Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΒΔΙΩΤΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΣΤΑΜΠΟΛΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ



Γράφει ο Σπύρος Λαβδιώτης


Θα προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτήματα που ετέθησαν και να προτείνω τα βασικά βήματα μετάβασης στο εθνικό νόμισμα.

Κατ’ αρχάς οφείλω να υπενθυμίσω στους αναγνώστες του άρθρου « Αλήθειες και Μύθοι για την Έξοδο από το Ευρώ»,  ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο που να παραλληλίζει το θεσμό μιας Κοινής Αγοράς [ Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)] με ένα ενιαίο συμβολικό νόμισμα ( fiat currency) που το εκδίδει μια υπερεθνική τράπεζα [Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)], με έδρα τη Φρανκφούρτη, αντί τις Βρυξέλλες, από την ίδρυση της Τράπεζας της Αγγλίας (1694) (ΤτΑ). 

Γι αυτό, μια ενδεχομένη έξοδος από το ευρώ δεν μπορεί να συγκριθεί μ’ αυτήν της Ισλανδίας ή της Αργεντινής ή οποιας άλλης εξόδου χώρας από νομισματική ένωση. 

Όπως μετά την  εγκαθίδρυση του χρυσού κανόνα από την Αγγλία  - η Ελλάδα χρεοκόπησε πρώτη φορά το 1827- πριν την σύσταση του ελληνικού κράτους (1830)- και εν συνεχεία χρεοκόπησε επισήμως άλλες τρεις φορές (1843, 1893, 1932), ενώ η θαλασσοκράτειρα Αγγλία κυριάρχησε παγκοσμίως• κατ’ τον ίδιο τρόπο η Συνθήκη του Μάαστριχτ με πρότυπο τον χρυσό κανόνα, εκχώρησε τον αποκλειστικό έλεγχο του νομίσματος και  της νομισματικής πολιτικής στην ΕΚΤ, και κυριάρχησε η Γερμανία επί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ιδίως των αδύναμων μελών του νότου.

Τώρα, η σημερινή οδυνηρή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, που καθιστά αναγκαία την συνθήκη ανάκτησης της νομισματικής κυριαρχίας οφείλεται σε δύο κύριους λόγους: α ) το κολοσσιαίο χρέος που επωμίσθηκε να κουβαλά στην πλάτη του ο έλληνας φορολογούμενος που είναι κατεξοχήν τραπεζικό χρέος και προέρχεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες κι όχι μόνο από τις ‘ελληνικές’ (δεν είναι καν ελληνικές).

 Ο λόγος, το επαχθές αυτό χρέος ‘βαπτίστηκε’ δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδος και επειδή δεν υπάρχει τραπεζική ένωση, δηλαδή ένα κοινό ταμείο  να απορροφήσει τις ζημιές των τραπεζών μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με την Συνθήκη του Μάαστριχτ, τις επωμίζεται το κράτος-μέλος που εδρεύουν οι τράπεζες!

Ως αποτέλεσμα, οι έλληνες φορολογούμενοι και οι μέλλουσες γενεές, δεν κουβαλούν στην πλάτη τους, προς το παρόν, μέχρι το 2060, τη δημοσιονομική κραιπάλη των κυβερνήσεων που ανέρχεται στα περίπου € 70 δις, αλλά το τρομερό ποσό των € 240+ δις των τραπεζών του Ευρωσυστήματος. Το χρέος όμως δεν είναι μόνο αυτό, ούτε το δημόσιο χρέος που ανακοινώθηκε χθες από τον ΟΔΔΗΧ, ότι το εξωτερικό δημόσιο χρέος ανήλθε στα € 326.3 δις (31/12/2016).

 Αυτοί είναι οι εθνικοί λογαριασμοί. Πρέπει να συμπεριληφθούν και τα χρέη του ELA ( Emergency Liquidity Assistance), ο λογαριασμός που κρατεί η Τράπεζα της Ελλάδος, και αυτά ανέρχονται  στα € 72 δις, επίσης τα μη εκκαθαρισμένα ποσά στο Target 2 ( διατραπεζικό σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών του Ευρωσυστήματος, που περιλαμβάνει και τις τράπεζες της ΕΕ.  

Το μαρτύριο της Σισύφειας προσπάθειας της Ελλάδας δεν σταματάει όμως εδώ, διότι μέχρι το 2030, οφείλει να πληρώσει, επιπρόσθετα άλλα € 322 δις! Σωστά το βλέπετε δεν έχετε υποστεί (cognitive dissonance). Εκ των οποίων € 162 δις για χρεολυσία και € 160 δις για τόκους, υπό μορφή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης! ( Μπορείτε ελεύθερα να ελέγξετε τους αριθμούς). 

Και συν τοις άλλοις, ο ελληνικός λαός, ναι έφταιξε, για την ξυπασιά των Μερσεντές και Πόρσε Καγιέν, τη διαφθορά και πολλαπλές συντάξεις. Αλλά να τεθεί στην κλίνη του Προκρούστη, με τα άκριτα μέτρα λιτότητας, αυτός, τα παιδιά του και τα παιδιά των παιδιών του, για χάρη των τραπεζιτών, που τώρα ζητούν «γη και ύδωρ» με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας;

Τα ανωτέρω ως προοίμιο για την αναγκαιότητα εξόδου από το ευρώ, έχοντας υπ’ όψιν, ότι το ΑΕΠ(GDP) της Ελλάδος κατέρρευσε στα € 175 δις (2016) ήτοι μια κατακλυσμιαία πτώση 28%( €243 δις το 2008) μεγαλύτερη και σε χρόνο και μέγεθος  από την κρίση των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930, της ονομασθείσης Great Depression. 

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Κλείνοντας, παραθέτω τα βήματα υιοθέτησης εθνικού νομίσματος, της δραχμής. Υπάρχει μια θεμελιώδης υπόθεση «Πολιτική Βούληση» τουτέστιν, η πολιτική ηγεσία  τόπου θέτει το κοινό συμφέρον,τη σωτηρία της Ελλάδος, υπεράνω του προσωπικού συμφέροντος, υπό αυτήν την προϋπόθεση τα βήματα έχουν ως ακολούθως:

1-Tο Υπουργικό Συμβούλιο ενεργοποιεί το άρθρο 44 του Συντάγματος, ( δεν απαιτείται έγκριση της Βουλής),  κηρύττει τη χώρα σε κατάσταση ανάγκης και την εξουσία αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

2-Κηρύττεται προσωρινή στάση πληρωμών (moratorium) προς τους διεθνείς δανειστές – μια περίοδος έξι μηνών. Η χώρα διατηρεί το ευρώ ως νόμισμα ( δηλαδή η πτώχευση γίνεται μέσα στο ευρώ) και παραμένει μέσα στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του moratorium. 

Δεν μπορούν να μας βγάλουν εκτός, διότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο εξόδου ενός κράτους- μέλους από τη ζώνη του ευρώ. Ταυτόχρονα διατηρούνται οι έλεγχοι κεφαλαίων (capital controls)• γίνονται πιο αυστηροί για να αποφευχθεί η έξοδος πολύτιμων κεφαλαίων στο εξωτερικό.

3-Ταυτόχρονα όλες οι τράπεζες τίθενται σε αναγκαστική αργία (bank holiday) και εθνικοποιείται η ανώνυμος εταιρία με την επωνυμία Τράπεζα της Ελλάδος. Εξ άλλου, και η Τράπεζα της Αγγλίας, της Σουηδίας, της Αυστραλίας και του Καναδά  είναι κρατικές.

 Και ας μη ξεχνάμε τη ρήση του επί 21 χρόνια πρωθυπουργού του Καναδά, Mackenzie King « Άπαξ ένα έθνος εκχωρήσει την έκδοση του νομίσματος  και τον έλεγχο της πίστωσης, δεν έχει σημασία ποιος θεσπίζει τους νόμους του κράτους. Η τοκογλυφία άπαξ και επικρατήσει θα συντρίψει οποιοδήποτε έθνος…( όπως ακριβώς συνέβη στην άμοιρη Ελλάδα μας) και εθνικοποίησε  την Τράπεζα του Καναδά ( Bank of Canada) το 1938, και έκτοτε παραμένει πλήρως κρατική.

4-Απο-νομιμοποίση όλων των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων που υπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις κατά παράβαση του Συντάγματος. Άμεση διενέργεια λογιστικού ελέγχου με την επικουρία διεθνούς κλιμακίου για τον καθορισμό του  νόμιμου, επαχθούς και παράνομου δημοσίου χρέους. 

5-Δεν απαιτείται να γίνει καμία αλλαγή στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος,  οι λογαριασμοί παραμένουν σε ευρώ και η Νέα Δραχμή (ΝΔρχ) εισάγεται με συναλλαγματική ισοτιμία 1 ΝΔρχ= 1 Ευρώ. Τα υπάρχοντα τραπεζογραμμάτια ευρώ σταμπάρονται με ένδειξη την Νέα Δραχμή. Τα ΑΤΜς λειτουργούν όπως έχει, όταν όμως κάποιος κάνει ανάληψη παίρνει στα χέρια του Νέες Δραχμές.

6- Οι χρεοκοπημένες τράπεζες ανακεφαλοποιούνται με τις Νέες Δραχμές και οι ζημίες τους καλύπτονται από το κράτος, και δεν μεταβιβάζονται στους πολίτες.

7-Τίθεται πάγωμα μισθών και τιμών για ένα διάστημα τριών μηνών (αυτό έκανε και  ο Νίξον, όταν τον Αύγουστο του 1971 αποδέσμευσε το δολάριο από τον χρυσό).

8-Τώρα ξεκινάει η πραγματική διαπραγμάτευση με τους δανειστές εταίρους για την απομείωση και διαγραφή του χρέους. Η χώρα είναι σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση, κρατάει στα χέρια της μια «βόμβα» χρέους των διαστάσεων μεγαλυτέρων των € 500 δις. Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός είναι ελαφρώς πλεονασματικός, το διεθνές ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών σχεδόν ισοσκελισμένο. 

Κατά συνέπεια δεν θα πεινάσει ο λαός, οι εισαγωγές πληρώνονται με τις εξαγωγές, και περισσεύουν τα 6 δις που ως φόρο υποτελείας η χώρα έδινε ετησίως υπό μορφή τόκων στους δανειστές. Στο ερώτημα εάν υπάρξει υποτίμηση της ΝΔρχ, αυτό θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας κατά τη διάρκεια των 6 μηνών του moratorium. Η αρχική υποτίμηση θα είναι ευεργετική, αλλά όλα εξαρτώνται, από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την πίστη των ελλήνων στην αρετή και την εργασία.   

9-Ψήφιση νόμου που καθορίζει ως νόμιμο χρήμα για την πληρωμή φόρων στην ελληνική επικράτεια μόνο την Νέα Δραχμή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκτά κύρος η ΝΔρχ και γίνεται αμέσως αποδεκτή ως μέσο συναλλαγών. Συνεπώς, και τρόφιμα θα έχουμε και φάρμακα θα έχουμε και πετρέλαια θα έχουμε. 

Ήδη τα υπάρχοντα συναλλαγματικά διαθέσιμα ανέρχονται σε 5 δις ευρώ, κυρίως σε χρυσό, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας, συν τα 6 δις ευρώ από τους τόκους που διακρατούμε. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν χρήματα και για τις αρχικές επενδύσεις της επανεκκίνησης της οικονομίας!

Σπύρος Λαβδιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου