος να φύγει ή να εισέλθει ή να εισάγει ή να εξάγει αγαθά ελεύθερα. 

Ως αποτέλεσμα αυτού του αποκλεισμού, η Λωρίδα της Γάζας, με πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, στα οποία το 17% είναι εκτός ορίων για τους Παλαιστίνιους, είναι η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πολιτική αρχή στον κόσμο και το 70% των κατοίκων της ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τον Δεκέμβριο του 2021, το Ισραήλ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του ενισχυμένου στρατιωτικοποιημένου τείχους με το οποίο διατηρείται ο αποκλεισμός της Γάζας. Αυτό τρέχει 65 χιλιόμετρα (40 μίλια) γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και έξω στη Μεσόγειο Θάλασσα. 

Το φράγμα διπλού τοιχώματος κόστισε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί, εκτείνεται 6 μέτρα πάνω από το έδαφος και έναν αδήλωτο αριθμό μέτρων κάτω από το έδαφος για να μπλοκάρει τις σήραγγες και είναι οπλισμένο με κεραίες, κάμερες, ραντάρ και ένα θαλάσσιο φράγμα. Οι σκοπιές κάθε 2 χιλιόμετρα είναι εξοπλισμένες με τηλεκατευθυνόμενα πολυβόλα και αισθητήρες κίνησης εισάγονται στο φράχτη και στο έδαφος πέρα από αυτό. 

Ως αποτέλεσμα της νεκρής ζώνης στην πλευρά της Γάζας αυτού του φράγματος, το 35% της καλλιεργήσιμης γης και το 85% των αλιευτικών υδάτων κατά μήκος της ακτής της Γάζας είναι εκτός ορίων για τους Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής των ισραηλινών στρατιωτών, κάθε Παλαιστίνιος σε αυτή τη νεκρή ζώνη, είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα, πυροβολείται στη θέα.

Μετά από 15 χρόνια συνεχούς αποκλεισμού - αλλά πριν από τις τρέχουσες επιθέσεις, οι οποίες επιδεινώνουν εκθετικά τις συνθήκες διαβίωσης - το 52% του πληθυσμού της Γάζας ήταν άνεργο, το 80% εξαρτιόταν από τη διεθνή βοήθεια και το 97% του πόσιμου νερού ήταν μολυσμένο. Το 39% των εγκύων γυναικών στη Γάζα και το 50% των παιδιών της Γάζας ήταν αναιμικές και το 17,5% των παιδιών υπέφεραν από χρόνιο υποσιτισμό. 

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το Ισραήλ επιτρέπει μόνο τις εισαγωγές τροφίμων που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του άμαχου πληθυσμού. Αυτό το όριο επιβίωσης καθορίζεται χρησιμοποιώντας μια μαθηματική εξίσωση που υπολογίζει το ελάχιστο επίπεδο θερμίδων που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων σε ένα επίπεδο λίγο πάνω από τον ορισμό των Ηνωμένων Εθνών για την πείνα.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Διεθνής Αμνηστία υπέβαλε αίτηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η οποία βασίστηκε στην έκθεσή της του 2022, «Το απαρτχάιντ του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων: Σκληρό σύστημα κυριαρχίας και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Μεταξύ των πολλών καταδικών του για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε:


Όλες οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακοί παράγοντες, ιδίως εκείνοι που απολαμβάνουν στενές διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, όπως οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και εκείνα τα κράτη που βρίσκονται στη διαδικασία ενίσχυσης των δεσμών τους — όπως ορισμένα αραβικά και αφρικανικά κράτη — δεν πρέπει να υποστηρίζουν το σύστημα του απαρτχάιντ ή να παρέχουν βοήθεια ή βοήθεια για τη διατήρηση ενός τέτοιου καθεστώτος. και να συνεργαστούν για τον τερματισμό αυτής της παράνομης κατάστασης.

 Ως πρώτο βήμα, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι το Ισραήλ διαπράττει το έγκλημα του απαρτχάιντ και άλλα διεθνή εγκλήματα και να χρησιμοποιήσουν όλα τα πολιτικά και διπλωματικά εργαλεία για να διασφαλίσουν ότι οι ισραηλινές αρχές εφαρμόζουν τις συστάσεις που περιγράφονται σε αυτή την έκθεση και να επανεξετάσουν οποιαδήποτε συνεργασία και δραστηριότητες με το Ισραήλ για να διασφαλίσουν ότι αυτές δεν συμβάλλουν στη διατήρηση του συστήματος του απαρτχάιντ.

 Η Διεθνής Αμνηστία επαναλαμβάνει επίσης τη μακροχρόνια έκκλησή της προς τα κράτη να αναστείλουν αμέσως την άμεση και έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά όλων των όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού και εξοπλισμού ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της παροχής εκπαίδευσης και άλλης στρατιωτικής βοήθειας και βοήθειας για την ασφάλεια.

Αυτή η λεπτομερής και αυστηρά τεκμηριωμένη έκθεση 280 σελίδων σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από το κράτος του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού υπό την εξουσία του καταδικάστηκε αμέσως από σιωνιστικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο ως «αντισημιτική» επίθεση στο κράτος του Ισραήλ. Αυτή η καταδίκη και απόρριψη της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας επαναλήφθηκε από υπουργούς κυβερνήσεων στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Αυστραλία.

Ακόμη και πριν από την τρέχουσα επίθεση, τα Ηνωμένα Έθνη υπολόγισαν ότι, από τον Ιανουάριο του 2008, 5.365 Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας είχαν σκοτωθεί από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, 1.206 από αυτούς παιδιά, 586 γυναίκες. και 62.998 είχαν τραυματιστεί. Αντίστοιχα, αυτό είναι 1 στους 382 του πληθυσμού που είχε σκοτωθεί και 1 στους 19 τραυματίες σε μόλις 16 χρόνια. Αυτοί οι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τις συλλήψεις, τους ξυλοδαρμούς, τις φυλακίσεις και τα βασανιστήρια που επιβλήθηκαν στους κατοίκους της Γάζας από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, υπήρχαν περίπου 5.200 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές. Μέσα σε 3 εβδομάδες από την επίθεση στο Ισραήλ, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε πάνω από 10.000 κρατούμενους, περίπου 4.000 από τους οποίους ήταν εργάτες από τη Γάζα που εργάζονταν στο Ισραήλ, συν άλλους 1.070 Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν σε νυχτερινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 

Οι περισσότεροι κρατούνται στη στρατιωτική βάση Be'er Sheva, την πρωτεύουσα της Negev, όπου, όπως και ο πληθυσμός της Γάζας, έχουν στερηθεί ιατρικής φροντίδας και νερού, και υποβάλλονται σε ξυλοδαρμούς των δεμένων με χειροπέδες και γυμνών σωμάτων τους, με αποτέλεσμα σπασμένα άκρα. 

Όπως και οι κρατούμενοι που κρατούνται από τις "ΠΑ στο στρατόπεδο κράτησης του Γκουαντάναμο, οι Παλαιστίνιοι κρατούνται βάσει του νόμου περί παράνομων μαχητών, πράγμα που σημαίνει ότι κρατούνται επ' αόριστον και χωρίς πρόσβαση σε δικαστικό έλεγχο. Για να χαρακτηριστεί κάποιος ως «παράνομος μαχητής», πρέπει μόνο να συμμετάσχει, «άμεσα ή έμμεσα», στις λεγόμενες «εχθρικές» πράξεις κατά του κράτους του Ισραήλ.

Η ετοιμότητα με την οποία οι Εβραίοι, στο Ισραήλ και αλλού, περιγράφουν τους Παλαιστίνιους ως «άγριους» αντικατοπτρίζει τη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης και δείχνει πώς η διατήρηση και η δικαιολόγηση του «σκληρού συστήματος κυριαρχίας και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» για 75 χρόνια τους έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τους Παλαιστίνιους όπως κάποτε αντιμετωπίζονταν οι ίδιοι.

 Θα πρέπει να έχουμε κατά νου αυτά τα γεγονότα και την ιστορία του απαρτχάιντ και της γενοκτονίας στην οποία μαρτυρούν, πριν περιγράψουμε τους Παλαιστίνιους ως «τρομοκράτες», «βάρβαρους», «ανθρώπινα ζώα» και όλα τα άλλα απάνθρωπα επίθετα που ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιήσουμε ως απάντηση στην εξαιρετικά απίθανη επίθεση στο Ισραήλ από τη μαχητική πτέρυγα της Χαμάς.


3. ΠΏΣ ΔΡΑΠΈΤΕΥΣΕ Η ΧΑΜΆΣ;


Ως Βρετανοί, το αίσθημα δικαιοσύνης μας υπερβαίνει όλα αυτά. Οι άνθρωποι που βγαίνουν έξω και κάνουν τέτοια πράγματα δεν είναι κατά κάποιο τρόπο μαχητές της ελευθερίας ή μαχητές. Είναι καθαροί και απλοί τρομοκράτες. Δολοφονούν ανθρώπους για χάρη της δολοφονίας αμάχων με μισητό, επαίσχυντο, αηδιαστικό τρόπο. Και το λέω αυτό ως Βρετανός και ως άνθρωπος, καθώς και ως Εβραίος».

Δεδομένων αυτών των συνθηκών, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πιθανότητα ότι η Χαμάς, τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Οκτωβρίου, θα μπορούσε να παραβιάσει το φράγμα ασφαλείας γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας σε έξι ξεχωριστά σημεία και να προχωρήσει σε ένα φονικό ξεφάντωμα για 8-26 ώρες πριν φτάσουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Αυτό οδήγησε τους ανθρώπους να υποθέσουν ότι το Ισραήλ τους άφησε να περάσουν, και ως εκ τούτου να συμπεράνουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ήξεραν ότι θα το έκαναν, πράγμα που σημαίνει ότι όλα όσα συνέβησαν από τότε σχεδιάστηκαν.

Ίσως η ισχυρότερη υποστήριξη για αυτές τις εικασίες είναι ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, με 173.000 ενεργό προσωπικό, 193 μαχητικά αεροσκάφη, 38 επιθετικά ελικόπτερα και 1.760 άρματα μάχης σε ετοιμότητα, και με πολλές προειδοποιήσεις για επίθεση, χρειάστηκαν 8 ώρες για να φτάσουν στο μουσικό φεστιβάλ Re'im που φέρεται να είχε μετακινηθεί σε μια τοποθεσία 4 χιλιόμετρα από το φράγμα της Γάζας δύο ημέρες πριν. άλλα 30 λεπτά για να φτάσετε στο κιμπούτς Nir Oz, μόλις 2 χιλιόμετρα από το φράγμα. περισσότερες από 13 ώρες για να φτάσετε στο κιμπούτς Be'eri, περίπου 4 χιλιόμετρα μακριά. και 20 ώρες για να φτάσετε στο κιμπούτς Kfar Aza, επίσης 2 χιλιόμετρα από το φράγμα. Καμία από αυτές τις τοποθεσίες δεν απέχει περισσότερο από 35 χιλιόμετρα από τις στρατιωτικές βάσεις της Νότιας Διοίκησης του IDF και των δύο μεραρχιών πεζικού και δύο τεθωρακισμένων που σταθμεύουν μέσα και γύρω από την πόλη Be'er Sheva. και όμως χρειάστηκαν σχεδόν 3 ημέρες για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις να φτάσουν στο φράγμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η δεύτερη ισχυρότερη υποστήριξη για την αλήθεια αυτών των εικασιών είναι ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης είτε αρνήθηκαν να ρωτήσουν πώς αυτή η θαυματουργή επίθεση θα μπορούσε να έχει διεισδύσει στο πιο ασφαλές συνοριακό φράγμα στον κόσμο είτε πρότειναν απίθανες δικαιολογίες για την «άνευ προηγουμένου» ταχύτητα, έκπληξη και συντονισμό της επίθεσης σε συνδυασμό με προτροπές να προσβλέπουν στην απάντηση του Ισραήλ και όχι στο πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτή η καταστροφική αποτυχία της ασφάλειας και της στρατιωτικής αντίδρασης.

Σε απάντηση αυτού του φαινομενικού θαύματος, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που συγκάλεσε εσπευσμένα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου περιέγραψε την επίθεση της Χαμάς ως την «11/9» του Ισραήλ, αναφερόμενη στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην πατρίδα των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. 

Και, υποθέτω, αν πιστεύετε ότι, μισή ώρα αφότου δύο επιβατικά αεροπλάνα χτύπησαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, προκαλώντας την κατάρρευση τριών πύργων στο δικό τους αποτύπωμα, επετράπη σε ένα τρίτο να χτυπήσει το Πεντάγωνο, την έδρα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και ένα από τα πιο προστατευμένα κτίρια στον κόσμο, τότε πιθανότατα πιστεύετε ότι οι τρόφιμοι του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης στον κόσμο μπορούν να ξεφύγουν από το φράγμα ασφαλείας υψηλής τεχνολογίας. Και αυτή είναι η στιγμή της 9/11 σας.

Πίσω στον πραγματικό κόσμο έξω από τη φαντασμαγορία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, η Efrat Fenigson, μια ισραηλινή δημοσιογράφος που υπηρέτησε στην υπηρεσία πληροφοριών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων για 25 χρόνια, έδωσε τη γνώμη της για την πιθανότητα της Χαμάς να ξεκινήσει αυτή την επίθεση.


Πριν από ένα χρόνο, υπήρξε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα για την προετοιμασία τέτοιων γεγονότων. Και σε εξέλιξη, υπάρχουν εκπαιδεύσεις για τέτοιου είδους σενάρια. Αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα – για μένα, ούτως ή άλλως – σχετικά με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Τι συνέβη;

 Πριν από δύο χρόνια, υπήρξε μια επιτυχής ανάπτυξη υπόγειων φραγμάτων με αισθητήρες για να ειδοποιούν ακριβώς για τέτοιου είδους τρομοκρατικές παραβιάσεις. Το Ισραήλ έχει έναν από τους πιο προηγμένους και υψηλής τεχνολογίας στρατούς. Πώς γίνεται να υπήρξε μηδενική ανταπόκριση στις παραβιάσεις των συνόρων και του φράχτη; Δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. 

Δεν υπάρχει περίπτωση, κατά τη γνώμη μου, το Ισραήλ να μην ήξερε τι ερχόταν. Μια γάτα που κινείται παράλληλα με το φράχτη ενεργοποιεί όλες τις δυνάμεις. Έτσι; Τι συνέβη στον «ισχυρότερο στρατό στον κόσμο»; Πώς γίνεται η διέλευση των συνόρων να είναι ορθάνοιχτη; Κάτι δεν πάει καλά εδώ. 

Κάτι είναι πολύ περίεργο. Αυτή η αλυσίδα γεγονότων είναι πολύ ασυνήθιστη και δεν είναι τυπική για το ισραηλινό αμυντικό σύστημα. Έτσι, για μένα, αυτή η «αιφνιδιαστική επίθεση» φαίνεται σαν μια προγραμματισμένη επιχείρηση σε όλα τα μέτωπα.

Περιττό να πούμε ότι όποιος αμφισβητεί τον επίσημο απολογισμό της επίθεσης της Χαμάς κατηγορείται τώρα για αντισημιτισμό. Το γεγονός ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν ασχολούνται με τίποτα περισσότερο από τον γνωστό πλέον γύρο των «ελέγχων γεγονότων» και της «απομυθοποίησης» δείχνει ότι αυτό είναι το ερώτημα που έχει αποκλειστεί εκτός ορίων· Αλλά αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να τεθεί σε κάθε πολιτικό και σιωνιστή που δικαιολογεί τη γενοκτονία στη Γάζα.

Καθισμένοι στους φορητούς υπολογιστές μας στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες που αρνήθηκαν να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός, θα πρέπει να θυμηθούμε το μέγεθος της Λωρίδας της Γάζας πάνω στην οποία οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις - οι οποίες φέτος κατατάχθηκαν ως ο τέταρτος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο - έχουν τον πλήρη έλεγχο. Για όσους βρίσκονται στο Λονδίνο, αυτή η υπέρθεση (παρακάτω) δείχνει πώς ταιριάζει μέσα στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό αξίζει να ληφθεί υπόψη κατά την εκτίμηση της πιθανότητας να ξεσπάσουν μαχητές της Χαμάς και να επιτεθούν στο Ισραήλ.

Επίσης, λαμβάνονται υπόψη τα οφέλη που αποκομίζουν τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ από αυτή την απίθανη επίθεση. Ξεκινώντας έναν άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, πιο άμεσα με το Ιράν («Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ιράν», όπως έσπευσε να θέσει στο μυαλό του κοινού ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper), οι ΗΠΑ έχουν τα μέσα να αποσταθεροποιήσουν οικονομικά τα αραβικά έθνη που απειλούν το δολάριο ΗΠΑ ως αποθεματικό νόμισμα του κόσμου. που είναι αυτό που αντιπροσωπεύουν οι BRICS. Ιδρύθηκε το 2010 από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, το 2024 οι BRICS πρόκειται να καλωσορίσουν το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Αργεντινή. 

Αυτό θα φέρει το 46% του πληθυσμού του πλανήτη στην τροχιά του, το 29% του παγκόσμιου ΑΕΠ και - που ανησυχεί περισσότερο τη Δύση - το 43% της παραγωγής πετρελαίου. Ακόμη χειρότερα για την ηγεμονία της Δύσης, πολλά άλλα κράτη έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στις BRICS, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, της Λευκορωσίας, του Βιετνάμ, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας, της Αλγερίας, της Νιγηρίας, της Σενεγάλης, του Κονγκό, της Βολιβίας, της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας και της Κούβας.

Επιβεβαιώνοντας πόσο σοβαρά παίρνει η Δύση αυτή την απειλή για την ηγεμονία της και, θα έλεγα, το πραγματικό της ενδιαφέρον για τη Γάζα, οι ΗΠΑ έστειλαν μια δεύτερη ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου, υπό την ηγεσία του USS Dwight D. Eisenhower με 9 μοίρες αεροσκαφών, δύο αντιτορπιλικά και ένα καταδρομικό, για να ενταχθεί στην πρώτη ομάδα, με επικεφαλής το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο. USS Gerald R. Ford, στα ανοικτά των ακτών της Γάζας. Σαφώς, αυτό το τεράστιο απόθεμα δύναμης πυρός δεν έχει αναπτυχθεί για να βοηθήσει τον τέταρτο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο να σκοτώσει ακόμη περισσότερους κατοίκους της Γάζας από ό, τι έχει ήδη.

Υπάρχουν επίσης οι περίεργες συνθήκες που καταγράφονται στα πλάνα που προφανώς κυκλοφόρησαν από τους μαχητές της Χαμάς για την απόδρασή τους από τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν γνωρίζω την προέλευση αυτού του βίντεο, το οποίο ισχυρίζεται ότι δείχνει τις δυνάμεις της Χαμάς να περνούν μέσα από το άοπλο φράγμα ασφαλείας της Γάζας νωρίς το πρωί του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου. αλλά θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε ποιος είναι ο ανοιχτόχρωμος λευκός άνδρας με τα γυαλιά ηλίου Ray-Ban που κρατά ένα τουφέκι εφόδου και κατευθύνει τους μοτοσικλετιστές με τις μαντίλες της Χαμάς; Ένα πράγμα είναι σίγουρο, δεν είναι Παλαιστίνιος. Με τη μαύρη στολή του, θα μπορούσε να είναι η ισραηλινή αστυνομία. 

Ή μήπως είναι η CIA; 

Από πού αναγνωρίζουμε αυτό το buzz-cut, τσίχλα-μάσημα γόνατο; Γιατί προσπερνά τους «τρομοκράτες» προς τη Γάζα; Γιατί τους χαιρετούσε; Τι κάνει εκεί; Και πού είναι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις καθώς αυτοί οι μαχητές πολίτες αγωνίζονται να περάσουν τις μοτοσικλέτες τους πάνω από τις ράμπες που έχουν τοποθετηθεί πάνω από τους προ-κομμένους φράχτες;

Ας σπάσουμε αυτό το βίντεο, το οποίο έχει ληφθεί από την κάμερα κεφαλής του μοτοσικλετιστή της Χαμάς, σε φωτογραφίες. Στις 0:41, ένας λευκός άνδρας χαιρετά τον μαχητή της Χαμάς που αγωνίζεται να περάσει το ποδήλατό του πάνω από τη ράμπα (πάνω αριστερά). 

Στο 0:53, ο λευκός άνδρας κάνει χειρονομίες στον μοτοσικλετιστή και φωνάζει κάτι - ίσως «Εδώ» (πάνω δεξιά). Στο 0:54, ο λευκός άνδρας περνά δίπλα από τον μοτοσικλετιστή (κάτω αριστερά). Και στο 0:59, ο λευκός άνδρας συνεχίζει να βοηθά άλλους μοτοσικλετιστές που περνούν από το φράχτη (κάτω δεξιά).

Ακολουθούν στιγμιότυπα από περισσότερα πλάνα. Στο 1:43, σε πρώτο πλάνο του πρώτου ακόμα (πάνω αριστερά), μοτοσικλετιστές διασχίζουν την 300 γιάρδων «ουδέτερη γη» στην πλευρά της Γάζας του φράγματος. Ο φράκτης περιγράμματος κάτω αριστερά της εικόνας είναι ανοιχτός. Πέρα από αυτό είναι ο δεύτερος φράχτης, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με αισθητήρες κίνησης. 

Στο λόφο πέρα υπάρχει ένα παρατηρητήριο οπλισμένο με κεραίες, ραντάρ, κάμερες και τηλεκατευθυνόμενα πολυβόλα. Στο βίντεο, κανένας δεν φαίνεται να λειτουργεί. Στο 1:45, στην επόμενη ακόμα (πάνω δεξιά), οι μοτοσικλετιστές περνούν μέσα από μια τρύπα κομμένη σε κάτι που μοιάζει με το δεύτερο φράχτη. Εκατέρωθεν του κενού στέκονται άνδρες οι οποίοι, σε αντίθεση με τους μοτοσικλετιστές, φαίνεται να είναι ντυμένοι με στρατιωτικές στολές και αλεξίσφαιρα γιλέκα παρόμοια με αυτά που φορούν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (κάτω δεξιά).

Αντίθετα, στο 0:44 αυτό το ακόμα (πάνω αριστερά) από το προηγούμενο βίντεο, δείχνει τι φορούσαν οι λεγόμενοι «ελίτ» μαχητές της Χαμάς: αλεξίσφαιρα γιλέκα πάνω από κοντομάνικα λευκά πουκάμισα, παντελόνια μάχης και αθλητικά παπούτσια, με διακριτικά, φωτεινά πράσινα κασκόλ της Χαμάς τυλιγμένα γύρω από τα κεφάλια τους. 

Είναι ενδιαφέρον ότι μπορούμε να δούμε σε αυτό ένα άλλο στιγμιότυπο του λευκού άνδρα στο 0:54 (κάτω αριστερά) ότι έχει μία από τις μαντίλες της Χαμάς, αλλά είναι τυλιγμένη γύρω από τον αριστερό καρπό του. Φαίνεται σαν να το έχει βγάλει από κάποιον. Ίσως ήταν από τον άνδρα που κείτεται τραυματισμένος αλλά εξακολουθεί να κινείται στην πλευρά της Γάζας του φράγματος (0:32 κάτω δεξιά), ο οποίος φαίνεται από τα ρούχα του - αλεξίσφαιρο γιλέκο πάνω από ένα λευκό πουκάμισο - να είναι μέλος της Χαμάς. 

Αλλά τότε, ποιος σκότωσε αυτόν τον άνθρωπο, αν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν ήταν παρούσες; Και αν ήταν, πού είναι τώρα; Ίσως το μαντήλι της Χαμάς που έχει πάρει ο λευκός άνδρας να είναι ένα ενθύμιο για τους ανθρώπους πίσω στο Τέξας. Ή ίσως είναι για να ταυτιστεί με τους μαχητές της Χαμάς. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν μπορώ να δω αυτόν τον άνθρωπο να ζει στη Λωρίδα της Γάζας. Μπορείς?

Ομολογουμένως, είναι πάντα δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα από πλάνα των οποίων η προέλευση είναι άγνωστη και των οποίων η ποιότητα είναι σχετικά κακή. αλλά ποιος πιστεύει ότι οι άνδρες που στέκονται στα κενά που κόβονται στο φράγμα ασφαλείας της Γάζας είναι Παλαιστίνιοι ή μέλη της Χαμάς; Και αν δεν είναι, τότε ποιοι είναι; 

Θα βοηθούσε αν οι ομιλητές αραβικών ή εβραϊκών μπορούσαν να μας πουν τι λέγεται, τι είναι γραμμένο στη στολή του Λευκού ανθρώπου και αν μιλάει κάποια από τις δύο γλώσσες. Αλλά αν πει "Εδώ!", θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε ποια εθνικότητα μιλάει αγγλικά ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον κόσμο, ακόμη και στα σύνορα της Γάζας; Ξέρω ποια θα ήταν η απάντησή μου.

4. ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΠΑΛΑΙΣΤΊΝΗ;


Με τη βοήθεια του Θεού και του IDF, αφού μετατρέψουμε και το Khan Younis σε γήπεδο ποδοσφαίρου, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει διεθνής πίεση κάποια στιγμή – ελπίζουμε αφού τελειώσουμε τη δουλειά – για την αποκατάσταση της Γάζας. Πρέπει να επωφεληθούμε από αυτό – να επωφεληθούμε από την καταστροφή που θα τους προκαλέσουμε – να πούμε στις χώρες του κόσμου ότι κάθε μία από αυτές πρέπει να πάρει μια ποσόστωση – μπορεί να είναι 20.000 ή 50.000 – για να πούμε ότι και αυτές πρέπει να επωμιστούν το βάρος».

Η γέννηση του κράτους του Ισραήλ εντοπίζεται συνήθως στη Διακήρυξη Balfour του 1917, στην οποία η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε την υποστήριξή της για τη δημιουργία ενός «εθνικού σπιτιού για τον εβραϊκό λαό» στην Παλαιστίνη. Ωστόσο, κατά τη στιγμή της διακήρυξης, η Παλαιστίνη ήταν μια περιοχή στην 600 ετών Οθωμανική Αυτοκρατορία με μόνο μια μικρή μειονότητα εβραϊκού πληθυσμού.

Η πραγματική βάση για την καθιέρωσή της ήταν η συμφωνία Sykes-Picot του 1916 που συμφωνήθηκε μυστικά μεταξύ της βρετανικής και της γαλλικής κυβέρνησης και η οποία, εν αναμονή της ήττας της Τουρκίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, χώρισε τα εδάφη που σήμερα είναι γνωστά ως Μέση Ανατολή σε κράτη των οποίων τα σύνορα έλαβαν ελάχιστα ή καθόλου υπόψη τις εθνοτικές και θρησκευτικές διαφορές μεταξύ των αραβικών λαών. 

Εκείνη την εποχή, ωστόσο, ήταν η διώρυγα του Σουέζ που διέσχιζε την Αίγυπτο μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας και η γρήγορη πρόσβαση που παρείχε στις ινδικές και ασιατικές αποικίες της που ήταν το πρωταρχικό ενδιαφέρον της Βρετανίας, όχι το πετρέλαιο. 

Αλλά ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε δείξει τη σημασία του πετρελαίου για το μέλλον της αυτοκρατορίας και είναι μέσα στο πλαίσιο της ανακάλυψής του ότι η ιστορία του κράτους του Ισραήλ πρέπει να τοποθετηθεί αν θέλουμε να κατανοήσουμε τα τρέχοντα γεγονότα.

Το πετρέλαιο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε Μέση Ανατολή στις ακόλουθες χώρες τα επόμενα χρόνια: στην Αίγυπτο το 1886, στο Ιράν το 1908, στο Ιράκ το 1927, στο Μπαχρέιν το 1929, στο Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία το 1938 και στο Κατάρ το 1940. 

Όλα αυτά ήταν, την εποχή των ανακαλύψεων, επίσημα ή de facto προτεκτοράτα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, η οποία το 1947 απέσπασαν το κράτος του Ισραήλ από την εντολή του για την Παλαιστίνη. Αλλά το πετρέλαιο συνέχισε να ανακαλύπτεται στη Μέση Ανατολή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: στη Συρία το 1956, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το 1958, στο Ομάν το 1964 και στην Ιορδανία και την Υεμένη το 1984. αλλά μέχρι τότε η Βρετανία είχε αποσυρθεί από όλες αυτές τις πρώην αποικίες και η σκυτάλη της αποικιοκρατίας έχει περάσει στις ΗΠΑ.

Πιο πρόσφατα, το 2000, ανακαλύφθηκε πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα της Γάζας. Καθώς το Ισραήλ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να «διαχειριστεί την ασφάλεια» της Λωρίδας της Γάζας επ' αόριστον μόλις γίνει εθνοκάθαρση από τους Παλαιστίνιους, το έργο της διώρυγας Ben Gurion, που ενώνει τον κόλπο της Άκαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο Θάλασσα, έχει αναβιώσει. Η τοποθέτηση του τελευταίου σημείου σε μια Λωρίδα της Γάζας που ισοπεδώθηκε και καθαρίστηκε από ζωντανούς κατοίκους θα μείωνε σημαντικά το μήκος και το κόστος της διώρυγας, θα αύξανε την ασφάλειά της και θα προσέφερε μια εναλλακτική λύση στη διώρυγα του Σουέζ, την οποία απειλεί η νέα συμμαχία της Αιγύπτου με τα έθνη BRICS.

Αυτές οι σκέψεις μου φαίνονται κρίσιμες για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια "Ελεύθερη Παλαιστίνη" και τι σημαίνει αυτή η φράση που έχει γίνει μια κραυγή που ακούγεται όχι μόνο στα Κατεχόμενα Εδάφη της Γάζας και της Δυτικής Όχθης αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο από τις 7 Οκτωβρίου. Δύο εβδομάδες αργότερα, ρωτήθηκα τι εννοούσα με αυτή τη φράση – την οποία δεν έχω χρησιμοποιήσει – από τον David Scott, πρώην συντάκτη της UK Column, ο οποίος μου έχει πάρει συνέντευξη αρκετές φορές στο παρελθόν και η οποία παρήγαγε την ακόλουθη συζήτηση στο Twitter.

Ο David ανέφερε κάπως επιλεκτικά ορισμένα από αυτά σε μια ειδησεογραφική έκθεση που προβλήθηκε από τη στήλη του Ηνωμένου Βασιλείου στις 23 Οκτωβρίου, επομένως τα αναπαράγω εδώ πλήρως.

David Scott: Ρώτησα αρκετούς πολιτικούς σήμερα τι ακριβώς εννοούν με τον όρο «Ελεύθερη Παλαιστίνη». Μέχρι στιγμής, δεν έχω λάβει ούτε μία απάντηση από κανέναν πολιτικό και μόνο ασυνάρτητες από τους οπαδούς τους. Ποιο είναι περίεργο, δεν νομίζετε;

Σάιμον Έλμερ:Θα μπορούσε να ξεκινήσει με το άνοιγμα των συνόρων στη Λωρίδα της Γάζας, την απελευθέρωση των παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, την απομάκρυνση των ισραηλινών πόλεων εποίκων στη Δυτική Όχθη, την ανοικοδόμηση των χωριών των Βεδουίνων που καταστράφηκαν στη Νεγκέβ, την επιστροφή της Παλαιστίνης στους Παλαιστίνιους και την αποζημίωσή τους για 75 χρόνια στρατιωτικής κατοχής.

DS: Αμέσως υπάρχουν προβλήματα. Στις 7 Οκτωβρίου, τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ήταν ανοιχτά. Δεν πήγε καλά για την ανθρωπότητα εκείνη την ημέρα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα είναι διαφορετικά την επόμενη φορά; Δεύτερον, "επιστροφή της Παλαιστίνης στους Παλαιστινίους", ποιον εννοείτε και ποια γη εννοείτε;

ΝΑ: Αν συμπεριλάβετε τους Παλαιστίνιους στην ανθρωπότητα – κάτι που κάνω εγώ – δεν έχει πάει καλά από το 1948, όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ υπό την απειλή ενός όπλου. Αλλά αν εννοείτε ότι η Παλαιστίνη δημιουργήθηκε με εντολή των Βρετανών και τα σύνορά της δεν είναι πιο αληθινά από αυτά που ισχυρίζονται στα θρησκευτικά βιβλία μιας φυλής Λεβαντίνων της Εποχής του Χαλκού, συμφωνώ. Αλλά ακόμα κι αν δεχτούμε τον παραλογισμό ότι οι Εβραίοι έχουν θεϊκό δικαίωμα στη γη που τους παραχωρήθηκε από τον Θεό του Αβραάμ, η ιστορική πραγματικότητα είναι ότι το Ισραήλ είναι ένα φυλάκιο του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ που του επιτρέπει να αποσταθεροποιήσει κάθε χώρα στη Μέση Ανατολή που απειλεί να παρακρατήσει το πετρέλαιο της από τη Δύση. Αν υποστηρίζετε ότι, μετά από 75 χρόνια κατοχής, η ιδέα ότι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι ζουν μαζί όπως κάποτε είναι ένα όνειρο, συμφωνώ, και ότι δύο κράτη (όχι ένα κράτος και ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης) είναι η λύση. Αλλά αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ.

DS: Γιατί τότε απέτυχε η πρόταση σχετικά με την άρνηση των Αράβων να υποστηρίξουν την ιδέα το 1937 και ξανά το 1947; Και, φυσικά, αυτό δεν είναι 75 χρόνια τίποτα, είναι 103 χρόνια. Γιατί τόσοι πολλοί χάνουν μια ολόκληρη γενιά της ιστορίας; Μήπως επειδή δείχνει ότι η αφήγησή τους είναι ψευδής;

ΝΑ: Θα φανταζόμουν επειδή, μετά από 400 χρόνια υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στη συνέχεια να τεμαχιστούν αυθαίρετα από τις βρετανικές και γαλλικές κυβερνήσεις, οι αραβικές φυλές ήθελαν να κυβερνήσουν τον εαυτό τους και υποψιάζονταν - με ακρίβεια - ότι ένα ισραηλινό κράτος θα ήταν μια αποικία από την οποία η Δύση θα έλεγχε τη Μέση Ανατολή. Αλλά αυτό είναι πριν από 100 χρόνια, από τότε που έχει χυθεί πολύ αίμα και συνεχίζει να χύνεται - και από τις δύο πλευρές, ομολογουμένως, αλλά όχι εξίσου. Δεν υπάρχει καμία υπεράσπιση για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ, ή για την επέμβαση των "ΠΑ στη Μέση Ανατολή, ή για αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα.

DS: Όχι 1948, 1920. Γιατί να χάσετε 28 χρόνια ιστορίας; Εν πάση περιπτώσει, τίποτα από αυτά δεν απαντά στις ερωτήσεις μου. Τίποτα από αυτά δεν είναι περισσότερο από χειροδικία και σηματοδότηση αρετής, καθώς δεν ισοδυναμεί με έναν ουσιαστικό, πρακτικό δρόμο προς τα εμπρός. Επομένως, το ερώτημά μου παραμένει: τι σημαίνει "Ελεύθερη Παλαιστίνη";

ΝΑ: Οι Βρετανοί εξέφρασαν παρόμοια αγανάκτηση όταν οι άνθρωποι μιλούσαν για μια ελεύθερη Αίγυπτο, ή Ινδία, ή Ιράκ, ή Τζαμάικα, ή Κένυα, ή Λιβύη, ή Βιρμανία, ή άλλες πρώην αποικίες της Βρετανίας. Το κάλεσμα για τον τερματισμό της βαρβαρότητας της κατοχής δεν είναι «σηματοδότηση αρετής». Το πώς γίνεται είναι μια άλλη ερώτηση. Όπως τα γεράκια στην Ουάσιγκτον αρέσκονται να επαναλαμβάνουν: αν το Ισραήλ δεν υπήρχε, θα έπρεπε να το εφεύρουν. Και, φυσικά, το εφηύραν, και για τους δικούς τους σκοπούς. Ο «δρόμος προς τα εμπρός» για την Παλαιστίνη και το Ισραήλ δεν είναι δύο κράτη: αντιμετωπίζει την απειλή του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο.

DS: Δεν μιλάμε για αποικία ή φυλάκιο της αυτοκρατορίας, μιλάμε για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Εάν χαρακτηρίσετε εσφαλμένα το πρόβλημα, τότε χάνεται κάθε προοπτική προόδου. Όσοι θεωρούν ότι υπάρχει καλύτερη λύση πρέπει να βγουν μπροστά και να συζητήσουν την πραγματικότητα.

ΝΑ: Αν δεν χαρακτηρίζετε το κράτος του Ισραήλ ως προκεχωρημένο φυλάκιο της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ, πώς το χαρακτηρίζετε; Αλλά όποια και αν είναι η λύση στο πρόβλημα των 75 χρόνων κατοχής, τίποτα από αυτά δεν έχει σχέση με αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα, το οποίο σύμφωνα με τις Συμβάσεις της Χάγης και της Γενεύης είναι έγκλημα πολέμου.

DS: Είναι μια μοναδική κατάσταση. Όπως και ο δυτικός κόσμος στο σύνολό του, το Ισραήλ εξαρτάται από την υποστήριξη των ΗΠΑ επί του παρόντος, αλλά αυτό μπορεί (και θα) αλλάξει. Δεν είναι αυτός ο πυρήνας του προβλήματος. Και για άλλη μια φορά είναι 103 χρόνια, η πτώση 28 ετών κάτω από την τρύπα μνήμης είναι εξαπάτηση.

Πέρα από την αναφορά στη βρετανική εντολή για την Παλαιστίνη που δημιουργήθηκε το 1920 και την άρνηση των Αράβων να δεχτούν τη δημιουργία ενός ισραηλινού κράτους – κάτι που η ιστορία έχει δείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένο – εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τι εννοούσε ο David αναφερόμενος στα 28 χρόνια μεταξύ 1920 και 1948, οπότε δεν μπορώ να απαντήσω στην κατηγορία του ότι έριξα κάποιο μέρος της ιστορίας σε μια «τρύπα μνήμης».

Ωστόσο, το επιχείρημα ότι, δεδομένου ότι οι Άραβες κάτοικοι του Νότιου Λεβάντε δεν είχαν χώρα μέχρι τη Βρετανική Εντολή, και ότι ακόμη και τότε δεν ήταν κυρίαρχο κράτος, οι Παλαιστίνιοι επομένως οι άνθρωποι δεν υπάρχουν, είναι γνωστό όχι λιγότερο γενοκτονικό στην πρόθεση να επαναληφθεί σε όλη την ιστορία. Δεν υπήρχαν Ουαλοί μέχρι που οι Σάξονες τους αποκαλούσαν «ξένους [Welisc]»· αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Βρυθωνικές φυλές δεν καλλιεργούσαν αυτά τα νησιά πριν οι εισβολείς Ρωμαίοι το ονομάσουν Britannia.

Η ονοματολογία ήταν πάντα το εργαλείο των αποικιοκρατών. Ίσως αναρωτηθείτε γιατί οι εθνικιστές της Cymri θέλουν το δικό τους έθνος, και όχι ένα πριγκιπάτο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, όταν η χώρα που τώρα ονομάζεται "Ουαλία" υπήρξε μόνο ως υποτελές έθνος. Όσον αφορά την εισβολή και την κατοχή, οι Οθωμανοί ήταν το ισοδύναμο των Ρωμαίων μας, των Βρετανών των Αγγλοσαξόνων και των Ισραηλινών των Νορμανδών. αλλά κάτω από όλους αυτούς ζούσαν οι άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται Παλαιστίνιοι.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η φράση «από τον ποταμό στη θάλασσα» –η οποία αναφέρεται στον ποταμό Ιορδάνη στα ανατολικά σύνορα της Παλαιστίνης και στη Μεσόγειο Θάλασσα στο δυτικό άκρο της– και της οποίας η διατύπωση έχει καταστεί έγκλημα, από όλα τα μέρη, στη Γερμανία, την οποία η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσει ως «ρητορική μίσους» και την οποία το Twitter (τώρα «X») κατέληξε στο συμπέρασμα ότι συνεπάγεται γενοκτονία και υποσχέθηκε να λογοκρίνει σύμφωνα με τους όρους υπηρεσίας του, είναι μια πλατφόρμα του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και εμφανίστηκε στην αρχική πλατφόρμα του κόμματος του 1977, η οποία αναφέρει:


Το δικαίωμα του εβραϊκού λαού στη γη του Ισραήλ είναι αιώνιο και αδιαμφισβήτητο. Μεταξύ της θάλασσας και του Ιορδάνη θα υπάρχει μόνο η κυριαρχία του Ισραήλ».

Κανείς από εμάς, φυσικά, δεν περιμένει να κηρυχθεί το κόμμα Λικούντ τρομοκρατική οργάνωση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ήταν η Χαμάς –ή, για να της δώσουμε το πλήρες όνομά της, το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης· ή να κηρυχθεί τρομοκράτης ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάτι που αναμφίβολα είναι· ή να κηρυχθούν ισχυρισμοί περί κυριαρχίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου ή ακόμη και των όρων παροχής υπηρεσιών για το Twitter.

Αντίθετα, παρά τη διάπραξη μερικών από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από οποιοδήποτε κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το κράτος του Ισραήλ δεν προσελκύει καμία από τις καταδίκες ή τις συντονισμένες κυρώσεις που επιβάλλουν σήμερα ο ΟΗΕ και η ΕΕ στο Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μπουρούντι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Κίνα, Βόρεια Κορέα, Κονγκό, Γουινέα, Γουινέα-Μπισάου, Αϊτή, Ιράν, Ιράκ, Λίβανος, Λιβύη, Μάλι, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Μιανμάρ, Νικαράγουα, Νίγηρας, Ρωσία, Σερβία, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Συρία, Τυνησία, Τουρκία, Ουκρανία, Βενεζουέλα, Υεμένη και Ζιμπάμπουε.

Στο πλαίσιο αυτής της εξαιρετικά άνισης και ασύμμετρης πρόσβασης στον λόγο, στον νόμο και την επιβολή του, στην απειλή και τη χρήση στρατιωτικής βίας, στα μέσα άμυνας, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα μέσα διαβίωσης, στην ιατρική περίθαλψη και στην άνευ όρων πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης, πρέπει να διεξαχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για το τι σημαίνει "Ελεύθερη Παλαιστίνη" προκειμένου να υπερβεί το αδιέξοδο από τον David Scott και εμένα, και να διατυπώσουμε αυτό που δικαίως αποκάλεσε "πρακτική πορεία προς τα εμπρός".

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός του "νωμένου Βασιλείου, Rishi Sunak, δύο ημέρες μετά την έναρξη της επίθεσης στη Χαμάς: "δεν τίθεται θέμα ισορροπίας" μεταξύ αυτών των δύο πολιτειών που δεν βρίσκονται σε πόλεμο, αλλά σε μια σύγκρουση στην οποία ένα κράτος, αυτό του Ισραήλ, ασκεί την τεράστια, παράνομη και ανεξέλεγκτη εξουσία του πάνω στον πληθυσμό ενός άλλου.

5. ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΣΥΜΜΑΧΊΑ ΜΕΤΑΞΎ ΤΟΥ ΗΝΩΜΈΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΊΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΉΛ;


Σήμερα έχω δει μια γεύση από το τι βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε μέρα. Η απειλή των ρουκετών της Χαμάς πλανάται πάνω από κάθε Ισραηλινό άνδρα, γυναίκα και παιδί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ».

Τον Μάιο του 2021, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, οι οποίες περιλάμβαναν 160 μαχητικά αεροσκάφη, βομβάρδισαν τη Λωρίδα της Γάζας με όπλα υψηλής εκρηκτικότητας που έπεσαν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές για 11 ημέρες. Τα αεροπλάνα έριξαν τα φορτία τους από μεγάλο υψόμετρο, γεγονός που τους διευκόλυνε να αποκτήσουν την ταχύτητα που απαιτείται για να διεισδύσουν στην επιφάνεια του εδάφους. Μια καθυστερημένη ασφάλεια σήμαινε ότι το ωφέλιμο φορτίο ενός τόνου εκρηκτικών εξερράγη υπόγεια, καταστρέφοντας τα κελάρια, τα καταφύγια και τις σήραγγες στις οποίες όχι μόνο οι μαχητές της Χαμάς αλλά και οι πολίτες της Γάζας καλύφθηκαν από τον βομβαρδισμό.

Σε διάστημα μισής ώρας, οι IDF έριξαν 450 τέτοιες βόμβες, τις μεγαλύτερες στο οπλοστάσιό τους, με ρυθμό μία κάθε πέντε δευτερόλεπτα στο υπέδαφος της Γάζας, στέλνοντας ωστικά κύματα μέσα στη γη.

Το αποτέλεσμα ήταν 259 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 66 παιδιών και 41 γυναικών, και 2.211 τραυματίστηκαν. Επιπλέον, καταστράφηκαν 6 νοσοκομεία και 11 ιατρικές κλινικές, 53 σχολεία, ένα βιβλιοπωλείο που είχε περίπου 100.000 βιβλία, καθώς και 1.042 σπίτια και εμπορικές μονάδες σε 258 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων 4 οικιστικών πολυκατοικιών. Η ισραηλινή κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι αυτοί οι πύργοι χρησιμοποιήθηκαν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς. Ωστόσο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αμφισβήτησε την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού, δηλώνοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές «παραβίασαν τους νόμους του πολέμου και μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου». Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων εκτιμά ότι, ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων, 72.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα εκτοπίστηκαν.

Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης, οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Παλαιστινίων ακτιβιστών που τεκμηριώνουν τις επιπτώσεις της βομβιστικής επίθεσης στο Facebook, το Instagram και το Twitter λογοκρίθηκαν ή αφαιρέθηκαν και οι λογαριασμοί τους ανεστάλησαν. Στη συνέχεια, η Meta εξέδωσε δήλωση ότι υπήρξε «τεχνικό σφάλμα» εκείνη την εποχή. Στο τέλος του μήνα, η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε 348 Παλαιστίνιους. Τον Αύγουστο του 2021, σε μαζικές διαδηλώσεις κατά μήκος του φράγματος της Γάζας, 40 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός 12χρονου αγοριού που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ισραηλινούς στρατιώτες. Ο Omar Hasan Abu al-Nil πέθανε αργότερα από τα τραύματά του. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν τον Σεπτέμβριο, όταν περισσότεροι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας επισκέφθηκαν το κράτος του Ισραήλ για να εκφράσουν την υποστήριξη των χωρών τους στις ενέργειές του.

Σε ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών, ο υπουργός Μέσης Ανατολής του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν ο James Cleverly, δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε «νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα». Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις συμφωνίες όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου με το Ισραήλ και τη συνενοχή του στους θανάτους, ο Cleverly πρόσθεσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα ισχυρό καθεστώς αδειοδότησης εξαγωγών όπλων και όλες οι άδειες εξαγωγής αξιολογούνται σύμφωνα με αυτό».

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την εκστρατεία κατά του εμπορίου όπλων, μεταξύ 2013 και Οκτωβρίου 2023 η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε 1.223 τυποποιημένες ατομικές άδειες εξαγωγής για την πώληση ένοπλων αγαθών στο κράτος του Ισραήλ αξίας 496 εκατομμυρίων λιρών. 

Αυτό περιλαμβάνει 184 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για την τεχνολογία. 125 εκατομμύρια λίρες στερλίνες σε αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη· 39 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για την απόκτηση στόχων, τον έλεγχο όπλων και τα συστήματα αντιμέτρων· 25 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για χειροβομβίδες, βόμβες και πυραύλους· 49 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για εκπαιδευτικό εξοπλισμό· 39 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό· 11 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα· 5,6 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης· 4,7 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για φορητά όπλα· 2,9 εκατομμύρια λίρες στερλίνες σε πολεμικά πλοία· 2,4 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για εξοπλισμό απεικόνισης· 2,1 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για πυρομαχικά· και 1,2 εκατομμύρια λίρες σε θωρακισμένες πλάκες, θωράκιση σώματος και κράνη.

Το μέγεθος αυτών των συμβάσεων είναι σύμφωνο με τις πρακτικές των εμπόρων όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεταξύ 2011 και 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο χορήγησε άδεια για όπλα ύψους 16,8 δισεκατομμυρίων λιρών σε χώρες που επικρίθηκαν από το Freedom House, αξίας περίπου 11,8 δισεκατομμυρίων λιρών σε όσους βρίσκονται στη λίστα παρακολούθησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών

Από τις 53 χώρες που αναφέρονται, το Ηνωμένο Βασίλειο πούλησε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό σε 39 από αυτές. Και αντί να έχει ένα ισχυρό καθεστώς αδειοδότησης, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε επίσης εγκρίνει 71 ανοικτές άδειες προς το Ισραήλ, οι οποίες επιτρέπουν απεριόριστες εξαγωγές, το περιεχόμενο των οποίων δεν δημοσιεύεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκτός από αυτόν τον άμεσο εξοπλισμό των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, η BAE Systems, ο κατασκευαστής όπλων του Ηνωμένου Βασιλείου και ο μεγαλύτερος εργολάβος «άμυνας» στην Ευρώπη, παράγει το 15% της αξίας κάθε αμερικανικού μαχητικού F-35, το ίδιο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στον βομβαρδισμό της Γάζας τον Μάιο του 2021 και από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023. 

Με κόστος 80 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, το Ισραήλ έχει παραγγείλει 50 από αυτά τα μαχητικά stealth για την «άμυνά» του. Από τα έξι μαχητικά F-35 που παραδόθηκαν στο Ισραήλ το 2022, το μερίδιο του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται σε 58 εκατομμύρια λίρες, πολύ υψηλότερο από την αξία των τυποποιημένων ατομικών αδειών εξαγωγής. Από το 2016, η συνολική αξία των εξαρτημάτων που παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο για τα μαχητικά F-35 ανέρχεται σε περίπου 336 εκατομμύρια λίρες.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν μια κοινή στρατιωτική συμφωνία της οποίας το περιεχόμενο είναι απόρρητο, αλλά η οποία πιστεύεται ότι καλύπτει τον αεροπορικό, χερσαίο, θαλάσσιο, διαστημικό, κυβερνοπόλεμο και ηλεκτρομαγνητικό πόλεμο. 

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσουν ήδη ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από θέατρα πολέμου. Τον Νοέμβριο του 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε 10ετή εμπορική και αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ, υποσχόμενο μια στενότερη συμμαχία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την τεχνολογία, η χρήση των οποίων δεν περιορίζεται σε μαχητές της Χαμάς, αντιφρονούντες Παλαιστίνιους ή παιδιά της Γάζας.

Το ισραηλινό spyware έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν εναντίον δημοσιογράφων, δικηγόρων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στις 12 Οκτωβρίου 2023, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι, για να υποστηρίξει τον τέταρτο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο στη γενοκτονική επίθεσή του εναντίον των 2.375.000 αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, στέλνει αναγνωριστικά αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, 2 πλοία του Βασιλικού Ναυτικού για περιπολία στην Ανατολική Μεσόγειο, 3 ελικόπτερα Merlin και ένας λόχος Royal Marines.

Προς υποστήριξη αυτής της απόφασης, ο James Cleverly, ο οποίος μέχρι τότε είχε προαχθεί σε υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σαφές και ήταν σταθερά σαφές ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».


Το 2ο μέρος  αυτού του άρθρου θα δημοσιευθεί μεθαύριο.





1 σχόλιο:

  1. Στις αρχές της μοναχικής του ζωής ο αββάς Ευπρέπιος επισκέφθηκε κάποιον Γέροντα και του είπε:

    - “Αββά, πες μου κάποιον λόγο, πώς θα μπορέσω να\σωθώ;”

    Κι εκείνος του είπε:

    - “Εάν θέλεις να σωθείς, όπου κι αν πάς, μη βιαστείς να πάρεις τον λόγο, πριν σε ρωτήσει κάποιος”.
    Αυτός ένιωσε συντριβή για τον λόγο που του είπε και έβαλε μετάνοια λέγοντας:
    “Αλήθεια, πολλά βιβλία διάβασα και τέτοια ωφέλεια ποτέ δε γνώρισα”. Κι έφυγε πολύ ωφελημένος

    (Από το "Γεροντικό")

    ΑπάντησηΔιαγραφή