Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΨΕΥΤΟΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΒΑΖΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ!

«ΦΩΤΙΑ» ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ «ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ»!




Του Σωτήρη Σιδέρη


Αλυσιδωτές αντιδράσεις με απρόβλεπτη εξέλιξη για την πολιτική της Ελλάδας στα βαλκάνια προκαλεί η εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ήδη καταγράφονται εντάσεις στο τρίγωνο Αθήνα, Βερολίνο, Ουάσιγκτον, ενώ μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας , σημειώθηκε έντονο διπλωματικό επεισόδιο. 

Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν έντονους διαξιφισμούς με Γερμανούς γιατί γνώριζαν πως η αδελφή του πρωθυπουργού ενήργησε κατόπιν υποδείξεων του Βερολίνου και πήγαν κατευθείαν στους ηθικούς αυτουργούς. Κατάπτωση. Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας να είναι οικογενειακή υπόθεση…

Η Μπακογιάννη με μια κίνηση ακραίας υποταγής στη γερμανική πολιτική, έκανε θετική εισήγηση για το Κόσοβο παραβιάζοντας την επίσημη πολιτική της Ελλάδας. 

 Αξιόπιστες διπλωματικές πηγές, εκφράζουν οργή, γιατί και στην εξωτερική πολιτική λαμβάνονται αποφάσεις σε ιδιαίτερα γραφεία, λειτουργούν πολλά κέντρα , ενώ υποδαυλίζονται, αντί να εκτονώνονται οι εντάσεις στα βαλκάνια. 

Το Βελιγράδι μιλάει απαξιωτικά για την Μπακογιάννη, οι ΗΠΑ εξοργίστηκαν, καθώς δεν θέλουν ένταση , το Βερολίνο διαμηνύει ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι “ανισόρροπη”, τα Τίρανα είναι στο παιχνίδι.

 Στα Σκόπια η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ασταθής ενόψει των εκλογών και μπορεί να επιφέρουν σοβαρή κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα . Τα γεγονότα είναι αποκαλυπτικά για το πως κυβερνιέται η χώρα..

Η μεθόδευση και το παρασκήνιο

Ένα αρχικό, αλλά βασικό ερώτημα είναι με ποιόν συνεργάστηκε η Μπακογιάννη στην Αθήνα για την εισήγησή της. Το ΥΠΕΞ είναι σιωπηλό. Ίσως να γνώριζε ίσως όχι, το ίδιο ισχύει και για το Μέγαρο Μαξίμου. 

 Ίσως απλά να κοινοποίησε την εισήγησή της στην υφυπουργό Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που είναι στο ΥΠΕΞ χάρη στην Ντόρα Μπακογιάννη. Με τον Γεραπετρίτη άγνωστο, ίσως τον αγνόησε εντελώς. 

Με το Μέγαρο Μαξίμου είναι δύσκολο να αποδειχθεί οτιδήποτε, καθώς ακουμπά τους δεσμούς μεταξύ των δύο αδελφών και ενώ ο πρωθυπουργός θεωρεί τον εαυτό του εκπρόσωπο της Ουάσιγκτον, δηλαδή τυπικά είναι σε άλλη γραμμή. 

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν αυτή που εμφανίστηκε πρόθυμη να αναλάβει την έκθεση, κάτι που εκ των υστέρων αποτελεί στοιχείο ότι υπήρχε προσυνεννόηση με το Βερολίνο με τα γνωστά αποτελέσματα.

Με βάση τη συμφωνία Κοσόβου -Σερβίας του 2013, έχουν τεθεί τρεις προυποθέσεις για την ένταξη της Πρίστινας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρώτη, η παράδοση στη Σερβία ενός μοναστηριού στο βόρειο Κόσοβο, πράγμα που έγινε ήδη και σε αυτό βασίστηκε η εισήγηση. 

 Δεύτερη, ο νόμος για τις απαλλοτριώσεις περιουσιών , ώστε να μην μπορεί το Κόσοβο να υφαρπάζει περιουσίες Σέρβων, όπως συμβαίνει π.χ. με τις περιουσίες των Ελλήνων στην Αλβανία που υφαρπάζει το σύστημα Ράμα. Τρίτη την θεσμοθέτηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων όπου κυριαρχεί ο σερβικός πληθυσμός.

Στο τελευταίο θέμα , υπάρχει πλήρης αλλαγή πολιτικής από την σημερινή ηγεσία στην Πρίστινα, γεγονός που έπρεπε να ανησυχήσει την Ντόρα Μπακογιάννη , γιατί η Ελλάδα έχει κορώνα στο κεφάλι της τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, έχει μέτωπα στην Κύπρο, την Θράκη και το Αιγαίο και την συμφωνία των Πρεσπών και όπως απαιτεί από την Τουρκία και άλλες χώρες να σέβονται τις συνθήκες, έτσι όφειλε να απαιτήσει από το Κόσοβο το ίδιο. 

Δεν το έκανε προκαλώντας μια σειρά διπλωματικά επεισόδια. Κυρίως έδρασε κατ εντολή της Γερμανίας, με άγνωστη στόχευση, καθώς και μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ και μεταξύ ΗΠΑ -Γερμανίας υπάρχουν αποκλίνουσες θέσεις. Με απλά λόγια η έκθεση της Μπακογιάννη έπρεπε να συνθέτει και όχι να διαιρεί.

 Να σημειωθεί πως οι εκπρόσωποι της Ισπανίας και της Κύπρου που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο δεν εμφανίστηκαν να ψηφίσουν.Το πρόβλημα αντελήφθη ο Αλέξης Τσίπρας που έθεσε το πραγματικό διακύβευμα και διέσωσε κάπως την κατάσταση και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την Ελλάδα.

Κινδυνεύει η Συμφωνία των Πρεσπών

Το θέμα όμως δεν σταματά εκεί, αλλά από εκεί αρχίζει. Στην Αλβανία ο Ράμα ακυρώνει στην πράξη, με χλευασμό μάλιστα, την υπογραφή του στην συμφωνία με την Ελλάδα για οριοθέτηση της ΑΟΖ με παραπομπή στη Χάγη. 

Στη Βόρεια Μακεδονία το εθνικιστικό VMRO-DPMNE – που μιλάει για Μακεδονία σκέτη, κερδίζει έδαφος ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί την 24η Απριλίου, καθώς και των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν την 8η Μαΐου και θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σημειώνεται ότι το VMRO-DPMNE , παρά κάποιες αδύναμες δεσμεύσεις στο παρελθόν ότι θα σεβαστεί τη συμφωνία με την Ελλάδα, όλα είναι στον αέρα. 

Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακολουθεί απόλυτα αδρανής, είναι σχεδόν αποστασιοποιημένη από τη Συμφωνία των Πρεσπών, γεγονός που θα πυροδοτήσει έκρηξη προβλημάτων αν τελικά νικήσουν οι εθνικιστές, που εξακολουθούν να στηρίζονται από τη Μόσχα. 

 Ο Πούτιν θα πανηγύριζε μια αστάθεια στα βαλκάνια που θα κάνει τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους να τρέχουν και να μην φθάνουν, αλλά και θα έπαιρνε την εκδίκησή του για το αντιρωσικό μένος του Μητσοτάκη. 

 Η Αθήνα, αντί να κάνει μείζον θέμα την λειτουργική εφαρμογή της Συμφωνίας, αντί να προσεγγίσει τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια, αντί να κινηθεί για την οικοδόμηση συμμαχιών για να μην αποσταθεροποιηθεί η Βόρεια Μακεδονία, ουσιαστικά υπονομεύει το κλίμα και έχει παραδοθεί στο έλεος της ακροδεξιάς πτέρυγας και στον Αντώνη Σαμαρά. 

 Μια κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας και στην περιοχή και η Ελλάδα θα γίνει το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη. 

Για την ΕΕ και τις ΗΠΑ, είναι εκτός λογικής να ασχοληθούν και πάλι με το Μακεδονικό. Η ΝΔ θα είναι κατηγορούμενη όσο θα υπάρχει ως κόμμα για πάντα. Τόση τύφλωση;

Πέραν αυτών, να σημειωθεί και η διαρκής παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή. Όπως είναι γνωστό οι Σέρβοι απείχαν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές στο Βόρειο Κόσοβο με αποτέλεσμα να εκλεγούν Αλβανοί με δεκάδες ή εκατοντάδες ψήφους.

 Πριν λίγα 24ωρα, το κοινοβούλιο του Κοσόβου, εκμεταλλευόμενο προφανώς το κλίμα και υπό την εμφανή επιρροή της Άγκυρας, έκανε δεκτή ως επίσημη γλώσσα η τουρκική , παρά το γεγονός ότι οι τουρκικής καταγωγής πολίτες στην περιοχή της Μητροβίτσα, αριθμούν κάποιες δεκάδες!

Η Γερμανία , οι ΗΠΑ και η Ελλάδα

Οι ΗΠΑ αντέδρασαν στην έκθεση της Μπακογιάννη και μίλησαν πολύ αυστηρά και για την ίδια και για το ΥΠΕΞ στους διπλωματικούς διαδρόμους των Βρυξελλών. Αλλά δεν έμειναν εκεί. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφηκαν έντονοι διαξιφισμοί μεταξύ Αμερικανών και Γερμανών διπλωματών, καθώς οι ΗΠΑ φοβούνται ότι τα πάντα εύφλεκτα βαλκάνια δεν θέλουν και πολύ να πάρουν φωτιά. 

Οι ΗΠΑ έχουν την Ουκρανία, τη Γάζα, έχουν πρόβλημα στην Ερυθρά Θάλασσα , στην Κίνα, την Ταιβάν και θεωρούν ότι ένα ακόμη πρόβλημα στην Ευρώπη θα προκαλέσει διαλυτικές καταστάσεις.

Η Γερμανία από την πλευρά της αντιτείνει ότι επιδιώκει την ταχύτερη ένταξη, ή έστω πρόσδεση της περιοχής στην ΕΕ, γιατί το Βερολίνο πιστεύει ότι με την ένταξη θα αμβλυνθούν οι εντάσεις . Η ανικανότητα του Βερολίνου όμως να διαβάζει σωστά τις εξελίξεις δεν είναι σημερινή, από τον 19ο αιώνα τα ίδια λάθη κάνει και ακόμη να διδαχθεί.

Η υπόθεση δεν έχει κλείσει, αντίθετα. Τον Απρίλιο θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου πιθανολογείται ότι η απόφαση θα είναι θετική για το Κόσοβο. 

Μετά όμως θα συνεδριάσουν σε επίπεδο πρέσβεων οι αντιπροσωπείες των κρατών -μελών όπου όμως απαιτείται ομοφωνία. Που δεν θα υπάρχει . Ήδη τίθεται το ερώτημα τι θα κάνει η Ελλάδα εκεί. Εφόσον δεν υπάρξει ομοφωνία, η υπόθεση θα πάει στο συμβούλιο υπουργών, είναι η τελική φάση. 

Είναι φανερό ότι θα έχουμε πολλά επεισόδια ακόμη και δεν αποκλείονται προβοκάτσιες εντάσεις και διπλωματικές περιπέτειες στο μεταξύ διάστημα.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι χαμένη στον βαλκανικό ορίζοντα. Είτε μένει αδρανής όταν όλα κινούνται γύρω της, είτε όταν κινείται προκαλεί προβλήματα. Άγεται και φέρεται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, ανάλογα με την ατζέντα, δεν υπερασπίζεται τα καλώς νοούμενα εθνικά συμφέροντα. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου