Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ AL JAZEERA ΠΕΡΙΓΡΑΦEI ME400 ΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ


Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΙΝΤΛΙMΠ

ΒΙΝΤΕΟ


Ο πόλεμος στη Συρία μετρά ήδη εννέα χρόνια και η διεθνής κοινότητα γίνεται εσχάτως μάρτυρας μία ακόμα κλιμάκωσης της ένοπλής βίας, καθώς η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της ξεκίνησαν νέα εκστρατεία εναντίον περιοχών που ελέγχονται από την αντιπολίτευση στο βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας.


Το aljazeera.com με… 400  λέξεις όπως αναφέρει στο τίτλο του θέματος επιχειρεί να εξηγήσει συνοπτικά τι ακριβώς συμβαίνει στην επαρχία Ιντλίμπ.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς η κυβέρνηση της Συρίας και οι συμμαχικές δυνάμεις ανακατέλαβαν περιοχές που έλεγχε η αντιπολίτευση σε ολόκληρη τη χώρα, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και μαχητές της αντιπολίτευσης από αυτές τις περιοχές μεταφέρθηκαν στην επαρχία Ιντλίμπ.


Τμήματα των επαρχιών Ιντλίμπ και Χαλέπι είναι τώρα οι πρώτες γραμμές της μάχης μεταξύ συριακών ενόπλων ομάδων αντιπολίτευσης, μερικοί από τους οποίους υποστηρίζονται από την Τουρκία και οι δυνάμεις της Ρωσίας και του Ιράν που είναι πιστές στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος πιέζει να ανακτήσει τον έλεγχο του συνόλου της χώρας.

Η συριακή κυβέρνηση προσπάθησε να αναλάβει τον έλεγχο της στρατηγικής εθνικής οδού Μ5, η οποία διέρχεται από τις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ και η οποία ήταν κάποτε μια σημαντική εμπορική διαδρομή που συνέδεε το Χαλέπι με τη Δαμασκό και το νότο της χώρας.

Η επαρχία Ιντλίμπ βρίσκεται επίσης δίπλα στην επαρχία Λαττάκεια, ένα οχυρό της κυβέρνησης της Συρίας που φιλοξενεί τη ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση Χμέιμιμ.



Το 2018, η πρόοδος των κυβερνητικών δυνάμεων στο Idlib σταμάτησε όταν η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στην επαρχία από την οποία θα αποχωρούσαν ορισμένες ομάδες αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2019, η συριακή κυβέρνηση ξεκίνησε μια στρατιωτική επίθεση υποστηριζόμενη από τη ρωσική αεροπορία στις θέσεις της αντιπολίτευσης στην περιοχή. 

Ενώ συμφωνήθηκαν ορισμένες καταπαύσεις του πυρός κατά το καλοκαίρι, γρήγορα κατέρρευσαν και το Δεκέμβριο δυνάμεις πιστές στη Δαμασκό ξεκίνησαν μια νέα εκστρατεία από αέρος και εδάφους.

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε περαιτέρω νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν πολλοί Τούρκοι στρατιωτικοί είχαν σκοτωθεί από δυνάμεις της Συριακής Κυβέρνησης, προκαλώντας στρατιωτική αντίδραση από την Άγκυρα.

Η επαρχία Ιντλίμπ σήμερα φιλοξενεί πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους, τα περισσότερα εκ των οποίων εκτοπίζονται εσωτερικά. 

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η τελευταία επίθεση έχει αναγκάσει περισσότερους από 700.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν καταφύγει σε στρατόπεδα κατά μήκος των σφραγισμένων συνόρων με την Τουρκία.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα παροχής βοήθειας έχουν προειδοποιήσει ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην υπερπλήρη περιοχή των συνόρων είναι άσχημη. 

Υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες που ζουν κοντά στα σύνορα, με καταυλισμούς που είναι ήδη πλήρεις σε χωρητικότητα. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για μια επικείμενη "ανθρωπιστική καταστροφή".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου