Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΝΩ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 





ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Πόσο θετικά βλέπαμε στρατό, εκκλησία, κόμματα, δικαιοσύνη, ΜΜΕ πριν δεκαπέντε χρόνια και πόσο σήμερα; Οι ανησυχητικές απαντήσεις των πολιτών στην τελευταία έρευνα για τους θεσμούς στην Ελλάδα

Το ερώτημα είναι διαχρονικό και σταθερό. Οι περίπου 800 πολίτες που συμμετέχουν στην έρευνα, ρωτήθηκαν «πόσο εμπιστεύεστε κάθε έναν από τους παρακάτω θεσμούς για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας;»


Τα αποτελέσματα της πολύ πρόσφατης έρευνας – πραγματοποιήθηκε στις 2-3 Μαρτίου 2017 – παρουσιάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του think tank Ρεύμα, μπορεί να τα χαρακτηριστούν από απελπιστικά έως ανησυχητικά καθώς μόνο ένας από τους 12 θεσμούς καταφέρνει να συγκεντρώσει θετικές γνώμες την ίδια ώρα που οι "δημοκρατικοί" θεσμοί καταρρέουν.




Συγκρινόμενη η έρευνα με τις απαντήσεις που είχαν δοθεί πριν από 15 χρόνια η μεγαλύτερη πτώση στην εμπιστοσύνη εμφανίζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση (-46,5%) στα πολιτικά κόμματα (-43%) και στο κοινοβούλιο (-35,5%). 

Μάλιστα τα πολιτικά κόμματα είναι τα τελευταία που εμπιστεύονται οι Έλληνες σε ποσοστό μόλις 5,5% με δεύτερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (6,5%) και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (7%).

Στον αντίποδα οι τρεις θεσμοί που οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι εμπιστεύονται περισσότερο για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας είναι ο στρατός με ποσοστό 60,5% (6,5% σε σχέση με το 2003), οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με ποσοστό 46% (ο μόνος θεσμός που καταφέρνει να έχει θετική μεταβολή και μάλιστα διψήφια +17,5%) και η αστυνομία με ποσοστό 44% (και την χαμηλότερη αρνητική μεταβολή, μόλις 5%).

Εντύπωση προκαλεί και η καταρράκωση δύο θεσμών που το 2003 οι πολίτες εμπιστεύονταν σε ποσοστό άνω του 50%: της δικαιοσύνης, που από το 56,5% έπεσε στο 31% και της εκκλησίας που από το 54% (σ.σ. την εποχή Χριστόδουλου) έχει φθάσει σήμερα στο 30%.


ΣΧΟΛΙΟ ΟΙΜΟΥ-ΑΘΗΝΑΣ

Είναι φυσικό να έχουν χάσει οι Έλληνες την εμπιστοσύνη τους στην Εκκλησία και την Δικαιοσύνη αφού και οι δύο θεσμοί σιωπούν μπροστά στα εγκλήματα εσχάτης προδοσίας που συντελούνται εδώ και έξι χρόνια στη χώρα μας. Πάνω από δέκα χιλιάδες αυτοκτονίες, εκατομμύρια άνεργοι αλλά η Εκκλησία μένει άφωνη, ενώ η Δικαιοσύνη παρακολουθεί σιωπηλή να καταπατώνται τα δικαιώματα του λαού και το Σύνταγμα να έχει γίνει κουρελόχαρτο στα χέρια των δωσίλογων και των "δανειστών"...   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου