ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΓΙΑ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Του Αντ. Αγγελόπουλου
Χώρα: Ακόμα και ο ναρκωμένος από την ευωχία του Real Estate τύπος θορυβήθηκε από τα ταυτόχρονα κλεισίματα σημαντικών παραγωγικών μονάδων, όπως η υαλουργία Γιούλα (μετά από 77 χρόνια λειτουργίας) και η βιομηχανία υλικών συσκευασίας Sonoco Hellas.
Είχαν προηγηθεί πέρυσι τo εργοστάσιo της Crown Hellas Can στην Πάτρα, το εργοστάσιο παραγωγής γάλακτος της ΔΕΛΤΑ στην Ημαθία, η ΠΙΤΣΟΣ στην Αθήνα και άλλες μονάδες. Ολες αυτές οι μονάδες ήταν σημαντικό κομμάτι του παραγωγικού ιστού της χώρας, που έχει πια γίνει πολύ ισχνός.
Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν (όχι όλες) είχανε ξένη ιδιοκτησία. Είναι ορθό ότι η στρατηγική των εταιρειών αυτών είναι διεθνής και δεν έχει λόγο να δείχνει κάποια ιδιαίτερη εύνοια στην Ελλάδα. Αν το κόστος είναι χαμηλότερο αλλού, αποφασίζουν να μεταφέρουν την παραγωγή αλλού.
Βέβαια θα μπορούσαν να κάνουν επενδύσεις ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής εδώ, άρα το φιλικό στην βιομηχανία ρυθμιστικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά σημαντικό. Επίσης και οι λόγοι που αναφέρει η πρόεδρος του ΣΕΒ Λουκία Σαράντη είναι ακριβείς: Πολύ υψηλό κόστος ενέργειας, γενικότερο κλίμα αποβιομηχάνισης στην Ευρώπη και ελλείψεις σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό.
Ομως ο τρόπος κλεισίματος των επιχειρήσεων εκπλήσσει και σοκάρει. Σίγουρα θα είχε προηγηθεί μία περίοδος μαρασμού, παγώματος επενδύσεων, αγωνιωδών συζητήσεων με τo senior management στο εξωτερικό, πριν ληφθεί η απόφαση για «ξαφνικό θάνατο».
Κανείς δεν κλείνει μια βιομηχανία εύκολα. Τίποτα δεν είχε αντιληφθεί η κυβέρνηση απ’ αυτόν τον επιθανάτιο ρόγχο; Ο ΣΕΒ δεν είχε κάποιες ισχυρές ενδείξεις ότι πολύ μεγάλες (για τα ελληνικά δεδομένα) μονάδες πάνε για κλείσιμο;
Κραυγάζει ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ποσώς για την μεταποίηση, και αυτό το βλέπουν οι ξένοι ιδιοκτήτες θυγατρικών στην Ελλάδα. Βλέπουν ότι το μοναδικό ενδιαφέρον είναι ο μαζικός τουρισμός, οι ανεμογεννήτριες σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και τα φαραωνικά κατασκευαστικά έργα.
Αν υπήρχε ενδιαφέρον, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να ισχύσει είναι τούτο: εάν ο ιδιοκτήτης μιας μονάδας που απασχολεί πάνω από έναν αριθμό εργαζομένων σκέφτεται να την κλείσει, να ενημερώνει επίσημα την κυβέρνηση και να δίνει χρόνο για εξεύρεση ενδεχόμενου αγοραστή.
Έτσι γίνεται στην Μεγ. Βρεταννία: Οταν η British Steel το 2016 αποφάσισε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το χαλυβουργείο στο Scunthorpe, ενεπλάκη η αγγλική κυβέρνηση και διευκόλυνε την εύρεση αγοραστή.
Υπάρχει ο θεσμός του receivership (διαχείριση περιουσίας εν χρεωκοπία), στην οποία είναι υποχρεωτικό να προσφύγει ο επιχειρηματίας. Η κυβέρνηση έχει ικανότατο και αποτελεσματικότατο γραφείο Receiver και πάντα, αν θέλει, βρίσκει ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Ένα ξεχαρβαλωμένο κράτος, ανίκανο να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών του
Ακόμη μία δολοφονία γυναίκας, η 5η σε τέσσερις μήνες, μέσα στο 2024 και η Ελλάδα πορεύεται στον 21ο αιώνα με τις λογικές των αρχών του προηγούμενου αιώνα, σε όλους τους τομείς.
Είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που ζει η χώρα τα τελευταία χρόνια, με το κράτος να είναι εντελώς ξεχαρβαλωμένο και ανίκανο να προστατεύσει το πιο πολύτιμο αγαθό, που έχει υποχρέωση, τις ζωές των πολιτών του, και στη βιτρίνα να βλέπουμε ότι ζούμε στην καλύτερη και πιο προηγμένη χώρα του κόσμου.
Η 28χρονη Κυριακή έχασε τη ζωή της στην πόρτα του Αστυνομικού Τμήματος, όπου είχε πάει για να ζητήσει βοήθεια. Οι αστυνομικοί, που έχουν υποχρέωση να υπηρετούν και να προστατεύουν τους πολίτες, δεν της έδωσαν βοήθεια, της αρνήθηκαν τη μεταφορά στο σπίτι της με περιπολικό, με την επισήμανση ότι τα περιπολικά δεν είναι ταξί.
Πέρα από το γεγονός πως πρόκειται για ένα συμβάν το οποίο μας δείχνει ότι βιώνουμε τη δυστοπία, έχει και «ουρά» η υπόθεση. Όλη η κοινή γνώμη έγινε μάρτυρας όσων έγιναν έξω από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, αλλά και μέσα.
Ακούσαμε όλοι τη στιχομυθία της Κυριακής με το κέντρο της Άμεσης Δράσης, τις κραυγές αγωνίας την ώρα που τη μαχαίρωνε ο δολοφόνος της. Γίναμε όλοι μάρτυρες της ανεπάρκειας των αστυνομικών, που την ώρα που μια 28χρονη έπεφτε θύμα δολοφονίας και αυτοί τη μόνη έννοια που είχαν ήταν να συμπληρώσουν τη φόρμα συμβάντος.
Μέχρι την ώρα που δημοσιοποιήθηκε η συνομιλία της 28χρονης με την Άμεση Δράση, όταν έγινε φανερός ο παραλογισμός που ζούμε, ακούγονταν τα γνωστά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και από την ΕΛ.ΑΣ. ΕΔΕ και όλη η αλήθεια στο φως.
Όταν όλοι μας ακούσαμε τις κραυγές της Κυριακής και την απάθεια της Αστυνομίας έγινε γνωστό ότι αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου που ακούγεται να συνομιλεί με την 28χρονη Κυριακή απομακρύνθηκε από τη θέση του, είναι υπό έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. και αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες, όπως είπαν πηγές της ΕΛ.ΑΣ.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι θα αντικατασταθεί και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων. Μέχρις εδώ θα πει ο καλοπροαίρετος πολίτης ότι είναι σωστές οι κινήσεις.
Απομακρύνθηκαν όσοι λειτούργησαν με τέτοιο τρόπο, που οδήγησε στον θάνατο μια νέα κοπέλα. Επίσης, ο καλοπροαίρετος πολίτης θα μπορούσε να πει ότι αν στις αρχές του 2023 είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους όσοι ήταν υπεύθυνοι για το κουκούλωμα με το δυστύχημα που έγινε το 2022 και αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία» ίσως και να είχε αποφευχθεί η τραγωδία των Τεμπών, γιατί πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους και στις δύο περιπτώσεις.
Κι όμως, αποδεικνύεται ότι ο καλοπροαίρετος πολίτης θα είχε λάθος, γιατί όλες οι κινήσεις έγιναν μετά την αποκάλυψη των συνομιλιών και έγιναν, όπως φαίνεται, μόνο και μόνο για να μην πνίξει την κυβέρνηση η οργή των πολιτών.
Έγινε κατανοητό από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., η οποία μάλλον έχει μπερδέψει τον ρόλο της, ο οποίος είναι να ενημερώνει και όχι να παριστάνει τη «δασκάλα» στους δημοσιογράφους, γιατί δημοσιοποίησαν το υλικό που εκθέτει τους αστυνομικούς και παρουσιάζει την αλήθεια σε όλο της το μεγαλείο.
Η κυρία Κωνσταντία Δημογλίδου δήλωσε: «Καταρχήν παρατηρούμε όλοι στο συγκεκριμένο ηχητικό, που κακώς το σχολιάζουμε, γιατί πλέον είναι αντικείμενο της ανάκρισης, εγώ όμως οφείλω, επειδή δημόσια με ρωτάτε, κάποια πράγματα να απαντήσω.
Ούτε σε εμένα μου αρέσει η απάντηση του αστυνομικού “δεν είναι το περιπολικό ταξί”. Προφανώς, και το περιπολικό δεν είναι ταξί. Θα μπορούσε να απαντήσει ίσως με πιο ευγενικό τρόπο. Εγώ δεν θα πω αν υπάρχει εδώ πειθαρχικό αδίκημα ή ποινικό αδίκημα.
Αυτό θα το απαντήσουν οι αρμόδιοι που χειρίζονται τις δύο υποθέσεις. Και την πειθαρχική και την ποινική. Εγώ θα πω ότι θα ήθελα να ακούσω μία άλλη απάντηση, πιο ευγενική. “Δεν προβλέπεται κυρία μου, πείτε μου πού βρίσκεται και τα λοιπά”. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε υποθέσεις».
Και δική μας ευθύνη
Μας αρέσει όμως να ρίχνουμε το βάρος στους άλλους, απαγορεύεται ο ισχυρισμός και εμείς. Το κράτος και οι υπηρεσίες της πολιτείας υπάρχουν, παρέχουν έργο, μέσα από τις δραστηριότητες των πολιτών και την εφαρμογή νόμων, διατάξεων, αρχών. Ας αναζητήσουμε και μέρος ευθύνης από τον ίδιο τον πολίτη πόσο άψογα συμβάλλει μέσα σε όλο αυτό το υπαρκτό κράτος;
Μην λησμονούμε μέσα σε αυτές τις υπηρεσίες δικά μας παιδιά υπηρετούν. Πολλά έχουν πάρει λάθος κατεύθυνση με την πολύ δημοκρατία στην χώρα μας(χαλάρωση) Από αυτά τα χώματα πέρασαν πρόγονοι, επίγονοι, θα ακολουθήσουν οι επόμενοι. Κάπως να επανεξετάσουμε τις ευθύνες, να προσέχουμε τις επιλογές μας, να στηρίζουμε άξια ικανά πρόσωπα για θέσεις εκ του ασφαλούς.
Όχι από την μία όψη η σωστή πλευρά της ιστορίας, τα δικά μας παιδιά η διαρκής σταθερά, από την άλλη σε κάθε κακό οι άχρηστοι, οι ανεύθυνοι, οι ανίκανοι, οι μη κάνοντας σωστά την δουλειά τους κ.λ.π. Η εξουσία σε κράτη που ευημερούν ελέγχεται παρακολουθείται και κρίνετε από τους πολίτες. Κάτι ανάλογο στη μικρή μας χώρες ποτέ αποτέλεσε πράξη;
Όπως και να έχει, τι ακριβώς θέλουμε; Κλείνουν τα εργοστάσια, χάνονται χρήματα, αποδεκατίζεται η χώρα (κυριολεκτικά, έχουμε χάσει το εν δέκατον του πληθυσμού μας),και οι πολίτες γίνονται ανδράποδα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό.
Όσο ο Νεοέλληνας ψηφίζει μασόνους, άθεουςΣατανιστες , αφορισμενους ,απατριδες ,διεθνιστές ,νενεκους ,εντολοδόχους ξένων σκοτεινών κέντρων δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα.!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή